Dodaj do ulubionych

Borderline Personality Disorder (BPD)

19.07.10, 15:42

Moja mm..luźna diagnoza:) Temat budził pewne kontrowersje diagnostyczne w
wielu kręgach wobec czego zastanawiam się czy którakolwiek z Was ma wiedzę
tudzież jakieś doświadczenia w kwestii Borderline'a.

czyli - czy jest na sali psychiatra? :)
Obserwuj wątek
    • adra_19 Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 19.07.10, 21:15
      Psychiatrą nie jestem, własnych doświadczeń też nie mam, ale wiem, że jest gazetowe forum dla ludzi z Chorobą Afektywną Dwubiegunową:

forum.gazeta.pl/forum/f,15184,choroba_afektywna_dwubiegunowa.html
      • pierwszalitera Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 19.07.10, 21:38
        Borderline to nie choroba dwubiegunowa. Bordeline, to nieco trudna diagnoza, symptomy mogę być bardzo, bardzo szerokie, w sumie niełatwe do uporządkowania i definicji. Terapeutycznie temat rzeka. Na forum nie znajdzie się pewno odpowiedzi i pomocy, bo każdy przypadek może być bardzo indywidualny, z innymi przyczynami i wymagający innego podjeścia. Radziłabym szukać pomocy u dobrego specjalisty.
        • adra_19 Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 20.07.10, 15:57
          Myślałam do tej pory, że borderline to rodzaj chad-u (tyle że bieguny się częściej zmieniają). No ale ja się tylko hobbystycznie tematem zainteresowłam (a i to chwilowo). jak zwykle przy skrótach myślowych i ten się okazał błędny. W każdym razie na tym forum siedzą z tego, co pamiętam także osoby z borderline - zawsze to jakaś pomoc choćby w poszukiwaniu lekarza. A dobry specjalista jest oczywiście najważniejszy.
          • chattetoutenoire Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 20.07.10, 17:43
            Adro to tak przy okazji, częste zmiany faz to Rapid Cycling (RC).
            A jeśli chodzi o BPD, to zawsze bardziej go widziałam jako zaburzenie osobowości, w sensie, że występuje w nim pewien określony sposób odbierania świata i nastawienia do otoczenia. Tego w chad nie ma.
    • chattetoutenoire Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 19.07.10, 21:31
      Adro - BPD to nie CHAD, chociaż zdarza się, że występują wspólnie. Na forum chad zawsze można jednak zapytać, ja się tam udzielam, jakby co.

A co do Borderline, dobra jest strona (obszernie traktuje temat), którą pewnie znasz (google daje ją jako pierwszą):
      bpd.szybkanauka.net/
      Jeśli chodzi o mnie to trochę się niektórymi zaburzeniami psychicznymi interesuję. Mam też kolegę, który niedługo kończy studia lekarskie i psychiatrą chce zostać - ma rozszerzoną wiedzę na ten temat i praktyki robi często w słynnych Tworkach na psychiatrii. Jakby co to pytaj, może coś pomogę.
      • szolem-a Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 25.07.10, 20:33
        bardzo Wam dziękuję, dziewczyny;)
        mój najnowszy problem polega na tym, że szukam terapeuty..ale terapeuty w ramach
        NFZ czy też jakiejś fundacji. Na prywatnego mnie po prostu nie stać. Zna ktoś
        coś (kogoś:) ) ciekawego w Warszawie? Jak dotąd moje doświadczenia z terapeutami
        są po prostu..niezadowalające.
        • chattetoutenoire Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 26.07.10, 00:06
          O, no to terapeutę w Warszawie faktycznie może Ci ktoś polecić na forum chad. Czasem pojawiają się wątki o BPD, np ten:
          forum.gazeta.pl/forum/w,15184,113410429,113410429,chad_borderline.html
          Trochę osób chodzi na terapię. Mając chad trudno jest pozwolić sobie na terapię prywatnie, jak większość leków nie jest refundowana... Toteż załóż wątek, przywitaj się, na pewno Ci doradzą:).
    • edhelwen Re: Borderline Personality Disorder (BPD) 26.07.10, 01:19
      czytam o BPD na tej zalinkowanej stronie i niestety sporo u mnie pasuje :/ przy
      następnej wizycie u psychiatry zapytam się, czy czasem nie warto mnie
      zdiagnozować ;/ (obecnie biorę fluoksetynę)
      Opisy związków chorego na BPD z innymi ludźmi przypominają mi niestety m.in. to
      co obecnie się dzieje w moim związku ;(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka