Dodaj do ulubionych

moda na dziewictwo

10.03.05, 13:16
niywiym czi wiycie, ale u modych frelkow coroz to wiyncyj od jakegos czasu
robi sie moda na dziewictwo, a tera jeszcze to:

Kobiety sukcesu chcą być dziewicami

Młode, atrakcyjne i aktywne zawodowo Polki decydują się ślubować Chrystusowi
czystość. - To doskonałe rozwiązanie dla wyemancypowanych kobiet - przekonuje
jedna z nich

We Francji jest ich ponad 400, w Niemczech blisko 200, a w USA - około 100. -
W Polsce na razie niecałe 20, ale prawie drugie tyle już stara się do nas
dołączyć - opowiada 27-letnia Joanna z Łomianek pod Warszawą, jedna z
konsekrowanych dziewic. Kim one są? Na pierwszy rzut oka uderza ich
emancypacja: - Jesteśmy młode, atrakcyjne, samodzielne i aktywne zawodowo.
Wiele z nas prowadzi własne firmy. Wśród nas są księgowe, sekretarka,
pracownica urzędu skarbowego i profesor wyższej uczelni - opowiada Joanna,
analityk w jednym z zagranicznych banków w Warszawie. - Rok temu na uroczystej
ceremonii, którą prowadził biskup mojej diecezji, ślubowałam dozgonną
abstynencję seksualną przed Chrystusem. To był podstawowy warunek - opowiada.
- Proszę mi wierzyć, że nie jest łatwo. Wbrew pozorom jesteśmy normalnymi
kobietami, które też mają swoje potrzeby seksualne - opowiada. Więc dlaczego?
- Zrobiłam to w osobistej intencji, o której nie chciałabym mówić. Poza tym
wszystkie czujemy chęć pracy społecznej dla Kościoła, łączy nas wiara i
zainteresowanie rozwojem duchowym - mówi. Nie lepiej było pójść do zakonu? -
pytam. - Nie wyobrażam sobie życia w rygorach i całkowitym odosobnieniu, bo
kocham moją pracę w banku i kontakt z ludźmi. Dziewictwo konsekrowane pozwala
mi pogodzić dążenia zawodowe i duchowe - odpowiada Joanna. Dwa razy w tygodniu
po pracy prowadzi spotkania katechetyczne dla młodzieży w swojej parafii. Z
wykształcenia jest filozofem religii. Nosi na ręce złotą obrączkę "na znak
przynależności do Chrystusa". - Wielu sąsiadów myśli przez to, że jestem
mężatką. Nigdy nie widzieli mnie z mężem, ale pytają: "Co u państwa słychać?".
Odpowiadam wtedy, że gdy się ma najwspanialszego męża na świecie, wszystko
musi się układać jak najlepiej - śmieje się Joanna.
Obserwuj wątek
    • Gość: basik Re: moda na dziewictwo IP: *.kopnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:51
      to nie moda , to kwestia moralnosci
      • laband Re: moda na dziewictwo 10.03.05, 15:12
        to jakos smiyszno ta moralnosc, jak sie niom tak chwoli
      • Gość: Ramon Re: moda na dziewictwo IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.03.05, 15:22
        Gość portalu: basik napisał(a):

> to nie moda , to kwestia moralnosci
        tak, nawet i podwujnej;-)
        • ballest Re: moda na dziewictwo 10.03.05, 16:13
          No , tukej nie wiem czy mom se smioc czy plakac! ale dlaczego maja korzystac z
          czegos co im sie za ICH GUPOTA i tak nie nalezy !
    • sloneczko1 Re: moda na dziewictwo 10.03.05, 21:05
      popieram te dziewczyny,to ich wybór ,dlaczego się z nich smiejecie panowie?
      • laband Re: moda na dziewictwo 10.03.05, 21:07
        bo niy wierza w fauszywo cnota - cnotom je tysz niy bez prziczyny skromnosc

niy je zech przeca przeciw dziewictwu, ale coby sie tym afiszowac, to juz je
        faktyczbie sprawom moralnosci - ale tyj jak jom nazwou Ramon
        • Gość: MyHa Re: moda na dziewictwo IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 10.03.05, 21:36
          Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają Ci których sprawa nie dotyczy, prawda
          Panowie?
          MyHa
          • Gość: Braid Re: moda na dziewictwo IP: *.net-htp.de 10.03.05, 21:42
            MyHa... o tej porze na uczelni????
            Zajecia prowadzisz ..czy prace piszesz?
            • ballest Re: moda na dziewictwo 10.03.05, 21:55
              MyHa nie sprzata nie, nie, bo to na mysli miales co!
              Mysle, ze napewno cos wyklada, napewno jakies dania kulinarne ?;)))
              • Gość: Braid Re: moda na dziewictwo IP: *.net-htp.de 10.03.05, 21:59
                Glupcze nie odpisuj na posty widocznie zaadresowane do innych!

Nie pisz co ja mysle
                i nie odpowiadaj za innych.
                • ballest Braid zapamietaj raz na zawsze ! albo zamilcz!!!! 10.03.05, 22:06
                  Tylko glupi kogos glupim wyzwie, bo madry tego NIGDY nie zrobi, bo na to jest
                  za inteligentny, jak - TO SOBIE TO TYLKO POMYSLI !!!

Braid PROOOOOOOSZE poloz sie spac, albo popros zone, zeby Cie do lozka
                  zaprowadzila !
                  • Gość: Braid Re: Braid zapamietaj raz na zawsze ! albo zamilcz IP: *.net-htp.de 10.03.05, 22:09
                    ballest .... daj odpisac osobie ktorej zadalem pytanie.

Nie pisz co ja mysle ani nie odpowiadaj za inne osoby.
                    Naucz sie tego!!!
                    To moze i niebede cie od glupcow wyzywal....choc na to zasluzyles ( tak mysle ;)
              • Gość: MyHa Re: moda na dziewictwo IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 10.03.05, 22:28
                Ty też musisz swoje trzy grosze wtrącic!!!
                jakżeby mogło byc inaczej??/
                MyHa
            • Gość: MyHa Re: moda na dziewictwo IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 10.03.05, 22:26
              Tak tez myslałam, ze jeszcze nasz znawca wszystkich tematów nie zabrał głosu!???
              DOBRZE MYSLAŁAM

MyHa
              • ballest Re: moda na dziewictwo 10.03.05, 22:33
                mosz recht! na dziewictwie sie tysz znou!
                • Gość: MyHa Re: moda na dziewictwo IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 10.03.05, 22:43
                  jestes z siebie bardzo zadowolony?

MyHa
              • Gość: Braid Re: moda na dziewictwo IP: *.net-htp.de 10.03.05, 22:47
                Gość portalu: MyHa napisał(a):

> Tak tez myslałam, ze jeszcze nasz znawca wszystkich tematów nie zabrał
                głosu!??
                > ?
                > DOBRZE MYSLAŁAM
                >
                > MyHa

?????? Witam.
                nie wpisalas do kogo zwrcasz te slowa.

Nie zabralem glosu w temacie watku wiec jesli to do mnie.... to nie bardzo wiem
                czym zawinilem.
                Za znawce wszelkich tematow sie nie uwazam ;)

Zwrocilo moja uwage >Twoje IP i zaciekawilo mnie co robisz na uczelni o tej
                porze. Prowadzilem juz korespondencje z osobami o tym IP robiacymi prace mag.
                lub przeprowadzajacymi cwiczenia /doswiadczenia o tej porze .
                i nie widze w tym nic zdroznego ze zapytalem.
                Skoro jednak wszyscy wola "wartosciowe" wpisy labanda i ballesta ...nie mam z
                tym problemu ..prosze bardzo ;)
                Milej nocy zycze
                • Gość: MyHa Re: moda na dziewictwo IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 10.03.05, 22:54
                  a dlaczego pomyslałeś ze jestem na uczelni?
                  • Gość: Braid Re: moda na dziewictwo IP: *.net-htp.de 10.03.05, 22:57
                    znam IP politechniki ,)

• Gość: MyHa Re: moda na dziewictwo IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 10.03.05, 23:03
                      o tej porze ? pisze z domu
                      dobranoc
                      MyHa
                      • wolej5 Re: moda na dziewictwo 10.03.05, 23:31
                        Szkoda, ze mamusia teodora nie poddala sie modzie na dziwictwo
                        • Gość: ballest Re: moda na dziewictwo IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 11.03.05, 06:55
                          dziwictwo

No i kolejny prymitywny wpis naszego dziwolaga, ale co mozemy od niego
                          oczekiwac ! ??
                          Tylko wpisy w tym stylu !

--

pyrsk

ballest

• laband Marco Polo 11.03.05, 06:58
      Dziewictwo Chinek a gołębie jaja.

Tak opisuje te sprawy w r. 1298 dociekliwy niezwykle Marco Polo (1254 - 1324),
      słynny podróżnik włoski:
      "Jeśli zaś kto chce wydać swą córkę za mąż lub ktoś inny o rękę jej zabiega,
      ojciec zapewnia starającego się, że córka jego jest dziewicą, co wspólnym
      układem i umową między ojcem a narzeczonym jest zastrzeżone, gdyż gdyby się
      okazało coś przeciwnego, małżeństwo byłoby zerwane. Po uroczystym zatwierdzeniu
      i zawarciu tego układu i warunków prowadzą dziewczynę dla zbadania niewinności
      do kąpieli, a raczej do łaźni, gdzie udają się matki i krewne jej i
      narzeczonego, oraz pewne matrony z obu stron, osobno do tej czynności
      wyznaczone, które dziewictwa narzeczonej jajkiem gołębim wpierw próbują.
      Jeśli zaś niewiasty zastępujące narzeczonego nie są z tej próby zadowolone, jako
      że środkami lekarskimi można przyrodzenie niewieście zacieśnić, jedna z wyżej
      wymienionych matron, owinąwszy palec delikatnym i cienkim białym płótnem,
      umiejętnie wprowadza go w srom i odrobinę rozsuwa błonkę dziewiczą, aby płótno
      owo nieco krwi splamiło. Gdyż taką właściwość i siłę ma owa krew, że jej plama
      niczym zmyta być nie może. Gdyż jeśli się zmyje, znak to jest, że dziewka
      skażona była i krew owa nie jest czystej panny. Jeśli po tej próbie okaże się,
      że narzeczona jest dziewicą, małżeństwo jest ważne, w przeciwnym zaś razie nie,
      a ojciec młódki, wedle zawartej umowy, płaci karę w denarach. I musicie
      wiedzieć, że dziewice, aby tego cennego panieństwa nie stracić, chodzą tak
      delikatnie, że jedną nogę przed drugą zaledwie o palec naprzód wysuwają, gdyż
      często przy zbyt gwałtownym ruchu może się przyrodzenie dziewicze rozerwać.
      To odnosi się do osób pochodzących z Kataju. Tatarzy nie czynią z tym tyle
      ceregieli, gdyż córki ich i żony jeżdżą z nimi konno, przy czym prawdopodobne
      jest, że się coś uszkodzi. Natomiast ludność prowincji Mandżi zachowuje ten
      obyczaj podobnie jak w Kataju."

Czy unieruchamianie panienek we właściwym czasie nie wyjaśnia po części genezy
      obyczaju krępowania stóp?
    • laband Re: moda na dziewictwo 11.03.05, 07:04
      kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53302,2256086.html
      • laband Re: moda na dziewictwo 11.03.05, 07:26
        Powrót dziewic EDIPRESSE

Specjaliści potwierdzają: chociaż coraz więcej dziewczyn traci dziewictwo przed
        ślubem, cnota nadal jest w cenie! A zachowywanie czystości aż do ślubu zaczęło
        być modne.

Boska niewinność
        Cnotliwe były Muzy na Olimpie, a także bogini Hestia, opiekunka ogniska
        domowego, Nike - bogini zwycięstwa, Atena - bogini wojny. Afrodyta miała nawet
        pas, który chronił jej niewinność i dawał czarodziejską moc. Bogowie upodobali
        sobie dziewice i w chwili gniewu warto było im złożyć w ofierze nieskalane
        dziewczę. Upodobali je sobie też władcy feudalni, którzy ustanowili prawo ius
        primae noctis. Na jego mocy chłop w noc poślubną odstępował żonę swojemu panu.
        Upodobanie bogaczy do cnoty zostało do dziś. Kilka lat temu wykryto w Niemczech
        handel dziewicami. Dwóch lekarzy sprzedawało dziewice z Bliskiego Wschodu
        szejkom naftowym. Cena: od 750 dolarów za mniej urodziwą i nie najmłodszą, do 15
        tysięcy za młodziutką piękność.

A co na temat współczesnego dziewictwa mówią psycholodzy, seksuologowie,
        socjolodzy i znawcy kultury.

Spojrzenie 1 - Kryzys czystości
        Ewa Maciocha, psychoterapeutka i seksuolog kliniczny z Kliniki Nerwic Instytutu
        Psychiatrii i Neurologii:
        Na początku mojej pracy, 16 lat temu, przychodzili panowie, dla których
        problemem było to, że nie są pierwszymi. Teraz wszystko się zmienia – liczy się
        to, jaka jest dziewczyna: na ile kobieca, z jakim temperamentem.

Wiesław Ślósarz, seksuolog i psycholog, pracownik Instytutu Psychologii
        Uniwersytetu Wrocławskiego:
        Wartość błony dziewiczej spadła wraz z upowszechnieniem wiedzy o seksie.
        Niektórzy mężczyźni, najczęściej ci, którzy nie mieli wcześniej doświadczeń
        seksualnych, traktują błonę dziewiczą jako przeszkodę. Obawiają się, że jest za
        gruba i jej nie pokonają. Często z tego powodu nie mają erekcji. Są też panowie,
        którzy traktują dziewice jak inwalidki. Uważają, że skoro one z nikim wcześniej
        nie były, są mało atrakcyjne. Spotykam się też z mężczyznami, którzy unikają
        dziewic. Mówią: "Nie chcę im życia paprać”.

Agnieszka Rymsza, socjolog, pracownik Zakładu Psychologii Społecznej
        Uniwersytetu Warszawskiego:
        Świat współczesny to świat konsumowania przyjemności. Wraz z erą Internetu i
        telefonów komórkowych tracimy umiejętność czekania na cokolwiek, a więc i na
        ślub. Coraz częściej mamy poczucie, że nie możemy zwlekać, bo przegapimy jakąś
        okazję. Dominuje przekonanie, że człowiek wolny to ten, którego nic nie
        ogranicza. A ochrona dziewictwa jest na pewno dużym ograniczeniem. Lęk przed
        ciążą czy katolickie normy moralne nie mają już takiej władzy, która by mogła
        powstrzymywać przed seksem przedmałżeńskim.

Spojrzenie 2 - Renesans cnoty
        Marzena Mazur, psycholog społeczny, pracownik Wydziału Psychologii Uniwersytetu
        Warszawskiego:
        Chociaż seks przestał być tabu i coraz wcześniej młodzi ludzie rozpoczynają
        życie intymne, to jednak z badań wynika, że wszelkie wartości, w tym także
        dziewictwo, wciąż są dla nich ważne. Cnota wcale nie straciła na wartości. Moda
        na hedonizm mija. Coraz więcej kobiet decyduje się zachować dziewictwo jako dar
        dla ukochanego mężczyzny.

Wiesław Ślósarz:
        W wąskich kręgach dobrze zarabiających osób pojawiła się nawet moda na
        dziewictwo. Jej reprezentantkami są młode, aktywne kobiety, świadome swojej
        atrakcyjności. Niezależność i wyzwolenie manifestują właśnie cnotą. Mają dużą
        grupę zdezorientowanych wielbicieli, którzy zupełnie nie wiedzą, jak taką
        twierdzę zdobyć.

Agata Chałupnik, pracownik Instytutu Kultury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego:
        Dziewictwo kojarzy się z patriarchalnym stemplem (błona dziewicza – pieczęć
        gwarantująca prawo do wyłączności jednego mężczyzny). W czasach, gdy kobieta
        traktowana jest w mediach jako instrument zaspokajający potrzeby swojego
        partnera, cnota może być furtką w kierunku wolności.
        Opracowała: Marzena Czuba/Uroda

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka