Dodaj do ulubionych

Polipy a pasożyty

31.01.13, 23:05
Czy ktoś u kogo wykryto lamblie ma/miał polipy w woreczku żółciowym (nieduże)? Czy po wyleczeniu lambliozy te polipy znikły?

Czy ewentualnie inny pierwotniak/pasożyt może powodować polipy?

A w zasadzie chyba należałoby używać określenia pseudopolipy, bo chyba nie są to prawdziwe polipy...
Obserwuj wątek
    • mama_diva Re: Polipy a pasożyty 01.02.13, 01:08
      Ja mam takowego na wątrobie. W usg wygląda jak naczyniak ale muszę powtórzyć badanie bo było robione na nienajlepszym sprzęcie. Nie wiem, czy to może mieć związek z lambliami ale w czasach przed tym dziadostwem nic takiego nie miałam.
      • blackone777 Re: Polipy a pasożyty 02.02.13, 00:17
        W watrobie? Hmmm.....

A duze to dziadostwo?
        • mama_diva Re: Polipy a pasożyty 02.02.13, 01:13
          Takie tam 3cm/1,4cm. Pewnie myslisz o bąblowcu albo motylicy? wink
          Nigdy nie miałam problemów z przewodami żółciowymi ani wątrobą. Ale jak po leczeniu tynidazolem po tygodniowej poprawie dostałam nagle tak silnych bóli w prawym dole pod żebrami, że myślałam, iż to zapalenie wyrostka, poszłam na USG. I tam przypadkiem pancia wypatrzyła mi zmianę na wątrobie (która nie była w żaden sposób związana z moimi dolegliwościami!).Powiedziała też, że jest to rodzaj niezłośliwego nowotworu- o ile jst to naczyniak- do potwierdzenia. Dopiero po rozmowie z lekarzem doszłam do wniosku, że to od lamblii te bóle były i kolejne leczenie Macmirorem przyniosło ulgę na trochę dłużej.
          A niezidentyfikowany obiekt wątrobowy faktycznie muszę zbadać ponownie.
          • blackone777 Re: Polipy a pasożyty 02.02.13, 14:25
            Bablowiec jako polip? Nie. W orgnizmie czlowieka bablowiec tworzy torbiele i raczej nie wystepuje samodzielnie. U psow czy kotow, gdzie normalnie, pomijajac jakies niespodzianki, wystepuje tylko w jelitach rzeczywiscie jest to tasiemiec, ktory od biedy moglby przypominac male 5 mm polipy w jelitach. Choc ja nie jestem lekarzem, wiec to tylko przypuszczenia....

A przywry to chyba tez czesty pasozyt watroby, choc jakos zapomniany przez wielu lekarzy. Ale bralem prazykwantel pod katem przywr. Zadzialal dosc silnie i pomogl na dluzej, ale sprawa wrocila.....

Co do zmian w woreczku moge jeszcze polecic: www.pathologyoutlines.com/gallbladder.html

Mysle, ze wiele tych spraw mozna zastosowac do watroby. W tym linku podanych jest kilka roznych typow polipow, ktore moga wystepowac. Choc mnie elektryzuja raczej polipy jako nastepstwo pasozytow/pierwotniakow.
            • blackone777 Re: Polipy a pasożyty 03.02.13, 21:05
              Jesli ktos by szukal materialow o polipach w pecherzyku zolciowym, to polecam linki:

cornetis.pl/pliki/GP/2009/1/GP_2009_1_23.pdf
              kuszaba.blox.pl/2009/01/Polipy-w-woreczku-zolciowym-Panu-Jackowi-w.html
              przy czym zwracam uwage, ze sa to teksty dotyczace ogolnie polipow, a nie pseudopolipow bedacych wynikiem infekcji pasozytniczej (jeden tekst fachowy, drugi blog kogos kto mial problemy).
    • eagles11 Re: Polipy a pasożyty 13.02.20, 00:40
      Odsprzedam nadwyżkę leku na pasożyty ZENTEL 400 mg i PRAZYKWANTEL 600 mg (Distoside z USA). Kontakt - Małgorzata tel. 736 295 107
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka