Dodaj do ulubionych

Pomidoruję 2015

27.08.15, 21:54
I w tym roku będzie trochę przecieru pomidorowego. Od lat z tego samego przepisu wg Apsik1 (przepis i wątek sprzed bodaj 6 lat TUTAJ)
Udało mi się jednakowoż tym razem obrać pomidory ze skórki (10 kg!) co uważam, za nie lada osiągnięcie wink
Dzisiejszy urobek

https://wstaw.org/m/2015/08/27/pomidoruje.JPG
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Pomidoruję 2015 27.08.15, 22:01
      A gdzie kupiłaś pomidory, jakie i po ile?
      I z ilu kilogramów C i to wyszło?
      • barba50 Re: Pomidoruję 2015 27.08.15, 22:22
        Toż napisałam, że z dziesięciu wink Po 2 zł nabyłam. Były i po 1,80, ale drobnica. Odmiana Lima, specjalnie mięsista na przetwory.
        Jutro jadę na targ w Piasecznie po następną partię big_grin
        • wadera3 Re: Pomidoruję 2015 27.08.15, 22:42
          Nosz, w mordę takie tanie w Piasecznie, cholerka, a ja do dzieci...
          A nie wybierasz się do nas w sobotę....? wink
          Nie dopatrzyłam się, że z 10kg, ja skóry nie zdejmuję, za to wszystko przecieram.
        • wladziac Re: Pomidoruję 2015 27.08.15, 23:03
          Lima jest świetna,dzisiaj użyłam do lecza bo dostałam dorodne cukinie,skóry nie obieram bo przecieram robotem przez sitko,szybko i bez pestek
          • klaryma Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 08:08
            Ja na Bazarku na Dołku mam zamówione na sobotę 10 kg za 1 zł. Ale u nas to dopiero początek, będę tak przerabiać cały wrześień, z tym, że mam przystawkę w mikserze do obierania pomidorów.
            • wadera3 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 08:39
              No, pięknie, jeżdżę na Dołek na zakupy, ale takich znajomości nie mam sad
              No nic jutro ruszę i zobaczę co mi z tego wyjdzie,
              • klaryma Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 10:57
                znaczy - 1 zł. za kg, jakby cosmile
                • barba50 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 14:24
                  Następna partia. 20 kg po 1,50. Góra tego wink

A w gratisie kurdupel znowu na krótkim przechowaniu big_grin

https://wstaw.org/m/2015/08/28/pomi.JPG
    • wadera3 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 16:07
      Doczytałam cytowany przepis, robię podobnie, ale wszystko dwa razy pasteryzuję.Nie mam zaufania do przetworów stawianych do góry dnem(oprócz konfitur i dżemów czy powideł).
      Moja bratowa (in spe) tak sobie w zeszłym roku zmarnowała cały pomidorowy urobek, kilkanaście słoików. Owszem, zamknęły się pierwotnie a w piwnicy przetrwalniki rozpoczęły swoją radosną działalność i w efekcie wszystkie słoiki wykipiały i sfermentowały.
      • wladziac Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 16:57
        podwójna pasteryzacja to dobry pomysł,kiedyś,kiedyś kupowałam specjalnie małe pomidorki i wekowałam w całości a przecierałam dopiero na bieżąco kiedy potrzebowałam,mniej roboty jak się ma dużo do zrobienia
        • barba50 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 17:24
          Robię w ten sposób pomidory od lat. I zdarza się czasami, że któryś słoik nie zamknie się dobrze, a zawartość popsuje się, ale jest to mniej niż 5% przerobu. Dwa czy trzy lata temu ostatnie pomidory zużytkowaliśmy bodaj w kwietniu następnego roku wink
          • wadera3 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 17:34
            Mnie też coś się tak popsuło, leczo czy coś innego warzywnego, więc już sobie odpuszczam drogę na skróty i jestem spokojna.
            Część malutkich pomidorków, tak jak Wladziac pasteryzuję w całości, zalewając przecierem, są przepyszne.
            • wladziac Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 18:35
              kiedyś kiedy przetwórstwo było w pełni rozkwitu można było kupić słoiczki z pomidorkami zalanymi przecierem w sklepie,oczywiście zrobione jak w domu bez konserwantów,łezka się w oku kręci
              • wadera3 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 18:40
                Kiedys to nie musiałam oglądać 10x jednego produktu w sklepie, bo wiadomo było co się kupuje, teraz anu przykładowy cukier czy mąka nie ma w składzie cukru czy mąki, ale mnóstwo bóg wie czego i bóg wie po co.
                Znaczy - po co - wiadomo, żeby mąka mogła kosztować nie 2 złote tylko np 10.
                • mysiulek08 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 21:02
                  ha, to ja tym moim koncu swiata mimo wszystko mleko mam prawdziwe (choc UHT), maslo to jest maslo, a nie zadne miksy, nawet niesolone sie trafia i maka jest maka smile, a jaki mioddd, miodzio.

pomidorow nie przecieram, zreszta sezonu jako takiego u nas niet, ceny mniej wiecej stale, ale za to mroze sobie nadwyzki i mam jak znalazl do robienia sosu na pizze i makaronu na biezaco, choc czasami i taki wkladam do sloikow jak za mocno przyszalej, za pomidorowa nie przepadamy
                  • mysiulek08 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 21:05
                    ale za to pasteryzuje sok pomaranczowy tongue_out
                    • wladziac Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 21:21
                      oooo,a to nowość,ja teraz czekam na aronie żeby zrobić trochę soku a ponieważ robię nisko słodzony to też pasteryzuję,krótko,zeszłej zimy mieliśmy nie pamiętam ile słoiczków z sokiem i wystarczyło na całą zimę na styk do herbatki z miodem idealny,syn ma skaczące ciśnienie więc był bardzo przydatny,robię do słoiczków nie do butelek żeby szybko zużyć jedno opakowanie
                      • mysiulek08 Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 22:14
                        u nas teraz sezon na cytrusy, ogrodowe drzewko pomaranczowe jakos nie daje owocow, podobnie jak cytryny, ale wor 25kg pomarancz kosztuje okolo 20zl, a i nasz ksiegowy w nowym domu ma drzewo obsypane owocami, tak kwasnymi, ze zjesc sie ich nie da, dodatkowo maja mnostwo pestek, ale sa bardzo soczyste, to korzystamy z tego dobrodziejstwa, zeby sie nie zmarnowalo (w zeszlym sezonie robilam dzem), na sok idealne, szczegolnie ze MD lubi kwasne soki, a i do cinzano dobre

wyciskamy (bo lepiej idzie na cztery rece) na elektrycznej wyciskarce, do sloikow i do pasteryzacji, jednorazowej, ale czasami i godzine sie gotuje smile

organiczny sok kosztuje hamerykanski z florydy kosztuje 25zl za 1,5litra, wiec taki domowy jest jak znalazl,

zreszta od odkad mamuski mi sokownik wyslala w sezonie produkuje glownie soki, bo konfitur czy dzemow to nie jadamy a ciasta nie przerobia tej ilosci (ale ksiegowy sie cieszy, bo wielki amator slodkosci czyli mamy wymiane)
                        • wladziac Re: Pomidoruję 2015 28.08.15, 22:23
                          bardzo dobrze,żadne dobro nie powinno się marnować i jaka satysfakcja że jesteście niezależni i nie musicie przepłacać
                          • barba50 Re: Pomidoruję 2015 30.08.15, 14:19
                            Właśnie skończyłam przerabiać kolejną partię pomidorów. Do tej pory więc było tego 30 kg. Ale nie zamierzam na tym poprzestać wink
                            Dobra baza do zup, sosów, a w tym roku pomidory są dorodne, wybitnie mięsiste.
                            • klaryma Re: Pomidoruję 2015 01.09.15, 08:32
                              ja w tym roku postanowiłam skupić się na sosie - do tej pory robiłam tylko po parę słoików pomna przestróg, że przetwory z cebulą źle się przechowują. Ale to właśnie sosy u nas znikają najszybciej. Więc w sobotę całe 10 kg przerobiłam na sos - na oliwie dusze cebulę i czosnek, na to wlewam przetarte pomidory, duszę z godzinę, półtorej potem sól, cukier i świeża bazylia. Słoiki pasteryzuję raz, ok. 20 minut. Robię tak od wielu lat , fakt nigdy nie stało to dłużej niż rok, ale nigdy się nie popsuło. W sobotę przerobię kolejne 10 kg.
                              • wadera3 Re: Pomidoruję 2015 01.09.15, 16:07
                                Z moich 15 kilogramów wyszło mi 7 słoików przecieru, tyle, że ja robię gęsty przecier, prawie koncentrat.
                                Po powrocie z wojaży mam zamiar zrobić drugie tyle(chyba za tydzień pomidory jeszcze będą?).
                                A w Szwecji, do której się wybieram, mam nadzieję na solidne grzybobranie(Szwedzi szczęśliwie nie zbierają grzybów).
                                • wladziac Re: Pomidoruję 2015 02.09.15, 15:22
                                  aronia i to wyjątkowo dorodna dotarła dzisiaj do mnie, nadszedł czas na robienie soku,bardzo się cieszę że będą słoiczkowe zapasy bo w zimie będzie czym porządzić
                              • iwona-szu Re: Pomidoruję 2015 30.11.15, 12:38
                                Nooooo...muszę się zmobilizować! Matka wariatka w weekend będzie działać. Przepis spisany smile
    • mysiulek08 Re: Pomidoruję 2015 03.09.15, 19:38
      Na forum Kuchnia odkopany jakis stary watek o koncentracie:

forum.gazeta.pl/forum/w,77,25296747,25296747,Czym_sie_rozni_koncentrat_od_przecieru_.html
      Linn podala pomidorowe przepisy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka