aekielski 07.07.11, 23:04 Ciekawe,nie znałem tych faktów. Okazuje się,że piękne kobiety też mają problemy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuba2 Nie rozumiem... 07.07.11, 23:11 przepraszam szanownego dziennikarzynę..,. To co się ostatecznie stało z ciałem? Ekshumowano i przeniesiono? Dokąd,. po co? Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Nie rozumiem... 07.07.11, 23:19 Przyznaję tekst dość niezręcznie, bałaganiarsko napisany. Czyta się trudno ale jest tam wyraźnie napisane co stało się z ciałem. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Umiejętność czytania ze zrozumieniem kłania 07.07.11, 23:39 się... Biedne ofiary reformy edukacyjnej oraz katolicyzmu, który oducza już nie tylko myślenia, ale i rozumienia form literackich. Zapewne Prousta i Joyce['a też byście nie zrozumieli... Biblii zresztą też - bo tam też nie po kolei... Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Umiejętność czytania ze zrozumieniem kłania 08.07.11, 21:15 To dziennikarskie "dzieło" ze stylistycznymi błędami porównujesz do dzieł Prousta i Joyce'a? Dobre sobie. Kiedyz to była ta twoja maturka? Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 07.07.11, 23:45 Wszystkie piękne kobiety mają gorzej - bo bardziej są prześladowane przez mężczyzn. A w patriarchalizmie - to groźne dla ich życia, czego dowodzi historia Dagny - i jej wstrętnego, nadętego męża, który robił za guru (w swoim mniemaniu). Legenda mówi, że sprzedał Dagny temu wypierdkowi. Wiele lat później wykończył swoją córkę, wpędzając ją w nałóg narkotyczny. Był dupkiem, który był słaby, więc pożądał władzy nad słabszymi. Niewiele po nim zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Re: Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 08.07.11, 11:38 Też mnie zastanawia, że jak na legendę tamtych czasów i tak ważną postać, naprawdę niewiele wartościowych rzeczy po nim zostało. Nie napiszę, że nic, bo nie wiem, nie sięgałam po jego dzieła i jakoś dziwnie nie mam ochoty. Wystarczą mi urywki tych grafomańskich listów tu i ówdzie. Inni z tamtego środowiska radzą sobie całkiem nieźle nawet i dzisiaj, choćby Strindberg. Ale Przybyszewski to chyba rzeczywiście jakiś ciężki kabotyn był. I dupek. Ale na pewno nie geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 08.07.11, 21:21 zgadzam się z Tobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 08.07.11, 15:22 Są tacy faceci, którzy sami niewiele reprezentują sobą, ale umiejętnie "pożyczają " czyjeś pomysły, a do tego wykańczają metodycznie każdą kobietę, która coś sobą reprezentuje, bo po prostu nie mogą znieść w swojej orbicie kogoś , kto ich nie podziwia i nie nazywa mistrzem nad mistrzami. Dagny absolutnie nie mogła być szczesliwa w ówczesnej "Polsce" , a zwłaszcza w zapyziałym Krakowie, mając u boku alkoholika, narkomana i pozera w osobie Stanisława Przybyszewskiego... Kilka lat temu ukazała się całkiem interesująca biografia Dagny w slowo/obraz Odpowiedz Link Zgłoś
arthaus Dagny patrzy na mnie 08.07.11, 18:13 Przybyszewski był kabotynem i pozerem, takie to były czasy, z modą na dekadenckie obłędy, wielkie miłości w mrocznym pokoju, po alkoholu, i dyskusje o sztuce... Dagny padła niejako ofiarą ducha czasów, moralność jest tu sprawą drugorzędną, wiedziała, że Przybyszewski miał już pozamałżeńskie dzieci i nie był człowiekiem, na którym można polegać. Ale już Kasprowiczowa wiedziała, co jej może grozić i trzymała go krótko. Pamiętam z jednej z biografii Przybyszewskiego fragmenty listów pisarza do wydawców, gdzie prosił o część honorarium "pod stołem". Bo Jadwiga, z 2 córkami, pilnowała finansów i przydzielała mężowi, dla jego i swojego bezpieczeństwa, kieszonkowe, np. na tytoń:-)) Ot, ironia losu i "smutny" koniec "uwodziciela":-) Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Dagny patrzy na mnie 08.07.11, 21:23 Celna charakterystyka tego pana :) Odpowiedz Link Zgłoś
mis-s Re: Dagny patrzy na mnie 12.07.11, 20:55 Przybyszewski pod koniec życia tez nie miał lekko,bo Kasprowiczowa faktycznie "trzymała" go krótko.Podobno dochodziło miedzy nimi nawet do rękoczynów tzn.on obrywał. Ale wcale mi go nie żal. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Dagny patrzy na mnie 08.07.11, 18:13 Jaka patetyczna historia. Piekna kobieta, zdrada, smierc... jak romans Lubie takie historie ! Odpowiedz Link Zgłoś
zamyslona4 Re: Dagny patrzy na mnie 11.07.11, 19:01 super artykul! bardzo ciekawa historia Odpowiedz Link Zgłoś