alexandramb 17.04.08, 12:54 Panie doktorze proszę o interpretacje wyniku posiewu moczu u 4 tygodniowego chłopca-bakteriuria 75.000 (2 rodzaje ziarenkowców) flora mieszana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: wynik posiewu moczu 17.04.08, 13:18 Pobierane jak? Do woreczka? wyglada na zaniezcyszczenie probki. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandramb Re: wynik posiewu moczu 17.04.08, 15:22 Mocz był pobierany do woreczka Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: wynik posiewu moczu 17.04.08, 15:41 Nie pobiera sie moczu na posiew do woreczka. W ten sposob pobrane badanie jest niewiarygodne. Jesli wlasnie cos sie zaplacze, a tak bylo w tym przypadku lekarz, ktory nie wie jak pobieraliscie mocz (a uwierz mi, nie bedzie pytal) da antybiotyk bez pytania, bo bedzie podejrzewal zakazenie ukladu moczowego. Mozesz zapomniec o wyniku, bo jesli wynik badania ogolnego jest ok to posiew jest tylko zanieczyszczony Odpowiedz Link Zgłoś
betibor Re: wynik posiewu moczu 17.04.08, 16:24 a ja bym zrobiła jeszcze raz posiew,u mojego synka ogólne badanie wyszło ok, a posiew dodatni ( z jednej próbki moczu- pobranej właściwie,czyli środkowy strumien, do pojemnika jałowego po wcześniejszym dokładnym umyciu i przepłukaniu riwanolem),dziwne ale tak było.4 mce walczylismy z infekcją,na szceście na razie jest spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: wynik posiewu moczu 17.04.08, 16:27 Nie dziwne. BO bakteriuria też się oczywiście zdarza (czyli badanie ogólne ok a miano bakterii znamienne). Ale żeby to stwierdzić, trzeba pobrać mocz zgodnie z zasadami septyki i najlepiej powtórzyć. Woreczek w żadnym razie nie gwarantuje septyki, nawet jeśli uprzednio okolice intymne zostały wypucowane. Odpowiedz Link Zgłoś