Dodaj do ulubionych

Kolki i refluks

04.05.07, 08:15
Jestem mamą 3 miesięcznego Filipa, mały miewa bolesne kolki do tego na usg
jamy brzusznej wyszło że ma refluks żołądkowo-przełykowy.Bardzo dużo ulewa
(właściwie chlusta) pokarmem przy czym bardzo mocno płacze.Dodam że jest
karmiony piersią.Proszę powiedzieć czy jest na to jakieś lekarstwo i ile
takie dolegliwości mogą trwać.Ostanio zdarza się że płacze do tego stopnia aż
się zanosi i nie może złapać oddechu.Proszę o pomoc bo już nie mogę patrzeć
jak moje dziecko się męczy.Mały przyjmuje 3xdzienne debridat po 2,5ml sab
simplex i wodę koperkową.
Obserwuj wątek
    • martiii Re: Kolki i refluks 04.05.07, 20:49
      nie jest to odp pana doktora, ale mamy ktora miala do czynienia z czyms takim.
      Debridat bardzo czesto nasila takie dolegliwosci, jesli wystepuje refluks. moja
      dwoletnia coreczka tak miala, inne dzieci podobnie ( wiem to od innych mam z
      forum). Trzeba najpierw wyleczyc refluks, odstaw Debridat bo od tego mały ma
      gorzej !!! Na kolki dawaj mu regularnie ( na razie ) espumisan lub infacol.
      Lekarka niech ci wypisze dla synka Losec - to jest na leczenie refluksu, bardzo
      skuteczne juz dla maluszkow ( w odpowiedniej dawce), moja coreczka to brała,
      znajomego maluch tez - chyba półroczny, takze jak najszybciej spytaj o ten lek
      !! Mały ci sie męczy, a samo mu to nie minie; moja miala zaniedbany refluks i
      dostała zapalenia przełyku, przez co musiala dostawac jeszcze silniejsze (
      dodatkowo ) leki. Dlatego nie zwlekaj i poproś o Losec !! Marta
    • mikolaj_danko Re: Kolki i refluks 07.05.07, 18:58
      USG nie jest badaniem, w którym można rozpoznać refluks. Z powodu kolek faktycznie można małemu podawać np. esputicon. Co do ulewań, to warto spróbować karmić małego mniejszymi porcjami, długo nosić spionizowanego po posiłku, układać w pozycji lekko skośnej - aby górna część ciała była trochę wyżej. Refluks żołądkowo-przełykowy może występować fizjologicznie do około 6 m-ca. Chyba że ulewania/wymioty są spowodowane jakąś organiczną wadą górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka