Dodaj do ulubionych

[LDD] wybór pralki - firmy i funkcje

02.07.12, 11:28
Lobbystki Dobrze Doradzą :-)

W zeszłym tygodniu magik od AGD wydał wyrok śmierci na moją pralkę. Jeszcze zipie, ale zgon może nastąpić w każdym momencie, przy wirowaniu wyje tak, że zagłusza myśli domowników. A prań jest dużo, czasem chodzi kilka razy dziennie, bo mamy dwójkę dzieci.

Mam w miarę sprecyzowane potrzeby, dzięki czemu łatwiej mi szukać (m.in. głębokość do 50 cm, programy do prania ręcznego czy delikatnej bielizny - staniki ofkors - koszul, dodatkowe płukania, łatwe prasowanie i takie tam). Nie wiem jednak, czy są obecnie jakieś fajne funkcje, za które warto dopłacić, bo ułatwiają życie. Taka dajmy na to automatyka wagowa. Czy to rzeczywiście oszczędza prąd i wodę i przedłuża żywot urządzenia? Czy tylko gorzej pierze i płucze w łyżce wody, tak że trzeba potem nastawiać dodatkowe cykle? (tak jest w mojej super oszczędnej, nacięłam się na małe zużycie wody i ciągle mam resztki proszku i płynów na ciuchach)

Jeśli chodzi o firmy, to największą estymą darzę Boscha i Siemensa (mam lodówkę i zmywarkę, ta druga ma z 10 lat i myje jak szatan). W necie wpadły mi w oko LG i AEG. I teraz zastanawiam się, czy nie padłam ofiarą marketingu marki (pewnie tak...). Możecie jakoś przywrócić mnie do pionu lub napisać o markach coś sensownego? Mogę wydać na raz więcej, jeśli za tę cenę otrzymam naprawdę dobry produkt.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 11:32
      Trochę inny wątek, ale może Ci pomoże:
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,135034896,135034896,Jaka_pralko_suszarka_.html
      • azymut17 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 11:47
        Zapomniałam dodać, że czytałam wszystko, co wypluła wyszukiwarka :-)
    • lafere Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 12:04
      O, ja się chętnie podłączę pod pytanie, bo też chodzi mi po głowie zakup tego urządzenia:) z tym, że zależy mi na na wydaniu góra 1000 zł. Wiem, że lepiej wydać więcej i mieć lepszą jakość, ale w tym wypadku zależy mi na niskiej cenie. Zastanawiam się przede wszystkim gdzie dokonać ewentualnego zakupu - stacjonarnie, czy przez net ? Większość rzeczy kupuje w sklepach internetowych, ale pralka to jednak duża i ciężka rzecz - przesyłka jest droga, później jeszcze konfrontacja z kurierem...No nie wiem jak lepiej... Doradzicie?
      • yaga7 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 12:37
        Jak chcesz zamawiać w necie, to pamiętaj, że w niektórych sklepach jest opcja dostawy + wniesienia + montażu, wtedy nie musisz płacić komuś dodatkowemu za montaż pralki.
        • lafere Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 04.07.12, 14:44
          O, to interesujace:) Właśnie takie rzeczy mnie interesują - to jest fajne rozwiązanie,muszę poszukać sklepów z taką opcją i sprawdzić, czy to wyjdzie opłacalnie. A czy sklepy stacjonarne oferują też takie usługi?kusi mnie tez promocyjna darmowa wysyłka,która znalazłam w jakimś sklepie, wtedy pewno by się kalkulowało wziąć osobno Pana Do Instalacji. Hmm..
          A tak z innej beczki mam jeszcze takie pytania:
          - czy w tym najniższym segmencie cenowym jest jakaś różnica w jakości, w zależności od producenta?
          - jakie sterowanie jest lepsze - mechaniczne, czy elektroniczne? niby mniej elektroniki to mniejsza "psujność", ale gdzieś przeczytałam, ze sterowanie to jednak lepsze elektroniczne no i nie wiem...
          • zmijunia.lbn Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 05.07.12, 11:40
            lafere napisała:

> A czy sklepy stacjonarne oferują też takie usługi?

Nie dam sobie ręki uciąć, bo osobiście nigdy nie kupowałam, ale.. wydaje mi się, że tak. Moi rodzice kupowali pralkę na bank stacjonarnie i majaczy mi jakiś facet który ją przywiózł, wniósł do mieszkania, do łazienki nawet i wstępnie ustawił. Chyba przy zakupie trzeba się umówić na transport, tak samo jak przy większych meblach (mało kto jeździ na co dzień furgonetką :P), tylko trzeba się dopytać czy pan transportowiec zajmuje się też montażem.
    • sbarazzina Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 12:45
      Kilka miesięcy temu kupiłam Samsunga, o takiego tylko, że w jeszcze fajniejszej cenie :)

I byłam bardzo, bardzo zadowolona. Byłam, bo ją sprzedałam z powodu przeprowadzki. Ale to była najlepsza paralka z jaką miałam do czynienia.

Cicha, nie rzucająca się po łazience, możliwość programowania czasowego (wstajesz rano, a pranie gotowe), duża regulacja temperatury wody (zimna, 30, 40, 60, 95) i wirowania (400, 800, 1400). Dużo różnych programów (krótki, delikatny, pranie ręczne/wełna, baby :), wyświetlanie czasu do końca prania. Ma automatykę wagową, ale nie zdążyłam zauważyć czy to oszczędza wodę czy prąd.

No tylko, że nie spełnia Twoich wymagań wymiarowych ;) Ale może warto rozejrzeć się za innym Samsungiem.
      • azymut17 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 18:40
        sbarazzina napisała:
        > No tylko, że nie spełnia Twoich wymagań wymiarowych ;) Ale może warto rozejrzeć
        > się za innym Samsungiem.

Rozglądałam się, niestety nie znalazłam takiego, który miałby wszystkie interesujące mnie funkcje. Jak zwykle mam problem z podjęciem decyzji (mam jakiś defekt w tym obszarze, zastanawiam się wiekami), ale tym razem dokładnie wiem, czego potrzebuję na pewno.
      • ja_joanna Rzucanie się po łazience :) 04.07.12, 02:01
        Rzucanie się po łazience zależy od wypoziomowania pralki. Jak kupowaliśmy naszą z byłym to spędziliśmy ładną godzinę na poustawianiu wszystkich czterech nóżek tak, żeby było w naszej krzywej kuchni w starym budownictwie naprawdę prosto, ale warto było, bo pralka nie ruszyła się przez 5 lat ani o milimetr. No i poziom hałasu pralki wypoziomowanej jest znacznie niższy niż bez tego.
        • genepi Re: Rzucanie się po łazience :) 30.10.12, 21:42
          Czasami rzucanie się po łazience jest spowodowane tym że użytkownik nie zdjął tylnych śrub - zabezpieczeń transportowych. Prawdziwa historia niżej podpisanej.
    • milstar Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 13:12
      Moje Beko ma program prania odzieży dla dzieci, czyli chyba dodatkowe płukanie w standardzie. I program "odkłaczania", czyli w sytuacji, kiedy w domu jest zwierzak. Pan od pralek tłumaczył mi jak to działa, ale nie słuchałam zbyt uważnie.
      Pralkę mam od 2 miesięcy, nie narzekam.
    • gazeta_mi_placi Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 13:29
      Miałam problem z nową Candy, zatem ze względu na moje doświadczenia tę markę Ci odradzam.
      • milstar Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 15:59
        Mnie Candy też pan w sklepie odradzał. To jest ta sama firma, co Ariston, tylko Candy jest na gorszych częściach, co oczywiście przekłada się na jakość. Nie polecał też Samsungów.
        • yaga7 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 16:50
          My mamy pralko-suszarkę Samsunga, na razie 1,5 roku, nie narzekamy. No ale co to jest 1,5 roku...
        • gazeta_mi_placi Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 17:23
          U mnie Candy od samego początku miała problem z jednym programem (tym na 90 stopni) jak jeszcze była na gwarancji, pralka zatrzymywała się, nie odwirowywała, nie działał wyświetlacz.
          Z tym, że kilka razy tak było, że działała bez zarzutu, a innym razem na tym programie działy się takie rzeczy, więc ostatecznie nie reklamowaliśmy zwłaszcza że z tego programu korzystałam rzadko.
          Teraz z kolei po trzech latach (już oczywiście po gwarancji bo dwuletnia) siadają łożyska :-(
          Dodam, że nie pierzemy intensywnie, dwie osoby, pranie co 2-3 dzień, a czasem i rzadziej, a mimo to łożyska siadają :-(
        • azymut17 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 18:42
          milstar napisała:

> Mnie Candy też pan w sklepie odradzał. To jest ta sama firma, co Ariston

Właśnie Ariston u mnie dogorywa, chcę czegoś innego :-)
          • tfu.tfu Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 18:44
            to może to beko? a aristona będziesz złomować, czy chcesz może oddać w dobre ręce (jeśli to drugie, to znam chętne ręce, co piorą mało i im wycie nie szkodzi ;-))
    • kaga9 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 17:07
      azymut17 napisała:
      ta druga ma z 10 lat i myje jak szatan)

Ano, bo jest ze starszego pokolenia;) Przede wszystkim, nie nastawiaj się, że obecnie kupiony sprzęt popracuje Ci 10 lat. Drastycznie bowiem spadła jakość produktów AGD. Może będziesz miała szczęście, ale pamiętaj, że psujących się obecnie sprzętów w większości nie opłaca się naprawiać i trzeba kupić nowy.

Mogę Ci napisać o LG. Właśnie zezłomowałam ich pięcioletnią lodówkę...Nie ma żadnej gwarancji, że pralka za -powiedzmy -2 tysiaki popracuje Ci dłużej niż taka za tysiąc.
      • marciasek Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 18:02
        a tak, lodówki AEG i Electrolux też są nietrwałe. Powiem więcej, zostały zaprojektowane w taki sposób, by drzwi zepsuły się najdalej po 5 latach, moim zdaniem celowo. Wymiana drzwi = 500 zł. Oczywiście całych, tej jednej, małej zepsutej części wymienić nie można.
      • azymut17 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 18:46
        kaga9 napisała:
        > azymut17 napisała:
        > ta druga ma z 10 lat i myje jak szatan)
        >
        > Ano, bo jest ze starszego pokolenia;) Przede wszystkim, nie nastawiaj się, że o
        > becnie kupiony sprzęt popracuje Ci 10 lat. Drastycznie bowiem spadła jakość pro
        > duktów AGD.

To już słyszałam niestety :-( Dlatego zastanawiam się, czy jest sens kupować tego Boscha. Ech, a mam jeszcze działające telewizor i radiomagnetofon z CD (obydwa Panasonic wyprodukowany w Niemczech) kupione 16 lat temu... Nie opłaca im się robić trwałego sprzętu, bo nikt nie kupi długo następnych modeli. Casus Alpinusa :-(
        • kaga9 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 21:10
          Tak, o Alpinusie też słyszałam:( Tylko słyszałam, bo nie jestem raczej klientką tego typu sklepów.

Mój soniak dwukasetowy z CD, kupiony w 1997, jest rześki i żwawy;)
        • an-olimatka Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 03.07.12, 13:26
          Ja mam Siemensa już jakieś 5 lat? Bezawaryjny (odpukać), a chodzi praktycznie codziennie. Ma automatykę wagową (chyba) i dodatkowe płukanie robię z automatu. Czarne często ze smugami. Na moim forum osiedlowym była swego czasu dyskusja na temat jakości sprzętu AGD - poziom znacznie przekraczał moje możliwości percepcyjne, ale jeśli chcesz mogę Ci co ciekawsze posty skopiować. W pamięci utkwiło mi tylko, że praktycznie wszyscy znani producenci to teraz i tak jeden koncern, więc wielkich różnic spodziewać się nie można, a jakość danego sprzętu zależy głównie od tego, w której konkretnie fabryce został wyprodukowany.
          • an-olimatka Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 03.07.12, 23:24
            Errata: Siemens ma 7,5 roku ;) Reszta sprzętu w mieszkaniu też Bosch/Siemens - też bez problemów. Kupowane przez internet (zaskoczyło nas, że na bodajże 5 sprzętów, 4 były "Made in Germany", jeden "Made in Spain").
      • marek_bemben Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 03.07.12, 17:14
        mam ten model ELECTROLUX EWT 106511 już ponad rok i wszystko jak najbardziej ok. Szczerze to mało mieszam na programatorze, ale sama funkcjonalność z wrzutem ciuchów na górze jest bardzo dobra. Z tego powodu mogę zdecydowanie polecić jeżeli ktoś się zastanawia nad ładowaną z frontu lub góry.
    • marciasek Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 17:51
      ja bym zwróciła uwagę na to, aby pralka miała możliwość włączenia prania w większej ilości wody oraz redukcji obrotów wirówki. Mam beznadziejnego Aristona w którym tych funkcji nie ma i bardzo to odczuwam :/ Przydaje się też wyświetlacz, na którym widać ile czasu zostało do końca prania. A co do marki, to prócz wymienianych przez dziewczyny wyżej, bardzo dobre są słoweńskie pralki Gorenje. Dobre i tanie. Moja mama ma od kilku lat jakiś model za 1000 zł i jest BARDZO zadowolona. Czytelny, prosty interfejs, wszystkie potrzebne funkcje, cicha i bezawaryjna. Pierze doskonale. Nie ma śladu proszku na ciemnych rzeczach (u mnie jest zawsze, nawet zamiana proszku na płyn do prania nie pomaga - zacieki jak były, tak są).
    • madzioreck Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 20:28
      Moja Candy ma wszystkie te funkcje, o których piszesz, automatykę wagową (nie zauważyłam nigdy, żeby coś było niedopłukane, ale może przy dzieciach trzeba jakoś bardziej...?). Razem z tymi bebechami z tyłu, wystającymi poza obudowę, głębokość poniżej 40cm, wsad 5kg.
      Mam ją 3 lata, nic się nie dzieje specjalnego (pokrętełko mi pan z serwisu tylko wymienił, bo choć w instrukcji napisali, że można kręcić w obie strony, to w praktyce nie bardzo i pralka dłużej czekała na wybranie programu).
      Candy ma też moja mam i siostra, też nic się nie działo.
    • kry0 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 02.07.12, 21:06
      Niedawno wymieniałam pralkę. Kupiłam:
      www.mixelectronics.pl/electrolux-ewt-136411w-48725
      Ma:
      Wyświetlacz elektroniczny
      Sterowanie Elektroniczne
      Opóźniony start
      łatwe prasowanie
      Wyświetlacz LCD, Wybór temperatury
      Inne zobacz w linku.

Bardzo mi się podoba, że na 3 programach można skrócić czas prania, i że widać ile do końca prania. Piszczy przez chwilę jak skończy.
      Ma też program na staniki :-) i dwa programy na ciuchy sportowe.
      Kupiłam w sklepie stacjonarnym.
    • zmijunia.lbn Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 03.07.12, 21:42
      azymut17 napisała:

> Jeśli chodzi o firmy, to największą estymą darzę Boscha i Siemensa (mam lodówkę
      > i zmywarkę, ta druga ma z 10 lat i myje jak szatan). W necie wpadły mi w oko L
      > G i AEG. I teraz zastanawiam się, czy nie padłam ofiarą marketingu marki (pewni
      > e tak...)

Boschowi marketing niepotrzebny, ich AGD naprawdę można kupować praktycznie na ślepo :)
    • ja_joanna Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 04.07.12, 02:22
      Kupowałam pralkę około sześć lat temu, działała rewelacyjnie oprócz jakiejś drobnej naprawy chyba z rok czy dwa lata temu. Marka Elektrolux, modelu nie podam, bo nie znam, a pralki już nie mam, bo została w Berlinie po mojej wyprowadzce.

Warto przy kupowaniu pralki chyba zwrócić uwagę na klasę energooszczędności, jednorazowo pewnie dopłacisz ciut więcej, ale na dłuższą metę będziesz oszczędzać i prąd i wodę.
      • azymut17 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 04.07.12, 18:05
        ja_joanna napisała:
        > Warto przy kupowaniu pralki chyba zwrócić uwagę na klasę energooszczędności, je
        > dnorazowo pewnie dopłacisz ciut więcej, ale na dłuższą metę będziesz oszczędzać
        > i prąd i wodę.
        >
        Też tak myślałam przy poprzedniej pralce i się przejechałam, bo zużycie wody było tak niskie, że pralka realnie nie płukała i musiałam wkładać mniej prania oraz nastawiać dodatkowe cykle (liczba mnoga) płukania. Oszczędność okazała się pozorna, dlatego wolę podpytać.
        • ja_joanna Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 04.07.12, 20:58
          No tak, to już przesada w drugą stronę. W mojej działało bez zarzutu.
        • yaga7 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 05.07.12, 11:39
          W moim samsungu do praktycznie do każdego cyklu mogę dodać dodatkowe płukanie, zmienić wirowanie, ustawić temperaturę itp.

Ale nawet przy domyślnej liczbie płukań nie ma problemu z zaciekami, a w starej pralce był. A czarnych ciuchów mamy z Lubym większość.
    • yaal Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 04.07.12, 02:38
      Jeżeli możesz wydać rzeczywiście więcej, to bierz Miele (acz nie jestem pewna, czy dostaniesz płytszą niż 50 cm). Drogie, ale warto.
      • azymut17 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 04.07.12, 18:03
        Aż tyle to nie mam :-)
        Na szczęście płytkich Miele nie widziałam, więc problem odpada.
    • fanaberia.fanaberia "Automatyka wagowa" 04.07.12, 22:02
      Czy w pralkach z tą funkcją istnieje możliwość jej wyłączenia?
      Czasem zdarza mi się wrzucać do prania rzeczy mokre, co, zdaje mi się, uniemożliwiłoby "oszczędny" dobór ilości wody. W ekstremalnych przypadkach pewnie mogłoby skutkować odmową usług.
      Zastanawiam się zatem, czy da się tę nowoczesność ustawiać manualnie i prać po swojemu, jak zwierzęta.
      • azymut17 Re: "Automatyka wagowa" 04.07.12, 22:09
        O rany, nie wpadłam na to! A rzeczy dzieciaków często wrzucam do bębna po uprzednim zapraniu. Jeśli pobór wody zależy zawsze od wagi, to nie jest to zbyt miarodajne. Aczkolwiek do uprania mokrej rzeczy potrzeba mniej wody niż do suchej... Hmmm...
        • fanaberia.fanaberia Re: "Automatyka wagowa" 04.07.12, 22:21
          azymut17 napisała:

> O rany, nie wpadłam na to! A rzeczy dzieciaków często wrzucam do bębna po uprze
          > dnim zapraniu. Jeśli pobór wody zależy zawsze od wagi, to nie jest to zbyt miar
          > odajne. Aczkolwiek do uprania mokrej rzeczy potrzeba mniej wody niż do suchej..
          > . Hmmm...

Właśnie dlatego zastanawiam się, jak to działa. Zdaje mi się, że pralka sama z siebie nie wie, czy wrzucam jej suche, czy mokre. A żaden z marketingowych opisów sklepowo-producenckich nie rozwiał moich wątpliwości. Więc pytam tutaj, bo LW(szystko)W(iedzą) i mi powiedzą :)
          • babus2 Re: "Automatyka wagowa" 05.07.12, 11:32
            Witam

Też na to nie wpadłam :)
            Od 7 lub 8 lat mam Candy i o dziwo nie narzekam na działanie. Dla mnie ważne są funkcje krótkiego czasu prania, prania ręcznego delikatnych tkanin, w miarę płynna regulacja obrotów wirowania i dodatkowe płukanie. Ale zawsze jest jakieś "ale". Pojemniki na proszęk i płyn do płukania teoretycznie są rozbieralne, ale... praktycznie nie mam jak ich domyć, męczę się, kombinuję a i tak nie mogę się dostać we wszystkie zakamarki. Proszek się wypłucze, ale resztki płynu do płukania już nie.
            Następną pralkę przed zakupem obejrzę dokładnie, i poproszę by te nieszczęsne pojemniki, szufladki czy inne dozowniki rozebrać przy mnie i wtedy dopiero podejmę decyzję :)

Pozdrawiam
            • 987ania Re: "Automatyka wagowa" 05.07.12, 19:25
              Ja mam dwa lata siemensa i mogę polecić z czystym sumieniem.
              Co do automatyki wagowej, to jak dla jest to jakieś oszukaństwo. Pralka ma ladownosc 8 kg ale po przeczytaniu instrukcji, okazuje się że 8 kg ale bawełny (pościel, ręczniki). Pranie codzienne ciuchów, to program mix a tam możesz włożyć tylko 3,5kg. To jest mniej więcej pół bębna. Jak włożysz za dużo, to mam wrażenie że jest niewyprane. I nie wiem czy te moje ciuchy tak dużo ważą a objętościowo są takie małe?
              Przydatna rzecz w mojej prace to Rwoj własny program, który sama programujesz.
              Pojemnik na proszek wyciąga się cały
              U mamy bosch chodzi 6 lat, też bez zarzutów.
      • azymut17 Re: "Automatyka wagowa" 29.10.12, 14:54
        fanaberia.fanaberia napisała:

> Czy w pralkach z tą funkcją istnieje możliwość jej wyłączenia?

W mojej jest :-) Ustawiasz albo automatyke, albo "full, "half" lub "less".
    • azymut17 Re: [LDD] wybór pralki - firmy i funkcje 29.10.12, 14:49
      Na początku miesiąca pralka ostatecznie i nieodwołalnie wyzionęła ducha. Zdecydowałam się na ten model
      I jestem zadowolona, lubię mieć duży wybór funkcji i możliwość ich modyfikacji. Dobrze pierze, a jeszcze lepiej płucze. Przy okazji mam pytanie: ubrania teraz wychodzą po wysuszeniu takie sztywne jakieś, trzeba je "łamać", rękawy są w środku zlepione. Czy to wynik szybszych obrotów przy wirowaniu? Czy może lepszego płukania? Bo rzeczy są wreszcie wypłukane porządnie, nie ma piany w bębnie pod koniec ostatniego płukania, a wodę mamy twardą.
    • kis-moho Wyciągam stary wątek 31.03.15, 14:49
      Przeczytałam trochę w wyszukiwarce, ale może ktoś ma nowe doświadczenia i może coś polecić?
      Szukam pralki, i chyba mam problem bo mam niewygórowane wymagania ;) i przez to zbyt duży wybór. Potrzebuję:
      - standardową głębokość (60)
      - porządne wirowanie, żeby nie wyciągać mokrych ciuchów (1200 chyba wystarczy)
      - możliwość dowolnej kombinacji temperatura + obroty, pierdyliard programów mi niepotrzebny (ich brak będzie plusem)
      - sensowne zużycie prądu i wody (w przypadku wody nie za małe, wiadomo)
      Niekoniecznie potrzebuję do szczęścia timera, wyświetlacza, i odliczania czasu do końca prania. Na Miele mnie nie stać, chętniej wydam mniej niż więcej, ale powiedzmy, że średnia półka wchodziłaby w grę. Kupowałyście ostatnio pralki, macie jakieś typy?
      • kulka_kulkowa Re: Wyciągam stary wątek 02.04.15, 10:40
        Ostatnio, czyli tak z 1,5 roku temu kupowałam. Jeśli chodzi o pralki, to polecam Electrolux. Moja akurat jest płytsza, ma timer, wyświetlacz, ale pewnie są i modele bez "bajerów", chociaż ta moja cenowo właśnie była jak najbardziej ze średniej półki (zachwalane przez sprzedawcę Samsungi były dużo droższe). Tych niby bajeranckich programów w zasadzie nie używam, jak kupowałam zwracałam uwagę na wymiary, obroty wirowania i możliwość skracania czasu prania. Póki co, (tfu, żeby nie zapeszyć!) jestem z niej zadowolona. Koleżanka ma też około dwuletniego Elektroluxa, ładowanego od góry i jest b. zadowolona, a pierze ciuchy 5 osób. Moja mama ma model ok. 12-letni, bez wyświetlacza i innych cudów, nigdy się nic nie popsuło.
        • kis-moho Re: Wyciągam stary wątek 02.04.15, 13:12
          O, dzięki, na Electrolux jakoś jeszcze nie patrzyłam. Samsung jest u rodziny, faktycznie fajny, ale ten który by mi pasował jest za wąski (wiem, mam wymagania ;)). Zastanawiałam się jeszcze nad Gorenje i Bauknecht.
          Idę pooglądać Electroluxy, dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka