Dodaj do ulubionych

Walkirie kijkowe w parku

18.01.14, 15:29

Zbierają się w parku dwa razy na tydzień o ustalonej
godzinie bo przychodzi instruktor
One się zbierają, bo facetów to dwóch na ich dziesięć albo jeden.
W jakim wieku są te panie. Te panie są w wieku wczesno przedjesiennym
a i w późniejszym też. Robią taki okółek alejkami w parku ok. trzy kilometry.
To nie tylko chodzenie z kijkami ale też i inne wymysły instruktora robią przy tym też.
To widziałem tak. Cała ta grupa zatrzymuje się w bezruchu szeroko rozstawione ręce
z kijkami, nogi też ugięte i tak trwają w rozciąganiu. Instruktor pokazuje jak należy
to robić, ale każdy robi po swojemu i cała ta grupa wygląda dziwnie.
Pierwszy raz jak to zobaczyłem to myślałem że jakieś abakany nieruchomo z głowami będąc robią za wystawę w parku.
Trzy kilometry to dużo czy nie dużo? Jak zauważyłem niektóre panie po takich ćwiczeniach
to już nie podpierają się tymi kijkami tylko je wleką za sobą.

Obserwuj wątek
    • arunna Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 18:06
      Jaki z tego wniosek?...że zapytam..
      • kicho_nor Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 18:25
        Jaki z tego wniosek, padło pytanie.

Słuszne pytanie, bo zapomniałem dodać:
        Jestem badaczem wpływu nordic- walking na populacją wiewiórek w parku.
        Na tym etapie badań nie zauważyłem przewagi wiewiorek czarnych nad rudymi.
        • k.karen Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 19:40
          Pewien amator marszów i pedałowania
          codziennie od rana się zastanawiał,
          którą dyscyplinę wybrać mu wypada?

Długo myślał aż w końcu wpadł na pomysł genialny
          i skonstruował twór nordicocypedowalkingopedalny big_grin

• hardy1 Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 22:56
            k.karen napisała:
            > Pewien amator marszów i pedałowania

Pewnie jakaś węgierska dobra dusza, w trosce o zdrowie sfilmowanego, zabrała mu koło od roweru., Nie mogła zabrać kluczyków, z braku takowych, to znalazła inny sposób, aby nie ryzykował w takim stanie jazdy big_grin
            • k.karen Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 23:06
              Możliwe, ale w takim razie brawa dla tej dobrej duszywink
              A poważnie, to byłoby mniej pijaków na drogach, gdyby inni stanowczo reagowali i nie byłoby milczącego przyzwolenia smile
        • hardy1 Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 20:04
          Wniosek wynika jeden - bardzo dobrze, że panie się ruszają. Dla ich zdrowia i dla rodziny. W moim lasku, który codziennie przechodzę w drodze do pracy, już od rana chodzą panie i... czasem panie z paniami.

I bardzo dobrze. W oczach (znaczy w ostatnich latach) bardzo dużo się zmieniło na plus. Bardzo wielu biega też rano i wieczorem. Ja zaś i mnie podobni - na rowerach.

I bardzo dobrze. Czuję to po sobie.
          • kicho_nor Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 20:27
            I bardzo dobrze. Czuję to po sobie. - napisał Hardy

tzn czujesz jak pani wybiegana?
            • hardy1 Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 21:52
              Czuję jak ja, po zdrowym ruchu.
        • 1agfa Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 23:08
          Walkirie kijkowe?

"...Sko­ro nie można się cofnąć, trze­ba zna­leźć naj­lep­szy sposób, by pójść naprzód..." Paulo Coelho wink

Wiewiórki będą się radośnie przyglądać, bo "Walkirie kijkowe" płci obojga (patrz: fotki Karen w Jej postach) będą wiewiórkom przynosić do parku smaczne kąski.
          Czy rude, czy czarne to musisz Kichonorze dalej obserwować, ten wpływ smile

(Może na niebieskim obrazie pokażesz, kiedyś).

Kicho_nor napisał:
          (...)
          > Jestem badaczem wpływu nordic- walking na populacją wiewiórek w parku.
          > Na tym etapie badań nie zauważyłem przewagi wiewiorek czarnych nad rudymi.
    • k.karen Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 20:37
      Ja też spotykam często "patykarzy" smile

Na przykład takich:

www.nordwalk.pl/uploads/images/szkolenie2.jpg
      albo takich:

www.nordwalk.pl/uploads/images/DSC_0163.jpg

albo jeszcze i takich big_grin

www.nordwalk.pl/uploads/images/dzie%C5%84%20dzieck3.jpg
      • k.karen Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 20:56
        Ale i takich... dziadków pielgrzymkowych wink big_grin

www.nordwalk.pl/uploads/images/Gliwice%202011/DSC_0101.JPG
        • hardy1 Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 21:54
          Nieważny wiek i sprzęt oraz forma aktywności. Ważna jest każda forma aktywności smile
          • 1agfa Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 22:35
            Aby bez przesady, jak we wszystkim. Co będę mówić, to przecież Twoje credo, Hardy smile
            Z "instrukcji obsługi" kijków, którą umieściła Karen w tych dniach wynikało, ze kijki muszą pozostawać nieco z tyłu, a nie służyć do podpierania się niczym laską, i również inaczej niż kijki narciarskie. Dlatego się zastanawiałem, jak to jest z ich używaniem (muszę sam po prostu sprawdzić namacalnie), bo obrazek/instrukcja sobie, a życie sobie, co widuję na ulicach.
            Zatem Kichonor ma rację pisząc że każdy sobie, po swojemu "kijkuje" prawdopodobnie do chwili, aż się nauczy smile
            Zainteresowało mnie to kijkowanie.

hardy1 napisał:

> Nieważny wiek i sprzęt oraz forma aktywności. Ważna jest każda forma aktywności
            > smile
            • hardy1 Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 22:50
              Oczywiście, Agfo, że każda przesada przynosi skutki odwrotne do zamierzonych. Znaj proporcje... smile
              Agfo, spytaj się wujka Googla o "instrukcja nordic walking" (czy coś podobnego), a znajdziesz dokladne rysunki i omówienie, jak trzeba chodzić z kijkami.
            • k.karen Re: Walkirie kijkowe w parku 18.01.14, 22:58
              Proszę, Agfo, jeszcze raz wklejam ten rysunek (wcześniej wkleiłam na Dworcu). To jest takie kompedium wiedzy potrzebnej do prawidłowego chodzenia z kijami. Mnie NW zachęcił przede wszystkim dlatego, że jest ogólnorozwojowy, prawie wszystkie mięśnie pracują w czasie chodzenia NW i można chodzić wszędzie i praktycznie nawet przy złej pogodzie. Na dole tej tabelki jest to dokładnie pokazane.

https://nowymost.pl/wp/wp-content/uploads/2012/09/nordic-walking.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka