Dodaj do ulubionych

Zespół poklasztorny w Lubiążu

19.10.11, 20:08
Na Dolnym Śląsku jest zabytek światowej klasy - klasztor pocysterski w Lubiążu. Ogromny kompleks - fronton ma 223 metry długości, boczne skrzydło 118 metrów. Kubatura (podobno druga w Europie w podobnych obiektach) - aż 330 tys. m3.

Perełka...tyle że odnowione są dopiero dwie komnaty. Odnowione lub zabezpieczone są ściany zewnętrzne kompleksu i dach. A w środku - dziesiątki gołych ścian, które "wiele widziały".
Miejmy nadzieję że powolutku (pieniądze, pieniądze!) do dwóch, już odnowionych sal, będą "dołączały " kolejne.

W każdym razie, nawet w obecnym stanie, jest co zobaczyć. Nie dziwota że przyjeżdżają wycieczki i turyści indywidualnie...smile
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 20:14
      O tak, Hardy, piękny jest ten klasztor, dobrze że o tym piszesz smile
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 20:27
        Dlatego o nim piszę i fotki wklejam smile
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 20:19
      Taki widok pojawia się, kiedy podjeżdżamy pod klasztor. Widoczne dwie wieże "zwieńczały" kościół cystersów..

http://img411.imageshack.us/img411/9366/zdjcia0224.jpg
    • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 20:25
      Na pewno warto smile
      Jest to największy zabytek tej klasy w Europie. Kompleks ma powierzchnię dwa razy większą od zamku na Wawelu smile
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 20:37
        ...tyle że Wawel jest całkowicie odrestaurowany i utrzymywany. Mała ale zasadnicza różnica. Ale..."niech żywi nie tracą nadziei" wink
        • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 20:55
          Trudno przyrównać Wawel do Lubiąża w kwestiach funduszy, bo w tym tkwi problem, nie mniej jednak myślę, że małymi krokami uzyska swą świetność
          • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 21:32
            Bardzo małymi., ale miejmy nadzieję...
            Teraz zespołem poklasztornym zawiaduje Fundacja "Lubiąż" z siedzibą we Wrocławiu. Mają cel - odnowić pomieszczenia poprzez wynajem "z wyremontowaniem", na różne cele chętnym instytucjom czy osobom prywatnym.
            --
            hardy.bloog.pl/
            Hardy
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 20:27
      Fronton klasztoru z bramą wejściową...właściwie 3/4 frontonu. Te 223 metry nie zmieściły się w kadrze aparatu komórki uncertain wink (zdjęcie ciemne, robione pod światło)

http://img269.imageshack.us/img269/8274/zdjcia0226y.jpg
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 21:36
      Zadrzeć głowę, patrzeć i podziwiać...smile

http://img692.imageshack.us/img692/203/zdjcia0228k.jpg
      • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 22:52
        Hardy, bardzo dobre zdjęcia i to robione komórką smile
    • eb13 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 21:37
      witam Was,

W części klasztornej jest Szpital psychiatrii nie wiem czy tylko dziecięcej, czy ogólnej i o ile się nie mylę, to przebywają tam pacjenci ze szczególnymi przypadkami.
      • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 22:52
        Ebi, chyba masz rację. Nawet słyszałam, że jest to jeden z większych ośrodków psychiatrycznych
      • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 22:54
        Cześć Ebi smile
        Ten szpital jest w innej części Lubiąża ale możliwe, że należy
        do "zespołu klasztornego" smile
        • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 23:03
          Cześć i Ebi smile
          Coś słyszałyście ale chyba nie w tym "klasztorze" smile Szpiatl dla umysowo chorych został utworzony w murach klasztornych w roku 1823. Nie wiem jak długo ale na pewno już w czasie II wojny światowej nie było szpitala. Po wojnie i teraz też nie ma.

Czy jest w innym miejscu Lubiąża lub w okolicy, tego nie wiem.
          • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 19.10.11, 23:06
            Oj, musi być, bo tyle o tym szpitalu można usłyszeć. Tyle, że nie wiem w jakiej części Lubiąża jest usytuowany smile
            • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 00:13
              Jest , w innej części wioski, ale nie w byłym klasztorze. Zerknąłem i wygooglałem sobie info smile :
              W 1810 zakon został sekularyzowany, a w jego murach umieszczono w 1830 r. zakład dla umysłowo chorych. W latach 1902 - 1910 został on przeniesiony do nowoczesnego kompleksu szpitalnego wybudowanego w północnej części osady, składającego się z kilkunastu gmachów rozmieszczonych w obszernym parku.
    • k.karen Zarys historyczny 20.10.11, 08:59
      ( Skopiowane ze strony Fundacji - Lubiąż )

Gród w Lubiążu, usytuowany nad jedną z najstarszych przepraw rzecznych przez Odrę, powstał w epoce wczesnofeudalnej i uważany był już w XII wieku za bardzo stary. Do tego właśnie grodu 16 sierpnia 1163 roku z Pforty nad Saalą w Turyngii przybyli pierwsi Cystersi. Sprowadził ich do Lubiąża książę Bolesław I Wysoki.

Na początku XIII wieku zorganizował swoje filie: w Mogile pod Krakowem - 1222, w Henrykowie - 1227, w Kamieńcu Ząbkowickim - 1249 oraz przejął opiekę nad klasztorem Cysterek w Trzebnicy.

Wiek XIV to okres szczytowego rozkwitu gospodarczego i kulturalnego średniowiecznego opactwa, będącego wówczas centrum produkcji literackiej i historiozoficznej Śląska. Jego posiadłości dzięki licznym darowiznom i zakupom sięgają od Wielkopolski przez Śląsk do Małopolski.

Ten systematyczny rozwój przerywają w latach 1428 - 1432 wojny husyckie i zapoczątkowują długi okres powolnego upadku, trwający do 1492 roku.

Przez cały wiek XVI rządzący zakonem opaci z różnym skutkiem próbowali odbudować gospodarkę i życie klasztorne. Jednak dopiero po wojnie trzydziestoletniej, za rządów najznakomitszych opatów : Arnolda Freibergera (1632 - 1672) i Jana Reicha (1672 - 1691) rozpoczyna się długi, bo ponad stuletni okres odbudowy, rozkwitu gospodarczego i kulturalnego fundacji klasztornej.

W latach 1681 - 1739 dzięki ogromnej zamożności klasztoru powstają nowe obiekty: pałac opatów, klasztor, browar, piekarnia, szpital i wiele innych zabudowań gospodarczych. W tym czasie gruntownie przebudowano także wnętrze kościoła Najświętszej Marii Panny nadając mu wspaniały barokowy wystrój i wyposażenie.

Nowy pałac opata, kościół i klasztor tworzą ogromny kompleks należący do największych tego typu w Europie środkowej. Wnętrza wypełniają wspaniałe sale: sala książęca, biblioteka, jadalnia opata, refektarz i ponad 300 innych pięknych pomieszczeń zdobionych znakomitymi płótnami wielkiego malarza śląskiego Michała Willmanna, Mateusza Steinla.malowidłami Krystiana Bentuma i Feliksa Schefflera, rzeźbami Franciszka Mangoldta .

Budowa tak ogromnego kompleksu, jego znakomite wyposażenie to ostatni okres świetności tego klasztoru, który kończy się wraz z przejściem Śląska pod panowanie pruskie w 1740 roku.

Od momentu wkroczenia na Śląsk wojsk pruskich, klasztor boleśnie odczuł ciężar fiskalnej polityki Fryderyka II i narażony był na liczne represje króla wrogo nastawionego do katolickiego kleru.

Wreszcie w roku 1810 na mocy rozporządzenia królewskiego nastąpiła sekularyzacja opactwa lubiąskiego. Po 650 latach zakon Cystersów w Lubiążu przestaje istnieć. Zabrano i wywieziono z klasztoru 471 płócien, w tym z kościoła i pałacu 63 płótna Michała Willmanna i wiele cennych rzeźb, monet i instrumentów muzycznych.

Budynki klasztorne wykorzystano jako szpital, a kościół św. Jakuba zamieniono najpierw na arsenał, a następnie przekazano gminie ewangelickiej.

Od 1823 roku klasztor został zaadaptowany na szpital dla umysłowo chorych pacjentów z rodzin arystokratycznych, zaś budynki gospodarcze, mieszkalne i pałac stały się własnością państwowej stadniny koni.

W okresie II wojny światowej w kompleksie klasztornym uruchomiono produkcję na potrzeby wojenne, obsługiwaną przez międzynarodowy obóz pracy przymusowej.

Wiosną 1944 roku zabrano z pałacu i kościoła resztę obrazów Willmanna. Rozebrano stalle. Rzeźby i wystrój kościoła oraz pałacu rozwieziono po różnych kościołach i muzeach.

W latach 1945 - 1948 w klasztorze zorganizowany był szpital dla jednostek Armii Radzieckiej.

Od 1950 roku cały ten ogromny kompleks praktycznie nie miał gospodarza. Wykorzystywany był częściowo przez Dom Książki i Muzeum Narodowe we Wrocławiu na magazyny. Brak gospodarza sprawił, że obiekty uległy procesowi dekapitalizacji i grabieży.

Dopiero w roku 1962 Wojewódzki Konserwator Zabytków we Wrocławiu rozpoczął prace kompleksowe mające na celu ratowanie całego zespołu. Jednak ciągle brakowało pieniędzy, nie wystarczyło nawet na dokończenie prac zabezpieczających przed dalszym niszczeniem.

Wiosna 1989 roku kilka osób, dla których uratowanie tych obiektów stało się bardzo ważną sprawą, opracowało koncepcję, przygotowało dokumenty formalne, znalazło fundatorów i 9 września 1989 roku w Sądzie Gospodarczym w Warszawie zarejestrowało fundację o nazwie: Fundacja Lubiąż.

Jako główny - statutowy - cel swojej działalności Fundacja Lubiąż wyznaczyła sobie remont całego zabytkowego zespołu obiektów, jego adaptację do nowych potrzeb i przywrócenie mu dawnej świetności.

A tak wygląda z "lotu ptaka":

https://www.fundacjalubiaz.org.pl/galeriaa/libraries/thumb.display.php?max=504&q=80&img=galleries/Lubiaz_z_lotu_ptaka/18280009.jpg
      • hardy1 Re: Zarys historyczny 20.10.11, 09:04
        Z zewnątrz wygląda wspaniale...w środku odrestaurowane są tylko dwie sale - Książeca i Refektarz. Ale po kolei może kolejne będą znów świecić swoim blaksiem smile
        • k.karen Re: Zarys historyczny 20.10.11, 09:41
          Odrestaurowano nie tylko te dwie sale. Na razie nie widać ogromu prac jakie
          wykonano ale trzeba było najpierw zabezpieczyć obiekt przed dalszą dewastacją.
          Trzeba pamiętać, że każdy detal, nawet najmniejszy musi być wykonany za zgodą
          i pod nadzorem konserwatora zabytków. Obiekt był w strasznym stanie. Pierwszy raz
          byłam w środku budynku w latach siedemdziesiątych, tam nawet nie było posadzek, parkietów, kominków, sufitów....tak naprawdę to były tylko mury i to też w opłakanym stanie.
          Niestety ale większość naszych zabytków zaczęli niszczyć sowieci. Upodobali sobie właśnie Dolny Śląsk bo przecież w ich mniemaniu to były zabytki niemieckie.

Dzisiaj kiwam z politowaniem głową jak słyszę albo czytam, że w takiej strasznej ruinie
          są zabytki na Dolnym Śląsku i nic się z tym nie robi ale krytykanci-idioci nie zastanawiają się nad tym, że pieniądze z nieba nie lecą Może zamiast krytykować i załamywać ręce wpłacą choćby niewielką kwotę na konto fundacji. W ten sposób dołożą swoją cegiełkę do odbudowy a nie gardłowanie, z którego nic nie wynika.

"WAŻNIEJSZE PRACE WYKONANE PRZEZ FUNDACJĘ LUBIĄŻ

W latach 1993 - 2011 wykonano prace remontowe i konserwatorskie:

wzmocniono konstrukcję budynku klasztornego poprzez odciążenie obiektu i zainstalowanie 370 kotew na wszystkich poziomach,
          naprawiono więźby i pokryto nową dachówką dachy kompleksu głównego: pałacu, klasztoru, kościoła, budynku dawnych rzemieślników klasztornych, kościoła św. Jakuba, budynku dawnych urzędników klasztornych, budynku dawnej kancelarii, budynku bramnego i dawnego szpitala, budynku dawnego browaru; w 2011 roku rozpoczęto remont dachu budynku dawnej wozowni,
          odrestaurowano reprezentacyjną salę książęcą i refektarz,
          poważnie zaawansowano prace konserwatorskie w bibliotece,
          zainstalowano dwa nowe węzły sanitarne w pałacu,
          zaszklono okna, wykonano nowe schody w wieżach i położono posadzkę w kościele NMP,
          rozpoczęto prace konserwatorskie w kaplicach św. Bernarda i św. Benedykta w kościele NMP,
          trwają prace przy porządkowaniu dziedzińca i terenu dawnych ogrodów".
      • k.karen Re: Zarys historyczny 20.10.11, 12:02
        "Reforma ekonomiczna zapoczątkowana przez opata Arnolda Freiberga umożliwiła od 1649 rozpoczęcie wielkiej odnowy całego kompleksu w stylu baroku. Przeprowadzono wówczas głównie prace konieczne do rozwoju klasztoru: usunięto uszkodzenia i szkody budowlane, odnowiono część mieszkalną (klauzurę), odremontowano kościół, zbudowano szkołę klasztorną i budynki gospodarcze. Opat sprowadził w 1660 do Lubiąża czołowego malarza barokowego na Śląsku Michała Willmanna. Willmann do śmierci mieszkał w Lubiążu wykonując liczne obrazy i freski, m.in. namalował fresk Apoteoza Bohatera Cnót na sklepieniu w refektarzu letnim.

Następca Freibergera, opat Johann Reich oraz trzej następni opaci prowadzili prace głównie nad budowlami reprezentacyjnymi, korzystając ze stabilizacji ekonomicznej zapewnionej przez poprzednika. Największą inwestycją był budowany w latach 1681 – 1699 monumentalny pałac opacki liczący ponad 300 sal z bogatym wystrojem wnętrz".
      • k.karen Re: Zarys historyczny 20.10.11, 12:20
        Na Śląsku znane są tylko dwa projekty, perełki baroku, tej rangi artystycznej i zabytkowej
        "klasy zerowej", dotyczącej suzerenów imperium i prowincji ale o charakterze politycznym,
        w których przedstawiono gloryfikację dynastii habsburskiej oraz pochwałę wiary katolickiej,
        odnoszącej zwycięstwa w starciu z herezjami pod wodzą austriackich władców.
        Pierwszym jest Sala Książęca w klasztorze cysterskim w Lubiążu a drugim Aula Leopoldina
        w gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego, którą oglądaliśmy w czerwcu ubiegłego roku.
        Tylko w tych dwóch obiektach, cesarze, Habsburgowie, uwiecznieni zostali w zespołach
        wielkich posągów, z charakterystycznymi w tej epoce: gestykulacją, treścią alegoryczną i elementami symbolicznymi.

To Sala Książęca klasztoru cysterskiego w Lubiążu ( fot. z Wikipedii)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/F%C3%BCrstensaal_Leubus_Empore.jpg/180px-F%C3%BCrstensaal_Leubus_Empore.jpg

A to Aula Leopoldina Uniwersytetu Wrocławskiego ( fot. mojego autorstwa)

http://img8.imageshack.us/img8/6928/wrocaw26062010073.jpg
        • sza.aliczek Re: Zarys historyczny 20.10.11, 18:24
          smile

Zdjęcia Karen już znam : )

A Śląska nie znam nic a nic, i dopiero teraz to zauważam, widząc, że kilkoro Was stamtąd pochodzi: otóż nigdy mnie ta ziemia nie ciekawiła. Zabytki są piękne, ale mało tych dotyczących tak naprawdę naszej historii. Kilka popiastowskich ruin i ... reszta pruska. Zdaje mi się, że kiedyś byłam w Książu - jako dziecko. Wrocław pamiętam o tyle, że na pewno byłam w nim z rodzicami, czyli wczesne lata 80. I to chyba wszystko smile
          I nie skłamię kiedy napiszę, że poznaję te ziemie dzięki Wam : )

Choć podobnież Katowice są historycznie ciekawym miastem. Ale to i tak czasy najnowsze : )
          • k.karen Re: Zarys historyczny 20.10.11, 19:10
            Szaliczku smile
            Może nie ma tu pięknych krajobrazów ale historia tego regionu
            jest bardzo ciekawa. Tylko żal, że zabytki w takim stanie.
            Jednak powoli podnoszą się z ruin. W żadnym innym kraju europejskim
            nie było takich zniszczeń jakich dokonali hitlerowcy. Potem polityka
            soviecka dokonała następnych zniszczeń. Miną jeszcze pokolenia zanim
            obiektom ważnym dla naszego dziedzictwa zostanie przywrócona dawna świetność smile

Cieszę się, że zaciekawiły Cię nasze fotograficzne "opowieści" smile
            • sza.aliczek Re: Zarys historyczny 20.10.11, 19:24
              Wolną chwilą uaktualnię swoją galerię : ) To pokaże trochę tych miejsc, które poznałam.

Na pewno Śląsk ma piękne miejsca! I historia jest interesująca.
              Ja od kilku lat przeżywam swoistą fascynację naszym Wschodem : ) (oj, tym Bliskim też : D).
              Obiecuję sobie i obiecuje, że ... tego lata jadę za Bug : ), albo za Przemyśl. No i ... jeszcze nie dojechałam. Ale dojadę.
              Zbieram materiał do takiego drobnego czegoś o pewnym dworku szlacheckim. Jeszcze stoi. Właściciele zrezygnowali, władze gminne nie mają żadnych pieniędzy na konserwację, a dom ciekawy architektonicznie, resztki parku świadczą o świetności (platany! chociażby). W BSB znalazłam ciekawe informacje o właścicielach, jeszcze z końca XVIII w.
              Ech ... żeby tak wygrać z czasem, chociaż temu miejscu nie wróżę niczego dobrego: fatalne usytuowanie, brak gospodarza, stan w ruinie.
              No i cóż... pozostanie tylko za chwilę czasu oprzeć się na zasłyszanych relacjach i pożółkłych zdjęciach.
              • k.karen Re: Zarys historyczny 20.10.11, 19:41
                Bardzo Cię proszę Szaliczku, pokaż te miejsca.
                Twoje fotki, które już miałam przyjemność obejrzeć, bardzo mi się podobają.
                Jestem pewna, że wszystkim się spodobają smile

Zbieraj szybko te materiały i publikuj póki jeszcze stoi ten dworek,
                może w ten sposób przyczynisz się do zainteresowania nim jakichś sponsorów,
                a nawet nowych nabywców? smile

A prawda, zapomniałam o pomnikach przyrody. W Lubiążu jest piękny park
                z cudownymi starodrzewami...echhh...ile jeszcze trzeba tam włożyć pieniędzy
                i pracy....
                • sza.aliczek Re: Zarys historyczny 20.10.11, 20:10
                  : )

Lubię taką zabawę, lubię opatrywać przypisami.
                  Tylko ten cholerny czas...

Owszem, jeszcze stoi. Ale niedługi czas jego "stania".
                  Szkoda uncertain
                  • hardy1 Re: Zarys historyczny 20.10.11, 21:34
                    Poczytałem smile Dzięki Karen za uzupełnienie wiadomości o Lubiążu smile
                    Szaliczko - mniej gadania, więcej działania...a więc się wreszcie zdecyduj i jedź "na Wschód" smile

Ja zaś powklejam jeszcze kilka fotek z klasztoru w Lubiążu. Słabej jakości bo zdjęcia robione komórką, w różnym oświetleniu. Ale...to lepsze niż nic wink
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 21:43
      Gówne wejście, odnowiony fronton. Jest co podziwiać... smile

http://img97.imageshack.us/img97/1734/zdjcia0231h.jpg
      • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 22:01
        Ależ to zdjęcie jest piękne, Hardy! smile
        Nie widziałam takiego w tych, które przeglądałam w necie smile
        Super, naprawdę! smile

Jeszcze jutro uzupełnię parę informacji, czekam na Twoje następne fotki smile
        • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 22:27
          ...te zdjęcie jeszcze bardziej mi się podoba...ma nastrój pięknego przemijania - złotej polskiej jesieni i wspomnienia złotych czasów klasztoru. Nostalgicznie... smile :

http://img408.imageshack.us/img408/8114/zdjcia0232.jpg
          • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 22:34
            Hardy, zerknij na to : www.zamkipolskie.com/grodziec/grodziec.html

ps.no zla jestem sad
            • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 22:35
              *
              www.zamkipolskie.com/grodziec/grodziec.html
              • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 22:39
                Aga smile Chyba wiem dlaczego jesteś zła...wink

Rozmawialiśmy o Grodźcu i o zamku Czocha, Hardy wybrał Lubiąż smile
                • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 20.10.11, 22:58
                  Jeszcze trochę pożyję...a więc co się odstało to nie zginęło...jako punkt "do zaliczenia" w kolejnych ew. planach smile
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 08:54
      Portal wejściowy do klasztoru - wejście "od podwórca wewnętrznego". Też piękny, mimo stanu w jakim jeszcze jest... :

http://img225.imageshack.us/img225/9311/zdjcia0241.jpg
      • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 17:05
        Hardy, cieszy widok zwiedzających smile
        W tym miejscu, przed wejściem na dużym placu, co roku w maju wystawiają
        swoje roślinne "cuda" ogrodnicy smile To duża impreza połączona z koncertami zespołów kameralnych ( w komnatach klasztoru) i możliwością zwiedzania wszystkich pomieszczeń.
        Ta impreza nazywa się "corso zamkowe" i odbywa się pod patronatem Telewizji Wrocław.

Dobrym uzupełnieniem Twoich zdjęć będą te niesamowite
        panoramy wirtualne autorstwa J. Zięby.
        Na po lewej stronie ekranu znajduje się "Lista panoram" i dodatkowo
        czerwona strzałka dzięki, której można przemieszczać się z jednej
        komnaty do drugiej. Proszę tylko chwilę cierpliwie poczekać na początku
        aż obraz nabierze ostrości i zacznie się przesuwać.

Zapraszam smile
        zieba.wroclaw.pl/lubiaz_qtvr_main.html
        • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 20:07
          Fantastyczna wizualizacja, Karen big_grin
          Ja tu się "wymądrzam", a wystarczyło wiedzieć że jest wizualizacja smile Ale...i tak jeszcze powklejam moje fotki. Wizualizacja jest wspaniała ale...jako uzupełnienie smile Co oczy widziały to moje smile
          • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 21:58
            Bardzo dobrze, wklejaj bo przecież o to nam chodzi żeby
            pokazać co sami widzieliśmy. To jest najcenniejsze.

Ale rzeczywiście, te panoramy Zięby są niesamowite. Wszystkie można odwracać
            i przesuwać od posadzki do sufitu i dookoła o 360°. smile
            Obejrzałam wszystkie z Lubiąża a także z Wrocławia, Poznania, Łodzi i Lublina.
            • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 22:08
              Karen, wizualizacja jest super, no po prostu super smile
              • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 23:16
                ...i tu mamy przykład jak można wykorzystać "w dobrym rozumieniu" zdobycze wspóczesnej techniki...możemy wirtualnie wybrać się w prawie każdy zakątek świata i zobaczyć cuda stworzone przez człowieka...a może i naturę wink
                • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 23:25
                  Dokladnie smile

a czasem namiastke niespelnionych marzen podrozniczych smile
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 19:53
      Wnętrze zespołu pałacu opata i klasztoru - pozostały gołe ściany i haki po kilkuset obrazach...:

http://img600.imageshack.us/img600/7108/zdjcia0242.jpg
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 19:58
        Obrazki były (i niektóre są, wywiezione dużo wcześniej gdzie indziej) nie byle jakiej wielkości. Ten obraz, po którym zostały widoczne haki w ścianach na poprzedniej fotce, został też wywieziony. Została po nim "mała" rama obrazu... :

http://img805.imageshack.us/img805/1740/zdjcia0246.jpg
        • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 21:09
          eksponat w proporcjach niesamowicie trafiony smile)
          • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 22:05
            Tak, te proporcje big_grin Ale dobrze, że ci ludzie tam stanęli
            bo lepiej widać jakich rozmiarów był ten "obrazeczek".

Echh...wszystko ograbiono... parkiety, posadzki a także kominki, zdzierano
            nawet freski, rozbierano drzwi i sztukaterie, nie wspominając już o meblach, żyrandolach,
            boazeriach...no dosłownie wszystko.
            • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 22:09
              ALe mimo to, wysoki kunszt i tak sie czuje smile
              • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 22:20
                Czuje się, czuje smile Dlatego te żywe "figurynki" stanęły aby było wyobrażenie o wielkości smile
                • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 22:22
                  Efekt imponujacy smile

Trafiles w sedno mojemu wyobrazeniu
                  • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 23:13
                    ...a co sobie wyobrażałaś? Znaczy...chodzi o to sedno...
                    • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 21.10.11, 23:38
                      Zastanawialabym sie nad proporcja. Wyobraznia malowala rozne warianty smile
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 23.10.11, 12:41
        Tu też wisiały po obu stronach obrazy. Może kiedyś wrócą na swoje miejsce?

http://img59.imageshack.us/img59/2074/zdjcia0243.jpg
        • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 23.10.11, 12:49
          ...a tak wyglądała ta sala "na wysokości człowieka", w czasach swojej świetności, kiedy obrazy wisiały jeszcze nad głowami...

http://img841.imageshack.us/img841/1673/zdjcia0244.jpg
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 24.10.11, 21:08
      Sufit jednej z odnowionych już sal...

http://img3.imageshack.us/img3/5323/zdjcia0248.jpg
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 25.10.11, 08:02
        ...i ta sama sala "na wysokości oczu". Jest co podziwiać w pięknie swym...smile

http://img40.imageshack.us/img40/7611/zdjcia0252.jpg
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 25.10.11, 18:40
      Tablica pamiątkowa na murze klasztoru:
      "Pamięci patriotów luksemburskich deprtowanych przez hitlerowców do Lubiąża xx sierpnia 1941 do stycznia 1943. Cześć i chwała. Tym co życie Ojczyźnie oddali w Polsce.

Rodacy z Luksemburga. Lubiąż xx sierpień 20xx.

http://img84.imageshack.us/img84/1892/zdjcia0258.jpg
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 26.10.11, 17:07
      Wejście do odnowionej "sali książęcej". Plafon podpierają postacie dwóch Murzynów...:

http://img80.imageshack.us/img80/9775/zdjcia0261.jpg
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 27.10.11, 13:39
      Sala książęca:

http://img85.imageshack.us/img85/4757/zdjcia0262.jpg
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 27.10.11, 13:43
      c.d. fotek z sali książęcej:

http://img442.imageshack.us/img442/3228/zdjcia0267.jpg
      • sibeliuss Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 27.10.11, 14:22
        Jak znajdę foty to też wrzucę, wrażenie oszałamiające. Szkoda, że tego nikt nie reklamuje.
        • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 27.10.11, 14:46
          ...a więc ja reklamuję w malutkim zakresie.

Tak, wrażenie jest oszałamiające. Ogrom i piękno. Przyznaję, nie wiedziałem że tak wspaniałe, mimo że nieodnowione jeszcze w całości, są w Polsce zabytki. Ludzie jeżdżą w inne kraje, a "pod nosem" są nasze mało znane smile
          • aga0023 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 30.10.11, 00:42
            A takich cudow historycznych jest w Polsce znacznie wiecej, Zdecydowanie sa zbyt malo promowane
            • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 30.10.11, 14:29
              O tak, bezwzględnie tak. Fascynujemy się często cudami w innymi krajach (i nie bez przyczyny bo naprawdę są wspaniałe, tak naturalne czy dzieło rąk człowieka), ale jednocześnie nie znamy podobnie wspaniałych u siebie.
        • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 09:27
          Witaj Sibeliussie smile
          Bardzo proszę wklejaj swoje fotki smile

Tak, wielka szkoda, że reklama takich miejsc jest jeszcze zbyt mała.
          Dlatego zakładamy te wątki. To taka mała promocja i nasz wkład
          w odbudowę polskich zabytków smile
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 30.10.11, 12:53
      ...i jeszcze sala książęca. Widok z głębi na wejście do sali i balkon dla orkiestry i chóru.

Proszę się przyjrzeć dużym drzwiom wejściowym na dole oraz mniejszym drzwiom na balkonie. Czy coś zauważyliście? wink

http://img210.imageshack.us/img210/5673/zdjcia0266z.jpg
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 08:27
        Nikt nic dziwnego nie zauważył? Naprawdę?
        To znaczy że barokowa symetria została dobrze wykonana wink
        • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 09:44
          Nie jestem pewna ale te na górze, z prawej strony, wyglądają
          jakby były...namalowane? smile
          • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 10:54
            Ciepło, bardzo ciepło smile
            A na dole?
            • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 15:07
              Te na dole z prawej też smile
              • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 17:51
                Brawo! smile)) Barok opierał się na zasadzie symetrii. Po prawej stronie (od strony patrzącego na wejście i balkon) drugie drzwi nie były potrzebne, ani dla wchodzących gości ani dla orkietry i chóru. Jednak wymogi symetrii...więc domalowano jedne i drugie drzwi smile
                • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 19:51
                  Ha! O tym nie wiedziałam smile))
                  • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 31.10.11, 20:08
                    Ja też, do momentu przyjazdu do Lubiąża big_grin Dopiero przy zwiedzaniu dowiedziałem się o tym. Człek się całe życie uczy smile
              • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 03.11.11, 08:09
                PS.Na fotce powyżej widoczna grupa ludzi to była wycieczka chóru z Holandii. Sala książęca jest jednocześnie salą koncertową. Przewodnik poprosił ich i chór zaśpiewał...fantastyczna akustyka pogłębiła piękno śpiewu smile
                • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 03.11.11, 09:59
                  Wysłuchanie śpiewu tego chóru i to w takim miejscu było czymś wyjątkowym.
                  Masz niezapomniane wrażenia. Jestem pewna, że przyjedziesz tu jeszcze raz smile
                  • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 03.11.11, 14:04
                    Oczywiście że przyjadę smile Może będą już odnowione kolejne pomieszczenia...smile

Podsumuję zaś słowami piosenki zespołu "Mazowsze" - ♫ "Piękna nasza Polska cała..." smile
                    Koziołek Matołek też szukał w dalekich krajach tego, co miał całkiem blisko smile Wiele jest pięknych miejsc w świecie, ale i u nas są przepiękne cuda Natury czy dzieła rąk ludzkich. Wystarczy tylko poszukać informacji. Naprawdę jest co zwiedzać i podziwiać smile
                    • k.karen Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 03.11.11, 15:39
                      Mam nadzieję, że szybciej big_grin
                      I tak doszedł Koziołek Matołek do Pacanowa smile
                      Cudze chwalicie, swego nie znacie,
                      sami nie wiecie co posiadacie

Dobrze, że my staramy się poznać a przynajmniej wiemy co posiadamy smile
                      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 03.11.11, 18:11
                        Szybciej, wolniej - to bardzo względne pojęcie smile Zaczynam powoli poznawać ojczysty i naprawdę piękny kraj smile Mam już więcej czasusmile

Tak mi się skojarzyło z Koziołkiem - szukał, bywał w różnych krajach, a nie wiedział że "bardzo blisko" też jest co zwiedzać. Zafascynował się wyłącznie "ościennością" na długo. Aż wrócił i się przekonał. No cóż, długo u niego to trwało bo był z Pacanowa smile
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 01.11.11, 18:03
      Makieta zespołu klasztoru cysterskiego - widok od strony frontu, głównego wejścia.
      Niestety, słońce świeciło i są odbłyski światła od pleksiglasu pokrywającego makietę...

http://img412.imageshack.us/img412/6492/zdjcia0263.jpg
      --
      hardy.bloog.pl/
      Hardy
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 01.11.11, 18:06
        cd. makiety - widok "od podwórza.

http://img267.imageshack.us/img267/1341/zdjcia0268.jpg
      • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 01.11.11, 18:08
        Widok makiety z lotu ptaka...

http://img822.imageshack.us/img822/3964/zdjcia0270.jpg
    • hardy1 Re: Zespół poklasztorny w Lubiążu 02.11.11, 20:07
      Na koniec - mały cymesik - dwa oddzielne zegary słoneczne na dwóch ścianach domu gospodarczego. "Sądząc po słońcu" - jedne wyskalowany na przedpołudnie, drugi na popołudnie.

http://img193.imageshack.us/img193/3935/zdjcia0275w.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka