the.bill1 04.02.06, 13:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k4free Mniej pomników! Więcej zalotników! 04.02.06, 13:42 Chłopaki! Wspaniała robota! Popłakałem się ze wzruszenia... serio! Ja też pamiętam dzieciństwo jako nieustającą wojenną traumę... pamietam Milkulskiego ginącego w 'Kanale' Wajdy a przecież chciałbym pamiętać twarze tych wszystkich dziewczyn, których wspomnienie rozwiał bogoojczyźniany sen... Jako dziecko oficera i syn matki ze 'zbombardowanym' dzieciństwem muszę Wam podziękować za leczniczy walor Waszej artystycznej pracy. Artyści sublimują traumę w postać sztuki Politycy czynią z traumy fundament polityki Potrzebujemy więcej tego pierwszego i mniej tego drugiego! Też pamiętam te zabawy za dzieciństwa: "ty będziesz partyzantem a ty będziesz ruskim czołgistą...", też pamiętam ruiny pewnego małego miasta zniszczonego w 95%... Do dziś mam w oczach te ruiny, w których bawiłem się w dzieciństwie a dziś jest tam odrestaurowany miejski Ratusz... największa w Europie odrestaurowana od zera starówka. Dość miałem przez całe życie tej strasznej narodowej traumy (1109 - "Obrona Głogowa" i dręczenie dzieci antyniemiecką fobią przy okazji odsłonięcia pomnika "dzieci głogowskich"). Też pamiętam pierwszą książkę, którą przywiozłem z Wrocławia memu ojcu w 1981 roku ("Polskie Państwo Podziemne" Włądysława Bartoszewskiego)... Czy nie czas odrestaurować od zera PODSTAWOWYCH LUDZKICH UCZUĆ w Polsce? Mniej pomników, więcej zalotników! ================================= Jeszcze raz wielkie dzięki! Zamiast wszechobecnego "giń i każ ginąć innym"... potrzeba nam w Polsce więcej buddyjskiej postawy: "żyj i daj żyć innym". Buziaki za pramatkę! MAKE PEACE not PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Zawsze się znajdzie jakiś żądny rozgłosu pętak, 04.02.06, 14:03 Zawsze się znajdzie jakiś żądny rozgłosu pętak, skłonny nawalić kupsko przed Grobem Nieznanego Żołnierza i będzie to nazywał "sztuką nowoczesną", albo "performance" (bo to z angielskiego i dobrze brzmi). A to niestety tylko żałosne próby zaistnienia na rynku. Żenada, to za mało - to głupota połączona z brakiem smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
testigo Wyrok na Warszawe wydał Stalin i zgoda aliantów, a 04.02.06, 19:05 wykonał go Hitler, a nie przywódcy Powstania. !!! <A Powstanie to nie tylko wojsko, ale też cywile. Przecież jego przywódcy wydali na tych ludzi wyrok.> Ci Ludzie ginęli za to, żeby panowie Libera i Foks... mogli dziś mówić po polsku, a nie po rosyjsku. <Foks: To było totalne samobójstwo, koniec pewnej formacji w Polsce.> <Powstaniem się manipuluje na wielką skalę, my to robimy na niewielką skalę.> NO COMMENTS szkoda paiperu i putramentu Odpowiedz Link Zgłoś
k4free A GŁUPOTA niektórych polskich decydentów to PIES? 04.02.06, 19:51 Polacy zostali wpuszczeni w maliny przez aliantów! Nie da się ukryć! Wśród zarówno polityków Rządu na obczyźnie jak i dowództwa wojskowego zdania były podzielone! Ostatecznie doszło do wybuchu z powodu kłopotów z łącznością między Warszawą a Londynem. Paru "nierozważnych" herosów jak gen. Leopold Okulicki ps. "Niedźwiadek" (który zapłacił potem życiem po 'procesie szesnastu' w Moskwie) czy 'zinmokrwistych drani' jak uhonorowany niedawno kwiatami przez Kaczyńskiego płk. Antoni Chruściel ps. "Monter" ...to za mało, aby Powstanie uznać za SUKCES! Poczytaj sobie dla przypomnienia: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,54182,2206463.html FALUDŻA w Iraku dla Irakijczyków była znacznie większym sukcesem, bo przynajmniej się nie poddali i świat o tym trąbił znacznie bardziej niż w 1944 roku o Warszawie! PS. Szczerze mówiąc ładniej dziś mówilibyśmy po polsku, gdyby dłużej żyli tacy poeci jak Baczyński czy Gajcy... Oraz KWIAT inteligencji Warszawy złożony w bezsensownej ofierze na ołtarzu krótkowzroczności i zadufania naszych kochanych "polityków" przez małe p... (skorych głównie do wypitki i do wybitki!) A Czesi nie wyzwalali Pragi w samobójczym geście i jak łatwo zauważyć bez ponoszenia tak idiotycznych kosztów MÓWIĄ SWOIM JĘZYKIEM do dzisiaj! Tymczasem Polacy mówią statystycznie BARDZO BRZYDKO, nawet Bracia Kaczyńscy są tego ciekawym przykładem, bo najczęściej niezrozumiale bełkoczą... Odpowiedz Link Zgłoś
euel Re: PoWywiadzie 04.02.06, 20:37 Dywagacje na temat czy słusznie czy nie wybuchło Powstanie są bezzasadne; być może wielu z dzisiejszych oponentów - żyjąc wtedy - szłoby w pierwszym szeregu. I bez urazy koleś ale czy chciałbyś być Czechem? Dystans do wielu spraw - nam Polakom - jest niezbędny, być może niezbędna okaże się ta książka ( czego autorom życzyć ) ale nadmierny entuzjazm, jaki przejawiają niektórzy bardziej zraża niźli zachęca. Kolesie, zmierzcie sobie temperaturę, najlepiej przy okazji zamykając paszcze. Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: A GŁUPOTA niektórych polskich decydentów to P 05.02.06, 01:48 Popełniasz podstawowy błąd w swoim rozumowaniu. Zakładasz, zapewne mierząc wszystkich swoją miarą, że ludność Warszawy została do Powstania batem zagnana. I że woleliby, jak Czesi, tchórzliwie podkulić ogon i powitać najeźców kwiatami. Przeczytaj na przykład książkę p. Ryszarda Góreckiego "Przemoczone pod plecakiem osiemnaście lat". Jest to jedna z wielu pozycji, z której można się dowiedzieć, że mieszkańcy Warszawy, a wspomniany przez Ciebie kwiat młodzieży w szczególności, wyglądał powstania jak zbawienia. Niekoniecznie po to, by wygrać i wygnać Niemców z Warszawy, choć oczywiście to było jego celem. Jeżeli nie dałoby się wygrać, chcieli przynajmniej zginąć z honorem. Z honorem, które to pojęcie jest niestety obecnie szerzej nieznane; pewnie dlatego teraz tyle nieporozumień. I jeszcze jedno: nigdy więcej nie waż się pisać czy mówić, że Powstanie Warszawskie było bezsensowne. Po pierwsze - nie było, z wyżej wymienionych powodów, a po drugie, nie odważyłbyś się powiedzieć w oczy choćby mojej Mamie, że Jej ojciec zginął bezsensownie. Co do artykułu, to pomysł, by opisać udział ludności cywilnej w Powstaniu jest znakomity - bo jest to wątek bardzo często pomijany, jednak ja nie rozumiem zbytnio zamysłu autorów. Jest on jednak intrygujący, książkę pewnie kupię i zapoznam się z nią. W najgorszym wypadku, trafi do mojego zbioru osobliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
bogalfa Re: Rzeczywiście, to bardzo "wysublimowane" 05.02.06, 02:40 tylko nijak się ma do tamtych ludzi, do rzeczywistości, do łączniczek. Poroniony pomysł, i żadna sztuka. Trochę mi Was żal, panowie Foks i Libera. Odpowiedz Link Zgłoś
zazam DUPA ŁUCZYWO 05.02.06, 06:50 nowym zadaniem dla Polaków jest przeciwstawić się cenzurze komunistycznych agentów, albo poprzez bojkot tego zasranego portalu, albo poprzez sabotaż!!! o dialogu i żartach - nie ma już mowy!!! >BESSA~LALA WALCZY< !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gmork1 Re: Pinup girls z kanału 04.02.06, 18:55 Po przeczytaniu tego wywiadu mam ogromna ochotę zaopatrzyc sie w ta książkę. I chyba to zrobię. Może wreszcie ktoś ze zdrowym, normalnym podejściem do przeszłości. A nie tylko rozdrapane rany, patos i tragizm :/ Odpowiedz Link Zgłoś
testigo zaopatrz sie! 'artysci' potrzebują na nowe kafelki 04.02.06, 19:08 <zdrowe podejscie...> hm? wszystko na sprzedaż - jak zauważono w innym filmie Odpowiedz Link Zgłoś
szokiren brawo 04.02.06, 20:11 świetny, intertekstualny pomysł na niejednoznaczny obraz. czy Panowie w jakikolwiek sposób dialogujecie z Uklańskim, zapytam? Czy raczej z Cindy Sherman? :) Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: brawo 04.02.06, 20:52 W czasie powstania laczniczki stanowily zaplecze seksualne dla chlopcow. Spermy przelalo sie sporo,moze tyle ile krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
sulineczka Re: brawo 04.02.06, 21:51 Moja ciocia byla laczniczka w Powstaniu Warszawskim. Miala 16 lat. Zygac sie chce, gdy takie glupoty sie czyta... Oczywiscie, gdy w glowie sperma zamiast mozgu i nic sie z domu nie wynioslo, bo taki to byl dom, a szkola niewiele dala, bo w tym mozgu umyslu od urodzenia brakuje, to takie bzdury sie wypisuje. A gdy sie nie ma zadnego pomyslu na sztuke, bo intelektu po prostu brakuje, takie " dziela" powstaja. Ten , kto opluwa bohaterstwo, wart jest tylko kompletnego zignorowania. Dziwie sie, ze nasza prasa, ktora moglaby pisac o wielu waznych sprawach wybiera takie wlasnie tematy!!! Odczytuje to wylacznie jako prowokacje w stosunku do spoleczenstwa. Popis godny publikacji karykatur Mahometa przez " Rzepe". Po prostu paskudne. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: brawo 05.02.06, 01:58 Naszym przedmówcą się nie przejmuj - zwyczajne gó..arstwo i potrzeba zwrócenia na siebie uwagi, w jakikolwiek sposób. Żeby człowiek zrozumiał to czy owo, muszą mu najpierw powyskakiwać pryszcze, a potem zginąć - więc pewnie jeszcze trochę się podenerwujemy się twórczością osobnika o cyfrowo-literowym nicku. A w Powstaniu seks, złączony przecież ściśle z miłością, niewątpliwie istniał. Skoro były małżeństwa powstańcze, były zapewne też i ich konsumpcje. A konsumpcje bez małżeństw również się zdarzały. Nie ma się co dziwić, że w powodzi pożarów, smrodzie, pyle i strachu młodzi ludzie chcieli sobie stworzyć, choćby na kilka chwil, normalny świat. I jakże tragicznym jest fakt, że ów normalny świat miał wymiary 160x200 cm, i składał się tylko z dwojga ludzi. I trwał tak krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Warszawa wstydzi się za Was panowie 04.02.06, 22:58 Tak to bywa właśnie jak spotka się głupi z głupszym. Wychodzą projekty,o których się wariatom nie śniło. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Warszawa wstydzi się za Was panowie 06.02.06, 01:28 i jeszcze jedno forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30277&w=36275035 Odpowiedz Link Zgłoś
zazam BESSA~LALA 05.02.06, 01:59 tx mr Libera za okładkę "Besssa~Lali" niesfornego Giedrowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
abwprl1 Pinup girls z kanału 05.02.06, 04:56 Tytuł artykułu jak i cały artykuł publikowany jest w znanym autorom celu. Gdzie osoby związane z publikacją uczyli się historii. Kto za to płaci. A tacy dziennikarze (pomimo wolności) nie powinni mieć prawa do obrazy uczuć naszych praojców. Tytuł artykułu i jego treść to odbicie - inna wersja - publikacji związanych i tytułowanych - POLSKIE OBOZY KONCENTRACYJNE. Wstyd i hańba, pomimo wolności słowa i wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek7373 Re: Pinup girls z kanału 05.02.06, 05:24 Wazne jest zeby te dwa miszcze srebnego ekranu nie zdecydowaly zrobic tego filmu o Powstaniu. Powstanie to dla mnie cos wyjatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pojechany Re: Pinup girls z kanału 05.02.06, 10:38 Sztuka to zapewne nie jest,ale obudzić może refleksję,że koszty powstania o wiele większe niż zyski.Na zdjeciach kobiety(w tym wypadku jeszcze atrakcyjne estetycznie),które bardzo wiele oddały,poswięciły temu wydarzeniu historycznemu,a które symbolizują te lepsze cechy Polaków.Wzięły udział w walce,ktora powinna dotyczyć męzczyzn(przykład byłej Jugosławii,Czeczeni utwierdza mnie w tym).Do mnie to tak dociera nawet mimo ogromnego szacunku dla słów Władysława Bartoszewskiego.Wycieranie sobie ,,buziek" czeskim bohaterstwem z perpektywy 2006 żałosne-znów się objawia ,,ta ułańska czapka z pomponem"- którą wytknął nam(jakze słusznie)p.Waglewski w ktorymś ze swoich tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
grindel Pinup girls z kanału 05.02.06, 12:27 zdjęcie i film z louise brooks na pewno nie pochodzą z 1961 roku. Odpowiedz Link Zgłoś