Dodaj do ulubionych

antyhistaminy a owsiki

10.06.10, 13:48
Mam problem z moim 5 miesięcznym Tomkiem. tydzień temu wyszły mu plamy, które szybko zrobiły sie czerwone i pokryły praktycznie cały brzuszek, plecy, ręce i częściowo nogi małego. Karmie wyłącznie piersią i obstawiam że po prostu któreś młode warzywo go uczuliło. Wyrzuciłam z jadłospisu wszystkie potencjalne alergeny i skóra przygasła, ale nadal pokryta jest suchymi, pomarańczowymi plamami. Mały nie jest drażliwy, jednak przy zmianie pieluszki od razu sięga do brzuszka i siusiaka by się drapać (choć pod pieluszką skóra bez zmian). dostałam od pediatry zyrtec i clemastinum.

Czy jezeli po tych lekach objawy ustąpią to znaczy że to alergia a nie pasożyty?5
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: antyhistaminy a owsiki 10.06.10, 20:53
      a skąd pomysł że to owsiki?
      • koko.6 Re: antyhistaminy a owsiki 12.06.10, 14:23
        Oczywiście opierając się na wielu źródłach można sądzić, że przyczyną mogą być
        pasożyty (np. artykuł Ireny Wartołowskiej, książka N.Siemionowej "Szkoła
        Zdrowia. Uwolnij się od pasożytów i żyj bez nich"). Do tego dochodzą przykłady z
        życia wzięte, np.
        forum.gazeta.pl/forum/w,578,109679086,109679086,Sa_owsiki_i_candida_I_jest_nadzieja_.html
        Autorka zamieściła link do swojego pierwszego postu-proponuję żeby tam zajrzeć i
        zobaczyć zdjęcia dziecka, które miało ostre atopowe zapalenie skóry jak się
        okazało przez owsiki (szukaj wypowiedzi oliwkawawa).
        To tak a propos tego, że pasożytów na pewno nie można wykluczyć.
        Moja córka przez ponad rok była leczona u alergologa na "skazę białkową" po czym
        ostatnio się okazało że to jednak lamblie, owsiki i candida do kompletu. A co
        najlepsze sama do tego doszłam bo żaden lekarz na to nie wpadł.
        Odnośnie Twojego pytania to czytałam, że toksyny wydzielane przez pasożyty są
        same w sobie alergizujące, po drugie pasożyty mechanicznie uszkadzając jelita
        powodują przedostawanie się wielkocząsteczkowych białek do krwiobiegu (ogólnie
        rzecz biorąc alergenów). Dodatkowo mojej córce lekarka kazała podawać zyrtec gdy
        w czasie kuracji na lamblie zaostrzyły się objawy na skórze. Ja osobiście
        wnioskuję z tego wszystkiego, że antyhistaminy działają nie zależnie od tego czy
        faktyczną przyczyną reakcji alergicznych są pasożyty czy nie.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka