Dodaj do ulubionych

Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez?

10.06.05, 10:24
Bedac na odwiedzinach w Gliwicach, zauwazylem, ze bardzo malo ptakow tam
jest, nie slychac tego codziennego porannego spiewu, jaki mnie codziennie u
nas we Frankfurcie budzi.
Zaznaczam, ze zarowno w Gliwicach nocuje wlasciwie w domku pod lasem, a moj
dom w Niemczech tez pod lasem stoi!

--

Ach Wiem, gdzie sie ptoki podauy, som na polskich Forach jako wrony ;)

Obserwuj wątek
    • aqua do meg 10.06.05, 10:31
      hallo meg, może teraz też zdobędziesz się na szyptę złośliwości?
      • meg_s Re: do meg 10.06.05, 11:07
        aqua napisał:

> hallo meg, może teraz też zdobędziesz się na szyptę złośliwości?

a po co ?
        faktycznie zainteresował mnie temat, bo od pewnego czasu konsekwentnie nie
        zaglądam do wątków zakładanych przez tego pana (zauważalnie poprawiło mi się
        ciśnienie ;) - ale po przeczytaniu treści nadal pozostanę przy swoim zdaniu że
        szkoda słów
    • laband Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 10:32
      Ballest, przendz sie do Parku Grunwaldzkego - tzam sie od nich niy opyndzisz -
      bombardujom tak ze cza wzinoc paryzol :)
      • braid Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 10:36
        laband napisał:

> Ballest, przendz sie do Parku Grunwaldzkego - tzam sie od nich niy opyndzisz -
        > bombardujom tak ze cza wzinoc paryzol :

sraja tylko nahanysow
    • sloneczko1 Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 10:46
      ptoki som w klotkach zamkniynte--a Ty chybaś miou okna zawarte jak sam boueś
      ostatnio,przipominom sie ,że boueś kole Wielkanocy to jak mioueś je słyszeć?byua
      jeszcze zima--synek,mnie tam jakoś ptoki śpiywajom za oknami,niy moga narzekać
      • sss9 Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 10:47
        tym bardziej , że nie mieszkasz w Gliwicach , pra? : )))))
        • sloneczko1 Re: do sss9 10.06.05, 11:01
          a ty w piwnicy widza--pra?
      • betoniarz-zbrodniarz Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 10:50
        na kresach--cie--takiej--godki--nauczyli?
        • sloneczko1 Re: do betoniarza-zbrodniarza 10.06.05, 11:03
          na --kresach
          • betoniarz-zbrodniarz Re 10.06.05, 11:05
            powiedz raz coś od siebie dla odmiany.
            • sloneczko1 Re: re do betoniarza-zbrodniarza 10.06.05, 11:08
              lubię Cie Betoniarzu tylko nie wiem dlaczego Zbrodniarzu
          • ballest wrocomy do Ptokow! 10.06.05, 11:11

Nie dej se hadziajom z tematu sprowadzic !
            Przeca uone nic nie umiom, oprocz dyskusji nie na temat!

Suoneczko, jou bou 13/05 tygodnie, a wiec koniec marca poczontek aprila, a to u
            nos kosy, uort rana mnie budziouy, a u Wos kokot piou za piec szosta !

No a pozniej wrony kraczaly, nie wiem czymu tak malo ptokow mocie ?
            • meg_s Re: wrocomy do Ptokow! 10.06.05, 11:14
              kolejny dowód na to że ballest widzi i słyszy tylko to co chce - i to nie jest
              żadna wycieczka osobista tylko proste stwierdzenie faktu
              na Cmentarzu Hutniczym ptaków jest MNÓSTWO - śpiewają od rana do wieczora,
              zakładają gniazda
              tam gdzie mieszkam też
              w Parku Chopina też
              o Grunwaldzkim już pisano
              .....chcieć to móc
              • laband Re: wrocomy do Ptokow! 10.06.05, 11:15
                niy zrozumiouech sam tego "chciec to moc" (?)
                • meg_s Re: 10.06.05, 11:17
                  laband napisał:

> niy zrozumiouech sam tego "chciec to moc"

to się wiązało z pierwszym zdaniem "widzi i słyszy to co chce"
                  • laband Re: 10.06.05, 11:18
                    tera widza :)
              • meg_s Re: wrocomy do Ptokow! 10.06.05, 11:16
                aha - przed szkołą społeczną na Robotniczej wystawiona jest wielka plansza
                pt "Ptasi zegar" - bardzo ciekawa, o tym jak dokładnie wg godzin porannego
                śpiewu można rozpoznać poszczególne gatunki - i odwrotnie - jeśli ktoś zna
                głosy, poznać która godzina
                • laband Re: wrocomy do Ptokow! 10.06.05, 11:19
                  to znaczy ize o dwanostyj jaki ptok bydzie spiywac musiou?

:)
                  • meg_s Re: wrocomy do Ptokow! 10.06.05, 11:22
                    hehe - skoro dla Ciebie dwunasta to poranek...:P - to widać żeś nie ptok
                    • laband Re: wrocomy do Ptokow! 10.06.05, 11:24
                      ok, ida tera trocha porobic

bo jeszcze sie dowiym ze niy dosyc co dugo spia to jeszcze nic niy robia

do juzas :)
    • aqua Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 12:36
      Jak jesteśmy przy ptakach, mam pytanie:

co sądzicie o pogromie kormoranów w łódzkim? Na forum aktualności rozgorzała
      całkiem ciekawa dyskusja. Jak daleko powinna sięgać, w tym wypadku, ochrona
      ptaków.
      • meg_s Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 12:41
        co ?
        że niezależnie od przyczyn, uzasadnionych czy nie - to bestialstwo
        ludzie którzy to zrobili są zdolni do wszystkiego
      • betoniarz-zbrodniarz Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 12:46
        Z jednej strony oczywiste bestialstwo i zwyrodnienie sprawcy muszą zostac
        ukarani (jak zostana znalezieni). Z drugiej strony te ptaki rzeczywiscie
        powodują duże szkody i ten problem nalezy rozwiązać.
        • aqua Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 13:06
          Właśnie tym powinny się zajmować służby powołane do ochrony środowisla c z ł o
          w i e k a. Rozwiązywać problemy.
          • Gość: ballest Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 13:15
            Z Tym ptasim zegarem to racje masz, ale jaki to je czas letni czy zimowy ?

www.przyrodapolska.pl/maj03/budzik.html
            --
            pyrsk

ballest
            • betoniarz-zbrodniarz Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 13:17
              przeczytaj link który sam wpisałes to znajdziesz odpowiedź.
              • Gość: ballest Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 13:18
                www.polska.pl/img/171/220/41.jpg

mozecie sobie wydrukowac!

--

pyrsk

ballest

• meg_s Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 13:25
                betoniarz-zbrodniarz napisał:

> przeczytaj link który sam wpisałes to znajdziesz odpowiedź.

ja mam dziś dzień dobroci ;) - wkleję, a co mi tam

"Ptasi budzik, rozrysowany na tablicy, odnosi się do połowy maja i wschodu
                słońca o godzinie 4.40 czasu letniego."
      • Gość: ballest Kormorany IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 13:24

Po niemieckiej stronie tez ogromne szkody wyrzadzaja !

"Ptasi problem

Odstrzeliwać! - tak ostro mówią władze kilku gmin i właściciele stawów
        hodowlanych. Konserwator przyrody nie jest temu przeciwny.

Cieplutkie gniazdko uwiły sobie w Zachodniopomorskiem tysiące, jeśli nie
        dziesiątki tysięcy kormoranów. Najwięcej jest ich w rejonie akwenów wodnych.

Kormorany - szkodniki?

Na kormorany najbardziej patrzeć nie mogą świnoujscy wędkarze. Oni przez całą
        zimę do końca lutego nie mogą łowić okoni, bo obowiązuje zakaz, który ma
        chronić ten gatunek ryb.

- Ale to te ptaki robią największe szkody. My w większości łowimy, żeby mieć po
        prostu co jeść - mówi pan Zdzisław, jeden ze świnoujskich wędkarzy.

Zakazu dla wędkarzy znieść się nie udało. Ale miasto próbuje ugryźć problem z
        innej strony.

- Trzeba chyba te ptaki odstrzeliwać - mówi Robert Karelus, rzecznik prasowy
        prezydenta miasta Janusza Żmurkiewicza, który zwrócił się z tą sprawą do
        ministra środowiska i rady naukowej Wolińskiego Parku Narodowego.

Tylko w Świnoujściu według szacunków Okręgowego Towarzystwa Ochrony Ptaków jest
        co najmniej pięć tysięcy kormoranów.

- Każdy zjada dziennie co najmniej pół kilograma ryb - mówi Paweł Jabłoński z
        OTOP, który opiekuje się rezerwatem ptaków "Karsiborska Kępa".

Łatwo policzyć więc, że dziennie tylko w Świnoujściu znika około 2,5 tony ryb!

Paweł Jabłoński podkreśla jednak, że w przypadku Świnoujścia kormorany żerują
        przede wszystkim na Zatoce Pomorskiej.

- Dlatego mógłbym powiedzieć: ręce precz od kormoranów - mówi z uśmiechem. -
        Ale nie będę tak radykalny. Chcę tylko podkreślić, że zanim ktoś głośno powie,
        że trzeba te ptaki odstrzeliwać, należy sprawdzić, czy rzeczywiście są one
        zagrożeniem dla ryb i roślinności.
        Wątpliwości nie mają natomiast specjaliści z inspektoratu rybołówstwa.

- Kormorany poważnie zagrażają niektórym gatunkom ryb - mówi Wiesław Mateuszuk
        z Okręgowego Inspektoratu Rybołówstwa w Szczecinie. - Największym zagrożeniem
        są dla węgorza, którego jest w naszym województwie bardzo mało.

Inni też mają problem

Z takim samym problemem, jak Świnoujście zwrócili się do wojewódzkiego
        konserwatora przyrody mieszkańcy Kalisza Pomorskiego. Tam też kormoranów jest
        mnóstwo i masowo wyjadają ryby z okolicznych jezior i stawów. Pytają
        konserwatora, czy ptaki można odstrzeliwać. Jednak tam kormorany żerują na
        stawach hodowlanych, czyli niszczą hodowlę ryb.

- Dlatego w tym przypadku można do nich strzelać - mówi Maciej Trzeciak,
        Wojewódzki Konserwator Przyrody.

Co z nimi zrobić?

Tych ptaków jest tyle, że gdyby zacząć na nie polować, to można by zbić na ich
        mięsie niezły majątek - żartują niektórzy wędkarze. Można by, gdyby mięso
        kormorana było rarytasem. Ale niestety nie jest...

Pozostaje więc odstrzał. Ale kormorany są pod częściową ochroną. Oznacza to, że
        można do nich strzelać po uzyskaniu pozwolenia. Ale tylko wtedy, gdy ptaki te
        zagrażają akwenom hodowlanym ryb. W Świnoujściu żadnej hodowli jednak nie ma.

- Jeśliby kormorany rzeczywiście zagrażały rybom na Zatoce Pomorskiej, a tym
        samym szkodziłoby to interesom rybaków, to trzeba się nad odstrzałem
        zastanowić. Ale powinna potwierdzać to specjalistyczna opinia - dodaje Paweł
        Jabłoński z OTOP. "

--

pyrsk

ballest

• aqua Re: Kormorany 10.06.05, 13:45
          Ballest piszesz o problemach z kormoranami po polskiej stronie, jak się z tym
          uporano po stronie niemieckiej?
          • Gość: ballest Re: Kormorany IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 14:22
            Wcale nie, bo w Niemczech co ja wiem sa tez pod ochrona, ale poczekaj poszukam
            strony na ten temat!

;) napewno ich drzewa powycinano i uciekli do Polski ;)

--

pyrsk

ballest
            • Gość: ballest Re: Kormorany IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 14:27
              www.karlsruhe.de/Aktuell/Stadtzeitung04/sz0306.htm
              jak czytasz Niemcy budujom, dla ryb kryjowki na dnie jeziora, tak ze jak
              Kormorany na polow idom, to se tam ryby schowac umiom !

--

pyrsk

ballest
    • myha1 Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 14:54
      ballest napisała:

> Bedac na odwiedzinach w Gliwicach, zauwazylem, ze bardzo malo ptakow tam
      > jest, nie slychac tego codziennego porannego spiewu, jaki mnie codziennie u
      > nas we Frankfurcie budzi.
      > Zaznaczam, ze zarowno w Gliwicach nocuje wlasciwie w domku pod lasem, a moj
      > dom w Niemczech tez pod lasem stoi!

Ballest te ptaki napewno pochowały sie w głowach goroli:))))
      nie znasz powiedzenia : Mosz ptoka !!
      :)))))))))
      >
      > --
      >
      > Ach Wiem, gdzie sie ptoki podauy, som na polskich Forach jako wrony ;)
      >
      >
      >
      • ballest Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 20:57
        Tak, racje masz, jak czytom to co uoni tu skryslajom, to ci chnet racja dom !

;)

Ciekaw jestem, czy w innych miastach tez tak malo PTOKOW je ?
        • myha1 Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 10.06.05, 21:10
          ballest napisała:

> Tak, racje masz, jak czytom to co uoni tu skryslajom, to ci chnet racja dom !
          >
          > ;)

A Ty znowu swoje! :)))

eech ballest! ballest! szkoda atramentu...
          >
          > Ciekaw jestem, czy w innych miastach tez tak malo PTOKOW je ?
          • meg_s Re: Gdzie sie podzialy ptaki? zauwazyliscie tez? 11.06.05, 03:08
            3.03 - "coś" zaczęło ćwierkać - wychodzi na to że mamy tu na Wolności drozda
            śpiewaka ;)
            • meg_s Re: 11.06.05, 03:11
              od czasu studiów nie znoszę tych "rannych ptaszków" - ich ćwierkanie
              niuchronnie oznacza że znów z jakąś robotą nie zdążyłam :((
              • ballest Drozd Spiewak 11.06.05, 09:03
                Wiec ten zegar jest zrobiony na tym "sztucznym czasie"
                Ja go sobie wydrukowalem!

Tyn ptasi budzik ;)
                • ballest Buntspecht 11.06.05, 09:21
                  Prawie uech go tera widziou u mnie w ogrodzie na sliwce, jeszcze tam je !
                  U nos ich prawie nie widasc, som tylko te zielone dzieciouy, wielkie jak male
                  golymbie.

www.natur-lexikon.com/Texte/SM/001/00013/SM00013.html
                  • ballest Re: Buntspecht 11.06.05, 09:27
                    To jest ten zielony Dzieciou, czynsto u nos spotykany!
                    www.gartenspaziergang.de/t_gruensp.html
                    www.tiere-im-garten.de/gruenspecht.htm
                    Bardzo wielki ptok, jak uon zacharace w grzondka to jom mosz za minuta pou weg !
                    • ballest Drozd 11.06.05, 09:37
                      www.natur-lexikon.com/Texte/HWG/002/00160-Singdrossel/HWG00160-Singdrossel.html
                      • laband Re: Drozd 11.06.05, 10:03
                        u nos we laband, latami przilatywauy do karmika na naszym domu dziynciouy czorne
                        i miauy tysz moda klupac tymi dziobami we tynk na domu :)

sam mocie takego pierona:

http://images.google.de/imgres?imgurl=http://www.zpfp-om.art.pl/fotogaleria/images/pta/Michalak%2520K%2520dzieciol%2520czarny.jpg&imgrefurl=www.zpfp-om.art.pl/fotogaleria/gPta/MK%2520dzieciol%2520cz.htm&h=450&w=311&sz=42&tbnid=M6pEWc2Mzg8J:&tbnh=124&tbnw=85&hl=de&start=2&prev=/images%3Fq%3Ddzieciol%2Bczarny%26hl%3Dde%26lr%3D%26sa%3DN

ps

musza sie ino dowiedziec eli jeszcze tam przilatujom ...
                        • laband Re: Drozd 11.06.05, 10:05
                          sam go mocie jeszcze roz :)

www.zpfp-om.art.pl/fotogaleria/images/pta/Michalak%20K%20dzieciol%20czarny.jpg
              • myha1 Re: 11.06.05, 10:24
                meg_s napisała:

> od czasu studiów nie znoszę tych "rannych ptaszków" - ich ćwierkanie
                > niuchronnie oznacza że znów z jakąś robotą nie zdążyłam :((

Meg, czy Ty w ogóle nie śpisz?
                :)))
                • ballest Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 11:00
                  www.diesingendevogeluhr.de/
                  posuchejcie
                  • ballest Re: Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 11:04
                    www.diesingendevogeluhr.de/voegel_alle.html
                    tu se mozecie uot kazdego z osobna posuchac!
                    • laband Re: Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 11:31
                      dziynki - prawiech cos takego szukou :)
                      • ballest Re: Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 13:24
                        Laband a tyn dzieciou dali na moi sliwce siedzi i jom uobrobiou!
                        • laband Re: Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 13:27
                          nom klupou zawsze na okno i we tynk, i duge lata zawsze go podpatrywouech ze
                          okna we kuchni - musiauo to byc pora pokolyn
                          • ballest Re: Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 23:10
                            Laband jou miou kawka, co mnie latami byglajtowaua, to bou taki mondry ptok,
                            uon po prostu rozumiou co jou do niego godom!
                            Muszam ale przyznac, ze jou jom slepou z gniozda wyciongnou i tylko skuli tego
                            myslaua, ze jou jej uot ni Mutter!
                            • laband Re: Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 23:16
                              moja mama zawsze mi spomino jaqk boua mauo i miyszkaua za kanauym - mieli tam
                              somsioda i godali na niuego "stary dudek" (bouo mu richtik Dudek na nazwisko),
                              no i tyn Dudek tysz miou kawka, a ta kawka niy ino poradzioua go rozumiec ale
                              niykedy boua i tak szprytno ize niykere roboty za niego robioua zanim on sie ino
                              o nich spomniou :)
                              • ballest Re: Ptoki juz spiewajom! 11.06.05, 23:24
                                Moja kawka umioua godac,, uona napewno 10 slow znaua, mnie zawsze po imieniu
                                wouaua, nauczoua se tego, bo mama zawsze za mnom wouaua, jak zech jom zawouou
                                Jakob, zawsze tysz Jakob uodpedziaua, a jakou milou boua, umiaua se
                                przychlybiac uokropnie, jak na mnie patrzaua to zawsze ta gowka tak na bok
                                dowaua!
                                Uobojentnie co znodua to mi przywlykua pokouzac ale potym leciua to schowac,
                                wszystko do takego supka chowaua !
                                Z kotami se tysz bioua, nie daua se im, jak koty mlyko dostauy to uona
                                pierwszou boua i je dziubaua, boua frech wie Oscar!
                                • laband Re: Ptoki juz spiewajom! 12.06.05, 09:37
                                  ta od starego Dudka sie kota boua, i jak bajtle prziuaziyli do niego to zawsze
                                  godou coby drzwiyza zawiyrali bo jaki kot jeszcze wlezie, i richtik jak mu
                                  chcieli gupota zrobic to wpuszczali mu kota do dom :)

Dudek to bou richtik orginau na miara Antka i Francka - to bou stary kawaler i
                                  do tego jeszcze oszczyndny do przesady :), np poczaskany kubek probowou drutym
                                  powionzac :)), pieronym lubiou tyn Dudek podobno karminadle ino jak je robiou to
                                  zawsze take fest sroge i zawsze wouou ouma od mojyj mamy coby prziszua
                                  skosztowac eli som dobre (co inkszego ize to bouo ulubine jedzynia od staryj
                                  Krzonki :), ale ouma niy chciaua nigdy u niego nic jesc bo bou on za fest
                                  niychlujny i sie brzidzioua :)))

Jak jo suchom tych opowiadan o starym Laband to wydowo mi sie chobych bou w
                                  czasach Szwejka :)))

Acha! - cos mi sie jeszcze spomniauo o tyj kawce :) - ona zawsze siadaua na
                                  takyj kuli od deski przi uozku od strego Dudka (wiycie, stre uozka miauy ze
                                  przodku i zadku take puyty drzewniane i niykedy take kule jak niykedy na koncach
                                  gylyndrow - no to ta kawka tam miaua swoje miejsce i durch tam wynckow szukaua w
                                  tyj kuli :))))

ps

a wiycie co to som wancki?

brrrrr !!!!
                                  • meg_s Re: Ptoki juz spiewajom! 12.06.05, 09:53
                                    laband napisał:
                                    > a wiycie co to som wancki?

no przeca ;)
                                    • ballest Re: Ptoki juz spiewajom! 12.06.05, 11:46
                                      Wanckow my nie mieli ;) i myslam, ze mnie tysz zodyn, za Szwejka nie miou ;)

www.digitale-naturfotografie.de/dohle.html
                                      • laband Re: Ptoki juz spiewajom! 12.06.05, 11:55
                                        Ballest, roztomaite ludzie kedys byli a i czasy bouy inksze, no i miasto trocha
                                        sie roznioua od wsi, we miescie bou wiynkszy kalejdoskop typow w dobrym i zuym
                                        tego suowa znaczyniu. Na zicher tysz bys se spomniou jakis unikatow kere i we
                                        Puawniowicach kaj myiszkali. Pamiyntom jak my jezdziyli do domu kaj kedys
                                        podobno miyszkou znany slonski Rojber (Margotka wiy o keryj Ligocie godom) to
                                        tam niydaleko tysz bou taki dom kaj miyszkou jedyn stry kawaler - tyn to dopiyro
                                        sie oblykou :)
                                        Pamiyntom tysz Orantek ze Zakanau, abo tako samotno kobiyta co miyszkaua ze
                                        samymi psoma kole Kokotka, ktosik sam juz i naszo Rouza ze Laband spominou :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka