Dodaj do ulubionych

Totalny korek w Glwiicach

03.11.04, 20:02
Nastal kolejny okres totalnego zakorkowania centrum. Zastanawiam sie czy
wladze miasta maja jakikolwiek wplyw na prace policji. Korki w centrum w
sporej mierze wywolane sa wg mnie nagminnym lamaniem prawa drogowego,
szczegolnie przez TIR-manow, wiec najprosciej myslac b.pomocna bylaby wzmozona
opieka kluczowych skrzyzowan przez gliwicka drogowke. A tymczasem... albo jej
nie ma, albo glownym celem jej dzialania sa peryferie?
Wiem, ze problem ten ( zakorkowanie ) w znacznej mierze spowodowany jest
instniejacymi, a raczej nieistniejacymi mozliwosciami technicznymi , ale czy w
zwiazku z tym nalezy uznac problem za rozpoznany i nazwany i nic nie robic?
Obserwuj wątek
    • tigletpilesar Re: Totalny korek w Glwiicach 03.11.04, 22:07
      Chyba pozostaje czekać na otwarcie autostrady, choć znając życie i to nie rozwiąże do końca problemu. Miastu jest potrzebna obwodnica, która jeszcze niedawno była kartą przetargową przy wyborach samorządowych, a obecnie znalazła się wśród inwestycji życzeniowych-niespełnionych. Szkoda :(
      • wilym Re: Totalny korek w Glwiicach 04.11.04, 00:05
        Przy okazji warto przypomniec, aby wywierac naciski na kogo tylko sie da, zeby
        autostrada byla bezplatna juz od Kleszczowa.
        Swoja droga to obawiam sie, ze policja nie wiele moglaby zdzialac w walce z
        TIRAMi w centrum. No bo niby jakie przepisy owi kierowcy zlamali?
        Dzisiaj pobilem chyba rekord: od UM do skrzyzowania z Portowa bite 18 minut!!!!!
        • meg_s Re: Totalny korek w Glwiicach 04.11.04, 06:44
          o ile pamiętam kodeks - jest tam punkt o tym że nie wolno wjeżdżać na
          skrzyżowanie (przejazd, przejście dla pieszych,itd) o ile sytuacja za nim
          uniemożliwia kontynuowanie jazdy
          - jest on regularnie łamany wprawdzie przez wszystkich, ale dotkliwe to się
          staje właśnie w przypadku TIR-ów, co niejednokrotnie obserwuję usiłując skręcić
          pod "czerwoną chemią" w lewo (ale i zablokowanie Zwycięstwa też nieraz
          widziałam)
          • sebush Re: Totalny korek w Glwiicach 04.11.04, 08:11
            Najdziwniesze jest to, ze dzieje sie to tez na skrzyzowaniu przed UM i jak
            widac nikomu to nie przeszkadza, czyli... ow stan akceptuje wladza miasta, gdyz
            do tej pory nie ma zadnej stosownej reakcji. Zgadzam sie, ze powinno byc wiecej
            policji na tej trasie, gdyz zachowanie co niektorych kierowcow TIRow (tendencja
            jest wzrostowa) jest co najmniej aroganckie!
            • tigletpilesar Re: Totalny korek w Glwiicach 04.11.04, 09:15
              Zwłaszcza, że TIR-y przy skrzyżowaniu ulic Orlickiego i Powstańców Warszawy w
              stronę Placu Piłsudskiego wykasowały większość drzew. Kolega, która tam mieszka
              opowiadał mi, że raz na pół roku jakiś TIR nie wyrabia na zakręcie i ... łup w
              drzewo. A to co się dzieje na skrzyżowaniu Zwycięstwa i Wyszyńskiego w
              godzinach szczytu, to jest k o s z m a r i zupełnie nie mam pojęcia jak
              urzędnicy miejscy mogą ze spokojem znosić istniejący stan.
          • kolcero Re: Totalny korek w Glwiicach 04.11.04, 11:57
            No i wlasnie to mialem na mysli.
            Nie jest chyba problemme technicznym np. przeznaczyc i tak malo obciazony lewy
            skrajny pas 1-go maja za skrzyzowaniem z Wyszynskiego na miejsce wreczania mantadow?
            Ale widac lepiej ukryc radiowoz w jakims ustronnym miejscu i spokojnie liczyc
            uplywajacy czas
            • wilym Re: Totalny korek w Glwiicach 04.11.04, 12:05
              Faktycznie, dzisiaj bylem swiadkiem dwu scen:
              - ul. Wroclawska na wysokosci wylotu Dunikowskiego, jeden TIR zablokowal wyjazd
              tejze, drugi stanal tak, ze naczepa zatrasowal przejscie dla pieszych. Z tylu
              podjechal drugi TIR - piesi przebiegaja miedzy TIRami a kierowcy sobie robia
              posmiewujki
              - dalje na Wroclawskiej: TIR na krakowskich numerach omal nie staranowal Nexii,
              bo ta smiala zmienic pas; przy czym Nexia wjechala na pas miedzy dwa TIRy, z
              ktoryn ten ktory byl z tylu dopiero ruszal, nie obylo sie bez klaksonow, bo
              jakze to tak mozna TIRowi zajezdzac droge :-)
    • kolcero Re: Totalny korek w Glwiicach 09.11.04, 07:49
      No i doczekalem sie drogowki na rzeczonym skrzyzowaniu, niestety nie
      prewencyjnie :(
      • hans111 Re: Totalny korek w Glwiicach 09.11.04, 08:46
        tez widziałeś ten wypadek? Co to było, naczepa się odpięła? Niezła kaszana...
        • meg_s Re: Totalny korek w Glwiicach 09.11.04, 08:50
          napiszcie coś więcej !!
          • hans111 Re: Totalny korek w Glwiicach 09.11.04, 08:58
            2 wypadki dzisiaj rano - na Pszczyńskiej koło meblowego zderzenie Volvo - Lanos
            i na skrzyżowaniu Dworcowa - Strzody wywróciła się naczepa TIR-a (chyba). Jak
            przejeżdżałem przed 8 to stały chyba 3 TIR-y, Straż z dźwigiem, dwa radiowozy
            itd. Pogotowia nie widziałem.

H.
          • kolcero Re: Totalny korek w Glwiicach 09.11.04, 16:59
            Pisze wiecej:

Przepraszam, ze zwatpilem w istnienie gliwickiej drogowki, tylu na raz to nigdy
            nie widzialem... chyba, ze to byly posilki np. z Krakowa ;)))
        • tigletpilesar Re: Totalny korek w Glwiicach 09.11.04, 08:51
          Ja wszystko rozumiem. Rozumiem, że kierowcom TIR-ów się spieszy, ale to co się
          dzieje w Gliwicach woła o pomstę do nieba. A urzędnikom to nie przeszkadza, bo
          pobudowali sobie przytulne wille w cichych miejscach na obrzeżach miasta.
          • Gość: TIR Re: Totalny korek w Glwiicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 01:39
            A jak jest dzisiaj?
    • stasiek17 Re: Totalny korek w Glwiicach 23.11.04, 09:49
      Jest coraz gorzej, wczoraj wieczorem wjechałem na Zygmunta Starego -
      katastrofa, cała ulica od Dolnych Wałów do Kosciuszki zapchana i czeka na
      zmianę świateł. Na Kościuszki i Andersa to samo, Pszczyńska i Wrocławska to już
      norma , robi się naprawde beznadziejnie.
    • krzyk007 Re: Totalny korek w Glwiicach 30.11.04, 22:09
      Jest bardzo prosty sposób na korki - jeździć na rowerze.
      Stosuję i polecam.

pzdr
      Krzych
      • laband Re: Totalny korek w Glwiicach 30.11.04, 22:15
        chyba na sankach prawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka