Dodaj do ulubionych

ADHD to męska przypadłość

• filipinska.zaraza.prezydenta swiństwa w żarciu 11.01.09, 15:03
      Im więcej będziecie karmić swoje dzieciaki świństwami typu danonki, actimelci,
      serki i bajerki - tym szansa na nadpobudliwość waszych dzieci wzrasta. Trujecie
      chemią swoje dzieci! To jest przyczyna!
      • mamamisiasia Re: swiństwa w żarciu 11.01.09, 15:35
        zwolennikom kar cielesny- statystycznie wiekszosc mordercow, gwalcicieli byla w
        dziecinstwie katowana (a zapewniam was, ze slowo klaps dla jednych jest to po
        prostu klaps, a dla innych okladaniem kablem od zelazka- tak jak u mnie w domu.
        I to caly czas jest klaps)lub wykorzystywana seksualnie. Bylam bita i jedyne co
        mi z tego zostalo, to strach przed ludzmi i niechec do kontaktow z nimi. Sama
        mam dzieci i z doswiadczenia wiem, ze klaps nic nie daje, oprocz wzrostu agresji
        u dziecka. Sa naprawde lepsze metody (nawet u dziecka w wieku buntu- czyli
        dwulatka) niz bicie. Co do ADHD. Jakie istnialy w PRL kryteria diagnozy.
        ZADNE!!! Czy ktos widzial psychologa lub pedagoga w szkole? Znam czlowieka,
        ktory konczac podstawowke mial taka wade wymowy, ze rozumialy go nieliczne
        osoby. Nie wiem jak on skoczyl ta szkole, bo do tej pory sie zastanawiam. W tej
        chwili mam dziecko z roznymi zaburzeniami i przez to sie stykam z takimi dziecmi
        i z takimi tematami. Mam w rodzinie doroslych z takimi samymi zaburzeniami (bo
        to dziedziczne) i kiedys zaden z nich nie byl w kregu "podejrzanych" (moze przez
        to, ze zaczynalo sie edukacje dopiero w zerowce)- to co, ze dzieciak byl nieco
        ekscentryczny i dziwnie sie zachowywal (wielu z nich przyplacilo to nerwica w
        dorososci, bo w szkole byl tępiony za rozne rzeczy, rowniez przez rowiesnikow),
        ale na szczecie kazdy z nich mial inteligencje ponad przecietna i nadrabial
        rozne niedociagniecia dobra nauka. Dobry psycholog bez problemu odrozni dziecko
        z ADHD od tego sprawiajacego problemy wychowawcze. A bicie moze tylko nasilic
        agresywne zachowania. Bo z próżnego sie nie naleje. I szkoda mi takich dzieci.
        Bo widze po moim, ze musi wlozyc dwa razy tyle wysilku w prace, co dziecko bez
        problemow i trzeba sporo z takim dzieckiem pracowac, zeby w miare normalnie
        funkcjonowalo. I dobrze jest, ze na takie problemy sie zwraca uwage, bo jak sie
        zaczyna prace z 3-latkiem, to ma on duzo wieksze szanse na w miare normalny
        rozwoj niz 7-latek. Mysle, ze z pozytkiem dla calego spoleczenstwa. A! mam w
        rodzinie osobe wychowana silna reka, bo byl "niegrzeczny" i sie nie sluchal-
        jest alkoholikiem, ktoremu wszyscy podatnicy w tej chwili funduja opieke
        medyczna i zasilek.
    • stara-a-naiwna Re: ADHD to męska przypadłość 11.01.09, 19:58
      Jestem po studiach
      mam ADHD
      i pewnie dzięki ADHD jako dorosłą mam potrzebę bycia w ruchu, biegania,
      udzielania się
      mam taką kondycję jakiej może mi pozazdrościć niejeden nastolatek!
      (ciało dzięki temu tez mam niezłe)
      :-)

a druga strona medalu jest taka, ze czasami mam problemy z koncentracją
      :-(

• titta Re: ADHD to męska przypadłość 24.01.09, 16:27
      Troche pracujac z dziecmi, a troche myslac o wlasnych
      doswiadczeniach, zaczelam sie zastanawiac czy ADHD w ogole jest
      choroba? (To znaczy w lekkiej postaci, nie mowie o ludziach nie
      bedacych w stanie zjesc czy dokonczyc rozmowy.) Czy to raczej nasz
      (wspolczesny) system edukacji jest absolutnie niedostosowany do
      naturalej roznorodnosci i zdolnosci obserwowanej wsrod ludzi?
      Weewoluwolalismy polujac, walczac, chroniac sie przed
      niebezpieczenstwem. Pewnie wiekszasc ludzi, ktorzy doczegos
      dochodzilo, bohaterow, wojownikow, wladcow itp. mialo ADHD. Zreszta
      i dzisaj w doroslym zyciu ADHD-owcy tez sobie zwykle dobrze radza.
      To co na nich ciazy to bezdusznosc szkolnego sysytemu wymagajaca
      siedzenia i uczenia sie w konkretny sposob.

• zarazek30 ADHD to męska przypadłość 28.03.09, 15:41
      Kiedyś, jak dzieciak był nie mógł usiedzieć w miejscu i nie słuchał,
      to dostał na dupę i od razu wiedział co wolno, a co nie. Nie jestem
      za biciem, ale w dzisiejszych czasach każdego niepokornego zalicza
      się jako osobę z ADHD, a jeśli nie ma na to papierów, to pedagodzy
      mówią że przez zaniedbanie rodziców, bo powinien dzieciak mieć tylko
      nie zdiagnozowano. Ile w tym ADHD, a ile bezstresowego
      wychowania? ... To pytanie pozostawiam bez odpowiedzi, do
      indywidualnego rozważenia!
    • prochazka ADHD to męska przypadłość 08.01.10, 01:09
      Po pierwsze "ADHD to meska przypadlosc" jest twierdzeniem blednym. Na ADHD cierpia obie plcie w podobnym stopniu, tylko u osob plci zenskiej zwykle ADHD objawia sie w inny sposob. Istnieja przynajmniej dwa rodzaje ADHD - typowy z ruchowa nadpobudliwoscia i ADHD z tzw. zespolem braku uwagi, ktory charakteryzuje sie brakiem tejze nadpobudliwosci, czesto wyjatkowa powolnoscia, flegmatyzmem, marzycielstwem.
      Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze czesto diagnoza jest bledna lub oplacona przez rodzicow. Ale nie krzyczmy, ze ADHD nie istnieje. Sama zostalam zdiagnozowana z ADHD w 29 wiosnie zycia i zupelnie sie tego nie spodziewalam, ale jest to diagnoza trafna. Problem w tym, ze wiekszosc ludzi uwaza, ze osobnik z ADHD musi byc rozwrzeszczanym bachorem. Nie musi. Wielu z nas jest bardzo zdolnych i calkiem niezle sobie radzi, dlatego czesto ludzie, ktorzy cierpia na ADHD nie zostaja zdiagnozowani bo przeciez jak ma piatki w szkole to nie ma problemu.
      ADHD to przede wszystkim trudnosci z przetwarzaniem podniet, ktore docieraja do mozgu. Problemy z koncentracja i pamiecia. Ciagla frustracja. I najwazniejsza rzecz - osiaganie wynikow (w pracy, szkole) niewspolmiernych do inteligencji. Poza tym symptomy ADHD musza byc zauwazalne juz w wieku przedszkolnym. Nie mozna dostac ADHD w wieku 15 lat na przyklad. ADHD jest choroba dziedziczna. Czesto z ADHD przychodzi depresja - bardzo wiele osob cierpiacych na ADHD jest blednie diagnozowana i leczona na depresje. Dlaczego ADHD jest czesto laczone z depresja? Poniewaz wielu adhd-owcow nie potrafi opanowac natloku wrazen (stymulantow) i mozg musi powiedziec DOSC, zeby sie ratowac.
      ADHD istnieje i przestanmy twierdzic, ze nie. Troche tolerancji nie zaszkodzi. Ale nie uzywajmy diagnozy jako usprawiedliwienia.
    • brahmaputra2 ADHD to męska przypadłość 11.01.10, 17:18
      bzdura.adhd to nie męska przypadłość. być może u mężczyzn objawia się bardziej
      widocznie ale nie jest to jedynym usprawiedliwieniem. kobiety z adhd męczą sie
      tak samo. ciekawe tylko dlaczego nikt nie zgłębia tematyki związanej z
      żywieniem bo wydaje się ona być kluczowa...
    • tajemniczy_don_pedro Zidiocenie 13.01.10, 19:16
      Jeszcze w połowie ubiegłego wieku w USA nikt nie stosował tego gówna.
      Nastolatki do szkoły brały broń, żeby postrzelać po szkole do puszek. 'ADHD'
      ojciec leczył pasem. I NIE BYŁO przypadków, żeby komuś odp...liło, żeby zrobił
      w szkole albo na uczelni masakrę.

Idioci pokroju Pana Profesora to zmienili. I proszę mi to uprzejmie nie
      epatować tytułami naukowymi, bo mogę odpowiedzieć własnymi. Farmakologia to
      piękna dyscyplina naukowa, ale może trzymajmy się leczenia chorób zakaźnych,
      raka, cukrzycy i podobnych, zamiast grzebać tam, gdzie nie trzeba.
      • a-m75 Re: Zidiocenie 13.01.10, 19:33
        Artykuł ma 2 lata.
        Wiedza na temat ADHD krocie więcej.
        Ludzie jak byli zblokowani na tę wiedzę, tak nadal są.
        • masai_mara Re: Zidiocenie 13.01.10, 20:48
          Są zblokowani,szczególnie w szkołach.Przykład?
          Proszę:piątoklasista,stwierdzone ADHD,genialny.Kolega mojego
          syna,rozmawiam z nim z podziwem,co za intelekt w tym wieku.A
          nauczyciele sobie nie radzą,dzieciak przy samych prawie szóstkach nie
          zdaje z zachowania!!!!!Według dyrekcji i grona p. to sposób na
          wyciszenie chłopaka.Kuriozum!!!I co z tego,że mają z nim w tym roku
          spokój,twierdzą,że się zmienił.A on po prostu zamknął się od
          środka.Tylko czy ktoś znajdzie klucz do niego?...
      • jjr44 Re: Zidiocenie 14.01.10, 02:28
        dużo się mówi o adhd ale jak widać mało do ludzi trafia. to prawda że w stanach przesadzają z diagnozowaniem adhd i prawda że ritalin jest nadużywany. no ale czy z tego wynika że adhd nie istnieje? Zawsze były problemy z nadruchliwymi dziećmi w szkole. najczęściej takie dzieci kończyły edukację na paru klasach i tak się ten problem rozwiązywał. więc nie mów ze adhd wymyślono - spytaj nauczycieli na emeryturze czy mieli takich uczniów: powiedzą że tak ale wtedy się tego nie nazywało adhd. i nie było leków.

> 'ADHD'
        > ojciec leczył pasem. I NIE BYŁO przypadków, żeby komuś odp...liło, żeby zrobił
        > w szkole albo na uczelni masakrę.

co ma adhd do masakry? o czym ty człowieku piszesz? może najpierw przeczytaj sobie co to jest adhd. co do leczenia pasem to jest w przypadku adhd wybitnie nieskuteczne.

> Idioci pokroju Pana Profesora to zmienili. I proszę mi to uprzejmie nie
        > epatować tytułami naukowymi, bo mogę odpowiedzieć własnymi.

źle to świadczy o twoim wykształceniu i kondycji intelektualnej jeżeli nie mając pojęcia o temacie obrażasz człowieka który zajmuje się zawodowo dziećmi z adhd. i w dodatku sugerujesz ze masz jakieś tytuły naukowe.

tak na koniec:
        1. widziałeś kiedyś dziecko ze zdiagnozowanym adhd?
        2. masz pojęcie co to jest ritalin? jak działa na dzieci z adhd?

ja myślę że ty o takich problemach nie masz zielonego pojęcia. tak sobie paplesz na forum ale nie wiesz o czym. i bardzo jesteś ze swojej głupoty zadowolony.
    • 1a-z kolejny wywiad sponsorowany przez farma mafie 14.01.10, 00:16
      r. Zagorski w takich sie specjalizuje bez watpienia za
      niezle "nagrody".
    • jan.grz ADHD to męska przypadłość 14.01.10, 00:20
      W fachowej literaturze (glownie mam do czynienia z
      angielskojezyczna) jest pelno skrotow, ale kazdy z nich jest na
      poczatku lub przy pierwszym zastosowaniu podany w pelnym brzmieniu.
      W tym dlugim wywiadzie nikt nie pokwapil sie na takie wyjasnienie.
      Jak dla mnie, to lekcewazenie czytelnika lub brak profesjonalizmu
      dziennikarskiego.
      • 1a-z ADHD = hiperaktywność i brak koncentracji 14.01.10, 00:25
    • 1a-z należy dodać, że wiekszość przypadków ADHD 14.01.10, 00:22
      pochodzi od zatruć dzieci toksycznymi szczepionkami, na które
      chłopcy sa bardziej wrażliwi. A leki przeciw ADHD produkują te same
      firmy, które produkują toksyczne dodatki do szczepionek (np.
      związeki rtęci), lub same szczepionki. I tak byznes sie kręci,
      jeszcze niektórzy profesorkowie i redatorzy - lobbysci na nim
      zarobią. Dzieci "leczone" stymulantami potem stają sie narkomanami
      i jeszcze zarobią na nich dealerzy narkotytów, też pewnie
      powiązanych z farma mafiami.
      • jjr44 Re: należy dodać, że wiekszość przypadków ADHD 14.01.10, 02:38
        co do szczepionek ogólnie to nie jest prawda, były takie teorie parę lat temu ale badania ich nie potwierdziły. oczywiście zatrucie metalami ciężkimi możne dać takie objawy ale nie da się wyjaśnić występowania adhd w ten sposób.

> ... Dzieci "leczone" stymulantami potem stają się narkomanami
        to tez nie jest prawda, jest wręcz odwrotnie: dzieci z adhd biorące ritalin rzadziej stają się narkomanami niż dzieci z adhd nie leczone ritalinem.
    • gabinet.wojczyk Re: ADHD to męska przypadłość 28.06.10, 14:03
      A ja bym się zgodził - ponad 90% dzieci z ADHD to chłopcy.

--------------------------
      ADHD a EEG Biofeedback
      • czarnyoregon Re: ADHD to męska przypadłość 18.07.11, 11:20
        na pewno nie coś wam się pomyliło:P
    • error_05 Re: ADHD to męska przypadłość 03.07.10, 18:34
      czytam sobie ten wątek i coś mi tu nie pasuje.
      Sama mam ADHD. Zawsze byłam grzecznym dzieckiem, w szkole i na
      studiach zawsze najlepsza. Ciągle konkursy matematyczne,
      ortograficzne itp.
      Takt nie moge się skupić ciągle mnie nosi, nie moge np. jeżdźić
      autem bo wypadek gotowy itp.
      I mam uwierzyć ze niegrzeczne dzieci, które nie chcą sie uczyć mają
      też ADHD? Bujda na resorach.
      Zlać raz a dobrze dupsko i po kłopocie.
    • nextmmm ADHD to męska przypadłość 18.07.11, 11:01
      Ten artykuł to cała prawda, kto nie ma tych problemów z dziećmi, pojęcia nie ma jaki to ciężar , cieszę się ze ten temat jest już teraz przedstawiany w pełnym świetle, ja się borykam z problemem mojego dziecka 21 lat i szkoda ze problem nie został zdiagnozowany kiedy był mały,
      a był badany przez psychologów i psychiatrów... ale panował stereotyp - siedzi 45 min spokojnie u lekarza - to nie ma ADHD , Powiem tyle ciężko człowiekowi, który ma takie problemy i ciężko jego otoczeniu, a jak czytam ten artykuł to jakbym czytała o swoim dziecku , i niestety ADHD nie mija ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka