Dodaj do ulubionych

Prosba do P. Doktor-wyniki

16.06.13, 01:25
P. Doktor, piszę znów, bo jest, jak myślałam-zrobiłam po raz kolejny morfologię z rozmazem ręcznym ( kontrolnie ze względu na monocyty) w pełnym zdrowiu ( u jedngo dziecka obserwacja w kierunku alergicznego nieżytu nosa z poprawą po lekach na alergię) i cała morfologia dobra prócz tych nieszczęsnych monocytów: u jednego dziecka 12 u drugiego 15. Obydwie zdrowe od conajmniej miesiąca( u starszej co i raz katar, ale tylko gdy nie przyjmie leków na alergie). Czy to o czymś śwaidczy, czy powinnam zrobić jakieś badania w związku z tymi monocytami, które po raz kolejny są podwyższone, mimo, ze one naprawde b.mało chorują, a ostatnio "trzymają się", jak nigdy...bez chorób przynajmniej od wielkanocy. Czy alergia może dać podwyższone monocyty? I co , jeśli są podwyzszone u zdrowego dziecka? Z góry dziękuję za odpowiedź, bo zaczynam się martwić...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • momago Re: Prosba do P. Doktor-wyniki 16.06.13, 09:07
      Podwyższone monocyty mogą być przy zakażeniu pierwotniakami. Dzieci alergiczne są od zawsze czy nagle się na coś uwrażliwiły? Jak OB? Nie mają objawów typu bóle brzucha, głowy?
      • 1kaczuszka13 Re: Prosba do P. Doktor-wyniki 16.06.13, 09:20
        Alergiczna jest tylko starsza córka, już od 3lat w miesiącach kwiecień -maj zaczyna sie katar, dostaje p/alerg. Leki i wszystko przechodzi. Nie skarżą się na ból głowy ani brzucha, OB i CRP w normie... Czyli takie wyniki mogą świadczyć o zakażeniu pierwotniakami? Jeśli tak, to jakie wchodzą w grę? I jakie badania powinnam im zrobić, by wyjaśnić? B.dziękuję
        • momago Re: Prosba do P. Doktor-wyniki 16.06.13, 09:39
          Jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów, to chyba jedna nie będzie właściwy trop. Zakażenie np. lambliami nie przebiega bezobjawowo - w prawdzie nie zawsze są to bóle brzucha (mojej córce np. bardzo wypadały włosy), ale coś jednak by się działo.
          Jeśli wszystkie inne parametry krwi są w normie, to chyba nie ma co panikować i doszukiwać się choroby.
    • ewa.misko-wasowska Re: Prosba do P. Doktor-wyniki 18.06.13, 20:04
      Witam,
      warto sprawdzać wyniki co 2-3 miesiące. Czy ktoś w otoczeniu dzieci pali papierosy? 15 monocytów w rozmazie u zdrowego dziecka bez infekcji wymaga diagnostyki. Warto jeszcze zwrócić uwagę czy ogólna liczba monocytów jest w normie.
      Pozdrawiam serdecznie
      • 1kaczuszka13 Re: Prosba do P. Doktor-wyniki 18.06.13, 22:08
        Pali babcia dzieci. A na co to może wpływać? Czy alergia może dać podwyższone monocyty? I w jakim kierunku diagnozować mam dzieci? Pytam, bo mam wrażenie, ze moja pani doktor nie widzi w tym problemu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka