magdalena103 24.04.08, 11:59 prosze o pomoc bo juz nie wiem co mam stosowac dla mojej corki ma 6m- c i od 2 tyg.strasznie odparzona pupe.Probowalam juz wszystkiego sudocremu,maki ziemiacznej,kremu z nagietka ale nic nie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia_73 Re: odparzona pupa 24.04.08, 12:09 Maść pielęgnacyjna z tormentiolem, albo Maść pięciornikowa - złożona. Obie w aptece po około 4zł, a działają CUDA Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: odparzona pupa 24.04.08, 12:28 jezeli masz mozliwosc kupic w Niemczech masc multilind to ja polecam.A jak nie to moze ta masc pieciornikowa(chociaz ja przyznam sie ze nie znam ani masci ani dzialania).Tormentiol faktycznie daruj sobie:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_73 Re: odparzona pupa 24.04.08, 15:12 Tormentiol ma faktycznie skutki uboczne... ale ta maść ma jego znikomą ilość i mojej córeczce poleciła ją p.doktor ze szpitala dziecięcego. Tormentiolu jako takiego również się wystrzegałam. Efekt działania tej maści za to był natychmiastowy, a wcześniej dłuuuugo nic nie działało i mała się męczyła... nawet gencjanę stosowałam, żeby wysuszyć tą biedną pupinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
naughty-angel Re: odparzona pupa 25.04.08, 12:44 Nie wiem, czy Ci to coś pomoże, bo może już tego próbowałaś. Otóż mój synuś miał okropnie odparzoną pupę robiły mu się aż takie drobne ranki.Położna radziła sudocrem, że niby taka rewelacja. Ja miałam jednak wrażenie, że jest jeszcze gorzej. Przerzuciłam się na Bepanthen, często zmieniam pieluszki, a do kąpieli dodaję naparu z rumianku (choć wiem, że różne są opinie o rumianku). Skutek jest taki, że jest naprawdę lepiej, aczkolwiek trochę czasu minęło, zanim ranki się zagoiły. Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: odparzona pupa 25.04.08, 22:07 tez mialam taki problem i lekarka dała nam recepte na masc robiona w aptece.koszt 5 zł.podstawowy skłądnik to 3% kwas borny,giceryna.rewelacja!!!drugi środek to zasypka Altek (Alantan Plus).równiez bardzo skuteczny-ok 8zł/100 g. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 kwas borny 25.04.08, 22:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=41597396&a=42202510 Odpowiedz Link Zgłoś
iwongia Re: odparzona pupa 25.04.08, 22:14 ja też tak się męczyłam z odparzoną pupcią u córci (ma rok i 3 miesiące) w efekcie okazało się że to odparzenie było spowodowane infekcją bakteryjną układu moczowego. Radzę zrób posiew moczu dla pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
davussum Re: odparzona pupa 25.04.08, 22:45 BEPANTHEN MAŚĆ ... nastepnego dnia wszystko znika Odpowiedz Link Zgłoś
mama822 Re: odparzona pupa 25.04.08, 22:50 ODSTAW NA KILKA DNI NASĄCZANE CHUSTECZKI, A PUPĘ PRZEPYWAJ RUMIANKIEM (HERBATKĘ EKSPRESOWĄ ROZPUSC W SZKLANCE WODY),JEŚLI NIE MA OCZYWISCIE UCZULENIA NA RUMIANEK.JA PRZYTRZYMYWAŁAM PRZEZ CHWILE WATKĘ Z NAPAREM RUMIANKOWYM PRZY PUPIE A POTEM CZEKAŁAM AŻ PUPA SAMA WYSCHNIE,TZN TROCHE WIETRZYŁAM MAŁEMU PUPĘ A NA KONIEC ZASYPYWAŁAM MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ.U NAS POMOGŁO CHOCIAZ TRWAŁO TO 3 DO 4 DNI. Odpowiedz Link Zgłoś