Dodaj do ulubionych

Oklepywanie pleców

31.01.20, 18:30
Słuchajcie, jakieś nowe zalecenia, żeby nie oklepywać? Tak mi pielęgniarki powiedziały w szpitalu, gdzie mama przeszła operację ortopedyczną i przyplątało się teraz przeziębienie. I kaszle, mikro. Flegaminę jej dają.
Obserwuj wątek
    • tojamarusia Re: Oklepywanie pleców 31.01.20, 18:45
      Nic mi nie wiadomo. Zawsze oklepuję.
      • alfa36 Re: Oklepywanie pleców 31.01.20, 19:07
        Tak myślę, że jakby to były stare zalecenia, to w necie bym nowe znalazła.
    • karmelowa_bombonierka Re: Oklepywanie pleców 01.02.20, 21:34
      A może przeciwwskazaniem do oklepywania jest przebyta operacja? Bo tak może być. I oklepywanie nie ma większego sensu przy przeziębieniu z niewielką ilością wydzieliny. Ono powinno być wykonywane z przestrzeganiem konkretnych zasad (to bardzo ważne bo nieumiejętne może więcej szkody zrobić niż zysku przynieść - ja miałam szkolenie w wykonaniu rehabilitanta oddechu, okazało się że to co wydaje mi się że robię dobrze wcale nie było dobre), w konkretnych sytuacjach (zaleganie wydzieliny w dolnych drogach oddechowych bez istniejącego silnego obrzęku).
      • ajaksiowa Re: Oklepywanie pleców 02.02.20, 08:43
        Wiem jedynie że oklepuje si€ z dołu do góry(pediatra kazał)
    • agrypina6 Re: Oklepywanie pleców 02.02.20, 08:56
      Oklepuj matkę sama. Jak po oklepaniu umrze to sama będziesz winna a nie pielęgniarki. Tak, już się nie oklepuje.
    • memphis90 Re: Oklepywanie pleców 02.02.20, 09:59
      Pojawiły się (ale to chyba z dobre 10 lat temu) jedne badania wg których oklepywane dzieci chorowały dłużej i ciężej, ale autorzy raczej nie udowodnili związku przyczynowo - skutkowego. Z drugiej strony oklepywanie ma udowodnione działanie w mukowiscydozie, w której to chorobie dochodzi do zalegania śluzu w oskrzelach. Dla tych pacjentów fizykoterapia (czyli np oklepywanie) ma kluczowe znaczenie dla przeżycia w ogóle, przy zaniedbaniu rehabilitacji stan płuc pogarsza się wręcz lawinowo, nawet mino stosowania leków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka