Dodaj do ulubionych

9-latek - pocenie, sikanie

01.08.14, 23:15
Syn ma 9,5 roku 145cm i 45kg. Od zawsze pocą się mu rączki i stopy, strasznie, ciągle ma mokre czy to zimą czy latem. Wiadomo teraz cieplej więc i intensywniej się poci. Na palcach robią mu się jakby potówki przy paznokciach potem pęka i schodzi skóra, zaleczenie trwa dość długo... .
Do tego sika bardzo dużo, robiłam usg ukł. moczowego wyszło dobrze. Stwierdzono nadwrażliwość pęcherza na małą ilość moczu. Tyle... . Jest to o tyle męczące, że za chwilę wraca szkoła i to sikanie to problem bo musi na każdej lekcji iść do toalety. Problem trwa już dosyć długo, okresowo chodzę z tym problemem do pediatry która mówi że wyrośnie. Tylko jak długo to jeszcze potrwa. Kazdy wyjazd to ciągłe przystanki bo chce siku. I głównie dla niego jest to krępujące. Zaznaczę ze nie pije dużo raczej normalnie. Powiedzcie czy to wszytko może mieć związek? Czy endokrynolog i hormony to może być rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • moni_kaw Re: 9-latek - pocenie, sikanie 02.08.14, 07:59
      a urolog? miałam podobne problemy ( jako dorosła osoba) i stwierdzono pęcherz nad-reaktywny; po zastosowaniu leków szybka ulga i trwa do dzisiaj;

• alpepe Re: 9-latek - pocenie, sikanie 02.08.14, 13:04
      można ćwiczyć pęcherz. Natomiast ja bym poszła po skierowanie do endokrynologa, bo ta nerwowość związana z sikaniem i wilgotne ręce i stopy jakoś mi się ogólnie źle kojarzą.
    • beautywomen Re: 9-latek - pocenie, sikanie 02.08.14, 16:40
      Bardzo dziękuję za odzew. W poniedziałek wybieram się do pediatry, obawiam sie że czeka mnie ciężka przeprawa z tym skierowaniem.
    • beautywomen 9-latek - pocenie, sikanie-P.dr proszę o pomoc 03.08.14, 12:21
      Jak pisałam w pierwszym poście mam kłopot z synkiem. Domyślam się tak jak koleżanka że należy się udać do endokrynologa. Ale chciałabym zasięgnąć również pani opinii.
      Proszę o odpowiedź :)
      • fizmedka Re: 9-latek - pocenie, sikanie-P.dr proszę o pomo 03.08.14, 12:55
        Wilgotne rece zima i nerwowosc to wygladaloby na nadczynnosc tarczycy. Warto zrobic tsh ft3 ft4 koszt ok 40 zl. Z wynikami do pediatry i wtedy nie ma wyjscia tylko musi dac skierowanie jesli beda zle wyniki:)
      • ewa.misko-wasowska Re: 9-latek - pocenie, sikanie-P.dr proszę o pomo 04.08.14, 07:45
        Witam,
        warto wykonać badania: morfologia, TSH, fT3, fT4, glukoza na czczo, badanie ogólne moczu. Wskazana również konsultacja endokrynologa i urologa. Myślę nawet że zaczęłabym od urologa, syn może z tego nie wyrosnąć, a przyznam, że problemów ze skierowaniem nie rozumiem. Pediatra powinien je wystawić.
        Pozdrawiam serdecznie
        • beautywomen Re: 9-latek - pocenie, sikanie-P.dr proszę o pomo 04.08.14, 12:07
          P. Doktor dziękuję za zainteresowanie. Byłam u pediatry i otrzymałam skierowanie do urologa i na badanie TSH, mam również zrobić dobową zbiórkę moczu. Mam nadzieję że to rozwiąże nasz problem. Pozdrawiam ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka