22.06.11, 13:23
Pani dr, w piatek widzieliśmy się ze znajomymi, u nich w pracy a nie w domu. W niedzielę okazało się, ze ich córeczka dostała ospy. Jak u nich byliśmy to moja córeczka nie stykała się z ich córką, siedziały na przeciw siebie ale moje dziecko u mnie na kolanach a potem na rękach. Czy istnieje duże ryzyko, że się zaraziła? Będę wdzieczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Ospa 22.06.11, 14:31
      mogla zlapac.Ospa jest zakazna na kilka dni przed wysypem az do momentu przyschniecia strupkow.
    • kasiaalbrecht Re: Ospa 22.06.11, 20:03
      jesli był kontakt dzieci to ryzyko jest duże
      • mag2004 Re: Ospa 29.06.11, 13:47
        witam,
        jestem mamą 3 dzieci (7l,5l i roczek) i u mnie dzieci ospę postanowiły przechodzić osobno:) syn mial w wieku 3 lat - córka nie złapała (miała wtedy roczek), teraz z kolei córka już 5 latka miała - syn roczny nie złapał:) takze pewnie za 2 lata czeka nas ostatnia ospa:) dzieci oczywiście nie izolowane od siebie w czasie choroby;) jedyne co je usprawiedliwia to fakt, ze w czasie chorób młodsze karmione piersią, więc być może p/ciała mialy ode mnie....ale i tak myślę, że raczej jesteśmy ewenementem:)także ospa chyba nie taka zakaźna jak słychać wszędzie;)

pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka