Dodaj do ulubionych

Mononukleoza?

11.09.13, 16:26
Pani doktor, u mojej 4-letniej córki są powiększone węzły chłonny na szyi, powiększona śledziona. Temp. 39 miała przez 1 dzień,mpotem przez ok. 3 dni ok. 37 stopni. Gardło jest bz. W badaniach laboratoryjnych- w morfologii crp 5,1 przy normie do 5, ob 12, w morfologii WBC 3,5 tys przy normie 4-10 tys, zmniejszony procent neutrofili, zwiększona liczba monocytów, Ast 39 przy normie do 36, LDH podwyższone. Czy taki obraz może świadczyć o mononukleozie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: Mononukleoza? 12.09.13, 03:39
      Wątpliwe - bardzo. Monocyty ie świadczą o mononukleozie - przy niej podnoszą się limfocyty i pojawiają się komórki atypowe. I przede wszystkim pojawiają się zmiany w gardle. Trzeba by poprosić pediatrę o skierowanie do hematologa, bo są jakieś zaburzenia hematologiczne. Jakie mieliście czerwone krwinki, płytki, wskaźniki dla erytrocytów, trombocyta, hematokryt? A kalcytoninę? Możesz podać resztę parametrów? Bo tak na oko to może być bardzo wiele dolegliwości, ale mononukleoza raczej na pewno nie.
      • mamasiasiulki Re: Mononukleoza? 12.09.13, 03:43
        I ile konkretnie tej dehydrogenazy? Bo jeśli niewiele podwyższona, to się ie denerwuj a pewno. W każdym razie moim zdaniem dziecko dla pewności trzeba pilnie pokazać hematologowi. I nie stresuj się, bo chyba wiem, co Ci po głowie chodzi, ale pudło - takie wyniki mogą być z różnych powodów. Napisz koniecznie, jak się już zdiagnozujecie, trzymam kciukasy :-)
        • kavainca Re: Mononukleoza? 12.09.13, 12:25
          No właśnie, to LDH potrafi zestresować. Córka miała podwyższone, ale z każdym kolejnym wynikiem spadały...Też myślę, że hematolog, tylko pech taki że trudno np w łodzi znaleźć przywatnego hematologa dziecięcego, a do poradnie trzeba czekać około miesiąca. Jakby Ci się jednak udało znależć kogoś przywatnie to idź, a w międzyczasie ustaw się w kolejce na NFZ. Jak zman życie, to nie przestaniesz się strasować dopóki specjaliista nie powie, że wszystko ok.
          • dorek3 Re: Mononukleoza? 13.09.13, 09:46
            LDH podwyższa się także przy różnych reakcjach zapalnych
            • mamasiasiulki Re: Mononukleoza? 13.09.13, 10:22
              Ale nie spadają tak białe ciałka i nie powiększa się śledziona, dlatego zapytałam o inne parametry.
              • kavainca Re: Mononukleoza? 13.09.13, 10:36

mamasiasiulki napisał(a):

> Ale nie spadają tak białe ciałka i nie powiększa się śledziona, dlatego zapytał
                > am o inne parametry
                dokładnie to samo chcialam napisać
                U mojej córki przyczyną była CNV, ale nie było przekroczenia w innych parametrach
                Samo ldh może być podwyższone równiez z powodu złego pobrania krwi lub przy wysokiej ilości płytek, ale przecież nie mówiny o przekroczeniu jednego parametru
                • dorek3 Re: Mononukleoza? 13.09.13, 10:45
                  Nie biorę się za diagnozowanie przez internet ale zacytowane wyniki wskazują na infekcję wirusową. Nie ma żadnego larum dla mnie, a mononukloze najlepiej potwierdzać testem na przeciwciała, bo z morfologii ja wyczytać jest ciężko.

BTW mój syn przy mono miał ldh też trochę podwyższone i śledzionę i mnóstwo innych objawów (a i tak zdiagnozowano go po 7 dniach dopiero).
                  • mamasiasiulki Re: Mononukleoza? 13.09.13, 11:23
                    Można. Ale standardowe testy u dzieci do lat 5 są mało miarodajne. Ja także nikogo nie diagnozuję (chyba to chciałaś zasugerować?) - autorzy zamieszczanych tu wątków chyba nie tego oczekują, a porady, w którą stronę szukać. A Twój syn nie miał przy mononukleozie limfocytów atypowych we krwi? I gardła obłożonego? I leukocyty na poziomie 3,5 tysiąca miał? Ja nie twierdzę, że jest larum, ale uważam, że jest bardzo poważna podstawa do diagnostyki hematologicznej. Prawdopodobnie jest to coś drobnego, ale trzeba wykluczyć poważniejsze dolegliwości. Poza tym powikłane mononukleozy (powiększenia śledziony, wątroby, żółtaczki) także rozważa się do leczenia szpitalnego.
                  • mamasiasiulki Re: Mononukleoza? 13.09.13, 11:25
                    I jeszcze. Na infekcję wirusową, to by wskazywały wysokie limfocyty, różnice odsetkowe: neutrocyty-limfocyty, zwiększenie liczby białych ciałek. Pozdrawiam.
                    • kavainca Re: Mononukleoza? 13.09.13, 11:36
                      jakiś czas temu poszłam do hematologo z WBC 10% poniżej normy.
                      Powiedziała, że teraz częstowirusy uszkadzają WBC, choć niby powinno być inaczej...
                      to tylko drobna dygresja w temacie, bo całość wyników wskazuje na kłopot hematologiczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka