18.10.11, 11:17
Witam serdecznie. Przepraszam od razu jeżeli to nie to miejsce. Ale od miesięcy chodzi za mną pewien obraz... chyba akwarela... taki delikatny: kobieta (kobiety) na rowerze (bicykl), kwiatki, ciepło wokół.... śliczny!
Pewnie za mało danych... ale może ktoś z was kojarzy? bardzo chcę kupić... oczywiście reprodukcję smile
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Pytanie 18.10.11, 12:09
      Google - szukaj w "Monetach" i przygotuj monety big_grin.
      • alalaa Re: Pytanie 18.10.11, 12:26
        Chyba to jednak nie Claude Monet ... Być może jakiś inny impresjonista?..
        • felinecaline Albo i nie-Impresio 18.10.11, 12:59
          nista, jest pare bicykli w Art Nouveau, ale znowu nie sa to "delikatne akwarele".
          Chyba mnie skazalas na przejrzenie zasobow mojej biblioteki, fajne zajecie na pochmurny i chlodny dzien.
          ...a jednak ten Monet najbardziej mi pasuje...
          • alalaa Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 16:03
            Oj to cudnie! ta delikatność, ciepło pasowałaby do Moneta ale być może ktoś inny to namalował. Obraz przedstawia panią z rowerem i chyba z jakimś koszykiem, kwiatami... Jest to chyba akwarela i nie wiem z jakiego okresu. ale jest taka lekkość w tym obrazie, przyjemność.
            • felinecaline Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 16:41
              No i siedze z nosem w moich albumach i...nie znalazlam, tak samo jak na 6 stronach allposters
              sad, nawet zaczynam powatpiewac, czy to w ogole byl francuski impresjonista czy jakis para-impresjonistyczny Anglik.
              A najsmieszniejsze, ze caly czas "widze" ten obraz...
              • krzysztof_wandelt Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 16:53
                tez go widze...
                • krzysztof_wandelt Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 17:13
                  lazi mi po glowie ze Wladek Podkowinski popelnil cos takiego ale nie tak wybujale kolorystycznie... w Narodowym w Krakowie...
                  ale tu chodzi jednak o Francuza... no... widze powiewajaca sukienke
                  Marie z "Podstrzyzyn" Hrabala tak robie wyobrazalem wink
                  • felinecaline Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 17:22
                    Oj, Wladek Podkowinski to nie na rowerze te dame malowal tongue_out
                    • krzysztof_wandelt Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 17:41
                      no masz!!!
                      to nie jest malarz jednego obrazu - w wielu wariantach
                      moze na swoje nieszczescie go namalowal zeby dewoty krakowskie wkurzyc
                      namalowal sporo fascynujacych obrazow
                      • felinecaline Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 19:17
                        Wkurzanie dewot to nader zbozna pasja i Podkowinskiego bardzo powazam, zreszta nike tylko za ten obraz i pasje. A przed chwila sama zrobilam to samo, tylko, ze w odniesieniu do "niekoniecznie dewot" ;P
                        • alalaa Re: Albo i nie-Impresio 18.10.11, 21:09
                          Ja też tak sobie myślę, że to Francuz jakiś.... no ale może i Anglik? Ja patrząc na ten obraz (właściwie to tylko raz. Ale tak mi się mile utrwalił) widzę lekkość, ciepło, zadowolone kobitki (chyba jakiś koszyk z kwiatami też tam był)...
                          A moze to już moja wyobraźnia to widzi? Nie jestem znawcą sztuki.
                          Jeżeli go w końcu znajdę, to podrzucę tu... i ciekawa będę opinii smile
                          • felinecaline "nie o to chodzi... 18.10.11, 22:01
                            by zlapac kroliczka ale by gonic go...go...go...goooo.....
                            A w ten sposob bezbolesnie, nie ruszajac sie z osobistego fotela, popijajac he(cokolwiek) i nie placac za wstep mozesz zwiedzic wszystkie kolekcje wszystkich muzeow swiata.
    • krzysztof_wandelt Re: Pytanie 18.10.11, 21:07
      zeby bylo milej przeszukiwac pamiec wink
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/EILrWs6ZmLTY1S5iFX.jpg
      Retro Girl On Bike
      • kasik68 Re: Pytanie 19.10.11, 01:09
        To ciekawe ile zdjec o podobnej tematyce wyskakuje w necie.
        Np.
        fr.artquid.com/artwork/140861/jeune-fille-a-la-bicyclette.html
        www.cultureinside.com/homeen/artists-espace/gallery.aspx/viewgallery/798/100384/
        Masz o czym myslec Felinewink)
        • alalaa Re: Pytanie 19.10.11, 09:01
          klimat obrazu to coś w rodzaju: www.lemaze-studio.com/canvas/351002-429493.htm
          Ale tam był starszego typu rower (i być może nawet dwie kobiety... z rowerami, rozmawiające... może o pięknym poranku? a może o zakupach kwiatów na targu ?)
          Felineceline jakoś tak wierzę, że znajdziesz smile
          • felinecaline Re: Pytanie 19.10.11, 13:21
            Oooo, przepraszam - nie poczuwam sie byc ani chodzaca encyklopedia malarstwa ani wyszukiwarka; polecam dzialanie wg powiedzenia: "on n'est jamais si bien servi si on n'est pas servi par soi-même" czyli w wolnym polskim przekladzie "umiesz liczyc? ...."
            Janou, moze skoryguj wersje fr, prosze.
            • janou Re: Pytanie 19.10.11, 13:59
              "on n'est jamais si bien servi que par soi-même"
              sprawdzenie i potwiedzeniebig_grin
              www.expressions-francaises.fr/expression-francaise/16-o/326-on-n-est-jamais-si-bien-servi-que-par-soi-meme-.html
              ps.wybieram sie na co-tygodniowy obowiazek do Clermont-Ferrandsad a pogode szlag trafil...9°,
              jeszcze wczoraj mielismy 23°
              • felinecaline Pogody szlag nie trafil, przyszla do mnie - wczora 19.10.11, 14:15
                - wczoraj bylo deszczowo-szaro-buro z +12° a dzis sliczne slonko i ...az 19° big_grin.
                Powodzenia i courage à C-F
                • krzysztof_wandelt Re: Pogody szlag nie trafil, przyszla do mnie - w 19.10.11, 14:32
                  odebralem Adasia ze szkoly - mrzylo i zimno sad - dla nas szok termiczny
                  po jedzeniu calkiem smaczny w Andalizji, zachcialo mi sie flakow
                  Adas zjadl pol talerza na wlasne zyczenie i dostal kluski z serem na slodko
                  my zjemy jeszcze filety udzcow z kurczaka duszone w bialej cebuli
                  a po jutrzejszym dniu proteinowym zrobie zwykle ordynaryjne melone z obsamazona skorka na ciemny braz i zjemy z borowkami
                  BYlem w lesie wczoraj... nawet zlamanego grzyba nie ma uncertain a chcialem zrobic pulpety rybne z grzybami swiezymi
                  • krzysztof_wandelt ... ale jak to ma sie do laski na rowerze?? :) 19.10.11, 14:34
                    ...
                    • felinecaline Re: ... ale jak to ma sie do laski na rowerze?? : 19.10.11, 16:14
                      Jestem pod tym wzgledem wyjatkowa skostniala tradycjonalistka, ale jedyne, co mi sie kojarzy z "laska na rowerze" to nauka jazdy na tym instrumencie, dla ulatwienia ktorej moj Autorumocowal do tegoz roweru jedna ze swoich lasek i ku mojemu nieogarnionemu wstydowi musialam tak jezdzic, az nie uznal, ze juz bylam zdolna do samodzielnosci pod tym wzgledem.
                      Oczywiscie moim zdaniem bylo to o woeeele- wiele za pozno.
                      Menu poandaluzyjskie popieram, zwlaszcza te brazowa skorke.
            • alalaa Re: Pytanie 19.10.11, 20:48
              no i mnie rozśmieszyłaś Felinecaline big_grin
              To też dobre na wieczór.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka