Dodaj do ulubionych

fobia robalowa

04.05.11, 14:21
z tego forum bardzo dużo dowiedziałam się o pasożytach, leczeniu ale też doszłam do wniosku nie warto leczyć bo robale zaraz wrócą. Zwłaszcza, ze pasożyty maja prawie wszyscy.
Sama stoję przed dylematem leczyć czy nie?
Na podstawie przeczytanej literatury, wiem, ze lamblioze w Polsce ma od 5 do 8% ludzi, to chyba nie jest dużo? dzieci w wieku przedszkolnym to ok. 35 % więc też nie 50 czy 80%. Warto więc leczyć nasze dzieci i nas samych.
Teraz muszę znaleźć sensowanego lekarza, bo mój przepisal mi dobre leki ale w jednej dawce.
Kotokowa, pytałaś o wodę, jak wynika z fachowej literatury to wszystko jest w fazie badań, ale jest więcej niż możliwe, ze to woda jest źródłem inwazji pasożytniczej.
podaje adres strony,
ptparasit.org.pl/go.live.php/PL-H82/wiadomosci-parazytologiczne/archiwum/2009-vol-55.html
w zakładze linki można poczytać w języku angielskim, miłego czytania
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: fobia robalowa 04.05.11, 16:21
      obawiam się, że dane statystyczne dotyczą STWIERDZONYCH przypadków, dlatego ich tak 'mało'. Kiedyś jakiś pediatra w tvn style mówił, że szacuje się, że połowa przedszkolaków ma pasożyty. Jak wielu Twoich znajomych bada dzieci? albo nie badają, bo dziecko nie ma objawów (a robactwo mieć może) albo nie badają, bo żaden lekarz im nie powiedział, że szereg niepokojących objawów mogą powodować pasożyty i leczą dziecko na wszystko inne.
      Ja nie mam jeszcze własnego zdania nt leczyć czy nie. Na pewno jeżeli objawy są silne, powodują osłabienie dziecka, lawinowe choroby etc to jak najbardziej. Ale jeżeli ktoś nie ma objawów, czuje się bardzo dobrze a dla rozrywki zbadał sobie kał na pasożyty i mu wyszły, to nie wiem czy leczyć.
      U dwójki moich dzieci stwierdzono lamblie, czy te badania zostały uwzględnione w jakichś statystykach? na pewno nie. Nawet daty urodzenia nie podawałam, nie wiadomo więc czy to wynik dziecka czy osoby dorosłej.
      • nena20 Re: fobia robalowa 04.05.11, 16:49
        mi chodziło o badania akademickie. Są to badania na okreslonej probie osób i z tego wyciągają średnią dla całej populacji. Dlatego przytoczyłam te procenty. Ciekawe badania były dla okolic Poznania, gdzie analizie poddano dwie grupy przedszkole i chyba wszystkie dzieci były zdrowe, generalnie z 400 osób lamblie miały tylko 3. Zgłoszona lamblioza do sanepidu to coś ok. 4000 przpadków rocznie, zdecydowanie za niska statystyka i to tez w swoich publikacjiach piszą autorzy artykułów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka