Dodaj do ulubionych

NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to?

IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 16.04.04, 10:47
Wedlug nowej ustawy, ktora niedlugo zostanie ustalona, w gminach gdzie
mieszka co najmniej 8% jakies mniejszosci narodowej, mozna w tych
miescowosciach dwujezycznymi szyldy z ich nazwami umieszczac.
Nazwy te nie moga byc sprzed 1933 roku, tak wiec Plawniowice nie jako
Flössingen tylko jako Plawniowitz, czy Rudno, nie jako Braunbach tylko
Rudnau!
Ciekawe, co zrobia z Zabrzem :-)

--

pyrsk
ballest
Obserwuj wątek
    • Gość: gRegor Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.neonet.gliwice.pl 16.04.04, 10:59
      www.ruch-chorzow.de/schlesien.jpg
      Niekerzy już to wykorzystali i pszaja im bardzo!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      A Co do psztymucla to szlag go trefi:) HA,ha,ha
      • Gość: ballest Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 16.04.04, 12:51
        Fajnie !

--
        pyrsk
        ballest
    • Gość: trol Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.04, 16:03
      ty kretynie, a jak to będzie po śląsku.

Gość portalu: ballest napisał(a):

> Ciekawe, co zrobia z Zabrzem :-)
      • Gość: gRegor Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.neonet.gliwice.pl 16.04.04, 16:31
        einfach-Hindenburg:):):) :-)
        • Gość: trol Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.04, 16:35
          to po niemiecku, strzelaj dalej.
          • Gość: gRegor Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.neonet.gliwice.pl 16.04.04, 18:38
            Pstrowskigorod?
            albo Trollen stadt?
            • Gość: trol Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 14:01
              to mi się podoba, Pstrowskigorod, albo Pstrowskogród. No może być jeszcze
              Pstrygród, trochę krócej, jak sądzisz roger.
      • Gość: bolo Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.04, 17:01
        Trol idz wydoic kanarka!
    • Gość: ADOLF Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.04, 19:04
      www.kkzabrze.com.pl/mapki.htm
      • Gość: gRegor Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.neonet.gliwice.pl 16.04.04, 20:08
        Piekne polskie mapki ale deczko niedokładne
        www.republika.pl/maugola/1.jpg
        • ewerton Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? 18.04.04, 15:52
          Ciekawe jak dugo te szildy z niy polska pisownia bydom stoly?
          Gregor,otworz jakos firma z szyldami,a psztymucel i jymu podobni postaraja sie
          juz o wysoke obroty.
          mfg
          • Gość: gRegor Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.neonet.gliwice.pl 18.04.04, 17:06
            Macie wprawę w niszczeniu,to fakt.No ale co nacja to inne obyczaje.
            • Gość: Ramon Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? IP: *.proxy.aol.com 18.04.04, 18:00
              Hallo,
              tak na prouwdy, to poco to?
              Mauo wto poradzi jusz po niemiecku i bestosz bandzie to normalnym ludziom jedno.
              Zato zajs byndom sie jakes nacjonalistyczne podciepy ze polski tukej "do
              nous"zjyzdzac i larmo robic.
              m.s.m
              Ramon
              • psztymucel Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? 22.04.04, 20:56
                To po jakiemu będą te napisy, bo tutaj macie chlew - jedni deklarują się Polakami, inni Niemcami, a inni z kolei Ślązakami. Część też deklaruje się jako Schlesieren, inni znowu jako Slonzoki. Są też Sloonzoki i wreszcie Slonnzoky. Więc dokładnie nie wiadomo jak będzie z tymi napisami.
                • hans111 Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? 23.04.04, 08:26
                  Zwróć uwagę, że są jeszcze Schlonzoki i Schloonzoki. Te tablice z napisami będą
                  musiały być baaardzo duże... :-)

nieustające pozdr...

psztymucel napisał:

> To po jakiemu będą te napisy, bo tutaj macie chlew - jedni deklarują się
                  Polaka
                  > mi, inni Niemcami, a inni z kolei Ślązakami. Część też deklaruje się jako
                  Schle
                  > sieren, inni znowu jako Slonzoki. Są też Sloonzoki i wreszcie Slonnzoky. Więc
                  d
                  > okładnie nie wiadomo jak będzie z tymi napisami.
                  >
                  • ewerton Re: NOWA USTAWA ! Psztymucle co wy na to? 23.04.04, 08:45
                    Hanys 1115!
                    Twoja spostrzegawczosc jest jak zwykle niemajacasobierownych!!!

mfg
                    • Gość: gRegor Psztymucel boroczku goroliku IP: *.neonet.gliwice.pl 23.04.04, 09:42
                      W Twoim języku zaśmierdły gorolu będzie na pewno maczkiem napisane i na samym
                      dole!
                      • Gość: trol Re: Psztymucel boroczku goroliku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 14:07
                        marzyciel z ciebie roger, zanim ustanowicie pisownie minie pół wieku i na końcu
                        okaże się, że nie wiadomo o co chodzi.
                        • Gość: gRegor Re: Psztymucel boroczku goroliku IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 23.04.04, 15:08
                          ten kto marzy osiąga czasem swoje wymarzone cele!
                          • Gość: eger marzyciel IP: 192.168.1.* / *.adsl-fixip.axelero.hu 23.04.04, 18:53
                            Gość portalu: gRegor napisał(a):

> ten kto marzy osiąga czasem swoje wymarzone cele!

Był już taki, nazywał się adolf hitler, naiwny folksdojczyku ;-)
                            • Gość: gRegor Re: marzyciel IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 23.04.04, 20:12
                              Czy ty wiesz palancie kto to volksdeutsch? (naucz się to pisać gorolu)
                              Ja jestem Ślązakiem.
                              Masz kompleks Adolfa Hitlera?Jakie to żałosne.....no ale więcej was tu jest z
                              takim kompleksem.Ciągle nas próbujecie obrazić tym porównaniem i robicie dla
                              nas doskonałą robotę.

republika.pl/hajduki/craxa8.jpg
                              • psztymucel Re: marzyciel 24.04.04, 12:20
                                Jeszcze nie tak dawno pisałem, że poziom dyskusji i przepychanek na temat tzw.
                                goroli i hanysów przypomina mi walki pomiędzy kibolami (nie mylić z kibicami)
                                różnych klubów sportowych. I proszę jak pan gRegor ślicznie uzupełnił moją
                                myśl, zamieszczając link do zdjęcia ze stadionu. Brawo Panie gRegor !!! Jeśli
                                dla Pana reprezentantami tzw. narodu śląskiego jest banda rozwydrzonych
                                młodocianych wyrostków, którzy robią zadymy na stadionach i wypisują na murach
                                niecenzuralne napisy pod adresem policji, to doprawdy współczuję takich
                                narodowych korzeni. Mnie na przykład jest wstyd, za tego typu zachowania na
                                stadionach, ale widzę, że dla niektórych to zaszczyt. No cóż, nie każdemu Bozia
                                rozumek dała, stąd niejeden musi w taki, a nie inny sposób wyładowywać swoje
                                kompleksy. Tylko nie wiem na ile łysych, napakowanych palantów można uznać za
                                zdrowy korzeń jakiegokolwiek narodu? Warto się nad tym zastanowić.
                                • Gość: gRegor Re: marzyciel IP: *.neonet.gliwice.pl 24.04.04, 12:42
                                  To tylko przykład tego jak czują się mieszkańcy Śląska i za kogo się
                                  uważają.Jestem kibicem ale nie jestem huliganem.Zapraszam na kilka stadionów na
                                  Ślasku gdzie kilka tysięcy ludzi krzyczy: Polska bez Śląska albo Śląsk bez
                                  Polski!!!!To chyba coś znaczy. Na załączonym przeze mnie zdjęciu nikt policji
                                  nie obraża.Ja czuję się w obowiązku podziękować policji za to ,że mogę
                                  bezpiecznie obejrzeć każdy mecz na którym jestem.A jeśli gość z wyższym
                                  wykształceniem czy kobieta krzyczy Polska bez Śląska to nie widzę w tym
                                  huligaństwa.Nie obrazisz mnie porównaniem do huligana ze stadionu! Zobacz w
                                  telewizji ilu światłych i porządnych ludzi jest kibicami piłkarskimi.Ubierają
                                  barwy narodowe i są z tego dumni.Czy pan
                                  K.Górski,S.Friedman,B.Łazuka,O.Lubaszenko oraz wielu innych to bandyci?????????
                                  Jeśli tak to sam pokazujesz jakim zerem jesteś!!!Czy jako kibic nie mam prawa
                                  chodzić na mecze ?Nigdzie nie podpisuję się pod bandytyzmem na stadionach.Ale
                                  ty gorolu już ze mnie bandytę zrobiłeś.PAmiętasz jak hitlerowcy robili bandytów
                                  z twoich ziomali?I co, byli bandytami?Pamiętasz jak Ubecja robiła bandytów z
                                  żołnierzy AK , i co byli bandytami? Czemu teraz posługujesz się podobną
                                  retoryką w stosunku do kogoś kto nigdy w życiu nikogo nie uderzył!!!!!!!!
                                  jesteś dla mnie zerem. I odpowiem ci człowieczku na twoje pytanie:
                                  "Jeśli
                                  > dla Pana reprezentantami tzw. narodu śląskiego jest banda rozwydrzonych
                                  > młodocianych wyrostków, którzy robią zadymy na stadionach i wypisują na
                                  murach
                                  > niecenzuralne napisy pod adresem policji, to doprawdy współczuję takich
                                  narodowych korzeni"
                                  Tylko taki płytki człowiek jak ty może stosować tego typu argumenty
                                  zaczerpnięte z języka polskiego"Goebelsa" J. Urbana.Złapałeś rybkę na chaczyk?A
                                  I wymyśl coś teraz:
                                  www.republika.pl/maugola/5.gif
                                  Zero szacunku dla tego gorolika:) a pomyśleć ,że są Polacy ,którzy nas
                                  rozumieją.
                                  I jeszcze jedno ! To jakim jesteś śmieciem widać po tym jak piszesz coś z małej
                                  litery!
                                  • Gość: gRegor przepraszam za"chaczyk" IP: *.neonet.gliwice.pl 24.04.04, 12:46
                                    ups, jakoś nie zauważyłem:(
                                    • psztymucel Re: przepraszam za"chaczyk" 24.04.04, 13:04
                                      Panowie K.Górski,S.Friedman,B.Łazuka,O.Lubaszenko nie wyznaczają, niestety,
                                      poziomu na stadionach, a zwłaszcza tego co dzieje się w ich pobliżu po
                                      zakończeniu rozgrywek. Jeżdząc do pracy, zbyt często miałem do czynienia w
                                      pociągach z kibicami jadącymi na mecz i wracającymi z meczu, bym mógł wziąźć na
                                      wiarę Twoje słowa. Czy to Ci się podoba, czy nie poziom na stadionach wyznacza
                                      banda łysych, zidiociałych palantów w dresach, a nie kulturalni kibice. Ostatni
                                      mecz w Gliwicach, który musiał być przerwany jest tego przykładem. Nic dodać,
                                      nic ująć - po prostu bydło. Uważam, że w takiej sytuacji mecze powinny odbywać
                                      się przy pustych trybunach. A swoją drogą piłka to pewnego rodzaju populizm,
                                      oczywiście w zdrowym wydaniu. Jednak niedaleko pada jabłko od jabłoni i bardzo
                                      często oprócz zdrowej rywalizacji, pojawiają się na trybunach hasła
                                      populistyczne w stylu nacjonalistycznym. Od wywieszania haseł na czarnych
                                      flagach w stylu: "To my naród śląski", niedaleka jest droga do urządzania
                                      łapanek, bicia i poniżania tych co za Ślązaków się nie uważają. Lepiej niech
                                      trybuny stadionów pozostaną areną sportowej rywalizacji, a nie agorą
                                      nacjonalistycznego bełkotu.

A co do pisowni drogi Panie gRegor, to w języku polskim przymiotniki
                                      odpowiadające na pytanie: jaka ? Jaki ? jakie ? piszę się z małej litery (np.
                                      polski, śląski, niemiecki itd.).
                                      Na forum "Gliwice" piszemy o Gliwicach. Dość spamu !!! No spam !!!
                                      • ballest Re: przepraszam za"chaczyk" 25.04.04, 09:22
                                        Osobiscie uwazam, ze przyczyna wybrykow kibicow nie jest ich nacjonalizm ,
                                        tylko srodowisko w ktorym wyrosli, a Osiedle Kopernika, czy inne sa ich
                                        wylegarnia.
                                        • psztymucel Re: przepraszam za"chaczyk" 25.04.04, 10:13
                                          Albo mało znasz środowiska kiboli, albo nie chcesz zauważać prawd oczywistych.
                                          To, że osiedla wielkopłytowe są wylęgarnią wypaczonych wyrostków wiadomo od
                                          dawna. Jest jednak druga strona tego samego medalu: cała ta sfora młodocianych
                                          chuliganów nasiąka jak gąbka hasłami nacjonalistycznymi i wszelkimi przejawami
                                          szowinizmu, najczęściej rasowego, choć nie tylko. Jak dobrze się przyjrzeć
                                          napisom na murach, które pozostawiają owi wielbiciele sportu, to obok "Piast
                                          pany" czy "Górnik pany" bardzo często można zauważyć hasła w stylu: "Jude
                                          raus", "sieg heil" itp. To wyraźny znak, że kolesie bez szyi są podatni na
                                          wszelkie nacjonalistyczne czy też pseudonacjonalistyczne akcje. Idę o zakład,
                                          że transparent, który z taką dumą zaprezentował nam przedmówca z napisem "To My
                                          Naród Śląski" nie został powieszony przez kibiców, którzy w ciszy i spokoju
                                          przychodzą na mecz, a raczej przez szukających zadymy łysych kolesi, którym
                                          wydaje się, że problemy współczesnego świata można rozwiązywać pięścią i pałką
                                          do bejsbola.
                                          • ballest Re: przepraszam za"chaczyk" 25.04.04, 11:05
                                            Jasne, ze te srodwiska podatne sa, ale dlaczego?

Bo ta mlodziez przyszlosci nie ma.
                                            Bo nie ma za co zyc, a tylko grupa i jakies tradykalne hasla sa powodem, ze na
                                            nich uwage sie zwraca.
                                            Tu tez jest winna szkola i Rzeczpospolita, bo rodzice zawiedli, slbo sami bez
                                            pracy sa.
                                            • psztymucel Kibol to kwestia charakteru, nie środowiska 25.04.04, 13:22
                                              Kiedy miałem okazję obserwować, siedząc w zaciszu jednego z piwnych ogródków,
                                              wybryki kibiców "Piasta" na gliwickim rynku, doszedłem do wniosku, że kibol-
                                              chuligan to kwestia charakteru, nie środowiska.
                                              To o czym Pan piszesz Panie Ballest to typowo lewicowe (by nie rzec lewackie)
                                              myślenie, które idąc za myśleniem starego Karola Marxa, twierdzi, że wystarczy
                                              zapewnić ludziom dobrobyt i zniwelować różnice społeczne oraz majątkowe, a
                                              wszelkie przejawy patologii społecznych znikną jak za dotknięciem
                                              czarodziejskiej różdżki. Dobrze by było, gdyby tak się dało. Jest jednak
                                              inaczej i bez względu na poziom i zamożność społeczeństwa patologiczne
                                              zachowania mają i będą miały miejsce, choć w bogatych społeczeństwach patalogia
                                              nie jest tak widoczna, gdyż państwo stać na to by zamknąć ją w bardziej czy
                                              mniej izolowanych slumsach.
                                              Łysy, napakowany koleś bez szyi, który demoluje pociąg czy trybuny stadionów
                                              robi to z różnych względów, wśród których tylko jednym z niewielu jest fakt, że
                                              nie ma przed sobą przyszłości. Myślę, że za prosto wyjaśniasz sobie
                                              rzeczywistość, albo nie chcesz przyjąć do wiadomości faktu, że ryba psuje się
                                              od głowy i to najczęściej głupota, a nie położenie społeczne jest przyczyną
                                              radykalnych zachowań.
                                              • Gość: gRegor Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.neonet.gliwice.pl 25.04.04, 14:11
                                                Walą Cię chyba ci kibole po tym durnym łbie co chwila,hę?Ty jesteś jakiś
                                                zakompleksiony fajans chyba?Grasz w szachy pewnie pod wieszczem i dłubiesz w
                                                nosie . a starą choć raz w miesiacu bzykniesz? Chyba Ci kaleko nie
                                                staje .typowy osobnik bez jaj.He,he
                                                • psztymucel Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) 25.04.04, 14:14
                                                  Widzę, że zniżamy się do osobistych wycieczek i wulgarnych dywagacji. No cóż,
                                                  jak na takiej bazie kultury i intelektu chcesz budować Naród, to przyszłości mu
                                                  nie wróżę.
                                                  Pozdrawiam
                                                  PS. A swoją drogą szachy to też piękny sport
                                                  • Gość: gRegor Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.neonet.gliwice.pl 25.04.04, 15:08
                                                    nie pozdrawiaj pajacu bo ziejesz nienawiścią:-)
                                                  • psztymucel Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) 25.04.04, 23:15
                                                    Więcej nienawistnych słów Ty skierowałeś do mnie, niż ja do Ciebie.
                                                    Poza tym można się różnić w wielu kwestiach, nawet kluczowych, co nie oznacza, że nie obowiązują rycerskie reguły gry.
                                                    Zatem pozdrawiam po raz wtóry.
                                                    P.
                                                  • Gość: gRegor Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.neonet.gliwice.pl / *.neonet.gliwice.pl 26.04.04, 10:00
                                                    Przejżyj swoje posty:-)
                                                    I nie rozśmieszaj mnie rycerskimi regułami.Pusty jesteś jak makówka i strasznie
                                                    bufoniasto zadufany w sobie.Ja tobą gardzę bardziej niż tymi durniami co mnie
                                                    tu porównują ,jak to piszą ładnie do "folksdojczów".
                                                  • Gość: kibol Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 14:36
                                                    roger, po twojej napaści widzę żeś jest tępym, napakowanym kibolem bez szyi, za
                                                    to z pustym od piwa łbem.

pozdrawiam
                                                  • Gość: gRegor Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.neonet.gliwice.pl 26.04.04, 14:54
                                                    kibol, czyli psztymucel pod innym nickiem.ciągle te same porównania.Kompletne
                                                    dno,Null,zero,kicha....nie bierez mnie to.
                                                    www.republika.pl/maugola/13.jpg
                                                  • Gość: kibol Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 15:29
                                                    roger, rozejżyj się, nas jest znacznie więcej od kiboli dewastujących stadiony
                                                    i przystanki. Ty jak widać chcesz, by cię do kiboli zaliczano, no chyba że nim
                                                    jesteś i nie wstydzisz się tego.
                                                  • Gość: gRegor Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.neonet.gliwice.pl 26.04.04, 16:29
                                                    Jestem kibicem piłkarskim takim jak setki tysięcy mężczyzn w tym kraju
                                                    nie "kibolem".A ty jesteś kruppel a nie chop. i na dodatek gorol:-)
                                                  • Gość: gRegor Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.neonet.gliwice.pl 26.04.04, 16:31
                                                    jestem kibicem piłkarskim takim jak setki tysięcy mężczyzn w tym kraju
                                                    nie "kibolem".A ty jesteś kruppel a nie chop. i na dodatek gorol:-)A i boroczku
                                                    ty pisesz do mnie czy do jakiegoś rogera? No ale jak jakiś opa już nic nie
                                                    widzi to mu trzeba brele fundnąć,pra?
                                                  • Gość: roger Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 17:10
                                                    roger brzmi lepiej niż gregor. Jeśli kolego uważasz się za kibica piłkarskiego
                                                    jak setki tysięcy inkszych chłopów, to znaczy że masz dobre samopoczucie, gdyż
                                                    takich zadymiarzy jak ty, fest chłopów, jest znikoma mniejszość. Dzięki takim
                                                    jat ty, boiska odgrodzone są od publiki siatką metalową , na 5 metrów wysoką,
                                                    aby taki zadymiarz jak ty siedział w klatce, by normalnym ludziom krzywdy nie
                                                    zrobił jak chlapnie bira. A gorolu to możesz powiedzieć swojemu opa ;)
                                                  • Gość: Gregor Re: Psztymucel ofiara kiboli:-) IP: *.neonet.gliwice.pl 26.04.04, 18:27
                                                    Ale ty ciul jesteś:-) Ciul i pierdolony gorol:-)
                                                  • Gość: roger Re: gregor ofiara bejsbola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 08:35
                                                    goguś ty byczy karku, o rozumie kanarka, możesz mi skiknąć. Z takim fajansem
                                                    jakim nosisz pod beretem, to w Radziónkowie się nie pokazuj.
                                                  • Gość: gRegor Re: gregor ofiara bejsbola IP: *.neonet.gliwice.pl 27.04.04, 11:23
                                                    Na co ci skiknąć chwaście? Na to z czego twoja stara się śmieje ze wszystkimi w
                                                    okolicy? Najpierw musisz sobie przeszczep zrobić ,potem zapytać starą czy ci
                                                    można skoczyć, ale ona woli innych:-)
                                                  • Gość: roger Re: gregor ofiara bejsbola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 13:19
                                                    fajansie różowy, śmieciu z wysypiska, jak myślisz co robiła twoja stara gdy ty
                                                    na grubie zap...dalałeś, myślisz że stała w kolejce po mięso? Tylko taki
                                                    mięśniak jak ty, o rozumie kanarka, może myśleć, że nie podnosiła kiecki na
                                                    każde skinięcie twoich kolesiów z familoka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka