kamkap Picoult 22.01.10, 11:51 Jak z obrazka. Pierwsze moje spotkanie z tą autorką. Na razie jest OK Odpowiedz Link
bi_chetny Paweł Paliński - 4 pory mroku 10.02.10, 12:35 na razie po dwóch opowiadaniach - są klimatyczne, aczkolwiek trochę dziwne w konstrukcji. Odpowiedz Link
kamkap Jens Lapidus, „Szybki cash” 11.02.10, 12:05 na razie mam mieszane uczucia. Ale czytam dalej Odpowiedz Link
bacha1979 Re: Właśnie czytam 17.02.10, 10:40 Skradzione życie- Sunny Jaocbs, znkomita,bardzo wciągająca. Odpowiedz Link
kamkap Gerritsen Klub Mefista 17.02.10, 14:23 + właśnie skończone Blondynka w dżungli i Blondynka śpiewa w Ukajali Beaty Pawlikowskiej Odpowiedz Link
anetapzn Re: Gerritsen Klub Mefista 17.02.10, 16:35 "Zagubiona przeszłość" J. Picoult- aktualnie końcże; w kolejce czekają: "Zagubiony symbol" D. Browna i "Mongolia. Wyprawy w tajgę i step" B. A. Uryna. Odpowiedz Link
nana_c Re: Holt Anne 22.02.10, 14:16 Wpadla mi w rece "Dopóki jestes..." autora Marc Levy. Tlumaczenie tytulu moje oryginal: "Et si c`était vrai..." Architekt z krwi i kosci, i duch lezacej od pól roku w komie lekarki- czyli love story w niecodziennych wymiarach. Odpowiedz Link
nana_c Re: Marc Levy - polski tytul to: 22.02.10, 22:27 maniaczytania napisała: > "Jak w niebie" Aaaa, dzieki, bo czytam najczesciej w niemieckim, a doslowne tlumaczenie tytulów czasami nie pokrywa sie. Dlatego podaje zawsze na wszelki wypadek, tytul oryginalu. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Wlasnie czytam 22.02.10, 18:58 Mike'a Gayle'a- Szkoda,ze cie tu nie ma Wszystkie jego powieści są wspaniale,zresztą pisze w podobnym stylu jak moj inny ulubieniec Nick Hornby Odpowiedz Link
joanka-r Re: Wlasnie czytam 22.02.10, 20:02 ''Zaginiony symbol'' Browna. Mąż mnie popędza, bo sam chce przechwycić. Gdy ja zostawiam ksiażkę, on do niej dopada, można powiedzieć, ze czytamy jednocześnie, tylko on, kilkadziesiąt stron wcześniej.... Odpowiedz Link
joanka-r Re: Wlasnie czytam 24.02.10, 19:53 Dzis zaczęłam czytać ''Wilgotne miejsca'', zaskakująca i odważna ...polecam dla tych miej brzydliwych. Odpowiedz Link
nana_c Re: Wlasnie czytam 26.02.10, 02:44 joanka-r napisała: > Dzis zaczęłam czytać ''Wilgotne miejsca'', zaskakująca i odważna ...polecam dl > a tych miej brzydliwych. Autorstwa Charlotty Roche??? Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Wlasnie czytam 26.02.10, 09:46 Bez śladu- Linwood Barclay i nie mogę sie oderwać. "Cobenowskie" klimaty,kryminal z wielką tajemnicą Odpowiedz Link
joanka-r Re: Wlasnie czytam 26.02.10, 10:41 tak www.empik.com/wilgotne-miejsca-ksiazka,prod12560007,p Odpowiedz Link
mala200333 Re: Właśnie czytam 26.02.10, 02:24 Williama Whartona "Tam, gdzie spotykaja sie wszystkie swiaty" Jak zwykle kazda z jego ksiazek wspaniala... Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Właśnie czytam 26.02.10, 11:25 "A year in the world" Frances Mayes, "Maria i Magdalena" Magdaleny Samozwaniec i "Little women" Louisa May Alcott Odpowiedz Link
mala200333 Re: Właśnie czytam 26.02.10, 15:27 "Maria i Magdalena"...bardzo cieplo wspominam.. Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Właśnie czytam 03.03.10, 21:06 marjanna1 napisała: > "A year in the world" Frances Mayes, "Maria i Magdalena" Magdaleny > Samozwaniec i "Little women" Louisa May Alcott Zgaduję, że i Samozwaniec i Alcott po raz kolejny? Ja obecnie czytam kultowy w UK romans (prawie 1000 stron, daaawno nie czytałam takiej cegły) Forever Amber, Kathleen Winsor - wielbicielkom historycznych romansów bardzo polecam. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Właśnie czytam 12.03.10, 19:44 annamaria0 napisała: > Zgaduję, że i Samozwaniec i Alcott po raz kolejny? Po raz kolejny, z sentymentu. A teraz czytam debiut Pasacla Mercier (tego od Nocnego pociagu do Lizbony) i Every Day in Tuscany Frances Mayes. Odpowiedz Link
bacha1979 Re: Właśnie czytam 01.03.10, 08:35 Tak daleko ja nogi poniosą Sławomir Rawicz, wczoraj zaczęłam. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 02.03.10, 08:31 Nocną zamieć ! I spóźniłam sie dziś do pracy -tak pysznie się zapowiada Odpowiedz Link
horpyna1978 "Nie będę Francuzem" 02.03.10, 09:08 "Nie będę Francuzem (choćbym nie wiem jak się starał)" Autor- Mark Greenside Polecam wszystkim frankofilom Wczoraj w nocnej ciszy co chwilę wybuchał mój donośny śmiech wywołany świetnymi anegdotami opisywanymi przez autora. Odpowiedz Link
babeczka27 Re: Właśnie czytam 08.03.10, 21:42 "Gdze rzeka kończy swój bieg" C.Martina - piękna książka o miłości i umieraniu. A na półce czeka Alice Sebold "Nostalgia anioła". Wprawdzie właśnie wchodzi film do kina, ale tradycyjnie zacznę od książki. Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Właśnie czytam 09.03.10, 18:47 Skonczylam "Gnoj" W. Kuczoka, a zaczelam "Podroz Bena" D. Lessing Odpowiedz Link
mela772 "Prowadź swój pług przez kościu umarłych" Olgi 17.03.10, 21:00 Tokarczuk rewelacyjne,mimo,że to kryminał,a ja nie znoszę co do zasady tego gatunku,uwielbiam jednak prozę Tokarczuk Odpowiedz Link
ojuciasan Re: "Prowadź swój pług przez kościu umarłych" Olg 18.03.10, 03:01 O, kryminał Tokarczuk?... Może wreszcie coś konkretnego napisała, zamiast tych wiecznych jęków? Bez urazy, to żart, ale ja z kolei uwielbiam kryminały - nie ma w nich miejsca na wodolejstwo (chyba, że kryminał jest kiepski) i wszystko musi mieć tam ręce i nogi. A biorąc pod uwagę talent językowy Tokarczuk, to jej kryminał może być naprawdę intrygujący. Zachęciłaś mnie bardzo! Odpowiedz Link
kamkap Re: "Prowadź swój pług przez kościu umarłych" Olg 21.03.10, 13:09 przeczytałam 3 rozdział, bo akurat miałam w ręku. Podobało mi się i muszę gdzieś dorwać resztę Czytam teraz Cooka, Kryzys. Czytałam dużo lepsze ksiązki tego pana, ale w sumie może być i Picoult, Świadectwo prawdy. Podoba mi się, chyba nawet bardziej niż Jak z obrazka (jedyna książka jaką dotychczas czytała Picoult) Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Właśnie czytam 20.03.10, 21:02 "Podroz Bena' juz dawno skonczona, a teraz koncze, juz koncze niestety, "Marine" Zafona. Odpowiedz Link
nchyb Ghostwritter 21.03.10, 08:12 Roberta Harrisa. I po ksiażce mam ochotę na film Polańskiego. Odpowiedz Link
aggman Re: Ghostwritter 21.03.10, 20:52 King - Historia Lisey W kolejce mam też Czubaja 21:37. Czytał ktoś może? Warto? Odpowiedz Link
kamkap Złodziejka książek Zusak 28.03.10, 12:54 Bardzo specyficznie napisana książka, ale jak wciąga !!! Już mam ochotę na Posłańca Odpowiedz Link
anetapzn Re: Ghostwritter 29.03.10, 09:57 nchyb napisała: > Roberta Harrisa. > I po ksiażce mam ochotę na film Polańskiego. A ja ksiażeczkę sobie własnie zakupiłam w sobotę. Czeka na kupce w kolejności. Lubię Harrisa. Odpowiedz Link
joanka-r Re: Ghostwritter 29.03.10, 10:22 Zamówiłam wczoraj 3 cegły - Trylogie Millenium Larsson Trylogie Larssona . Wydaje się być ciekawa po przeczytaniu recenzji... na innym forum tez dziewczyny polecały. Zobaczymy. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Własnie czytam 31.03.10, 09:39 Skończyłam cieplą powieść Sarah-Kate Lynch DOM CÓREK swietny material na scenariusz filmowy A teraz się "delektuję" Wytropić Eichmanna Noela Bascomb'a - fascynujące Odpowiedz Link
anetapzn Re: Ghostwritter 15.04.10, 13:04 anetapzn napisała: > nchyb napisała: > > > Roberta Harrisa. > > I po ksiażce mam ochotę na film Polańskiego. > > A ja ksiażeczkę sobie własnie zakupiłam w sobotę. Czeka na kupce w kolejności. > Lubię Harrisa. > I właśnie przeczytałam. Bardzo dobra. Podobnie jak inne tego autora. polecam. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Właśnie czytam 31.03.10, 17:20 "Dagerotyp" Lucyny Olejniczak. Piękna książka o Chopinie i jego... tajemniczej miłości Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Deaver, Płytkie groby 05.04.10, 19:57 Po "Marinie" bylo "Kazirodztwo" Ch. Angot i "Marzycielka z Ostendy" E. E. Schmitta - teraz sie zastanawiam ... Odpowiedz Link
anetapzn Życie trudne, ale nie nudne... 15.04.10, 13:05 Właśnie w najbliższych dniach sięgnę po biografię prof. Bartoszewskiego. Czy ktoś juz moze czytał? Odpowiedz Link
anetapzn Re: Deaver, Płytkie groby 15.04.10, 13:03 Lubię jego ksiażki. Na żadnej do tej pory się nie zawiodłam, każda wciąga. Odpowiedz Link
kamkap Matuszkiewicz Czarna wdowa atakuje 04.05.10, 10:19 To zacznę dzisiaj. Wcześniej próbowałam Radio Yokohama Bruczkowskiego, ale poległam. Wolę wcześniejsze jego książki. Odpowiedz Link
anetapzn Zapora Mankella 20.05.10, 09:49 Jak w temacie, wieczorem zaczęłam Zaporę Mankella i kurcze zła jestem, ze muszę siedzieć w pracy, a nie mogę skończyć. Odpowiedz Link
elen.77 Re: Właśnie czytam 27.05.10, 14:51 skończyłam "Pałac" Yarbro Chelsea Quinn poległam przy "Prowincji" Barbary Kosmowskiej (pierwsze 30 stron mnie nie przekonało) dziś zaczynam "Comedia infantil" Mankella Henninga Odpowiedz Link
maniaczytania Skonczylam "Na wschod od Edenu" (cudo!), a teraz 27.05.10, 19:15 koncze "Historie milosci" Nicole Krauss (taka sobie). Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 25.06.10, 09:28 John Burnham Schwartz - Droga do przebaczenia Wstrząsające,zwłaszcza jeśli tez się jest rodzicem... Nie wiem czy ogladac film,czy nie zepsuje mi całej wizji Odpowiedz Link
anetapzn Ostatni ślad- Charlotte Link 12.07.10, 16:57 Czytam jak w temacie-Ostatni ślad. No naprawdę niezłe. Polecam. Następne w kolejce: Wojna Klary i Na wschód od Edenu. Odpowiedz Link
maniaczytania Anetka, 14.07.10, 23:33 czyzbym Cie zainspirowala z tym Edenem ))) Koniecznie napisz, jak Ci sie podobala, jak przeczytasz Odpowiedz Link
anetapzn Re: Anetka, 15.07.10, 13:20 maniaczytania napisała: > czyzbym Cie zainspirowala z tym Edenem ))) Dokładnie tak. A co ciekawsze mam to od kilku lat na półce tylko tak sobie stało i stało... Mnóstwo takich pozycji mam w księgozbiorze, często zapominam, ze je mam i pózniej, jak gdzieś przeczytam, ze komuś się podobało, albo jakaś ciekawą recenzję (ukłon dla Ciebie ), to po to sięgam. Obliczylam ostatnio, że mam ok. 85 ksiażek do przeczytania z juz stojacych na półkach, a poza tym jeszcze te nie kupione...i te z biblioteki, do której należę... RANY!!! > > Koniecznie napisz, jak Ci się podobała, jak przeczytasz Pewnie, ze dam znać. Ale podejrzewam, ze będzie mi sie podobać. Odpowiedz Link
kamkap Murakami Haruki 22.07.10, 13:30 Wczoraj się wzięłam za Norwegian Wood i nie mogę się oderwać To moja pierwsza książka tego autora, ale na pewno nie ostatnia Odpowiedz Link
mmascarpone Re: właśnie czytam 29.07.10, 08:35 Michael Cox- Sens nocy.Spowiedż- powieść wiktoriańska,ma różne recenzje ale mnie wciagnęła Odpowiedz Link
kamkap Chmielewska 29.07.10, 14:09 Byczki w pomidorach, a wczoraj skończyłam Roseannę duetu Sjowall Wahloo Odpowiedz Link
anetapzn Re: Chmielewska 29.07.10, 15:05 kamkap napisała: > Byczki w pomidorach, a wczoraj skończyłam Roseannę duetu Sjowall Wahloo Roseanne czytałam. A jak Byczki..? Odpowiedz Link
kamkap Re: Chmielewska 30.07.10, 19:07 to nie to samo co dawna Chmielewska, ale i tak mi się podoba, choć nie zachwyca. Odpowiedz Link
anetapzn Śmierć w La Fenice- Donna leon 31.07.10, 09:58 To moje pierwsze spotkanie z komisarzem Brunettim. Zobaczymy czy mi się spodoba. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Śmierć w La Fenice- Donna leon 03.08.10, 10:51 anetapzn napisała: > To moje pierwsze spotkanie z komisarzem Brunettim. Zobaczymy czy mi się spodoba > . Bardzo mi się spodobało. Teraz kolej na "Cicho we śnie" D. Leon i "Ciemny brzeg" Susan Howatch- czytadło, ale to tak dla relaksu. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Niewinny, Coben 04.08.10, 15:22 kamkap napisała: > dopiero zaczęłam To daj znać, jak skończysz. Nie szaleję za Cobenem, ale zapisałam sie na to w bibliotece. Momentami mam wrazenie, ze wszystkie Cobeny sa w jednym stylu pisane. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Niewinny, Coben 05.08.10, 08:16 mmascarpone napisała: > Bo są Uff bo myślałam, że coś ze mna nie tak. Ale czytać dla relaksu sie da. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 06.08.10, 12:34 "Ofiara 44" Tom Rob Smith.Thiller dziejący się w Związku radzickiem w latach 50-tych. Dopiero zaczęłam,ale tak mnie wciągnął że po pracy lecę jak na skrzydłach do domu czytać dalej.I bardzo trudno uwierzyć,że napisał to 31-letni Anglik,dbałość o szczegóły,opisy..aż czuję się smród Łubianki Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 16.08.10, 08:37 Ponieważ weekend był piękny a ja jestem wyrodna matka oraz żona i dbam tylko o sobie więc leżałam i czytałam.Skończyłam nową powieść Jane Green "Druga szansa",do późnej sobotniej nocy obgryzałam skórki przy Karin Fossum "Kto się boi dzikiej bestii" a wczoraj zaczęlam Za Kwietnymi Polami " Watanabe Junichi.Bardzo ciekawe aczkolwiek pisane (przetłumaczone) bardzo prostym językiem,jakbym czytała artykul w gazecie typu Pani Domu. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Właśnie czytam 16.08.10, 09:34 mmascarpone napisała: wczoraj zaczęlam Za Kwietnymi Polami " Watanabe > Junichi.Bardzo ciekawe aczkolwiek pisane (przetłumaczone) bardzo prostym > językiem,jakbym czytała artykul w gazecie typu Pani Domu. W wątku poniżej napisałam, że gorąco polecam Za kwietnymi polami. Nie dodałam, ze ze względu na treść, bo sam jeżyk fakt- prosty. To chyba wszystko zalezy od przekłady. Nie wystarczy byc dobrym tłumaczem, trzeba mieć jeszcze dar do zlożenia tego w fajna calość. Odpowiedz Link
anetapzn Zaczynam P. Berlinga 16.08.10, 09:33 Zaczynam wszystkie 5 części P. Berlinga- Dzieci Grala itd.... troche mi to zajmie. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 19.08.10, 12:03 Karambol Håkana Nessera. Co jest w tych skandynawskim kryminałach,ze oderwać sie nie mogę,zarywam noce,spoźniam do pracy? I nawet Szwedzi zaczeli mi się podobać Odpowiedz Link
anetapzn Re: Właśnie czytam 19.08.10, 14:22 mmascarpone napisała: > Karambol Håkana Nessera. > Co jest w tych skandynawskim kryminałach,ze oderwać sie nie mogę,zarywam > noce,spoźniam do pracy? I nawet Szwedzi zaczeli mi się podobać Ja planuję po pięciu tomach P. Berlinga. Dostałam już paczkę z Czarnej Owcy i m.in. Karambol czeka w kolejcerazem z Niebo to miejsce na ziemi Ake Edwardsona i Ksieżycem z lodu Wagner. Daj prosze znać czy Karambol wart zarwanej nocy. Ps. mnie Mankell z Wallanderem tak wciągnęli do skandynawskich kryminałów. Odpowiedz Link
kamkap Re: Właśnie czytam 21.08.10, 12:33 >Daj prosze znać czy Karambol wart zarwanej nocy. wg mnie wart też czytałam i polecam Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 23.08.10, 08:45 anetapzn napisała: Daj prosze znać czy Karambol wart zarwanej nocy. Oj,wart! Ale koncowka do przewidzenia co mnie szalenie rozczarowalo Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Złodziejak ksiązek 23.08.10, 08:48 Jedna z niewielu książek,ktorych nie doczytałam do końca-po prostu znużyła mnie Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: Złodziejak ksiązek 23.08.10, 22:39 mmascarpone napisała: > Jedna z niewielu książek,ktorych nie doczytałam do końca-po prostu znużyła mnie Ja robię drugie podejście do tej książki, może tym razem się uda. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Złodziejak ksiązek 25.08.10, 15:41 kasiag1973 napisała: > mmascarpone napisała: > > > Jedna z niewielu książek,ktorych nie doczytałam do końca-po prostu znużył > a mnie > Ja robię drugie podejście do tej książki, może tym razem się uda. > Ja jeszcze nie ruszyłam- mam na półce (dostałam na imieniny) i czaję się...ale po Waszych opiniach nie wiem kiedy sie za nia zabiorę. Moze zapytamy na forum, czy ktoś w ogóle przeczytał.... Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Właśnie czytam 21.08.10, 13:44 "Faraona" i "Odette i inne historie milosne" E.E. Schmitta Odpowiedz Link
kamkap Re: "Złodziejka Książek" Markus Zusak 25.08.10, 19:19 Ja się nie mogłam oderwać. Dla mnie świetna książka. Odpowiedz Link
anetapzn Re: "Złodziejka Książek" Markus Zusak 26.08.10, 09:24 kamkap napisała: > Ja się nie mogłam oderwać. Dla mnie świetna książka. To moze niech u mnie jeszcze poleży. Nie ruszam jej na razie bo to moze jeszcze nie jej czas. Odpowiedz Link
bacha1979 Re: Właśnie czytam 25.08.10, 15:02 Arabska żona, Valko Tanya... pewnie rzecz gustu czy dobra, ale ja takie pochłaniam... Odpowiedz Link
kamkap Sparks Nicholas 25.08.10, 19:37 Od pierwszego wejrzenia Ale jakieś to mało wciągające. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Kate Mosse Grobowiec 03.09.10, 13:46 kamkap napisała: > Dopiero zaczęłam. I jaki ten Grobowiec? Jestem ciekawa- Labirynt podobał mi się. Odpowiedz Link
god-of-a-shrinking-universe Właśnie czytam 22.09.10, 22:36 Jonathan Strange i pan Norrell Odpowiedz Link
anetapzn Cukiernia pod Amorem:) 30.08.10, 08:50 Dzisiaj zacznę, a następne "W bagnie"-islandzki kryminał. Odpowiedz Link
anetapzn Anne Holt i Marinina 01.09.10, 11:44 Kolacja z zabójca Marininy; Wybór pani prezydent Anne Holt. Odpowiedz Link
anetapzn Anne Holt- Wybór pani prezydent 03.09.10, 13:46 anetapzn napisała: > Wybór pani prezydent Anne Holt. Przeczytałam wiecej niz pół, niby dobre, ale czegoś tu brakuje...moze dla mnie. Doczytam do końca bo jestem ciekawa, jakie będzie zakończenie, ale rozczarowałam się- wszyscy tak zachwycają sie Anne Holt, a mnie jakos niezbyt odpowiada. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Właśnie czytam 01.09.10, 22:50 "Oblezona spolecznosc. Wroclawscy Zydzi w czasach nazizmu" Abracham Ascher. Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: Właśnie czytam 03.09.10, 19:25 "Tatiana i Aleksander" Paullina Simons W kolejce czeka kilkanaście następnych książek Odpowiedz Link
elen.77 Re: Właśnie czytam 07.09.10, 10:25 Wczoraj zaczęłam "Pedro Páramo" Juana Rulfo, w pięknym wydaniu Znaku: "50 na 50" Odpowiedz Link
ladetre Re: Właśnie czytam 07.09.10, 14:27 W zeszłym tygodniu zaczęłam "Kafkę nad morzem" Murakamiego. I jakoś idzie mi jak po grudzie - wszyscy znajomi zachwalali, połykali w 1-2 dni, a ja jakoś bardzo powoli posuwam się na przód. Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: Właśnie czytam 07.09.10, 17:07 Zaczęłam "Przerwane milczenie" Charlotte Link Polecam "Miedziany Jeździec" i "Tatiana i Aleksander" Paullina Simons. Odpowiedz Link
elen.77 Re: Właśnie czytam 09.09.10, 08:15 wczoraj wieczorem wraz z córką rozpoczęłyśmy "Tatsu Taro, syn smoka" Miyoko Matsutani po pierwszych dwóch rozdziałach obie jesteśmy zachwycone i ciekawe dalszej akcji tutaj możecie znaleźć fragment: mediarodzina.com.pl/nowa/fragmenty/tatsu_taro.pdf Odpowiedz Link
anetapzn Srebrna zatoka- Jojo Moyes 09.09.10, 10:44 zaczęłam ale już bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 10.09.10, 11:39 a wlasciwie to skończyłam późno w nocy Karin Fossum Utracona-swietna! Odpowiedz Link