wj1980x 31.07.06, 17:16 To jest Miś na miarę naszych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tekameka przecież tow. Szczukę zabił Maciek Chełmicki 31.07.06, 17:31 krótko po wojnie - to ile ta Kazia ma lat??? Odpowiedz Link Zgłoś
zbujowachata Re: przecież tow. Szczukę zabił Maciek Chełmicki 31.07.06, 17:56 Polemika !!!!! Na zadupiu Kazimiro to ty mieszkasz i wegetujesz /tak na zadupiu wygórowanych aspiracji i miernoty intelektualnej/ - szkoda tylko że parę wiosen próżnujesz i nic poza końcem swego nosa nie widzisz !!!!! A teraz pytanie - a jakaż to jest różnica dla człowieka wolnego i zwykłego średnio inteligentnego czy on mieszka w Mucznem czy w Stolycy to ten ze Stolycy twoim zdaniem z urzędu jest bardziej wartościowy a g-no prawda jak mawiał Ks. Tiszner - pokory tego nigdy w nadmiarze !!!! Old Hors. Odpowiedz Link Zgłoś
pinokkio Re: przecież tow. Szczukę zabił Maciek Chełmicki 31.07.06, 23:25 to było w innej bajce. Odpowiedz Link Zgłoś
powerpuffgirl Re: Kobiece pióro 31.07.06, 17:46 Pani Kazimiero, polecam zacząć przygodę z literaturą pisaną przez kobiety od Hélène Cixous i Luce Irigaray i nie pisać bzdur o zbytniej fizjologicznośi tej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Apel co do Filipiak!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.07.06, 18:06 Obawiam sie ,z e Kazimiera Szczuka dawno je czytała bo spore kawałki jej ksiązki "Kopciuszek , Frankenstein i inne " są na ten temat. APEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy "Efka" albo ktoś kto ma teraz prawa autorskie do tej ksiazki mógłby wznowić "Absolutną amnezję " Izabeli Filipiak , cyzli najlepszą polską antyutopię od czasów "Na srebrym globie" Żuławskiego? Ksiązka została wydana w sladowej ilosci egzemplarzy w latach 90-tych , z bibliotek ją pokradli i nie ma jej w ogóle. Zresztą jeśli ktos jest zainteresowany sprzedażą, to ja bardzo chętnie odkupię tę ksiązkę - kontakt na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
krzytom Re: Apel co do Filipiak!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.08.06, 11:50 książkę oczywiscie warto wznowić, ale jedno sporosotwanie: "Absolutna amnezja" miała dwa wydania. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Izabela Sowa?????????? 31.07.06, 18:04 Oooo nie!!! Izabela Sowa "przyzwoitą literaturą drugorzędną"??? To nie jest trzeciorzędna nawet. Pamiętam jej cykl "owocowy", złożony z szeregu anegdotek w stylu gazetowo-forumowym. Ale nie to przesądza o czwartorzędności I. Sowy. Dam tylko jeden przykład, który sam za siebie powie: W tej książce, która opowiadała o studentach, cała intryga oparta była o pomysł, że pewien osobnik, fan gier komputerowych, wciąż siedział pod stołem i majstrował w wybebeszonym komputerze. Co on tam otóż robił? "Instalował nową grę"!!!! :-)))))))))))))))) ROTFL Taką oto logikę i wyczucie realiów reprezentuje I. Sowa. Gdyby przypadkiem wiedziała, że do instalacji gry nie potrzeba włazić pod stół i otwierać komputera, to cała fabuła by się jej sypła. Dziękuję za uwagę. → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Izabela Sowa?????????? 31.07.06, 20:03 Wch, po prostu koleżanka mało jeszcze widziała... Ja często tak instaluję gry :) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Izabela Sowa?????????? 31.07.06, 20:11 To znaczy jak? Oświeć mnie, może się czegoś nowego nauczę. Tylko nie mów, że chodzi o wymianę karty graficznej na mocniejszą... ;-)))) → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Izabela Sowa?????????? 31.07.06, 21:35 Tp też możnaby na upartego zaliczyć do procesu instalacji :), ale mi chodziło o podłączanie kolejnego dysku ze wzmiankowaną grą, albo jeszcze lepiej obrazem płyty, z którego to dopiero nastąpi właściwa instalacja. A swoją drogą moja ciekawość siegła zenitu i aż przeczytam ową książkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Izabela Sowa?????????? 01.08.06, 00:43 Eeee... takie to nie instalacja... :-P ;-) Ta książka miała w tytule coś z jagodami chyba. → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Izabela Sowa?????????? 01.08.06, 12:02 To instalacja. Zaufaj mi, jestem fachowcem w tej dziedzinie. :) Herbatniki z jagodami? Dziękuję za naprowadzenie. Swoją drogą piękna kobieta z tej pani Sowy. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Izabela Sowa?????????? 01.08.06, 13:53 Gdybyś codziennie instalował nową grę, też byś używał tej, hm, metody? 8-O Ja bym sobie raczej kupiła nowy dysk i jeszcze z szufladką. > To instalacja. Zaufaj mi, jestem fachowcem w tej dziedzinie. :) Fachowcem w dziedzinie gier komputerowych? Uf, uf!... > Swoją drogą piękna kobieta z tej pani Sowy. Zależy, które jej zdjęcie znalazłeś w googlach. → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Izabela Sowa?????????? 01.08.06, 14:09 www.proszynski.pl/asp/autorzycd.asp?autor_id=3465 Nie, nie w dziedzinie gier komputerowych:), a pojęcie instalacji można rozumieć dość szeroko, bo to szerokie pojęcie:). Zresztą może coś źle zrozumiałaś we fragmencie tyczącym instalacji. Poza tym jeśli miałbym czepiać się takich szczegółów, nie mógłbym oddawać się przyjemności oglądania gwiezdnych wojen, chociażby. Te dźwięki przelatujących statków w próżni, podobni jak i widoczne lasery... Nie wspomninając o sumermanach itp, którzy radośnie miotają tysiąckroć cięższymi od siebie przeciwnikami, jakby sama siła mogła do tego wystarczyć. Mam w pamięci taką scenę, zapamiętaną z dzieciństwa(a konktretnie z bajki o He-man'ie;); malutki gość łapie za palec dwudziestokrotnie większego od siebie wroga i rzuca nim daleko... Zastanawiało mnie wtedy dlaczego ten duży, nie podniósł po prostu ręki :D Jednak takie podejście do sprawy, odbiera przyjemność z oglądania. A bronię(przynajmniej wstępnie) prozy pani Sowy, ponieważ spodobał mi się fragment wzmiankowanej książki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Izabela Sowa?????????? 01.08.06, 14:13 A, no i gry komputerowe to wielki przemysł, więc nieźle by było być fachowcem w tej dziedzinie, któraż to też bardzo szeroka jest. Dyski w szufladkach dawno wyszły z mody, mało kto ma takie coś, więc użyteczność takiego rozwiązania żadna. Zresztą nie wyobrażam sobie swego komputera ładnie poskładanego :), mam do niego podejście ginekologiczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Izabela Sowa?????????? 01.08.06, 18:41 nie gorsze to chyba niż fabuła w takiej np. Trylogii Sienkiewicza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ekaplastic Re: Kobiece pióro 31.07.06, 18:06 spoty.blox.pl/2006/07/Ekaplastic.html Odpowiedz Link Zgłoś
ca.ira Nie można by tak skracać myśli... 31.07.06, 19:53 ..gdyż przed skróceniem ten cały wywiad sprawia wrażenie wielowątkowej papki, która dawno straciła smak wagabunda Odpowiedz Link Zgłoś
yrzyk Głupia, chora... 31.07.06, 20:16 ... baba, chora na przerost własnej wartości. Pani Szczuka widzi dwa światy- męski i damski.... nie ma dwa w jednym, jest jeden wspólny. W sumie to szkoda gadać... jest "trendy" itd...no właśnie, co DALEJ? Poprawne politycznie zidiocenie? Odpowiedz Link Zgłoś
tintin007 Re: Głupia, chora... 31.07.06, 20:54 widzę, że alergia na Kazię idzie w parze z nieumiejętnością czytania i skomentowania tekstu ANALIZUJąCEGO polską literaturę kobiecą! Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Głupia, chora... 31.07.06, 21:37 Ja nie dzielę literatury wg kryteriów płci. Wolę kryterium jakości... Odpowiedz Link Zgłoś
tintin007 Re: Głupia, chora... 31.07.06, 22:04 Słusznie. Ale dla usystematyzowania myślenia kategorie są czasem przydatne. A kategoria płci ma się równie dobrze, jak kategorie historyczne czy geograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Głupia, chora... 31.07.06, 22:19 No cóż, co do zasady nie sposób się nie zgodzić. Jednak takie podziały(znaczy na płcie:) mają chyba największy sens w sporcie, a nie w sztuce... Odpowiedz Link Zgłoś
antefiks mądra, cudowna! 31.07.06, 22:32 Wszak cały tekst jest o tym, że właśnie różnica między sztuką męską a żeńską jest widoczna gołym okiem!! Jak można komentując tekst toczyć na jego boku dystkusję na temat który jest już dokładnie sprecyzowany:D Tak czy siak, to objawem kultury mężczyzn jest negowanie istnienia różnicy między literaturą męską a kobiecą, a objawem dyskryminacji twierdzenie, że w istocie jest to różnica jakości, nie płci... jak się mówi: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... dlatego prośba (którą już i pani Kazimiera Szczuka wypowiedziała w tym wywiadzie), aby: NAUCZYĆ SIĘ DYSKUTOWAĆ, CZYLI SŁUCHAĆ I PRZEMYŚLIWAĆ SĄDY ODMIENNE OD WŁASNYCH! Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: mądra, cudowna! 31.07.06, 22:45 Dyskusje forumowe mają to do siebie, że rzadko trzymają się narzuconego tematu. Raczej płyną, że się tak wyrażę. Nie neguję Ci ja różnicy w literaturze "męskiej" i "kobiecej", niewątpliwie jakiejś tam można dowieść, a już na pewno nie twierdzę, że któraś jest lepsza lub gorsza. Takie wnioski są, zgoła dowodem ZUPEŁNEGO BRAKU ZROZUMIENIA PRZECZYTANYCH POSTÓW ;p Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: mądra, cudowna! 31.07.06, 22:48 A i co do sztuki jako takiej, me niewprawne, szowinistyczne, męskie oko, nie dostrzega jakichś specjalnych różnic między płodami kobiet i mężczyzn. Ale jak już zauważyłem, spec ze mnie w tej dziedzinie raczej marny. Odpowiedz Link Zgłoś
antefiks Re: mądra, cudowna! 31.07.06, 23:05 tralala umiem czytać cudze posty. A poza tym to zauważam, że posty na forum pozostają w stałym kontakcie z oplecionym przez internet światem, i nie są wolne od seksizmu, schematów, stereotypów, lęków strachów i innych ograniczeń umysłu statystycznego człowieka, przez co chcę powiedzieć tylko tyle, że nie wymykają się podanej przez Panią Kazimierę Szczukę statystyce:D Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: mądra, cudowna! 31.07.06, 23:23 Rozumiem, że przyznanie się do błędu to trudna sztuka ;p a tym razem błąd jest niewątpliwy. Napisałem, że nie stosuję w ocenie literatury kryterium płci, tylko kryterium jakości. Sporym nadużyciem jest uznanie, że kategorię - kobieta, zastąpiłem kategorią - gorsze. To nawet nie jest nadużycie, to kompletne nieporozumienie. Posty na forum pozostają w stałym kontakcie z .... ponieważ taki właśnie jest świat. Pełen schematów, seksizmu itd. Statystyki żadnej w komentowanym wywiadzie nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
antefiks Re: mądra, cudowna! 31.07.06, 23:57 :/ No proszę nie wmawiaj mi takich rzeczy... Rozumiem, że przyznanie się do błędu to trudna sztuczka;P Napisałeś, że chętniej widział byś podział podług płci w sporcie niż w sztuce. Ja zaskoczony tym, że można jeszce dyskutować fakty (bo podział na sztukę mężczyzn i kobiet jest faktem), włączyłem się w dyskusję na forum. Wmawianie ludziom, że nie rozumieją jest nieciekawą strategią i raczej zniechęca do dyskusji. Mogę również napisać ostrzej: Tłumaczenie mi, że nie rozumiem jest żenujące i co najwyżej mnie dziwi. Dyskusja o kulturze to nie polityka, chociaż i tu, ten kto krzyczy głośniej i mówi bardziej autorytatywnie przynosi zazwyczaj najwięcej szkody. A czepiając się drobiazgów: Mówienie o społeczeństwie, jego preferencjach i podziałach, zakorzenionych w ludziach schematach myślenia, uwarunkowaniach tych blokad, tym, że wypływają one z wykształcenia, z pochodzenia i z wychowania to już moim zdaniem przekazanie nam zinterpretowanych przez panią Kazimierę Szczukę konkretnych statystyk (na temat społeczeństwa). Poza tym wyliczanie i porównywanie ilości tytułów kobiecych i niekobiecych to statystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: mądra, cudowna! 01.08.06, 10:43 Wmawianie ludziom, że nie rozumieją faktycznie zniechęca do dyskusji, a od tego właśnie zacząłeś. Stąd moję pisane wiekimi literami słowa. Jako przytyk. Co do dyskutowania faktów... Podział możesz sobie zrobić jaki Ci się żywnie spodoba, nawet możesz sztukę podzielić na sztukę wysokich i niskich. To też będzie fakt. Powtórzę raz jeszcze; ja takiego podziału nie robię. Dotarło? O statystyce... Myślę raczej, że przekazana, jakże fachowa, interpretacja społecznych preferencji itd, przez panią Kazimierę, to tylko i wyłącznie jej odczucia wynikające z pewnych obserwacji. Do statystyki temu daleko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: mądra, cudowna! 01.08.06, 10:56 Nie lubię sie kłocić z ludźmi stojącymi po mojej stronie barykady, ale własnie uciekając pzred stereotypem, sam tu ktoś w niego wpadł , pisząc: >Tak czy siak, to objawem kultury mężczyzn jest negowanie istnienia różnicy >między literaturą męską a kobiecą, a objawem dyskryminacji twierdzenie, że w >istocie jest to różnica jakości, nie płci... Róznica jakości nie jest zadnym objawem dyskryminacji, gdyz kolega najpierw musiałby podzielić literature na męską i kobiecą, a potem powiedzieć, ze kobieca jest z załozenia - gorsza, czego nie powiedział . Dobzre jest czasem przeczytać, zanim wyda nam się, że usłyszymy po raz 100 to samo. Poza tym nikt nie neguje róznicy miedzy literaturą "męską" a "kobiecą" (bo trudno jest zanegować płeć , jeśli nei mówimy oczywiscie o tworacha`la Komornicka)- zastanawia się raczej nad sensownością podziału na literaturę męską i kobiecą w tzw. teorii literatury , jak sądzę. Nie zawsze istnieje sens mówić np. o powieści - powieść kobieca , bo napisana przez kobietę czy powieść męska , bo napisana przez męzczyznę. Nie kazda powiesć męska dotycvzy polowań na głupią rybę na końcu swiata - chyba tego to juz nie tzreba tłumaczyć . Ja zresztą uwazam, np. Gretkowską do pewnego momentu za autentycznego, koszmarnego mizogina, co brzmi zabawnie w kontekscie mówienia o "kobiecej literaturze". Krytyka feministyczna nie jest jedną i jedyną słuszną drogą interpretacyjną - często tam, gdzie gender mógłby pomagać, feminizm zaczyna pzreszkadzać interpretacyjnie, bo zbyt wiele postrzega w kategorii opozycyjnej, co też i widać w tym krótkim twoim stwierdzeniu na temat gorsze-lepsze, uniwersalne- kobiece. Ja takze nie lubię dzielić literatury na męską i kobiecą i jeszcze na koniec wyodrębnić sobie w niej kategorii queerowych - dla interpretacji lesbijek i gejów. To po prostu w pewnym momencie zaczyna dusić za gardlo jak sznurek - chociaz nei przeczę, ze niekiedy to bardzo ciekawa interpretacja. No własnie, neikiedy, co nei znaczy- zawsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 [...] 01.08.06, 03:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Re: Kobiece pióro 31.07.06, 23:42 "Rzeczywiście kultura polska na tle Europy i świata jest nieciekawa, stereotypowa i wtórna." No i jak tu traktować poważnie kogoś, kto tak twierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos ten mutant ma kompleks bycia kobieta :))))))) 01.08.06, 01:31 ot co :))))))) Wszystkie dyskusje z jej udzialem jakie mialem okazje widziec (bylo ich zaledwie kilka, ale...) poruszaly sie w obrebie tematu "kobieta" albo "kobieta i ..." Ta pani ma kompleks nawet wobec kobiet pisarek (tych ustabilizowanych). Wysokie obcasy pasowaly by Szcuce jak swini siodlo. Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa To nie kompleks. To profesja. 01.08.06, 09:12 Feminizm jest profesja, specjalizacja. Troche podobna do zawodu seksera w ubojniach drobiu. Jest to osoba, ktora sobie tylko znanymi sposobami odroznia plec kurczatek. I z tego sie utrzymuje. Tak jak feministka, ktora utrzymuje sie z rozpoznawania plci literatury i innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
grasshopper Szczuka 01.08.06, 08:24 Trochę dziwna osóbka, ale bardzo ją cenie za otwartość, szczerość i odwagę!!! www.dynamiczni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jaisis Re: Kobiece pióro 06.08.06, 13:24 Moje wrażenia po przeczytaniu artykułu były zgoła inne. Wynika z niego, że literatura kobieca jest prosta, pogodna, etetyczna i ogólnie ładna (undskyld, jeśli zbytnio generalizuję). W związku z tym doszłam do wniosku, że moja twórczość w ogóle nie jest kobieca. Nie dość, że opisuję głównie facetów (jakoś tak bardziej mi odpowiadają) to jeszcze nie ma tam nic o zwykłych rozterkach życiowych. Może jestem też idealistką - u mnie miłość nie ma aspektu seksualnego. Nie zarzucicie mi za to braku feminizmu. "Trójca Przenajświętsza" polskiej polityki oskarżyłaby mnie o nadużycie taktyki wybielacza - pokazywanie czarnego białym. Ja nazwałabym to pokazaniem odcieni szarości w kwestiach budzących kontrowersje moralne. Kiedyś próbowałam opublikować to online, ale nikt nie przeczytał. Jeśli jesteście chętni, piszcie. Mogę reaktywować. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Kobiece pióro 09.08.06, 23:19 Ładnie, zgrabnie, warsztatowo poprawnie, ale o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś