Dodaj do ulubionych

Dagny patrzy na mnie

07.07.11, 23:04
Ciekawe,nie znałem tych faktów. Okazuje się,że piękne kobiety też mają problemy.
Obserwuj wątek
    • skuba2 Nie rozumiem... 07.07.11, 23:11
      przepraszam szanownego dziennikarzynę..,. To co się ostatecznie stało z ciałem? Ekshumowano i przeniesiono? Dokąd,. po co?
      • aw34 Re: Nie rozumiem... 07.07.11, 23:19
        Przyznaję tekst dość niezręcznie, bałaganiarsko napisany. Czyta się trudno ale jest tam wyraźnie napisane co stało się z ciałem.
        • drojb Re: Umiejętność czytania ze zrozumieniem kłania 07.07.11, 23:39
          się... Biedne ofiary reformy edukacyjnej oraz katolicyzmu, który oducza już nie tylko myślenia, ale i rozumienia form literackich. Zapewne Prousta i Joyce['a też byście nie zrozumieli... Biblii zresztą też - bo tam też nie po kolei...
          • aw34 Re: Umiejętność czytania ze zrozumieniem kłania 08.07.11, 21:15
            To dziennikarskie "dzieło" ze stylistycznymi błędami porównujesz do dzieł Prousta i Joyce'a? Dobre sobie. Kiedyz to była ta twoja maturka?
          • 0ffka Re: Umiejętność czytania ze zrozumieniem kłania 08.07.11, 21:19
            drojb :)
    • drojb Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 07.07.11, 23:45
      Wszystkie piękne kobiety mają gorzej - bo bardziej są prześladowane przez mężczyzn. A w patriarchalizmie - to groźne dla ich życia, czego dowodzi historia Dagny - i jej wstrętnego, nadętego męża, który robił za guru (w swoim mniemaniu).
      Legenda mówi, że sprzedał Dagny temu wypierdkowi.
      Wiele lat później wykończył swoją córkę, wpędzając ją w nałóg narkotyczny. Był dupkiem, który był słaby, więc pożądał władzy nad słabszymi.
      Niewiele po nim zostało...
      • white_lake Re: Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 08.07.11, 11:38
        Też mnie zastanawia, że jak na legendę tamtych czasów i tak ważną postać, naprawdę niewiele wartościowych rzeczy po nim zostało. Nie napiszę, że nic, bo nie wiem, nie sięgałam po jego dzieła i jakoś dziwnie nie mam ochoty. Wystarczą mi urywki tych grafomańskich listów tu i ówdzie.
        Inni z tamtego środowiska radzą sobie całkiem nieźle nawet i dzisiaj, choćby Strindberg.
        Ale Przybyszewski to chyba rzeczywiście jakiś ciężki kabotyn był. I dupek. Ale na pewno nie geniusz.
        • 0ffka Re: Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 08.07.11, 21:21
          zgadzam się z Tobą :)
      • iluminacja256 Re: Gratuluję aekielskiemu odkrycia! 08.07.11, 15:22
        Są tacy faceci, którzy sami niewiele reprezentują sobą, ale umiejętnie "pożyczają " czyjeś pomysły, a do tego wykańczają metodycznie każdą kobietę, która coś sobą reprezentuje, bo po prostu nie mogą znieść w swojej orbicie kogoś , kto ich nie podziwia i nie nazywa mistrzem nad mistrzami. Dagny absolutnie nie mogła być szczesliwa w ówczesnej "Polsce" , a zwłaszcza w zapyziałym Krakowie, mając u boku alkoholika, narkomana i pozera w osobie Stanisława Przybyszewskiego...

Kilka lat temu ukazała się całkiem interesująca biografia Dagny w slowo/obraz
    • arthaus Dagny patrzy na mnie 08.07.11, 18:13
      Przybyszewski był kabotynem i pozerem, takie to były czasy, z modą na dekadenckie obłędy, wielkie miłości w mrocznym pokoju, po alkoholu, i dyskusje o sztuce... Dagny padła niejako ofiarą ducha czasów, moralność jest tu sprawą drugorzędną, wiedziała, że Przybyszewski miał już pozamałżeńskie dzieci i nie był człowiekiem, na którym można polegać. Ale już Kasprowiczowa wiedziała, co jej może grozić i trzymała go krótko. Pamiętam z jednej z biografii Przybyszewskiego fragmenty listów pisarza do wydawców, gdzie prosił o część honorarium "pod stołem". Bo Jadwiga, z 2 córkami, pilnowała finansów i przydzielała mężowi, dla jego i swojego bezpieczeństwa, kieszonkowe, np. na tytoń:-)) Ot, ironia losu i "smutny" koniec "uwodziciela":-)
      • 0ffka Re: Dagny patrzy na mnie 08.07.11, 21:23
        Celna charakterystyka tego pana :)
      • mis-s Re: Dagny patrzy na mnie 12.07.11, 20:55
        Przybyszewski pod koniec życia tez nie miał lekko,bo Kasprowiczowa faktycznie "trzymała" go krótko.Podobno dochodziło miedzy nimi nawet do rękoczynów tzn.on obrywał.
        Ale wcale mi go nie żal.
    • aurita Dagny patrzy na mnie 08.07.11, 18:13
      Jaka patetyczna historia. Piekna kobieta, zdrada, smierc... jak romans
      Lubie takie historie !
    • tyberium11 polska nędza 08.07.11, 23:02
      polska nędza ją dopadła, ot i wszystko
    • zamyslona4 Re: Dagny patrzy na mnie 11.07.11, 19:01

super artykul! bardzo ciekawa historia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka