Dodaj do ulubionych

Bądź dzielny

16.01.11, 16:49
Tak mawiała do mnie Mamuśka, gdy byłem brzdącem. I byłem, a przynajmniej starałem się z całych sił. Aczkolwiek szybko pojąłem, że znacznie łatwiej być dzielnym, gdy nieszczęścia i kłopoty dotykają innych. Jednak starałem się zawsze nie okazać słabości, zwłaszcza, że było to "obciachowe" - jak by to dziś powiedziano. Znosiłem ze stoickim spokojem poniżenie, tułaczkę, biedę, głodne lata i przeróżne choroby, które cięgiem u mnie wykrywano. Zresztą nigdy nie miałem wiekszych wymagań, ani oczekiwań, że życie się ze mną obejdzie łagodnie.
Ale z tym koniec! Nie chcę i nie potrafię byc dzielny, ani takiego udawać.
Nie mam heroicznych cech i proszę ich we mnie nie szukać.
Po prostu boję się i wolałbym uciec jak najbliżej. Na jutro pani zębogriebałka wyznaczyła mi nieodwołalny termin wyrwania zęba, do którego jestem bardzo przywiązany. Nie wiem, czy nie trzeba będzie mnie też przywiązać do fotela, bo ząb - choć trefny - ma korzeń do pasa. Zamówiony jest też pomocnik kata w postaci mordochirurga.
Dupa blada. Nie dostanę już medalu za ofiarność i odwagę.
Westchnij za mnie, przechodniu forumowy.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Bądź dzielny 16.01.11, 17:05
      Wzdycham głęboko i z zadumą.

tojajurek napisał:

> Nie dostanę już medalu za ofiarność i odwagę.

Niezbadane są wyroki losu.
    • maniasza Re: Bądź dzielny 16.01.11, 17:13
      To jest ten cwany ząb? W sensie, tak zwany "mądry"?
      Jeśli tak, to współczuję zawczasu, dodając tym samym Ci otuchy :)
      Jeśli nie, to nie bądź taki delikatny. Twardy bądź, jak Roman Bratny - jak śpiewał słynny lekarz-chirurg :D
    • ta Re: Bądź dzielny 16.01.11, 17:25
      Oni tobie jego obszczykną, trzócia nie będzie, myk i po sprawie. A nawet, jakby trochę dłużej, to też nie pękaj. Ale współodczuwam. Uwaga, mogą nitki w jamie zostawić.
    • czan-dra Re: Bądź dzielny 16.01.11, 17:39
      Wiem co czujesz, mnie to czeka w środę, i już mi się ręce pocą, na samą myśl o tym sadyście, który już nie może się doczekać aby mnie zmusić do wydawania okrzyków...
      Jestem z Tobą, nawet łączę się w bólu...
    • zgred.polarny Re: Bądź dzielny 16.01.11, 17:43
      Dasz radę!!!:)
      Wiem po sobie, a mieliśmy podobny przebieg życiowy...
      Ostatniego mądralę usunięto mi w 2003r. Po zabiegu zostałem pochwalony za wzorową postawę:O
    • damakier1 Re: Bądź dzielny 16.01.11, 19:12
      Czytaj i patrz do czego zdolna jest kobieta dzielna i niezłomna: zadali mi zrobić zdjęcie zęba, zrobiłam, odebrałam zdjęcie, a tam na opisie stało: ciało obce w zatoce szczękowej.
      No to mnie zaraz moja pani dentystka do kliniki wysłała, gdzie sam pan profesor od zębów piłą mi szczękę rozpiłował i przeróżnymi dłutkami i szczypcami ciało obce wygrzebywał bite półtorej godziny, pod znieczuleniem jedynie miejscowym. W dodatku w asyście grona adeptów, którzy fotel kaźni otoczywszy wgapiali mi się w otwartą gębę niczym szpaki.
      No to sam widzisz, że na medal nie możesz liczyć, bo wiadomo kto tu na forumie na medale zasługuje.
      Jedankowoż pocieszam Cię serdecznie i otuchy dodaję i jestem pewna, że na dyplom uznania zasłużysz. Mam nadzieję, że pani stomatolog, pochylając sie nad Twym zębem ładny biust prezentować będzie, co znacznie złagodzi Twoje cierpienie.
    • man_sapiens Re: Bądź dzielny 16.01.11, 19:27
      Ja miałem w odstępach kilkuletnich wyrywane wszystkie zęby mądrości. Jeden z nich, nomen omen, w dniu ślubu...
      Jako doświadczony w tym względzie:
      - usunięcie zęba jest sto razy milsze niż każde wiercenie. Zastrzyk (drobne ukłucie w dziąsło) a potem nic nie czujesz. Zacznie cię trochę boleć tak po 30 minutach, jak zastrzyk przestanie działać. Ze dwa razy łykniesz Ibuprom i będzie po wszystkim. Wielkością korzenia nie daj się
      - bardzo dobrze, że to będzie pani, a nie pan. Trzy z moich czterech zębów wyrywały damy, trwało po trzy sekundy (razem dziewięć) i goiło się błyskawicznie. Za to facet, który wyrywał ten czwarty ząb - nie będę ci opisywał, co mi narobił, bo byś zrejterował.
      Uspokaja mnie obecność chirurga szczękowego przy twoim rwaniu. Tak dla bezpieczeństwa, takie rzeczy chirurdzy potrafią naprawdę robić lepiej (na ogół) niż wiertacze zębowi, którzy (na ogół) nie mogą mieć tyle praktyk.
      Poza tym - czy widziałeś bilboard z napisem "Amputacja to nie koniec świata"? Nie bój nic. Moja mama mówiła "żołnierzowi na wojnie czasem głowę urwie - i nie płacze". Odpręż się i delektuj się chwilą :)
    • witekjs Re: Bądź dzielny 16.01.11, 19:44
      Jestem pełen zrozumienia i chęci wsparcia.
      Niedawno, po bardzo wielu latach miałem również taką "przygodę". Udało się bez nieoczekiwanych doznań i bez bólu.
      Z tego co wiem ogromną rolę odgrywa tzw. antycypacja, czyli to co się obecnie dzieje.
      Wyobrażanie sobie "co też niezwykłego może się wydarzyć" - nie stanie się NIC !!
      Będziesz miał doskonałe znieczulenie, przez miłą dentystkę i wszystko pójdzie błyskawicznie.
      Na złotym medalu Ci nie zależy, zresztą już został przyznany..
      Spokojnie idziesz spać, nie rozmawiasz i nie myślisz o jutrzejszych sprawach.
      Myślę, że lampka wina dzisiaj nie zaszkodzi.

Pozdrawiam i trzymam kciuki. Witek }:-})=
    • kanciasta Re: Bądź dzielny 16.01.11, 19:55
      Wena mię dopadła i zmusiła do zadedydykowania Ci tej oto TFUrczości:

Nasz Tojajurek - dzielny szalenie
      Wyrwać da sobie zęba (z korzeniem!)
      Bolało będzie go trochę, ale
      Dostanie za dzielność i męstwo medale!
      • witekjs Re: Bądź dzielny 16.01.11, 20:09
        kanciasta napisała:

> Wena mię dopadła i zmusiła do zadedydykowania Ci tej oto TFUrczości:
        >
        > Nasz Tojajurek - dzielny szalenie
        > Wyrwać da sobie zęba (z korzeniem!)
        > Bolało będzie go trochę, ale
        > Dostanie za dzielność i męstwo medale!

Do medali Damakier piękną pierś wypina
        Jest dzielna niech je sobie przypina
        Pamiętać musimy że heroiczne głowy
        Zwieńczał już w Rzymie wieniec laurowy !!

• mr.sajgon Zawsze moze byc gorzej, wiec nie upadaj na duchu 16.01.11, 20:01
      ekstrakcja moze dopiero byc przedsionkiem do prawdziwego bolu, jakim bywa suchy zebodol.
      Oczywiscie zdrowia Ci zycze.
      • witekjs Re: Zawsze moze byc gorzej, wiec nie upadaj na du 16.01.11, 20:20
        mr.sajgon napisał:

> ekstrakcja moze dopiero byc przedsionkiem do prawdziwego bolu, jakim bywa suchy
        > zebodol.
        > Oczywiscie zdrowia Ci zycze.
        >

Nie ma to jak życzliwe pocieszenie
        Pełne empatii dając wyobrażenie
        Jak nikt nie wie czym zębodół suchy
        Powie sajgończyk na cierpienie głuchy
        • tojajurek Dzięęęęęęęęki 16.01.11, 20:56
          Za życzliwość i troskę PT Wszystkich.
          W rewanżu przypomnę maksymę łacińską w formie kalamburu, bardzo na temat.
          Nagrodą będzie satysfakcja z przetłumaczenia (cytuję z pamięci czyli znikąd):
          Malo esse mala mala bona mala, quam bona mala mala mala.
          • tojajurek Re: Dzięęęęęęęęki 16.01.11, 21:30
            Oczywiście "esce" a nie "esse".
            Sorki
            • shir-ker Re: Dzięęęęęęęęki 16.01.11, 21:35
              Pewien jesteś?

tojajurek napisał: Oczywiście "esce" a nie "esse".Sorki

Nadal nie wiem o co chodzi z tymi masztami.
              • ave.duce Re: Dzięęęęęęęęki 16.01.11, 21:56
                Wg mnie "esse".
                Z masztami i jabłkami?
                • tojajurek No więc... 17.01.11, 00:18
                  To taki męczygłów, którymi nas dobijała w liceum nasza łacinnica, Pani Stefa Światłowska - już śp., bo zmarło się kobicie w zeszłym roku w kwiecie wieku 96 lat.
                  A tekst znaczy:
                  Gorzej (jest) jeść (spożywać) złą szczęką dobre jabłka, niż dobrą szczęką złe jabłka.
                  Voila! Jak znalazł!
                  • kanciasta Re: No więc... 17.01.11, 07:05
                    tojajurek napisał:

> To taki męczygłów, którymi nas dobijała w liceum nasza łacinnica, Pani Stefa
                    > Światłowska - już śp., bo zmarło się kobicie w zeszłym roku w kwiecie wieku
                    > 96 lat.

Moja Babcia Grzebalska od łaciny jeszcze żyje - chyba w podobnym wieku jest.

Tego tekstu nie znałam, ale jak przeczytałam w sieci tłumaczenie
                    z masztami - to miałam podejrzenie, że coś tu nie tak. Babcia zawsze
                    przestrzegała, że polskie tłumaczenie ma być poprawne gramatycznie
                    ale przede wszystkim ma być z sensem :-)
                    Bo łacina to taki piękny język...(tu następowało 15 minut peanów na cześć
                    łaciny ;-)
        • mr.sajgon Re: Zawsze moze byc gorzej, wiec nie upadaj na du 16.01.11, 22:32
          witekjs napisał:

> Nie ma to jak życzliwe pocieszenie
          Optymista pamieta o tym ze zawsze moze byc gorzej.
          > Pełne empatii dając wyobrażenie
          Dla ciebie nie mam jej za grosz.
          > Jak nikt nie wie czym zębodół suchy
          Ty to wiesz, dla ciebie to taka oczywista oczywistosc.
          > Powie sajgończyk na cierpienie głuchy
          Ladnie to ujales i tak realistycznie.
    • tojajurek Żyję 17.01.11, 13:55
      Aczkolwiek kiepsko.
      Ale mogę
      coś
      wyartykułować
      choć powoli
      bo pysk
      zdrętwiały
      i zaczyna
      boleć.
      Kurde.

Dzięki
      za wsparcie.
      J.
      • ave.duce Re: Żyję 17.01.11, 17:04
        https://images50.fotosik.pl/539/cb23606ad5a5fa6c.jpg
        • tojajurek Re: Żyję 17.01.11, 17:59
          Piękne!
          Aż sobie westchnąłem cytatem z "Batmana": Skąd oni biorą takie piękne zabawki.
          • witekjs Re: Żyję 17.01.11, 18:18
            Pozdrawiam i cieszę się, że jesteś pogodny :-)
            Jak zawsze zadziwia mnie Ave, która potrafi znaleźć takie ilustracje, na temat !!!

Witek
            • damakier1 Re: Żyję 17.01.11, 21:47

Jak zawsze zadziwia mnie Ave, która potrafi znaleźć takie ilustracje, na temat

Jak to znaleźć? To Ave tego dyplomu pięknego nie zrobiła tymi ręcyma?
              (Jakże bym chciała mieć taki talent i umiejętności!).

Naszego Bohatera serdecznie pozdrawiam i podziwiam z daleka.
      • man_sapiens Teraz jesteś lepszy 17.01.11, 18:16
        Cierpienie uszlachetnia (wmawiają frajerom).
      • tojajurek Ale, ale... 20.01.11, 19:18
        Wyczytałem taką ciekawostkę w aproposie tematu.
        Otóż niedawno ustalono jaka jest przyczyna okresowego szaleństwa starych słoni, wpadających w groźny amok ni z tego ni z owego (jakoś polskich słoni to nie dotyczy na razie). Otóż z biegiem lat słoniom psują się zęby trzonowe. Gdy są młode, to zęby im odrastają. Pozazdrościć, kurde. Ale starym słoniom nie chcą odrastać i biedaki muszą żuć "pionkami", od czego chudną i stają się nerwowe. A potem zepsute zęby zaczynają boleć jak cholera, gdy tylko biedny zwierzaczek weźmie cosik do pyska. I od tego dostają szału. Wcale im się zresztą nie dziwię.
        • ave.duce Re: Ale, ale... 20.01.11, 19:27
          Od czapy, ale skojarzyło mi się z Panem P/osłem Jarosławem K.
    • gat45 Byłeś bardzo dzielny - należy Ci się 17.01.11, 18:31
      ten piękny utwór, znany również jako "La Marche des Braves"

www.youtube.com/watch?v=MyvweZJUkow&feature=related
      • tojajurek Re: Byłeś bardzo dzielny - należy Ci się 17.01.11, 21:10
        Dzięki śliczne. Zaraz pomyslałem o dziadku, który był kapitanem 5 Sankt Petersburskiego Pułku Lejbgwardii i czułby się w takiej scenerii jak znalazł. Niestety dziadka nie miałem szans poznać, bo zginął w pojedynku w kwietniu 1912 roku. Swoją drogą ciekawe jaki miał wówczas stan zębów. Może zwrócę się kiedyś do IPN, aby dziadka ekshumowali celem ogledzin oraz policzenia uzębienia.
        Aliści sam jestem dziadkiem, więc z lubością oglądam sceny z czasów gdy świat był młodszy, a zęby wyrywał kowal po znieczuleniu dawką gorzałki. Wszystko powoli schodzi na psy.
        • magdolot Re: Byłeś bardzo dzielny - należy Ci się 18.01.11, 02:07
          Współczuję i podziwiam wraz!
      • trusiaa Re: Byłeś bardzo dzielny - należy Ci się 18.01.11, 12:16
        Fakt :)

https://www.mldent.com/images/dzielnypacjent.jpg
        • magdolot Kochany Panie Jajurku! 18.01.11, 18:57
          Kochany Panie Jajurku!
          Pszyniosła?! Co pszyniosła?! No, co?!
          • tojajurek Re: Kochany Panie Jajurku! 18.01.11, 21:42
            Łokurdejeżuśmaryja!
            Ja umysłowo jestem jak ten pilot (tzn. inny pilot, podkreślam), co go mamuśka prosiła, żeby latał nisko i powoli. No to właśnie mój polot jest niski i powolny. Dolnopłuk, rzec można.
            No więc po tym wstępie przejdem do adrema.
            Kochany Magdolotku!
            Kogo i kto pszyniosła? I co? I komu?
            Same znaki zapytowywujące.
            Jak nie dostanę odpowiedzi, to nie zasnę ze zdenerwowania.
            • magdolot Re: Kochany Panie Jajurku! 19.01.11, 01:11
              Ależ zaśnij Pan, zaśnij, Panie Jajurku Kochany, to może jeszcze pszyniesie!

Znaczy się Wruszka Zembuszka, Panu, pod poduszkę, ładnego coś w prezyncie. No bo co jest, kurczę blade, Panie Jajurku Kochany, to Forumowe Wruszki się spisały na medal i na dyplom nawet, a Zembuszka NIE?!
              • olga_w_ogrodzie Re: Kochany Panie Jajurku! 19.01.11, 01:44
                to Wruszka Zembuszka dary znosi na okoliczność zenba sie pozbycia ?
                bo ja mam jeszcze trzy zenby mondrości, to bym jakiego niebądź się chętnie pozbyła, jeśli dar byłby fantazyjny jakiś.
                na ten przykład Różdżka Do Zawracania Czasu by mię satysfakcję dała za zenba tego wyrywność.
                • damakier1 Re: Kochany Panie Jajurku! 19.01.11, 11:06
                  Nie pozbywaj się pochopnie! Zembuszka przynosi tylko za mleczaki.
              • dupetek Re: Kochany Panie Jajurku! 19.01.11, 08:19
                Zęba trza pod poduszkę przed snem wetknąć, bo Wróżka nie przyjdzie! Pan Jerzy chyba zaniedbał podstawowe procedury:(
                • olga_w_ogrodzie Re: Kochany Panie Jajurku! 19.01.11, 12:23
                  przeczytałam "podstawowe procedury" i już się zalękłam byłam, bo zaraz skojarzenie jedno teraz tylko.
                  a kysz, kysz.
                  • dupetek Re: Kochany Panie Jajurku! 19.01.11, 12:50
                    Procedury teraz trendy somm! Nie trać ducha czasu dziewczę płoche:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka