Dodaj do ulubionych

częste chorowanie

05.07.09, 23:08
Pani doktor mój synek ma 17msc. i od 3 msc. ciągle choruje. Najczęściej są to infekcje gardła. Przez 3 dni miał gorączkę, 38,5. Wczoraj dostał wysypki a dzisiaj ma chrypkę, kaszle i ma wodnisty katar. Od 3 tyg. przyjmuje Zyrtec, ale to nie pomaga bo wciąż ma katar. Odwiedzam lekarza średnio raz na dwa tygodnie. Przeważnie kończy się na podaniu antybiotyku.Proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: częste chorowanie 05.07.09, 23:34
      A może on miał tzw. trzydniówkę - pasowałoby trzy dni gorączki i w
      czwarty dzień wysypka. Tego się nie leczy.
      To co Ci moge poradzić, to wychodzić z nim na dwór tyle ile się da.
    • kasiaalbrecht Re: częste chorowanie 07.07.09, 16:12
      większośc infekcji dziecięcych to infekcje wirusowe i nie każda z nich wymaga
      leczenia antybiotykiem , poprzednia gorączka i wysypka mogły być spowodowane
      trzydniówką. Czy synek ma starsze rodzeństwo bo może od nich coś Łapie? czy jest
      alergikiem? czy chodzi do żłobka? jak wygląda dieta? warto rozważyć dodatkowe
      szczepienia, ew wprowadzić tran lub w razie monotonnej diety przejściowo
      preparat witaminowy, ew przy podejrzeniu o alergię alergolog, a normą w tym
      wieku jest 8-9 infekcji w roku:) Ew do rozważenia morfologia z rozmazem.
      • maksym08 Re: częste chorowanie 08.07.09, 22:38
        Masz racje, że większość infekcji jest wirusowa i nie ma co przesadzać z antybiotykiem. Maksymek jest jedynakiem i nie chodzi do żłobka. Nie wiem czy jest alergikiem i nie wiem czy można to sprawdzić w jego wieku? Jeśli chodzi o dietę to myślę, że jest urozmaicona. Jakie szczepienia masz na myśli i czego mogę się dowiedzieć z morfologii z rozmazem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka