Dodaj do ulubionych

Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gliwice

06.12.10, 21:57
"Dobra polityka pozostaje w służbie człowieka, nie zaś jakiejkolwiek doktryny lub interesu. Polityka łączy się z moralnością tylko tam, gdzie pielęgnowane są cnoty obywatelskie. Gdzie patriotyzm stawiany jest ponad walkę o partyjne interesy. Gdzie autorytet państwa wymusza bezwzględne przestrzeganie prawa, także przez rządzących. Gdzie roztropność nakazuje powściągać grupowe spory. Zaś honor ceniony jest bardziej niż spryt."

Te sześć postulatów zawartych jest w deklaracji ideowej Platformy Obywatelskiej. Myślę, że wielu z nas gotowych jest się pod nimi podpisać. Niestety, na dzisiejszej sesji Rady Miejskiej zadeptano pięć z nich. Losy ostatniego postulatu rozstrzygną się w ciągu najbliższych kilku dni.

Radni nieformalnej koalicji PO i PiS odrzucili kandydaturę Krystyny Sowy na funkcję wiceprzewodniczącej. Pani radna uzyskała najwyższy wynik wyborczy w mieście. Wzorowo wypełniała funkcję wiceprzewodniczącej Rady Miejskiej w ciągu ostatnich dwóch kadencji. Radną jest od 1994 roku. Pani radnej zaszkodził fakt, że nie należy do aparatu partyjnego mającego większość w radzie. Co mnie martwi, pomijając kwestie zupełnie oczywiste? Tak, jak słusznie określono to na sesji, decyzja radnych oznacza niegospodarność - jeśli w taki sposób będziemy gospodarować najważniejszym zasobem, jakim jest ludzka wiedza, straci na tym przede wszystkim nasze miasto. Gdy przewodniczącym Rady został dziś radny nigdy wcześniej nie pełniący mandatu radnego, tym bardziej potrzebna jest osoba, która ma doświadczenie zapewniające sprawne funkcjonowanie jednego z organów samorządu.

Najważniejsze decyzje jednak nastąpią. Praca radnych to praca w komisjach. O dynamice pracy samorządu zadecyduje ich skład. W ostatniej kadencji postanowiono, że w komisjach pracować będą osoby, które mają wiedzę, doświadczenie i interesują się daną problematyką. Kluczem doboru były nie legitymacje partyjne, lecz kwalifikacje. W efekcie np. w Komisji ds. Rodziny największy klub radnych miał tylko 1 przedstawiciela, a w Komisji ds. Edukacji ponadproporcjonalnie więcej, niż wynikałoby to z "układu politycznego" w Radzie. Efekt? Nie rozmawialiśmy o polityce, tylko o meritum sprawy, bo członkami komisji byli nie "delegaci partii" tylko specjaliści w danej kwestii.

Mam coraz więcej wątpliwości, szczególnie po dzisiejszej sesji, czy ten model współpracy - tak ceniony przez radnych z innych miast - zostanie utrwalony. Dobry wizerunek buduje się latami, a niszczy szybko kilkoma niefrasobliwymi decyzjami.

Więcej: jasniok.pl/aktualnosci.php
Obserwuj wątek
    • Gość: szyper Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 22:20
      No cóż, proszę się więc podpisywać pod tymi, lub innymi doniosłymi mądrościami.
      Cały wasz, teraz wyautowany klub może się pod nimi podpisać. Nikt wam tej wolności nie odbiera.

Jednakże miasto i mieszkańcy to nie deklaracje polityczne. To żywy funkcjonujący organizm, który właśnie teraz ma taką konfigurację władzy, jaka powstała w wyniku demokratycznych wyborów.
      Zgadzam się co do tego, że były to wybory złe, bo wybrano nie tych, którzy wybrani być powinni.
      Właśnie między innymi pana nie powinno być w tej radzie.

• Gość: gość Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.10, 22:43
        Może uda nam się wprowadzić na to Forum trochę rzeczowej dyskusji, a nie ciągłego wzajemnego obrażania. Skoro wyborcy - ci którzy zdecydowali się pójść głosować - wybrali Pana Jaśnioka, to proszę nie odmawiać temu człowiekowi prawa do zasiadania w Radzie.
        Czy kandydatura Pani Sowy na wiceprzewodniczącą Rady była zła, nie chodziło o odreagowanie i zamanifestowanie siły "programowej" koalicji Platformy Obywatelskiej oraz Prawa i Sprawiedliwości
        • sss9 Re: przykład przyszedł z góry 06.12.10, 23:05
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Może uda nam się wprowadzić na to Forum trochę rzeczowej dyskusji, a nie ciągłe
          > go wzajemnego obrażania. Skoro wyborcy - ci którzy zdecydowali się pójść głosow
          > ać - wybrali Pana Jaśnioka, to proszę nie odmawiać temu człowiekowi prawa do za
          > siadania w Radzie.

osobiście nie mam nic na przeciwko. przeciwnie nawet. ale chcę zwrócić uwagę na fakt, że to prezydent Frankiewicz wprowadził do publicznego dyskursu dopuszczalność wykpiwania radnych z powodu osiągniętego przez nich rezultatu wyborczego. to on publicznie odmawiał im prawa do zabierania głosu w sprawach mieszkańców.
          teraz będzie się publicznie nabijać z liczby 384?

gdyby ktoś miał wątpliwości czyj to wynik, to spieszę z wyjaśnieniem, że najniższym poparciem wśród radnych cieszyć się będzie: Walter-Łukowicz Grażyna Oleńka z Koalicji dla Gliwic Z. Frankiewicza
          • Gość: Lustereczko Re: przykład przyszedł z góry IP: *.gl.digi.pl 07.12.10, 06:44
            sss9 napisał:

> Gość portalu: gość napisał(a):

>
            > osobiście nie mam nic na przeciwko. przeciwnie nawet. ale chcę zwrócić uwagę na
            > fakt, że to prezydent Frankiewicz wprowadził do publicznego dyskursu dopuszcza
            > lność wykpiwania radnych z powodu osiągniętego przez nich rezultatu wyborczego.
            > to on publicznie odmawiał im prawa do zabierania głosu w sprawach mieszkańców.
            > teraz będzie się publicznie nabijać z liczby 384?
            >
            > gdyby ktoś miał wątpliwości czyj to wynik, to spieszę z wyjaśnieniem, że najniż
            > szym poparciem wśród radnych cieszyć się będzie: Walter-Łukowicz Grażyna Oleńka
            > z Koalicji dla Gliwic Z. Frankiewicza
            >

Panie Prezydencie - "Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę". Tyle w temacie
        • Gość: szyper Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 23:07
          Wyborcy wybierali źle i prosze nie odbierać mi prawa do wypowiadania się na temat jakości wyborów.
          Kandydatura pani Sowy nie przeszła i bardzo dobrze.
          • Gość: Gość II Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.eimperium.pl 06.12.10, 23:20
            Wyborcy wybierali źle ?? Ciekawe stwierdzenie. Hmm ktoś ma "jedyną i słuszną linię"
            Pozdrawiam "dobrego Wyborcę"
            • sss9 Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 06.12.10, 23:25
              Gość portalu: Gość II napisał(a):

> Wyborcy wybierali źle ?? Ciekawe stwierdzenie. Hmm ktoś ma "jedyną i słuszną li
              > nię"
              > Pozdrawiam "dobrego Wyborcę"

właśnie radni-wyborcy wybrali, że nie chcą radnej Sowy za prezydialnym stołem. skoro więc twierdzisz, że każdy wybór wyborców jest dobry, to o co z radnym Jaśniokiem drzecie paszcze i rwiecie w progu koszule?
        • Gość: gość II Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.eimperium.pl 06.12.10, 23:11
          Zdecydowanie zgadzam się. Może warto odstawić emocję i animozję. Spróbować na spokojnie pochylić się nad tekstem P.Jaśnioka i zastanowić się nad sensem przekazu.
          Popieram również apel o powstrzymanie się od obrażania. Wyborcy, którzy oddali głos na Michała Jaśnioka są częścią społeczności gliwickiej i chcieli aby zasiadał w Radzie.
          Pozostaję mieć nadzieję, że WSZYSCY Radni będą pracować na rozwój Naszego miasta.
          choć nadzieja podobno matka .........
          • sss9 Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 06.12.10, 23:19
            Gość portalu: gość II napisał(a):

> Zdecydowanie zgadzam się. Może warto odstawić emocję i animozję. Spróbować na s
            > pokojnie pochylić się nad tekstem P.Jaśnioka i zastanowić się nad sensem przeka
            > zu.
            zastanawiaj się, a później wypowiadaj. wcześniej ustal też którą emocję i animozję postanowisz odłożyć na bok, a przy których emocjach i animozjach będziesz trwać, bo od tego będzie zależeć, czy w ogóle dasz sobie prawo do wypowiedzi. :)
    • sss9 Re: Po szóste... 06.12.10, 22:45
      michal_jasniok napisał:

> Zaś honor ceniony jest bardziej niż spryt.

i tak się zastanawiam, czym ostatnio wykazał się pan Jaśniok? wczoraj krytyk Frankiewicza, a dziś wyznawca jego kultu.
      • Gość: kibic Re: Po szóste... IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.10, 23:04
        > i tak się zastanawiam, czym ostatnio wykazał się pan Jaśniok? wczoraj krytyk Fr
        > ankiewicza, a dziś wyznawca jego kultu.

Tym samym co jego szef, wczoraj partyjny, dzisiaj bezpartyjny (niezależny;-). Noooo cóż wszystkie kameleony tak mają, czyli zawsze takie małe, tycie cuś :-)
        • sss9 Re: Po szóste... 06.12.10, 23:09
          Gość portalu: kibic napisał(a):

> > i tak się zastanawiam, czym ostatnio wykazał się pan Jaśniok? wczoraj kry
          > tyk Fr
          > > ankiewicza, a dziś wyznawca jego kultu.
          >
          > Tym samym co jego szef, wczoraj partyjny, dzisiaj bezpartyjny (niezależny;-). N
          > oooo cóż wszystkie kameleony tak mają, czyli zawsze takie małe, tycie cuś :-)

ciekawe, że zwykle to właśnie oni najgłośniej krzyczą w obronie zasad i uczciwości.
          • Gość: kibic Re: Po szóste... IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.10, 00:08
            sss9 napisał:

>
            > ciekawe, że zwykle to właśnie oni najgłośniej krzyczą w obronie zasad i uczciwo
            > ści.

No wlasnie:)
            Może już wcześniej przed II turą czytałeś, jak biduli współczułem, widząc w co wlazł;-)
            Nooooo i masz, kolejna ofiara nie tylko 'chamów z forum', ale teraz już nawet z rady:-)
            Dlatego teraz, to wspolczujem mu dopeltowo
      • Gość: ja Re: Po szóste... IP: *.net.brewet.pl 06.12.10, 23:07
        Pan Jaśniok w odróżnieniu od nas podpisuje się pod tym co pisze i to już dobrze o nim świadczy.
        A swoją drogą co można było spodziewać się od przegranego P.O.Teraz na siłę będą się starali pokazać kto tu rządzi.Ale w Gliwicach ludzie ocenią ich za cztery lata.
        • sss9 Re: Po szóste... 06.12.10, 23:14
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Pan Jaśniok w odróżnieniu od nas podpisuje się pod tym co pisze i to już dobrze
          > o nim świadczy.

od lat czekam, aż wyznawcy prezia zaczną się podpisywać prawdziwymi nazwiskami, ale wygląda na to, że czczenie takiego kabotyna, to jednak straszny obciach.
          • Gość: ja Re: Po szóste... IP: *.net.brewet.pl 07.12.10, 13:41
            Myślę że to co napisałeś dotyczy też ciebie .Już parę lat ukrywasz się pod sss9 czasami tylko zmieniasz miano jak chcesz pochwalić co wcześniej napisałeś.
            • sss9 Re: Po szóste... 08.12.10, 19:47
              Gość portalu: ja napisał(a):

> Myślę że to co napisałeś dotyczy też ciebie .Już parę lat ukrywasz się pod sss9
              > czasami tylko zmieniasz miano jak chcesz pochwalić co wcześniej napisałeś.

staram się ufać w dobre intencje ludzi. nie zakładam ad hoc, że są z gruntu i do cna cyniczni, albo zwyczajnie głupi mimo, że różnią się ode mnie poglądami - taką mam skazę.
              ale na ogół po kilku próbach, kiedy okazuje się, że nadzieje miałem płonne pozostaje mi uznać i do wiadomości przyjąć, że do czynienie miałem z tym drugim, pośledniejszym ludzkim sortem. staram się być miły, doceń to. :)
    • faar Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 07.12.10, 00:14
      michal_jasniok napisał:

> Te sześć postulatów zawartych jest w deklaracji ideowej Platformy Obywatelskiej.
      > Myślę, że wielu z nas gotowych jest się pod nimi podpisać. Niestety, na dzisiejszej
      > sesji Rady Miejskiej zadeptano pięć z nich. Losy ostatniego postulatu rozstrzygną się
      > w ciągu najbliższych kilku dni.

Zobaczymy co się będzie działo po kilku sesjach - teraz okres przedświąteczny, ludziom nerwy puszczają. PO ma dodatkowo jeszcze nerwy, że przegrał ich kandydat, więc się odgrywa na KdG.
      Jak śpiewał Młynarski - róbmy swoje. Dobrze, że o tym napisałeś na forum, dobrze gdybyś kontynuował notowanie takich rzeczy na swojej stronie. W poprzedniej kadencji RM jedynym takim przypadkiem był zdaje się M.Berezowski, ale ze względu na jego zainteresowania był w tym lekki chaos ;-) - forma bloga jaką teraz prowadzi jest zdecydowania bardziej poukładana, choć dla mnie mało strawna, bo ja ogólnie na innych falach nadaję :)

Ty jak najbardziej pisz - może będą też pisać inni radni - wiadomo, że to co zapisane - będzie można odczytać za 4 lata ... a może i szybciej. Będzie można sprawdzić, kto miał rację, a kto jej nie miał, kto straszył, a kto ostrzegał przed faktycznymi niebezpieczeństwami. Mi tego brakowało przy obecnych wyborach - przekopywanie się przez sesje RM to zajęcie dla emeryta, a nie dla informatyka, który pracuje niemalże non stop :)

Z tym 4 lata a może szybciej to nie żart - wydaje mi się, że PO będzie się starało wybadać na ile prezydentowi będzie można utrudnić życie, a w przypadku wygranych wyborów parlamentarnych za rok - być może zechcą zrobić referendum w sprawie odwołania Frankiewicza. Referendum będzie mogło mieć zdecydowanie mniejszą frekwencję, a jeśli się PO uda złapać tak nośny temat jak tramwaje to ... sam przyznasz - wszystko jest możliwe.
      • Gość: kibic Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.10, 09:38
        > Z tym 4 lata a może szybciej to nie żart - wydaje mi się, że PO będzie się star
        > ało wybadać na ile prezydentowi będzie można utrudnić życie,
        Tylko czy to utrudnianie nie wpłynie negatywnie na ocenę gliwickiejPO?

> a w przypadku wygr
        > anych wyborów parlamentarnych za rok - być może zechcą zrobić referendum w spra
        > wie odwołania Frankiewicza.
        Gliwiczanie pokazali swój stosunek do "zabawy narzędziami demokracji", więc odpada taka możliwość.

> Referendum będzie mogło mieć zdecydowanie mniejszą
        > frekwencję, a jeśli się PO uda złapać tak nośny temat jak tramwaje to ... sam p
        > rzyznasz - wszystko jest możliwe.
        PO powinno bardziej uważać aby samo nie stało się nośnym tematem w Gliwicach.
        • Gość: Nikodem Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: 192.168.3.* 07.12.10, 18:37
          Bardzo mądrze napisał radny Michał Jasniok. Objerzałem sobie te występy (wielkie dzięki za taką możliwość) i stwierdzam, że niestety może i demokracja do nas dotarła, ale kultura polityczna nie. Brakuje też klasy niektorym radnym. Wszystkich radnych wybrali mieszkańcy. Marzy mi się, aby powstały okregi jednomandatowe (o kórych kiedyś bardzo głośno mówiła PO, ale jakoś dziwnie zamilkła w tym temacie), takie okręgi zmusiłyby kandydatów do zasaidania w Radzie do konkretnej pracy, bo jak na razie podział mandatów wg takiego klucza powoduje, że mamy to co mamy....Szkoda mi tych wszystkich kandydatów, często ludzi bardzo zaangażowanych społecznie w sprawy swoich dzielnic, ze nie dostali się do Rady mimo, że uzyskali niejednokrotnie większą liczbę głosów niż niektórzy w niej zasiadający obecnie...No ale takie prawo, takie zasady... A mamy tutaj przykład tego, że wystarczy dać komuś trochę władzy by wyszło z cżłowieka najgorsze. Widać, że teraz będą pewnie sesje pokazowe "jak to mały, zakompleksiony Jaś z przerośniętym ego dorwał się do władzy i pokaże co/kim on jest" Smutne to wszystko, bo przecież hasła wyborcze głoszone przez Donalda Tuska - to - nie róbmy polityki - budujmy mosty.....jak zwykle hasło okazało się pustym frazesem...NO ale to dopiero początek, zobaczymy co będzie dalej...Panie/Panowie Radni nie zmarnujcie swojej szansy, pokażcie nam wyborcom, że było warto oddać głos właśnie na Was......
    • Gość: wyborca Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.ks.ks.cox.net 07.12.10, 19:30
      Czy zauwazyliscie, ze pod koniec poprzedniej kadencji Jasniok wystepowal przeciw Frankiewiczowi? Ale robil to tylko do momentu, gdzy byl jeszcze w sztabie Krzyzanowskiego. Potem, gdy Frankiewicz go przekupil, zaczal go wychwalac. To czlowiek przekupny.
    • Gość: szyper Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 19:33
      No, chłopaki i dziewczyny od Franka, no, pofolgujcie sobie,
      bo tylko lament wam pozostał, skoro z honorem nie możecie przyjąć przegranej.
      Bierzcie przykład ze swojego prezydenta, który przez radio Plus wyprawiał histerie jak Gałażewski wywalał z platwformy niegodny element. Teraz też dajcie upust swojemu niezadowloeniu i bezsilności.
      Gdy odwoływaliście Kopałę z funkcji wiceprzewodniczącego on nie histeryzował, nie zchowywła się jak porzucona przez kochanaka ciota. Przyjął to z fasonem. Po męsku. Ale to nie jest dla was odpowiedni przykład. Wy macie swoich mistrzów i ich naśladujcie. Piszcie blogi, uskarżajcie się w mediach, piszcie listy. Najlepiej na Berdyczów.
      • Gość: Nikodem Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: 192.168.3.* 07.12.10, 19:50
        Szyper, na tym polega demokracja, ze kazdy moze wypowiedziec swoje zdanie....Po to jest forum, blog itp zeby z nich korzystac....wiesz czasami jest to jedyne okienko na tzw otaczajacy swiat, a zdania wypowiadane w danej kwestii nie musza Ci sie podobac, ale to nie upowaznia ani Ciebie ani nikogo do obrazania piszacych...jak sie nie podoba to szyper pakuj sie na swoj kuter i odplyn w niebyt....pozdrawiam
        • Gość: szyper Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 20:35
          No niech wypowiadają swoje zdania, niech piszą blogi, itp. niechże sobie ulżą :)
          To im zostało i mają tę wolność zagwarantowaną konstytucją, a prócz tego mają też diety z naszych podatków. Mogą sobie więc popyskować.

Nie byli jednak równie oburzeni, gdy zdejmowano Krzyżanowskiego z prezesury Piasta, gdy wyrzucano z posad ludzi, z którymi Franek nie miał po drodze (patrz wypowiedzi Jarczewskiego, które aktualanie gdzieś schowła ten bohater) itd.
          Gdzie wtedy byli ci obrońcy praw demokratycznych?
          • Gość: jcp Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 00:46
            No cóż, Jarczewskiego Franek już zwolnił.
            To bardzo mściwy typ.

www.nowiny.gliwice.pl/index.php/puls-miasta/7574-andrzej-jarczewski-nie-bdzie-ju-klucznikiem-gliwickiej-radiostacji
    • Gość: Stacha po siódme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 20:10
      Berezowski przypomniał jak wyglądała "kultura" w poprzedniej kadencji:
      berezowski.blog.onet.pl/Na-pierwszy-rzut-oka,2,ID418023323,n
      Pewnie dlatego wyniósł się z tej rady.
      • Gość: Nikodem Re: po siódme IP: 192.168.3.* 07.12.10, 20:27
        Ale chyba coś mu się odmieniło skoro wystartował w wyborach do nowej rady....ale jak widać wyborcy nie obdarzyli go mandatem zaufania i do Rady się nie dostał....
        • Gość: waga Re: po siódme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 00:02
          Gość portalu: Nikodem napisał(a):

> Ale chyba coś mu się odmieniło skoro wystartował w wyborach do nowej rady.

Wyraznie zdeklarowal, ze startuje, bo wierzy, ze Gliwicami bedzie rzadzil nowy prezydent, a kontrolowac go bedzie nowa ekipa RM, wiec nic mu sie nie odmieniło

...al
          > e jak widać wyborcy nie obdarzyli go mandatem zaufania i do Rady się nie dostał
          > ....
          wrecz przeciwnie, jako jeden z nielicznych bylych radnych dostal wiecej glosow niz 4 lata temu i to o 50% (znow tylko z garscia ulotek i kilkunastoma plakatami, bez bilbordow, banerow i nagabywania mieszkancow na targu czy w prywatnych mieszkaniach), a mandatu nie dostal dlatego, że konsekwentnie utożsamia sie z partią "obciachową", o niskich notowaniach, co jest kolejnym swiadectwem jego pozytywnej osobwosci, czego zresztą "nikodem" ma swiadomosc (patrz kilka postów wyżej)
    • Gość: !? Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.gl.digi.pl 07.12.10, 21:47
      Dziękuję radnemu Jaśniokowi za to, co napisał. Stali atakujący oczywiście maja okazję do wyżywania się i obrażania, ale są i tacy, którzy dowiedzą się, jak wygląda nasza gliwicka rzeczywistość. Niestety, z powodu rozgrywek PO i PiS nie za dobrze.
      Z nadzieją czytam wpisy. Zaczyna się coś nowego. Pojawiają się osoby, które chcą dyskutować - merytorycznie i grzecznie.
      Nie dziwmy się, że tak mało osób podpisuje się swoim imieniem i nazwiskiem, skoro potem spada na nich lawina inwektyw. Niezasłużonych.
      W sprawie popierania Frankiewicza przez Jaśnioka - ktoś, kto o tym pisze nie ma bladego pojęcia o tym, jak było naprawdę. Przypominam więc, że Jaśniok, podobnie jak cały 5 - osobowy Klub Forum Mieszkańców Gliwic współpracował z prezydentem przez całe 4 lata i go nie atakował . Nowe pojawiło się, gdy Krzyżanowski został odwołany z funkcji prezesa Piasta. Wtedy od radnych FMG zaczął on wymagać atakowania Frankiewicza. Radni nie dali się nabrać na gry Krzyżanowskiego, który poszukał sobie innych sojuszników. Dziwnym trafem, w tym samym niemal czasie Gałażewski kazał 5 radnym odejśc od prezydenta i uczynić z niego wroga numer 1. I tak, przez ostatnie miesiące kadencji trwał magiel, który, jak pzmiętamy skończył się uchyleniem 2 uchwał, podjętych przez PO i Pis.
      Ciekawe, ile miasto będzie kosztować gliwicka koalicja POPiS?
      • faar Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 07.12.10, 22:15
        Gość portalu: !? napisał(a):

> Z nadzieją czytam wpisy. Zaczyna się coś nowego. Pojawiają się osoby, które
        > chcą dyskutować - merytorycznie i grzecznie.

Myślę, że tacy zawsze byli. Po prostu jest po wyborach. Chłopakom malkontentom skończyła się amunicja, którą strzelali do Frankiewicza. Następne zamieszanie na taką skalę najszybciej za 9 miesięcy. Do czasu porodu tego co się poczęło kilkanaście dni temu ;-) będziemy raczej mieli - dość rzadką ostatnio - okazję do dyskusji merytorycznej.

Teraz nie ma już co pisać jak to Franka na taczkach wywiozą - został po raz kolejny prezydentem - z poparciem 68% głosujących i to są fakty, które niewiele zmieniają okoliczności takie jak niska frekwencja (bo ona też nie była sprzymierzeńcem kontrkandydata). Frankiewicz nie może jednak mówić, że jest super prezydentem wszystkich Gliwiczan, bo można domniemywać, że jednak spora część mieszkańców się od niego odwróciła, a fakt że w drugiej turze dostał mniej głosów w wartościach bezwzględnych niż w turze pierwszej - świadczy słabo (ogólnie) zarówno o pozycji prezydenta jak i kondycji gliwickiej demokracji. Zwracam szczególną uwagę na frekwencję w Sośnicy - co się dzieje z tą dzielnicą? Tam niektóre komicje miały jednocyfrową frekwencję!!!!

Pozostały więc fakty i próba ich interpretacji a to jednak wymaga - przynajmniej częściowego mówienia i pisania na temat :)
        Miejmy nadzieję, że czas merytorycznych wpisów właśnie się zaczyna, a ciekawa dyskusja o Gliwicach, o różnicach, problemach, itp - będzie trwała.
      • sss9 Re: Sowa, Jaśniok - kameleony, czy zwykłe skoczki? 07.12.10, 22:23
        zadaję to pytanie, bo już nie pamiętam, którym określeniem dworzaki prezia nazywali Wygodę?
        oczywiście kontekst "honor, czy spryt" jest w dalszym ciągu aktualny. :)
        dacie sobie z tym radę?
        • Gość: ja Re: Sowa, Jaśniok - kameleony, czy zwykłe skoczki IP: *.net.brewet.pl 07.12.10, 22:52
          Jak uważasz że wykonywanie rozkazów człowieka który trzyma w garści PO i PIS w Gliwicach jest -honorem alba sprytem-to znowu wzniosłeś się na wyżyny intelektu
        • Gość: szyper Re: Sowa, Jaśniok - kameleony, czy zwykłe skoczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 22:52
          W poprzedniej radzie miejskiej był jeden radny, który domagał się dla siebie i swoich postulatów posłuchu. Wtedy nie doczekał się żadnych obrońców demokracji, a raczej zniewag i obelg. Nazywano go za to oszołomem bo robił wiele hałasu bez jakiegokolwiek rezultatu.
          Obena Rada Miasta będzie inna od tamtej z jednym tylko oszołomem gadającym do siebie.
          Teraz takich oszołomów gadających do siebie może być nawet i dziewiątka:|
          No, ciekawie się to zapowiada.
      • Gość: kibic Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.10, 00:00
        !? napisał(a):

> Dziękuję radnemu Jaśniokowi za to, co napisał. Stali atakujący oczywiście maja
        > okazję do wyżywania się i obrażania, ale są i tacy, którzy dowiedzą się, jak wy
        > gląda nasza gliwicka rzeczywistość. [...]

Dokładnie! Na szczęście mamy na żywo transmisje w internecie, przy tak zwanej 'otwartej kurtynie'. A wiec, Michał nie musi nas tutaj uświadamiać, bo chcial zostać radnym i ma gdzie swoje 'racje' udowadniać. Każdy z nas ma tutaj prawo sympatyzować i popierać właśnie tego, kogo w danym nam czasie lubi. Kapujesz?
        Wiec, nie ujadaj Adamie, bo tobie to naprawdę, nie przystoi;-)
        • Gość: uświadamiacz Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 09:05
          I przy otwartej kurtynie jeden z radnych jako swój udział w pracach Rady Miasta zdeklarował, że kocha wszystkich radnych, cały nowowybrany team (siebie też nie wykluczył z tej love-gromadki). Co prwada jedna z radnych dostrzegła od razu przeszkody natury technicznej, by ten zapał radnego jakoś sensownie zrealizować i wyznała, że niestety jest mężatką.
          • Gość: kibic Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.10, 12:13
            uświadamiacz napisał(a):

> I przy otwartej kurtynie jeden z radnych jako swój udział w pracach Rady Miasta
            > zdeklarował, że kocha wszystkich radnych, cały nowowybrany team (siebie też ni
            > e wykluczył z tej love-gromadki).

Myślę, ze pamiętasz, jak poprzednio podobny team miał tzw. ciągotki kabaretowe. Propozycja, przez b.kontrowersyjnego radnego jak to określiłeś love-gromadki, to widocznie 'nieumyślna' zachęta kontynuowania poprzedniej żenady:-)
            Przyglądając sie temu zabawnemu radnemu, przestałem sie od razu dziwić, ze radna woli swojego męża;-)
            Zdziwił mnie natomiast brak reakcji panów radnych, czy wszyscy oni to kawalerowie, czy może cuś tam jeszcze? :-)
        • Gość: !? Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.gl.digi.pl 08.12.10, 20:42
          Drogi Kibicu, mam duzo cierpliwości i jeszcze raz Cię poinformuję, że nie jestem Adamem. Napisz mi, ile razy muszę Ci tę informację przekazać to zrobię to hurtem i skończysz ten cyrk. Sądzisz, że jak wymyśliłeś mi imie to takie mam. Niestety, nie udało Ci się. Mam nadzieję,. że w innych sprawach jesteś lepszy.
          • sss9 Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 09.12.10, 15:50
            nie ładne imię, Adam? a wieprz nad wieprze, bardziej ci się podoba?
            • Gość: kibic Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.10, 18:31
              > nie ładne imię, Adam?

Wiesz, poszukam dla niego jakąś Ewę, to pewnie wtedy mu sie jednak spodoba:-)
              • Gość: !? Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.gl.digi.pl 09.12.10, 21:44
                Pisz, co chcesz. Przestaję na to reagować. Nie ma sensu.
                • faar Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 09.12.10, 21:45
                  Gość portalu: !? napisał(a):

> Pisz, co chcesz. Przestaję na to reagować. Nie ma sensu.

i tak sporo wytrzymałeś ;) z nimi dwoma to gadka ma sens w niewielu przypadkach :))
                  • sss9 Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 09.12.10, 22:48
                    nie ma to jak mimowolne usypianie adwersarzy swoimi wypocinami, c'nie, Morfeuszu? :)
                    • faar Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 09.12.10, 23:05
                      sss9 napisał:

> nie ma to jak mimowolne usypianie

Czasami Ci się to udaje, ale przeważnie wkurzasz swoją niekumatością ;)

3m się ważniaku :)
          • Gość: kibic Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.10, 21:52
            !? napisał(a):

> Drogi Kibicu, mam duzo cierpliwości i jeszcze raz Cię poinformuję, że nie jeste
            > m Adamem. [...]

:-))) Drogi Wykrzykniku z Pytajnikiem, nie wierzę. Nigdy, bym sie nie zainteresował twoim zabawnym nickiem gdyby we wrześniu w itv w jednym wydań o preziu nie wyskoczyłeś z ostrą ripostą na kibica za krytykę prezia. Zapewniam cię, ze ja nie udzielam sie w gliwickich tubach, dlatego bardzo mnie to ubawiło. Ale gdy krótko przed tobą z b.ostrą ripostą wystąpił sam Adam Naumman, to już przestało być śmieszne. Ale to jeszcze nic, bo szybko okazało sie, ze piszecie z tego samego IP 195.82.1.**;-)
            Odnalazłem tą stronę w itv, i nie zostałem rozczarowany, bo zostały usunięte te trzy wpisy, czyli tubowcy z itv wpadkę szybko osunęli, a wiec jeszcze raz brawo:-)
            Wynika z tego, ze twój IP jest nie dynamiczny, bo do każdej twojej tam wypowiedzi sie do ciebie przykleja. Zauważyłem też, ze z tego IP piszą: rados; m; Gliwiczanin; ma; itp. To może świadczyć, ze sie klonujesz, albo pracuje na nim jakaś wspólnota. To co napisałem możesz sam sprawdzić przeglądając tam wszystkie tematy od połowy września, to jest od momentu kiedy pojawił sie twój zabawny nick:-)
            Tutaj na forum piszesz Z IP*.gl.digi.pl = IP*.192.168.2 też nie dynamiczny;-) Pozdr.
            • Gość: !? Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.gl.digi.pl 14.12.10, 22:25
              Gratuluję bezowocnej pracy.
              • Gość: kibic Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.10, 23:06
                :-))) dziekuję 'twwwardzielu'
            • sss9 Re: "zwyczajni gliwiczanie" 14.12.10, 22:34
              HAHAHAHA! nie, no... czy ktokolwiek jeszcze wierzy, że dwór prezia udzielający się na wszystkich lokalnych forach od rana, podczas godzin na etacie, po późne noce, to są jacyś anonimowi, zwyczajni i nie mający nic wspólnego z pełnieniem funkcji we władzach miasta szarzy obywatele? :D
              ten nagły wysyp histerycznej "troski" o Radę Miejską, akurat teraz, kiedy prezio i jego ekipa straciła w niej większość, chociaż wcześniej ci sami dworzanie unikali podobnych tematów jak diabeł święconej wody... oczywiście, jeśli kto ma ochotę, to może sobie wmawiać, że to zadowoleni z "dynamicznego rozwoju" Gliwic mieszkańcy całymi dniami i nocami produkują posty mające dać odpór powszechnemu zniechęceniu do ekipy Frankiewicza, uważnie śledzą sesje RM i wszystkie dokumenty wychodzące z magistratu... no, po prostu tacy są szczęśliwi, że zamiast konsumować to szczęście, jedyne czym żyją, to codzienne śledzenie co wydarzyło się na froncie Frankiewicz-RM. :D
              jeden Jaśniok robi z siebie na forum pajaca pod nazwiskiem i przynajmniej za to należy się mu respekt.

dawno nikt z nich nie deklarował, że jest zwykłym mieszkańcem, tylko tak, ze zwykłego poczucia przyzwoitości wychwala pod niebiosa Frankiewicza, a jego przeciwników obraża i pomawia. oczywiście także w poczuciu własnej przyzwoitości. ;)
            • faar Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 14.12.10, 23:19
              Tradycyjnie - ostatnimi czasy gdy dyskutuję z Tobą :) - odniosę się tylko do dwóch fragmentów, bo to jedyne fragmenty, które mnie zainteresowały:

> Tutaj na forum piszesz Z IP*.gl.digi.pl = IP*.192.168.2 też nie dynamiczny;-)
              Oj kibic, kibic - idź Ty może do ogródka kolejnego krasnala świątecznie przystrajać, a nie wypowiadać się w kwestiach, które zazwyczaj są Ci tak obce jak kultura osobista :)
              Wierz mi na słowo :)

Po pierwsze te IP *.192.168.2 źle opisałeś, bo jeśli już coś takiego widziałeś to raczej 192.168.2.* (bo gwiazdkuje się zawsze zgodnie z maską sieci, czyli od końca adresu IP, a nie na początku - na początku występuje tylko w notacji DNSowej, czyli znakowej, przy numerycznym pisaniu IP gwiazdki na końcu być nie powinno).

Po drugie średnio rozgarnięty koleś, który wie o sieci jakieś minimum, powie Ci, że adres ten to podstawowy adres z klasy tzw. NIE_routowalnej, czyli zastrzeżony do adresowania sieci wewnętrznych (konia z rzędem temu, kto wyjaśni, co to za proxy, że gazeta nie potrafi tego poprawnie zdekodować)

Napisałeś też kilka bzdur odnośnie 195.82.1.* - albo znowu się machnąłeś i miało być 195.82.1*.* (naprawdę nie chce mi się sprawdzać każdego byka, jaki wstawiasz na forum), albo totalnie się rozjechałeś z prawdą, bo akurat sieć 195.82.1.* to ogólnie sieć w Kazachstanie (co znowu by sugerowało proxy).

Sieć Pirxnetu, na którą tutaj próbujesz się powoływać to: 195.82.176.0/21, więc taki wpis jak 195.82.1*.* pasowałby do nich. Podobnie jak *.gl.digi.pl, aczkolwiek w tym konkretnym przypadku byłby to inny numerek IP (a Pirxnet ma trochę tych IPków).

Pewnie i tak niewiele z tego zrozumiałeś, ale jak tam w DE masz kogoś kto się zna trochę na sieciach, to daj mu to do przeczytania - na pewno przyzna, że to co napisałem to racja.

Dodając jeszcze do tego, że Pirxnet to obecnie jeden z największych, a może już największy operator internetu w Gliwicach z mnóstwem adresów IP i jeszcze większą ilością ukrytych pod nim komputerów - to możesz mieć problem, aby naprawdę ustalić kto jest kim :)

Nie wiem, czy trafiłeś z kolegą 'pytajnikiem' - nie wnikam w to. Chodzi mi jednak o to, że jak się już bierzesz za coś na czym się nie znasz, to wszystko co napisałeś - automatycznie traci wiarygodność.
              Wierzę, że na czymkolwiek się znasz - pokaż to na forum :) a nie próbuj brać się za grzebanie w IPkach, o czym masz bardzo blade pojęcie. Szkoda, że blade, bo jakbyś wcale się na tym nie znał to może nie wpadłbyś na pomysł, aby swoje kalectwo w tym temacie ukazywać innym internautom.

Coś masz pecha ostatnio do mnie ;)
              • sss9 Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl 14.12.10, 23:47
                faar napisał:

Oj kibic, kibic - idź Ty może do ogródka kolejnego krasnala świątecznie przystrajać, a nie wypowiadać się w kwestiach, które zazwyczaj są Ci tak obce jak kultura osobista :)
                Wierz mi na słowo :)

kibic, wierzaj mu, bo to prawdziwy ekspert jest. wszystko o czym prawi, zna z autopsji.
              • Gość: kibic Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.10, 00:25
                faar napisał:

> Coś masz pecha ostatnio do mnie ;)

:-))) Przestań sie jajić przekręcie. A co do *IP to podałem prawidłowo, wiec nie pieprz;-)
                Zobacz 'zadęcie' godz.22:22:24, bo wiele jego wpisów zmienia sie teraz automatycznie na *ma. widocznie tu spartaczyli znowu:-)
                Szkoda, ze zamiast znowu tutaj pieprzyc nie zacząłeś sprawdzać w itv tego co napisałem, bo miałbyś teraz ubaw, jak ja;-)
                www.itv.gliwice.pl/artykul.php?id=3686
                • faar OT - do kibica 15.12.10, 08:50

> :-))) Przestań sie jajić przekręcie. A co do *IP to podałem prawidłowo, wiec
                  > nie pieprz;-)
                  > Zobacz 'zadęcie' godz.22:22:24, bo wiele jego wpisów zmienia sie teraz automat
                  > ycznie na *ma. widocznie tu spartaczyli znowu:-)
                  > Szkoda, ze zamiast znowu tutaj pieprzyc nie zacząłeś sprawdzać w itv tego co na
                  > pisałem, bo miałbyś teraz ubaw, jak ja;-)
                  > www.itv.gliwice.pl/artykul.php?id=3686

Dzięki za linka
                  Oj Ty sieroto - czułem, że pochrzaniłeś coś przy tych wpisach :)

Ty napisałeś:
                  195.82.1.**

a być powinno:
                  !? | IP: 195.82.1**

Widać jak byk, że pomiędzy 1-ką a pierwszą gwiazdką u Ciebie jest kropka, której być nie powinno :)

Jeśli dla Ciebie to nie ma znaczenia to tym bardziej oznacza, że tematyka IP jest Ci z gruntu obca :) i naprawdę nie powinieneś na ten temat pisać.

To taki OT się zrobił, więc na tym kończę.

No to ... do kolejnego Twojego błędu ważniaku :)
                  • Gość: kibic Re: OT - do kibica IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.10, 00:01
                    faar napisał:

>
                    > Dzięki za linka

:-))) Oj ty biedna sieroto. Czułem, ze znowu nie zrozumiałeś o czym tam pisałem, a pisałem też, żeby sobie wejść na strony itv, i samemu sprawdzić, a nie zaględzać mnie tutaj jakimiś IP.

> Widać jak byk, że pomiędzy 1-ką a pierwszą gwiazdką u Ciebie jest kropka

Nie u mnie, a u Adama, i to dlatego, ze go wypunktowałem, czy cuś tam jeszcze? Sam teraz widzisz, ze znowu sie pieprznąłeś, jak zawsze zresztą, wiec nie marudź:-)

> Jeśli dla Ciebie to nie ma znaczenia

Akurat to czego sie uczepiłeś nie ma żadnego, dalej nie kapujesz?

> tematyka IP jest Ci z gruntu obca :) i naprawdę nie powinieneś na ten temat pisać.

Oj bidulo, bidulo, a gdzie ja sie popisywałem wiedzą w temacie IP, ja je tylko tam podawałem. A ty nie rozumiejąc nawet tak prostego tekstu znalazłeś okazję, żeby sobie tutaj trochu jak zawsze nie na temat po ględzić:-)

Noooo to .... do kolejnego twojego ględzenia nudziarzu;-)
                    • faar Re: OT - do kibica 19.12.10, 22:31

> Oj bidulo, bidulo, a gdzie ja sie popisywałem wiedzą w temacie IP, ja je tylko
                      > tam podawałem.

Tak jest - napisałeś tzw. IP z błędami, potem na podstawie tego wyciągałeś wnioski (już nie błędne a po prostu głupie). Widać, że nawet coś tak prostego jak 'copy-paste' przekracza Twoje możliwości.

Ośmieszaj się dalej :)
                      • Gość: kibic Re: OT - miszcza faara IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.10, 23:15
                        faar napisał:

> Ośmieszaj mnię dalej :)

Baw mnie dalej, mój obłędzie jeden:-)
    • Gość: !? Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.gl.digi.pl 16.12.10, 22:36
      Dziś znów aktualny stał się postulat PO : "roztropność nakazuje powściągać grupowe spory. Zaś honor ceniony jest bardziej niż spryt."
      Po co te awantury? Gdyby przewodniczący wykazał się minimum aktywności i porozumiał z wszystkimi grupami radnych i nie traktował jednych jak swoich, a drugich jak obcych to rada pracowałaby płynnie i na poziomie.
      Niech pan Przwodniczący wreszcie zrozumie, że to On w znacznym stopniu wpływa na styl i jakość pracy rady.
      • Gość: B52 Re: Sześć ważnych postulatów. O przyszłości RM Gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 22:57
        Panie Jaśniok
        Zgadzam się co do tego, że były to wybory złe, bo wybrano nie tych, którzy wybrani być powinni.
        Właśnie między innymi pana nie powinno być w tej radzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka