agaola1980 02.06.08, 21:16 czy wystające żebra mogą być dziedziczne? czy to może byc poprostu taka uroda dziecka czy oznacza to coś poważniejszego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: wystające żebra 02.06.08, 21:25 Wszystkie 3 opcje są możliwe :) W jakim wieku jest dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
agaola1980 Re: wystające żebra 02.06.08, 21:28 za pare dni córcia skończy 15 miesiecy. zastanawiam sie nad tym dziedziczeniem bo ja tez mam lekko odstające żebra... Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: wystające żebra 02.06.08, 21:34 Od dawna takie ma? Bardzo możliwe, że ma to po Tobie. Inną możliwością jest krzywica. Ale zanim odkształciłyby się żebra, miałaby inne objawy, więc pewnie możesz wykluczyć tę opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: wystające żebra 02.06.08, 21:49 a jak bylo i jest z podaza witaminy d3?I co mowi lekarza ogladajac dziecko?Miala robiona gosp-wapn-fosfor.? Odpowiedz Link Zgłoś
agaola1980 Re: wystające żebra 02.06.08, 21:54 mała jest na mleku modyfikowanym i dodatkowo dostaje 1 krople wit.D3. odstającwe żebra stwierdzila pani doktor jak byłyśmy w szpitalu i kazała to skonsultowac z pediatrą. idziemy na wizyte w tym tygodniu gosp-wapn-fosfor. nie miala robionej Odpowiedz Link Zgłoś
agaola1980 Re: wystające żebra 02.06.08, 21:50 zauwazyłam to około miesiąc temu. czy pediatra jest w stanie stwierdzic czym to jest spowodowane? czy potrzebny jest jakiś specjalista (ew.jaki?)? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: wystające żebra 02.06.08, 22:26 Najlepiej zrób te badania na gosp.wapniowo-fosforową,aby zobaczyć czy to nadmiar tej witaminy czy niedobór. Bez tych badań trudno coś gdybać na podstawie wyglądu dziecka. Moze jeszcze zobaczyć ortopeda. Teraz więcej sie spotyka przypadków PRZEDAWKOWANIA wit.D3 niż taką krzywicę. Moim skormnym zdaniem latem możesz sobie odpuścić podawanie d3,bo jest słońce i dostaje ją w mleku modyf. Przedawkowanie jest znacznie groźniejsze niż nawet lekki niedobór. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: wystające żebra 03.06.08, 17:57 jeśli będziesz miała nieco samozaparcia, to tę dziedziczną urodę dziecka możesz zmienić na standard. Moja córcia tak miała, mnie to denerwowało, bo ja też mam te dolne żebra odstające. Od matki dziecka, które też miało taką "urodę" dowiedziałam się, że jej jeden lekarz powiedział, by dziecko dmuchało. Moja córka nie miała jeszcze dwóch lat, codziennie jak zapalałam gaz na kuchence, to młoda zdmuchiwała zapałkę. Po wystających żebrach nie ma ani śladu, po prostu wzmocniła mięśnie klatki piersiowej i brzucha. Twój wybór, olać sprawę tłumacząc to urodą, albo codziennie ćwiczyć z dzieckiem choćby przedmuchiwanie piórka z jednego końca stołu na drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
agaola1980 Re: wystające żebra 03.06.08, 19:33 dzieki za wszystkie rady :) spróbuję tych ćwiczen z dmuchaniem, tymbardziej że moja córa bardzo ostatnio polubiła dmuchac ;) dzięki raz jeszcze.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: wystające żebra 04.06.08, 10:06 ale pamiętaj, codziennie, niech się to stanie waszym nawykiem, wtedy daję głowę, że pomoże :-). Ta koleżanka, od której mam tę radę, to tak nie robiła, nie chciało jej się, jej córka ma wystające żebra nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
agaola1980 Re: wystające żebra 04.06.08, 19:15 alpepe napisała: > ale pamiętaj, codziennie, niech się to stanie waszym nawykiem, wtedy daję głowę > , > że pomoże :-). Ta koleżanka, od której mam tę radę, to tak nie robiła, nie > chciało jej się, jej córka ma wystające żebra nadal. MOJA CÓRCIA SAMA SOBIE WYROBILA TAKI NAWYK, BO DMUCHA NA WSZYSTKO CO DOSTANIE DO JEDZENIA, NIEKONIECZNIE JAK COŚ JEST GORĄCE.POPROSTU DMUCHANIE JEJ SIĘ SPODOBAŁO. MAM NADZIEJĘ ŻE TO POMOŻE.ALE DLA SPOKOJU SUMIENIA SKONSULTUJĘ JESZCZE TE ŻEBRA Z LEKARZEM. DZIĘKI WIELKIE.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: wystające żebra 04.06.08, 09:01 Mój synek ma tzw. Klatkę szewską. U nas jest to wada - "od urodzenia" Ma łuki odstające i dziurkę w klatce - niestety ma to po mnie. Chodzę z synkiem na rehabilitacje, ale u niego to poważna wada. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: wystające żebra mial moj syn 04.06.08, 15:20 i zdiagnozowano u niego poczatki krzywicy. a teoretycznie dom dobry, bez patologii a tu prosze krzywica;-) Odpowiedz Link Zgłoś
biala110 Weronika-wystające żebra 17.06.08, 10:09 Moja córka ma 13 m-cy. Jest łakomczuchem i ma duży brzuszek. Ostatnio zauważyłam, że ostatnie żebra jej się wygięły na zewnątrz. Do roku otrzymywała wit. D3, teraz daję jej 0,5 łyżeczki tranu. Podejrzewam że żeberka wygięły się pod naporem brzucha. Proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Weronika-wystające żebra 17.06.08, 12:39 radę dałam wyżej, wystarczy przeczytać, wykazać samozaparcie i wiarę (ta wiara to w sumie zbędna, wystarczy samozaparcie). Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: Weronika-wystające żebra 17.06.08, 18:50 Ja to nie wiem jak z tą witD3 jest, czy ona rzeczywiście jest potrzebna, bo mój synek dostawał 1,2 krople od 3 tyg. życia i około 5 miesiąca zauważyłam, że główka mu się robiła kwadratowa i żeberka odstające. Zaprzestałam podawania D3 i się poprawiło. Synek ma teraz 1,5 roku pije mleko modyfikowane i dobowo o jedną butelkę za dużo, bo pije jeszcze w nocy, do tej pory było ok, ale jak tylko zrobiło się ciepło i synek dużo przebywa na słońcu znowu widzę, że te żeberka mu się wyginają, więc ograniczam mu mleko, a swoją drogą ćwiczenia. Odpowiedz Link Zgłoś