ar.co Podwarszawskie Kresy 09.02.09, 11:01 "Pierwszy raz Aleksandra pojechała do Lwowa w 1989 roku z mamą. - Chodźmy na Wały Jagiellońskie." Wszystko bardzo pięknie, tylko że Wały Jagiellońskie są w Gdańsku, Bydgoszczy czy Oleśnicy, a we Lwowie to były Wały Hetmańskie i Gubernatorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
rocco-siffredi Re: Podwarszawskie Kresy 09.02.09, 20:56 mala wpadka z tymi walami Jagiellonskimi, ale poza tym trzeba przyznac ze tak pani wykonuje z mezem mase niezwykle waznej i pozytywnej pracy1 tak trzymac, powodzenia! Ja tez czesto odwiedzam Lwow - miasto dziadkow, bo babcia nie miala szansy, i gromadze co sie da, pamiatki, ksiazki, drobiazgi, moze kiedys bedzie gdzie to pokazac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oro-max Re: Podwarszawskie Kresy 11.02.09, 10:38 Czy można Państwa odwiedzić ? Tylko dokąd pojechać ? Odpowiedz Link Zgłoś
biniszewicze Re: Podwarszawskie Kresy 11.02.09, 15:13 Muzeum znajduje się przy drodze z Grodziska Maz. do Radziejowic we wsi Kuklówka. Wszelkie informacje pod nr.0602603588 Odpowiedz Link Zgłoś
biniszewicze Re: Podwarszawskie Kresy 11.02.09, 15:07 Drogi ar.co pomyłka z nazwą ulic wyniknęła z błędu w druku gdzie Wały Hetmańskie zlały się z ulicą Jagiellońską tak zwany czeski błąd.Niemniej jednak przepraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia-beata Re: Podwarszawskie Kresy 12.02.09, 14:18 Koniecznie odwiedzę Państwa, przy nastepnej wizycie w Polsce. Piękna historia,piękna idea, fantastyczni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
realistka_pl Podwarszawskie Kresy 06.03.09, 13:44 Stek bzdur i kłamstw. Ta kobieta przypisuje sobie historie, wymyśla przeszłość. Większość tych rzeczy pochodzi z woj.mazowieckiego,nigdy nie widziała kresów. Jak można tak oszukiwać ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Podwarszawskie Kresy 07.03.09, 12:18 Dlaczego tak twierdzisz? Oskarżać jest łatwo, ale jeszcze trzeba udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
biniszewicze Podwarszawskie Kresy 10.03.09, 16:17 Dla realistki-wszystkie rzeczy określane jako z kresów mają fabryczne oryginalne pieczęcie np. wytwórni lwowskich.Pozostałe nigdy nie były jako kresowe uznawane w sensie wytworzenia a w znaczeniu iż poczodzą ze zbiorów rodzinnych.Meble z Krakowa czy Warszawy wędrowały po całej Polsce.Przeszłości się nie wymyśla, przeszłość należy do pradziadków.Do Lwowa jeżdżę kilkanaście razy w roku.Nigdy nie odważyłabym się powiedzieć o kimś,że klamie o przeszłości chyba,że byłabym czyjąś Babcią a moje cudowne Babcie ku mojemu ogromnemu żalowi nie żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
romamor Podwarszawskie Kresy 30.08.09, 16:15 Gratuluje pomyslu i zaangazowania! Nie podoba mi sié tylko jak artykul odnosi sié do obecnych mieszkancow Lwowa: "Gdy Aleksandra poszła na Politechnikę Lwowską, w holu poprosiła jednego ze studentów, żeby zrobił jej zdjęcie. - Spytał, skąd jestem. Odpowiedziałam, że z Polski, a on: po co tu jestem i po co mi to zdjęcie. Powiedziałam, że studiował tu mój dziadek, a wcześniej pradziadek. 'Tu, Polacy?' - spytał zdziwiony. Ja na to: 'Słuchaj, a od którego roku twoja rodzina mieszka we Lwowie?'. On: 'Od 1953'. Ja na to: 'A moja od czterystu lat '. Nie miał pojęcia, że Lwów to polskie miasto. Koło kościoła św. Jura zaczepiła ją kulejąca kobieta. - Zapytała, czego szukam. Odpowiedziałam, że oglądam miasto, bo moi dziadkowie w nim mieszkali. Usłyszałam: 'Boże, jak dobrze. Polacy wracają. Będzie czysto, będzie praca!'. Podczas pierwszej wizyty we Lwowie na targu halickim przekupki nie chciały mnie obsłużyć, jak usłyszały, że mówię po polsku - wspomina Aleksandra. - Odwracały się. To było zabawne: z jednej strony handlarze nie chcieli sprzedawać Polakom, a z drugiej - ze ścian odpadały napisy po polsku: 'Sklep kolonialny', 'Śledzie'. Taki złośliwy uśmiech historii." Jest to obraz zbyt jednostronny i przez to nie prawdziwy. Ja znam wielu bardzo milych Ukrainców, którzy bardzo dobrze traktuja Polaków. A fragment o polskiej czystosci pozostawie bez komentarza ... Odpowiedz Link Zgłoś
big.stach Podwarszawskie Kresy 11.03.10, 12:52 Wywiad z Aleksandrą Biniszewską dyrektorką muzeum Lwowa i Kresów w Kuklówce Radziejowickiej Lwowska Fala 2010-02-21 komandir.wrzuta.pl/audio/8LbBb4zqzXe/wywiad_z_aleksandra_biniszewska_dyrektorka_muzeum_lwowa_i_kresow_w_kuklowce_radziejowickiej Odpowiedz Link Zgłoś