Dodaj do ulubionych

ospa i kaszel ???

18.03.11, 11:58
Pani Doktor! Proszę o poradę. Córka dostała ospy, stwierdzona wczoraj u pediatry, jest 3 dzień wysypki. Zanim była wysypka od ok. 5 dni kasłała, kaszle odrywająco, dosyć mocno. Lekarz ją wczoraj osłuchała, przykładając 2 x stetoskop z tyłu i raz z przodu, twierdząc, że jest czysto. A ja się martwię, czy to nie da jakichś powikłań? Skoro organizm jest osłabiony, walczy z wirusem, do tego kaszel. Przestrzegamy wszystkich zaleceń, gorączki nie ma, ale kaszel się utrzymuje. NIgdzie nie znalazłam takich informacji. Czy to mogły się nałożyć dwie infekcje, i czy wówczas jest większe prawdopodobieństwo powikłań? Czy objawem ospy może być kaszel??
Obserwuj wątek
    • jk0308 Re: ospa i kaszel ??? 18.03.11, 13:12
      tak samo jest u nas. Cztery dni przed ospą kaszel straszny. Pierwszą noc nie było spania. Później kaszel odrywający. Byłam u lekarza. lekarz też bardzo dobrze osłuchał i czysto. U nas z kolei była tempratura wysoka 39 z kreskami. Teraz już 8 dzień ospy tem. nie ma ale kaszel jeszcze jest. Lekarz powiedził, że jeżeli temp. będzie sie utrzymywać i kaszel nie ustąpi to poda antyb. Jak narazie pokasłuje. Strasznie swędzą te krosty puder wogóle nie przynosi ulgi. Natomiast młodsze dziecko miało pierwsze ospę z 5 krostami bez żadnych innych objawów. Jeszcze dobrze nie odpadły strupki a już złapała infekcję. Kaszel jak u syna i z temperaturą 39 i jeszcze z katarem. Osłuchowo też ok. Ja już mam tego dość i też bardzo się martwię. Dzisiaj postawię małej bańki ponoć są bardzo skuteczne.
    • kasiaalbrecht Re: ospa i kaszel ??? 18.03.11, 16:18
      raczej 2 infekcje nałożyły się ale jesli nie bedzie poprawy warto ew ponownie pokazać się pediatrze bo przy ospie łatwiej o komplikacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka