19.03.16, 22:18
Ale odjazd. Udało się. Wysyłam (chiba) tego posta z nowego kompa. Myślałem już, że nic z tego, bo ta technika mnie przerasta o jakiejś pół stulecia. Będę to rozgryzał z pół roku, bo się przesiadłem z Windowsa Vista, któren nie chciał już ze mnom współpracować, na Windows 10 i niewiele przyswajam z tego co tu widzę. Aliści dzięki wsparciu telefonicznemu połączyłem siem z netem i mam nadzieję, że tak już zostanie.
Buźka.
Pisałem to ja Jurek kompomistrz geriatrii, kandydat do Wielkiego Orderu Gwiazdy Sklerotycznej z Kroplomierzem Wysadzanej Dwunastoma Złotymi Pigułkami.
Obserwuj wątek
    • iza.bella.iza TyJurku Kochany! 20.03.16, 01:21
      Weź se i wywal tę dziesiątkę! Tego nikt normalny i pełnoletni zarazem nie ogarnia. Poproś jakiego zaprzyjaźnionego osobnika, który kuma więcej niż TY z informatyki, żeby CI zainstalował ósemkę. Rozpoznasz się w niej bez trudu i zaoszczędzisz na pamięci swego kompa. Mówię Ci to z głębi własnego doświadczenia, szczerze i z najlepszymi chęciami do ratowania Nieświadomych Zagrożenia Wielkiego!
      • alaias11 Re: TyJurku Kochany! 20.03.16, 11:29
        Miałam dziesiątkę i po 2 tyg. wywaliłam. W mojej ocenie 10 abominacyjna i wredna.
    • gat45 Re: Noooo! 20.03.16, 11:51
      Mój zaś komputer zdecydowanie odmówił współpracy w styczniu i w lutym zmuszona byłam nabyć nowy. I dokonałam tego zakupu w sklepie z drugiej ręki, właśnie dlatego, że chciałam koniecznie mieć siódemkę. Wyobraźcie sobie, że od uruchomienia co drugi dzień windows wskakuje mi z propozycją zmiany i zainstalowania dziesiątki. Możliwości naciśnięcia czegoś w rodzaju "dajta wy mnie święty spokój i nie ślijta więcej takich nieprzyzwoitych propozycji" - brak.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Noooo! 20.03.16, 12:39
        (...)Możliwości naciśnięcia czegoś w rodzaju "dajta wy mnie święty spokój i nie ślijta więcej takich nieprzyzwoitych propozycji" - brak.

nie ma takiej możliwości. Ten komunikat ukazuje się ( i ukazywać się będzie ) , ze tak powiem
        " z urzędu ".
    • man_sapiens Re: Noooo! 20.03.16, 13:49
      Nie rozumiem tego wychwalania ósemki. Doświadczyłem obydwu, 8 i 10 (a raczej one mnie doświadczyły), wcześniej przeżyłem wszystkie wersje Windows poczynając od 2.0 (lata '80 cały wiek temu...). Kiedy pojawiło się NT3.1 było mnóstwo głosów "okropne, zostańcie przy "zwykłym" 3"), "NT 4.0 okropne, zostańcie przy NT 3.51", podobnie XP miało być gorsze od poprzedniczki, 7 gorsza od XP. Zawsze kiedy pokazywała się nowa wersja ta przedostatnia miała być - rzekomo - lepsza. Taki szpan.
      Były dwa przypadki, kiedy nowa wersja win był cofnięciem się w rozwoju: Windows Millenium i Windows 8. Dyskusyjna była Vista i 2000. Pozostałe nowe wersje były większym lub mniejszym postępem.
      Ósemka jest tragiczna. Dziesiątka nieco skorygowała niewiele spośród tragiczności ósemki, dodała kilka nowych. Rezultat - jest nieco mniej tragiczna, ale obie wersje są po tragicznej stronie mocy. Ale w ósemce jest sporo "dziur" i bardzo tragicznych niedoróbek i Microsoft nie ma zamiaru ich korygować, korektą jest "dziesiątka".
      Moje rady:
      - Jeżeli możesz, zainstaluj sobie Windows. To najlepsze, jak dotąd, Windows.
      - Jeżeli nie możesz - zostań przy 10. Na dodatek zainstaluj sobie darmowe www.classicshell.net/ - będziesz mieć "normalną" obsługę programu - menu dostosowane do myszy a nie szturchania ekranu palcem. Lepsze (moim zdaniem) od Classic Shell jest Start10 www.stardock.com/products/start10/ . Płatne, ale symbolicznie (~20zł) i ma 30 dniowy darmowy okres próbny. Bardzo polecam.
      Jeszcze jedno - w 8 i w 10 jest całe mnóstwo programów, które warto powyłączać. No i jest parę takich, które warto doinstalować. Ale to już dłuższy temat, nie przeciążajmy FK - w razie czego służę privem.
      • man_sapiens Re: Noooo! 20.03.16, 13:52
        Hm, nie wiem czemu z
        "Jeżeli możesz, zainstaluj sobie Windows 7. To najlepsze, jak dotąd, Windows."
        zrobiło się
        "Jeżeli możesz, zainstaluj sobie Windows. To najlepsze, jak dotąd, Windows."
        No to podaję słownie:
        Jeżeli możesz, zainstaluj sobie Windows siedem. To najlepsze, jak dotąd, Windows.
        • magdolot Re: Noooo! 21.03.16, 14:09
          Dzięks za utfierdzenie wew oporze przeciwko nachalnej dziesiątce. Będę ją ignorować ze stoickim spokojem i miłą śfiadomością, że siódemki są lepsze. :-)
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Noooo! 21.03.16, 20:13
          xp też był ok
          • ave.duce Re: Noooo! 21.03.16, 22:34
            Do tej pory go mam, ha!
    • damakier1 Re: Noooo! 20.03.16, 14:03
      A nie słuchaj Ty ich wszystkich, Panie JaJurku kochany! Ja we wrześniu ubiegłego roku na tę dziesiątkę przeszłam i ile mnie to krwi, potu i łez kosztowało, jak kto chce, może sobie na mym blogu przeczytać o tutaj: wwwtrembil.blox.pl/2015/09/Zamienilam-siodemke-na-dziesiatke.html
      I skoro jeżeli ja zaledwie po pół roku swobodnie sobie tą dziesiątką śmigam, to Ty Panie Jurku Nadzwyczajny za chwilę moment bujał będziesz po niej, niczym orzeł w niebiesiech.
      Wytrwaj, ona całkiem do życia jest.
    • sclavus Re: Noooo! 20.03.16, 19:14
      Żem się przesiał, z własnej i nieprzymuszonej woli, przesiadł z "siódemki" na "dziesiątkę", bo taka była propozycja, ale... - ale już po trzech tygodniach żem wrócił - możliwość powrotu bowiem, w czasie, wynosiła tylko 30 dni...
      Żem się nieco uszczęśliwił!
      ... ale zaczęły nadchodzić słuchy, że ta "dziesiątka", tak czy owak będzie instalowana posiadaczom "siódemki" i "ósemki-kropka-jeden"... bez zgody posiadaczy... na zasadzie: kładziesz się spać z "siódemką" a budzisz się z "dziesiątką" - dobre, nie?!
      Sobie już obiecałem, że jeśli się z taka niespodzianką obudzę któregoś dnia, to natychmiast przesiadam się na Maca"!
      PeeS - póki co, dzień w dzień a nawet dwa razy w dzień, jestem bombardowany wiadomością, że "już milion ma dziesiątkę i ja też mogę. BEZPŁATNIE!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka