Dodaj do ulubionych

pomoc pilnie potrzebna

25.04.14, 18:04
Potrzebna pomoc dla Eli. Nie finansowa, lecz pomocowa.

Jest tak:
Mama Eli jest po udarze. Nie widzi i jest zupełnie bezwładna. W szpitalu zalecili "rehabilitację w przychodni" a ona nie jest w stanie nawet usiąść na łóżku. W dodatku waży dobrze ponad 100 kg.

Jak w takiej sytuacji jedna osoba (czyli Ela) ma mamę umyć, obrócić na drugi bok, przebrać czy zmienić pampersa?
Na wynajęcie opiekunki Eli absolutnie nie stać. Opieka z MOPS-u nie przysługuje. Jest możliwość załatwienia pielęgniarki, która przyjdzie raz dziennie i pomoże, ale to musi być zlecenie od lekarza rodzinnego na podstawie zaleceń ze szpitala od lekarza prowadzącego, a tego lekarza dzisiaj nie ma. Będzie jutro, więc jutro Ela pójdzie do niego, ale z kolei jutro przychodnia jest zamknięta... A w poniedziałek Ela idzie do pracy (dorywczej, ale zawsze). To znaczy nie wie czy pójdzie, bo boi się zostawić matkę na sześć godzin samą. Jak kobiecina spadnie z łóżka to nikt jej na to łóżko nie wsadzi. Z kolei niepójście do pracy to brak tych paru groszy, jakie Ela zarabia. Sytuacja bez wyjścia.

Pomóżcie, dobre dusze, zróbcie burzę mózgów, może macie jakieś pomysły, jakiś wolontariat, jakieś coś - cokolwiek! - bo mi się serce kraje jak rozmawiam z Elą...
Obserwuj wątek
    • alus59 Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 18:40
      Domowe hospicjum. Wiem, że taka forma opieki funkcjonuje i to w ramach NFZ. Ja miałam kontakt z hospicjum onkologicznym św. Krzysztofa na warszawskim Ursynowie, ale tylko dostałam namiary na osoby które opiekowały się moim Tatą w domu (za tę opiekę płaciłam).

Dlaczego opieka z MOPS nie przysługuje ???
      • pi.asia Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 18:52
        Podobno hospicjum jest tylko dla osób z nowotworami. Tak mi mówiła Ela.
        A z MOPS-em - tak zrozumiałam z tego co mówiła, ale ona też już w piętkę goni bidula i może czegoś nie wie. Dlatego piszę w jej imieniu - z prośbą o konkrety - gdzie co i jak.
        • alus59 Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 18:59
          Doczytałam na stronie Hospicjum - niestety bardzo zmieniły się tam zasady wsparcia sad Odpada niestety ...

Poszukam gdzieś indziej ...

Przytulam Elę mocno.

• alus59 Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 19:11
            Teraz zdaję sobie sprawę z tego, jaką byłam szczęściarą kiedy mój Tata wymagał opieki - bo była kasa ...

Zupełnie nie wiem, w jaki sposób pomóc Eli w kontekście poniższego tekstu sad :

starsirodzice.pl/co-sie-nalezy-seniorowi/co-sie-nalezy-seniorowi
            • mitta Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 19:44
              Czy Ela nie mogłaby się ubiegać o świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia
              lub innej pracy zarobkowej przyznawane na rzecz osoby sprawującej opiekę nad osobą niepełnosprawną. Mogłabym napisać, jak i gdzie się o to starać.
              Jest jeszcze coś takiego, jak opieka pielęgniarska w domu. Jest to świadczenie finansowane ze środków publicznych. Zlecenie wypisuje lekarz, ale, niestety, nie jest to pomoc natychmiastowa. Czeka się w kolejkach (aż jakiś chory umrze). Parę miesięcy temu, kiedy chorował mój tata staraliśmy się o to, jednak tata nie doczekał. Płaciliśmy prywatnie pielęgniarce - godzina/ok. 30 zł.
              Jeśli chodzi o zakładanie pampersa - robi się to przewracając chorego na boki - jest film na youtube, w necie można znaleźć różne porady
              www.youtube.com/watch?v=76hNY7YUXhc
              www.google.pl/#q=jak+za%C5%82o%C5%BCy%C4%87+pampersa+doros%C5%82ej+osobie
              Może warto wykupić jedną, dwie godziny u pielęgniarki i się od niej nauczyć, jak to robi?
              Można też, do czasu ułożenia się różnych spraw, rozejrzeć się za jakimś wolontariatem.
              Życzę sił, bo wiem, jakie to wszystko trudne.
              • yvi1 Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 21:38
                Mieszkajac tak daleko,niestety nie moge pomoc fizycznie.Ale moge przez Skype porozmawiac z Ela,wytlumaczyc jej pare rzeczy,odpowiedziec na pytania.
                Jestem pielegniarka z 20 - letnim stazem i teraz pracuje w Domu Starcow.
                Jutro po poludniu bede miala czas .
                • wadera3 Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 22:36
                  Jak już wspomniałam, wspomagam Elą swoją wiedza i doświadczeniem (40 lat pracy, z czego kilka w DPS, kilka w tzw. długoterminówce i Hospicjum). Problem istnieje tylko logistycznie - organizacyjnie, no i ten weekend...
    • wadera3 Re: pomoc pilnie potrzebna 25.04.14, 22:29
      Staram się Eli pomagać(póki co tylko radą i pomysłem) Ela wie gdzie i o co ma pytać i prosić Istnieje coś takiego jak Opieka długoterminowa, ZOL, opiekunki z MOPS-u. Tyle, że teraz mamy weekend, i nie bardzo jest gdzie uderzyć.
      Sama podjadę w wolniejszej chwili i pokażę Jej co i jak( w kwestii pielęgnowania).
      Bardziej pomóc się na tę chwilę nie da.
      • yvi1 Re: pomoc pilnie potrzebna 26.04.14, 05:53
        Ok.
    • usia44 Re: pomoc pilnie potrzebna 26.04.14, 21:27
      Dziękuję za przyjęcie smile

Nie wiem z jakiego miasta jest Ela , ale może warto popytać w parafii , Wiem że są zgromadzenia zakonne , gdzie siostry chodzą do chorych . Siostry zakonne - pielęgniarki.
      • wadera3 Re: pomoc pilnie potrzebna 26.04.14, 21:53
        Ela i ja jesteśmy z Warszawy, nie słyszałam o takich praktykach, aby siostry chadzały do chorych(mówię o jakiejś wymiernej pomocy, nie o nawiedzaniu z modlitwą) ale spróbuję się czegoś dowiedzieć.
        • elzbieta.24 Re: pomoc pilnie potrzebna 27.04.14, 12:12
          Wybaczcie że odzywam się dopiero dziś ale troszkę skurczyła mi się doba.Dziękuję za podpowiedzi,zaczęłam sobie radzić ze zmianą pampersów , z karmieniem nie mam problemów.Niestety wolontariat wchodzi w grę tylko w ośrodkach prowadzonych przez zakonnice nie świadczą żadnych usług poz nimi.Muszę jakoś sobie poradzić , nie tracę nadziei że mama się wzmocni i będzie lepiej.
          • niutaki Re: pomoc pilnie potrzebna 27.04.14, 15:30
            Elu nie umiem pomoc w zaden sposob, ale mysle o Tobie, wysylam Ci fluidy dobre, trzymaj siekiss
            • jan.kran Re: pomoc pilnie potrzebna 30.04.14, 12:25
              Elu , wspieram Cie myślami.
              Jakie Mama ma łóżko ?
              Mama powinna mieć łóżko rehabilitacyjne , takie które możesz przy pomocy pilota dostosować do Twojego wzrostu żeby się nie schylać orzy zmianie pampersa.
              Moje kolezanki we Wrocławiu pożyczały takie lózko , moge sie zapytać.
              Poza tym możesz zmieniac Mamie pozycję , unieść głowę czy nog.
              Zeby Ci było łatwiej zmieniac pozycję Mamy poszukaj takiego śliskiego , prześcieradła , tutaj to widac , kawałek materialu kładzony na normalne prześcieradło:

www.google.no/search?q=forflytningslaken&safe=off&client=firefox-a&hs=4IT&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=881gU-LuIaOsyAOLjoH4CQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1680&bih=835#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ll0giTYGBuSHNM%253A%3BmMolBUeR34gk1M%3Bhttp%253A%252F%252Fespe-produkter.no%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F04%252FBirth-bed.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fespe-produkter.no%252Fproduct%252Fespe-fodesett%252F%3B3888%3B2592

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka