Dodaj do ulubionych

Odwołanie do przetargu

27.02.12, 19:45
Sprawa dotyczy przetargu podzielonego na 68 zadań. Każde z zadań dotyczyło przeprowadzenia zajęć dodatkowych w różnych szkołach (różne ilości godzin), a przetarg ogłoszony był przez Urząd Miasta. We wszystkich zadaniach cena dotyczyła jednej godziny. Na otwarciu ofert ogłoszono cenę maksymalną 45pln/godzinę.
Złożyłem ofertę na część zadań proponując cenę 49pln/godzinę.
Dziwnym trafem na wszystkie 68 zadań złożono oferty po 45pln/godzinę. Było to około 50 różnych wykonawców - z tego co zauważyłem to nauczyciele ze szkół zamawiających zajęcia. Jak dla mnie oczywiste jest więc, że dla tych osób cena maksymalna była znana.
Ja byłbym skłonny negocjować cenę i zejść poniżej 45pln/godzinę, ale na otwarciu ofert mi na to nie pozwolono.

Z tego co wiem cena maksymalna powinna być "tajna", a w tym przypadku ewidentnie tak nie było.

Czy jest sens się odwoływać? Czy sprawa jest z góry przegrana? Byłbym wdzięczy za ewentualne sugestie co do treści odwołania.
Obserwuj wątek
    • kancelariazp.pl Re: Odwołanie do przetargu 14.03.12, 21:30
      Przede wszystkim należy podkreślić, że brakuje nam kilku podstawowych informacji. Nie znana jest wartość szacunkowa zamówienia, stąd można tylko zgadywać, czy wartość ta jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy Pzp. Jeśli nie, to odwołanie nie przysługuje. Następnie zamawiający bezpośrednio przed otwarciem ofert winien podać kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Nie jest to kwota 45 zł, tylko kwota przewidywanego wynagrodzenia wykonawcy za wykonanie przedmiotu zamówienia. Kolejna niewiadoma, to sam zamawiający - urząd miasta nie jest zamawiającym w rozumieniu przepisów ustawy, gdyż organ samorządu nie jest podmiotem, z którym zawierana będzie umowa o zamówienie publiczne. W tym przypadku najprawdopodobniej zamawiającym będzie gmina, której organem jest urząd miasta.
      Składając ofertę, która w świetle przyjętych kryteriów oceny ofert jest mniej korzystna, niestety pozbawił się Pan możliwości uzyskania zamówienia. Tryb przetargu (znów domyślnie - zapewne nieograniczony) nie przewiduje negocjacji, niemożliwe jest zatem negocjowanie ceny. Jedyna możliwość jej zmiany byłaby w przypadku aukcji elektronicznej, o ile taka byłaby przewidziana przez zamawiającego. Zapewne nie była.
      Oczywiście można domniemywać, że pozostali wykonawcy w jakiś nieuprawniony sposób weszli w posiadanie informacji o planowanej cenie za 1h przed terminem składania ofert. Okoliczność taką należy uznać za patologiczną. Jednak w przypadku odwołania należy przedstawić dowody potwierdzające tę tezę, samo przypuszczenie nie wystarczy. Zatem wniesienie odwołanie może nie odnieść zadowalającego skutku.
      Ewentualnie można rozważyć złożenie o wszczęcie kontroli doraźnej. Zgodnie z art. 165 ust. 1 Prezes Urzędu Zamówień Publicznych może wszcząć z urzędu lub na wniosek kontrolę doraźną w przypadku uzasadnionego przypuszczenia, że w postępowaniu o udzielenie zamówienia doszło do naruszenia przepisów ustawy, które mogło mieć wpływ na jego wynik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka