apati 08.12.11, 14:21 Witam. Dziecko ma mokry kaszel, pojakim czasie od podania syropku(flegamina) można oklepywać plecki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apati Re: Oklepywanie plecków 08.12.11, 17:53 byłam u lekarza i zapisał oprócz flegaminy, inhalacie z pulmicortu i berodualu i teraz moje pytanie ile odczekać po tych inhalacjach zanim zacznę oklepywać i ile minut ma trwać takie oklepywanie Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Oklepywanie plecków 08.12.11, 18:35 Im dłużej tym lepiej, póki dziecko nie zacznie się buntować, u mnie to trwa około 10 min, ale ja mam na pewno mniejsze dziecko i ciężko je utrzymać. Omijam okolice kręgosłupa i nerek. Klatkę piersiową oklepuje delikatniej i pod paszkami też troszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
apati Re: Oklepywanie plecków 09.12.11, 10:47 Z tego co zrozumiałam mam najpierw podać flegaminę potem zrobić inhalację i potem oklepać tylko nie wiem czy odrazu po inhalacji czy odczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
turnesolka Re: Oklepywanie plecków 09.12.11, 11:37 Przy lekach podawanych doustnie w ulotce powinno być napisane kiedy osiągają najwyższe stężenie we krwi, kierowałabym się tym przy ustalaniu czasu do oklepania. W przypadku Flegaminy wziąłabym też pod uwagę że działa nie substancja czynna Flegaminy tylko jej metabolit, jeśli dobrze pamiętam, wątrobowy, więc jeszcze potrzeba czasu żeby wątroba przerobiła. Po inhalacjach oklepuje się praktycznie od razu. A czemu lekarz nie zapisał tez ambroxolu w postaci do inhalacji? Ambroxol to jest właśnie ten czynny metabolit, wtedy masz wszystko w formie inhalacji - szybciej działa i miejscowo. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Oklepywanie plecków 08.12.11, 22:48 Po syropku ? Może inhalacja z soli fizjologicznej ? Po syropku i wyklepaniu moze zwymiotować. Odpowiedz Link Zgłoś