krokodyl_13 12.04.09, 23:01 lanie wodą o.... Tajniaki w akcji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krokodyl_13 Re: A w krakowie będą wsadzać do więzienia za 12.04.09, 23:20 Tropa to przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: A w krakowie będą wsadzać do więzienia za 12.04.09, 23:19 Tez tak myślę do tego dochodzą głupoki, które na przystanku całe wiadro wlewały do autobusów przed zamknięciem drzwi. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: A w krakowie będą wsadzać do więzienia za 12.04.09, 23:22 Polewanie wodą nawiązuje do dawnych praktyk pogańskich, łączących się z symbolicznym budzeniem się przyrody do życia i co rok odnawialnej zdolności ziemi do rodzenia. no! Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: A w krakowie będą wsadzać do więzienia za 12.04.09, 23:23 Ja czuję się zupełnie obudzona i nie życzę sobie takich praktyk. Odpowiedz Link
tropem_misia1 czyli zawracamy? 12.04.09, 23:25 Pierwsze udokumentowane wzmianki o zwyczajach śmigusowo-dyngusowych w Polsce pochodzą z XV wieku, z ustaw synodu diecezji poznańskich, przestrzegających przed praktykami, mającymi niechybnie grzeszny podtekst: Zabraniajcie, aby w drugie i trzecie święto wielkanocne mężczyźni kobiet a kobiety mężczyzn nie ważyli się napastować o jaja i inne podarunki, co pospolicie się nazywa dyngować [..], ani do wody ciągnąć, bo swawole i dręczenia takie nie odbywają się bez grzechu śmiertelnego i obrazy imienia Boskiego. Odpowiedz Link
obywatel_js Re: czyli zawracamy? 12.04.09, 23:36 polewano panny na wsi kilka kroków od chałupy drobna różnica Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: czyli zawracamy? 12.04.09, 23:41 No nie taka drobna, gambit miały coby być oblanym teraz nie maja takich pomysłów. Teraz chcą futro samochód albo pierścionek. Odpowiedz Link
obywatel_js Re: czyli zawracamy? 12.04.09, 23:46 nie wszystkie niektórym wystarczy być mokrymi Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: czyli zawracamy? 12.04.09, 23:59 każdy ma to co lubi, ciekawe ile jutro znajdziesz zachwyconych minimalistek, ja jestem mikromalistką nawet polewania nie potrzebuję. Odpowiedz Link
obywatel_js Re: czyli zawracamy? 13.04.09, 00:37 jutro? aaa, ty chyba zbyt dosłownie wzięłaś kwestię o byciu mokrą... Odpowiedz Link
nataliaos Juz to widze;) 13.04.09, 00:44 Szkoda,ze nie wsadzali ladnych kilkanascie lat temu. Pamietam te czasy -- jak rozwydrzona mlodziez z wodnymi bombami nawet do tramwaji wrzucala te kule,echss...to byly czasy - gloopie!,ale wtedy czlowiekowi wydawalo sie to takie zabawne Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: Juz to widze;) 13.04.09, 00:46 To zależy po której stronie byłaś Ci w kościółkowych ubranka nie byli zachwyceni. Co innego wojny miedzy ochotnikami. Odpowiedz Link
nataliaos Po jednej i po drugiej niestety. 13.04.09, 00:48 W koncu nie na darmo zbuntowana jestem Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: Po jednej i po drugiej niestety. 13.04.09, 00:55 Och gdyby za to płacili to w wieku 24 lat byłabym milionerką Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: Materialistka? 13.04.09, 09:07 Może, może jak sobie przypomnę to pękam ze śmiechu co było powodom do buntu. O cudowna beztrosko żadnych konsekwencji. Odpowiedz Link