Dodaj do ulubionych

Czego brakuje POLAKOM

30.07.05, 23:27
Musze przyznac, ze coraz lepiej sobie radza, ale mam wielkie ALE!
Nie potrafia czegos do konca doprowadzic, wspaniale zaczna, ale wykonczenie
jest prawie zawsze pod psem!
Szczegolnie te tkzw.Schnittstellen, chyba punkty przeciecia po polsku, to sa
te miejsca, gdzie jeden wykonawca cos konczy a drugi w tym miejscu zaczyna.
Znam to z moich projektow, te wlasnie miejsca zabieraja najwiecej miejsca w
spotkaniach jesli o omowienie projektow chodzi, ale wlasnie to jest chyba w
Polsce zaniedbywane, a szkoda !
Mnie nie chodzi tylko o Sanktuarium w Gliwicach, to jest w Polsce na kazdym
kroku widoczne !
Naprzyklad wybuduja dom, wyglada cudownie, ale droga do niego gliniana !

Obserwuj wątek
    • myha1 Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!!! 30.07.05, 23:45
      • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 30.07.05, 23:52
        Myha, to je prouwda, co jou tu piszam, wy fajnie zaczniecie, ale WOM tego
        wykonczenia brakuje, wierz mi !
        • myha1 Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 30.07.05, 23:54
          ballest napisała:

> Myha, to je prouwda, co jou tu piszam, wy fajnie zaczniecie, ale WOM tego
          > wykonczenia brakuje, wierz mi !

coś Ty ???
          ...jeden u nas kończy zawsze dobrze, i po tym poznać , że jestem mężczyzną :)))
      • krwawa_wilczyca Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 30.07.05, 23:53
        A ja mam to czego tobie brak ballesciuch, kogos, z kim moge spedzic piekne
        wieczory - bynajmniej nie przy komputerze na forum:)
        "gdybym nie mial milosci, bylbym nikim". Wiesz skad to , balciuch?
        • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 31.07.05, 00:07
          Ach Athanazjo, odwiedzilem Twoja jame, nawet mi sie podobala, ale tak naprawde,
          oprocz Waszej wilczej jamy katedry i latarni, za duzo tam mnie nie
          zachwycilo! ;)
          • krwawa_wilczyca Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 31.07.05, 09:30
            > Ach Athanazjo, odwiedzilem Twoja jame,
            " i zostala po nim
            szara naga jama
            szara naga jama"
            A wiesz chociaz skad to?

>nawet mi sie podobala,
            > ale tak naprawde,
            >
            > oprocz Waszej wilczej jamy
            Domyslalm sie balcioch, ze chodzi ci o kolobrzeg? Wilcza jama? Noobie-
            ignorancie: wilcza jama jest gdzie indziej, moja druga polowka nie mieszka ani
            w kolobrzegu ani w dzwirzynie.

> katedry i latarni,
            O prosze, Balciowi sie latarnie spodobaly i katedry, hehe rotfl.

>za duzo tam mnie nie
            > zachwycilo! ;)
            Nikt ci nie zapraszal , ale jak wiadomo, niektorzy sie sami wpraszaja :) (coz
            za brak kiłdęsztupy!)
            • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 31.07.05, 09:37
              Taak podobala mi sie Latarnia i Katedra, - a mnie nikt zapraszac nie musial,
              bo bylem na swoim, to Ty jestes tam gosciem stazyjko ;)
              • krwawa_wilczyca Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 31.07.05, 11:20
                >a mnie nikt zapraszac nie musial
                owszem, baronie , hrabio itp itd- jezeli cala polska przeciez lezy u twych
                stop rotfl

>to Ty jestes tam gosciem stazyjko ;)
                Owszem, ja jestem wszedzie gosciem, a tam- szczegolnie rozpieszczanym :) Do
                mojego swiata ty dostepu nie masz, hihi
                • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 31.07.05, 11:31
                  Musisz uwazac wilczyco, bo te "rozpieszczanie" sie kiedys skonczy a wtedy sie
                  zacznie inne zycie!
                  Do Twego Swiata dostepu miec nie chce ;)
                  -----
                  ale mysle, ze to wlasnie Ty mnie tym prawie dwutygodniowem deszczem
                  przyjelas,;(
                  - mnie to ale nie zmartwilo, zwiedzalem wiec okolice.
                  Kolobrzeg/Kolberg choc robi wrazenie najbardziej nacjonalistycznego miasta w
                  obrebie dzisiejszej Polski, to jednak jest do turystow baaaardzo przyjaznie
                  nastawiony.
                  • Gość: gostek Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! IP: *.range81-155.btcentralplus.com 31.07.05, 13:35
                    Jakie projekty omawiasz z ramienia swej firmy inz.Ballest?
                    Masz na cos wplyw? Mozesz cos zatrzymac a inne ruszyc? Jestes dodatkiem do
                    ludzi kompetentnych, aby cos tlumaczyc i tyle.Znalazl sie fachowiec po technikum
                  • krwawa_wilczyca Re: Czego brakuje POLAKOM....mnie tam niczego !!! 31.07.05, 15:39

> Musisz uwazac wilczyco, bo te "rozpieszczanie" sie kiedys skonczy a wtedy sie
                    > zacznie inne zycie!
                    Owszem, jezeli sie zacznie inne zycie, w kotrym brak milosci, to ja juz bede
                    pod rugiej stronie- nie chce skonczyc jak ty, hehe.

> Do Twego Swiata dostepu miec nie chce ;)
                    Oj bedziesz bedziesz. Nikt jakos nie chce, a wszyscy mnusza.

> -----
                    > ale mysle, ze to wlasnie Ty mnie tym prawie dwutygodniowem deszczem
                    > przyjelas,;(
                    Zamknelam slonce w swej dloni i odpraiwlam rytual deszczu w czarnym kapturze i
                    odwroconym krucyfiksem, rotfl .

> - mnie to ale nie zmartwilo, zwiedzalem wiec okolice.
                    > Kolobrzeg/Kolberg choc robi wrazenie najbardziej nacjonalistycznego miasta w
                    > obrebie dzisiejszej Polski,
                    Ta? A ktore miasto nie jest nacjonalistyczne? i kto w tym kolobrzegu jest tym
                    nacjonalista? Bo jakbys nie wiedzial, to kolobrzeza n jest bardzo malo, a chyba
                    kolobrzegu nie widziales nie w sezonie. Pustynia ludnosciowa.

> to jednak jest do turystow baaaardzo przyjaznie
                    > nastawiony.
                    A jasne ,w koncnu za to kase maja.

>
    • Gość: Pit Ja wiem czego im brakuje. IP: 150.254.85.* 01.08.05, 09:24
      Ballesta Polokom brakuje jako prezydenta RP i to z duzo wiekszymi uprawnieniami
      niz mo Kwas.
      • sloneczko1 Re: dobrych reform 01.08.05, 09:54
        i braku korupcji,prywaty--------może tego doczekamy
        • Gość: Pit Re: dobrych reform IP: 150.254.85.* 01.08.05, 09:59
          Witaj Slonce !!!

sloneczko1 napisała:

> i braku korupcji,prywaty--------może tego doczekamy

I o to chodzi Slonce, znajac pryncypialnosc Ballestta i jego orientacje w
          polskich wadach, tylko jego osoba moze to zagwarantowac.

Serdeczne usciski !!!
      • sloneczko1 Re: witaj Pit --- miłego dnia 01.08.05, 09:59
        ale bez piwka
        woda mineralna też dobra jest
        • sloneczko1 Re: witaj Pit --- miłego dnia 01.08.05, 10:00
          chociaż jedno nie zaszkodzi nam,co?
          • Gość: Pit Re: witaj Pit --- miłego dnia IP: 150.254.85.* 01.08.05, 10:05
            sloneczko1 napisała:

> chociaż jedno nie zaszkodzi nam,co?

Kochane Slonce "tryknal" bym i "wiecy", ale poznanska "oszczednosc" pozwala mi
            ino na jedno.

Takze zycze Tobie milego dnia.
            • ballest Re: witaj Pit --- miłego dnia 01.08.05, 12:01
              PIT, mosz recht, ale jou by mog byc yno dyktatorem!
              Wpierw bych wiezienia znios a przestepcom za przestepstwa palce ucinou!
              ;)
              • Gość: Pit Re: witaj Ballest --- miłego dnia IP: 150.254.85.* 01.08.05, 12:05
                ballest napisała:

> PIT, mosz recht, ale jou by mog byc yno dyktatorem!
                > Wpierw bych wiezienia znios a przestepcom za przestepstwa palce ucinou!

Witaj Ballescie, naprawde sie ciesze, ze Ciebie widze znowu na FG. Nie bedzie
                nudno.......Ja tez nie lubie demokracji, co przyznaje prawa zbirom i zlodziejom
                a ofiary ma, jak Wy Slazacy mowicie, w "rzici".

Pozdr !!!
              • murcek Re: witaj Pit --- miłego dnia 01.08.05, 12:09
                Ballest to nie jest zaden argument. Przejedz sie samochodem po Eiffli pomiedzy
                Blankenheim i Trier! Spotkasz tam po drodze kilkanascie mostow czy wiaduktow
                stojacych o tak sobie w srodku pol. To pamiatka po rozpoczetej budowie
                autostrady A 1 a ktora od 30 lat nie moze doczekac sie realizacji!!!!!!
    • Gość: ZIBI Re: Czego brakuje POLAKOM IP: *.AM.osi.pl 01.08.05, 12:32
      WSZYSTKIEGO BRAKUJE !! no moze nie brakuje idiotyzmu i debilizmu i nadmiernej
      pobozliwosci na pokaz i zycia na pokaz i wpie..nia sie do czyjegoś zycia ..a
      nie przeżycia normalnie swgo zycia :) ale do tego to potrzeba szacuku do
      czyjegoś zycia żeby docenić swoje życie :) Wku...mnie to i tyle
      • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 13:13
        Po co tyle pesymizmu!
        • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 15:16
          Polak musi miec kogos kto go poprowadzi i jego prace nadzoruje, wtedy sie
          nauczy richtig robic!
          Kommt Zeit, kommt Rat
          • Gość: Pit Re: Czego brakuje POLAKOM IP: 150.254.85.* 01.08.05, 15:22
            ballest napisała:

> Polak musi miec kogos kto go poprowadzi i jego prace nadzoruje, wtedy sie
            > nauczy richtig robic!
            > Kommt Zeit, kommt Rat

Wiec ktoz jesli nie Ty Ballescie bydzie tym ekonomem ? Lepszego kandydata nie
            widze bo innych bydom mieli w "rzici".
            • Gość: Pit Ballescie, ktoz jak nie Ty? IP: 150.254.85.* 02.08.05, 12:07
              Gość portalu: Pit napisał(a):

> ballest napisała:
              >
              > > Polak musi miec kogos kto go poprowadzi i jego prace nadzoruje, wtedy sie
              >
              > > nauczy richtig robic!
              > > Kommt Zeit, kommt Rat
              >
              > Wiec ktoz jesli nie Ty Ballescie bydzie tym ekonomem ? Lepszego kandydata nie
              > widze bo innych bydom mieli w "rzici".

Ballescie, znasz polski w mowie i pismie. Znasz nasze wady jak nikt i dlatego
              mozemy uniknac klesk. Ojciec byl po Monte Cassino ( niewazne ze po innej
              stronie wazne ze tam byl ).Jak dobrze pokierujesz Polokami to Hiszpanom zrobimy
              druga Samosierre, Mnimcom drugi Grunwald, a Rosjanom zrobimy drugi "Cud nad
              Wisla". Zbuduje sie wielki Slask od Giblartaru po Kaukaz a Polokom da sie
              autonomie w Kongresowie. Po tym wszystkim bedziesz pochowany na swoim ulubionym
              Wawelu i wszystkie Poloki bydom kochac i wspominac Ballesta Pierwszego.
          • meg_s Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 15:33
            ballest napisała:

> Polak musi miec kogos kto go poprowadzi i jego prace nadzoruje, wtedy sie
            > nauczy richtig robic!
            > Kommt Zeit, kommt Rat

no no - wyłazi szydło z worka
            • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 15:40
              Co Ty pleciesz, Margotko, Polak potrafi pracowac, ale nie sam, bo wtedy nie
              zrobi tak jak nalezy, on fajnie zacznie, ale na koncu mu sie nie chce i dlatego
              te zle wykonczenie robot!
              • meg_s Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 15:59
                jasne - i znowu ten protekcjonalny wobec kobiet ton

nie plotę
                • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 16:07
                  Och przepraszam margotenku, juz tego nie zrobie !
                  - zapomnialem, ze mam sie z najwyzszym uznaniem o ich pracy wyslawiac, co
                  niniejszym czynie!
                  Polacy sa mistrzami swiata w budowaniu autostrad, drog i mostow, tylko nie w
                  Polsce, a w Niemczech! ;)

Wiecie DLACZEGO?
                  • meg_s Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 16:16
                    "Margotka" jest zastrzeżona dla przyjaciół - Ty możesz się do mnie
                    zwracać "Meg" albo "Małgorzato" (powinno być "pani Małgorzato", ale na takie
                    ustępstwo mogę pójść ;)
                    • ramon6 Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 18:23
                      meg_s napisała:

> "Margotka" jest zastrzeżona dla przyjaciół - Ty możesz się do mnie
                      > zwracać "Meg" albo "Małgorzato" (powinno być "pani Małgorzato", ale na takie
                      > ustępstwo mogę pójść ;)
                      Pierona! jak wyscie za sobom musieli tynskniec;-)))
                      • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 18:56
                        Przepraszam, Pani Prezes! bede sie staral, mysle, ze byc moze sobie rade dam ;)
                        • meg_s Re: Czego brakuje POLAKOM 01.08.05, 19:37
                          ha - jesteś jednak przewidywalny - założyłam się tu, że na mój wpis wyjedziesz
                          z "prezesem" :)))) - i wygrałam :)

- otóż informuję cię, że nie "rajcują" mnie tego typu tytuły

ewentualnie możesz się zwracać "pani inżynier"
                          • meg_s PS 01.08.05, 19:51
                            na marginesie - ja wiem że inżynierem i byle głupek może zostać - dlaczego to
                            jedyny tytuł, który mi "pasuje" to dłuższa historia :D
                            • myha1 Re: PS 01.08.05, 21:49
                              meg_s napisała:

> na marginesie - ja wiem że inżynierem i byle głupek może zostać - dlaczego to
                              > jedyny tytuł, który mi "pasuje" to dłuższa historia :D

a ja zostanę przy Meg :))
                              mogę chyba ?
                              • meg_s Re: PS 01.08.05, 21:51
                                hihi - tamto wszystko było imiennie skierowane ;)
                                • myha1 Re: PS 01.08.05, 22:02
                                  meg_s napisała:

> hihi - tamto wszystko było imiennie skierowane ;)

przecież wiem :))))
                                  przestudiowałam, witaj Meg!!
                          • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 02.08.05, 12:27
                            No to witam, Pani Inzynierenko, bee, to nie pasuje, lepi Pani Prezesko, choc
                            nie wiem, to tez nie pasuje, lepi W.P. - M.M!
                            a tak z innej beczki, to polakom tyulow nigdy nie brakuje, staraja sie jak
                            moga, zeby zostac prezesami, sekretarzami czy dyrektorami.
                            W naszej firmie w Polsce jest wiecej Dyrektorow jak u nas, tylko firma ta jest
                            10 razy mniejsza !

;)
    • Gość: Pit BALLESCIE PIERWSZY, INO TY !!!! IP: 150.254.85.* 02.08.05, 12:34
      Ballescie, znasz polski w mowie i pismie. Znasz nasze wady jak nikt i dlatego
      mozemy uniknac klesk. Ojciec byl po Monte Cassino ( niewazne ze po innej
      stronie wazne ze tam byl ).Jak dobrze pokierujesz Polokami to Hiszpanom zrobimy
      druga Samosierre, Mnimcom drugi Grunwald, a Rosjanom zrobimy drugi "Cud nad
      Wisla". Zbuduje sie wielki Slask od Giblartaru po Kaukaz, a Polokom da sie
      autonomie w Kongresowie. Po tym wszystkim bedziesz pochowany na swoim
      ulubionym Wawelu i wszystkie Poloki bydom kochac i wspominac Ballesta
      Pierwszego.
      • ballest Re: BALLESCIE PIERWSZY, INO TY !!!! 02.08.05, 12:45
        Podsmie..jki !
        No fajnie, ale pod Grunwaldem to nie walczyli Polacy z Niemcami tylko z
        Polakami wzmocnionymi z pareset Krzyzakami.Nie wiem czy to byly bitwa, uwazam,
        ze potyczka, do dzis nie znaleziono zadnych kosci, ktore by na ta "OGROMNA" w
        polskich oczach bitwe wskazywaly a jej skutki byly takie same jak skutki
        przewrocenia miecha z zytem w polskim PGRze.
        Zapamietaj, jak dlugo Polska egzystuje z Niemcami jeszcze nigdy nie wygrala,
        nawet w Fussballu niy.
        • Gość: Pit Re: BALLESCIE PIERWSZY, INO TY !!!! IP: 150.254.85.* 02.08.05, 12:50
          ballest napisała:

> Podsmie..jki !
          > No fajnie, ale pod Grunwaldem to nie walczyli Polacy z Niemcami tylko z
          > Polakami wzmocnionymi z pareset Krzyzakami.Nie wiem czy to byly bitwa, uwazam,
          >
          > ze potyczka, do dzis nie znaleziono zadnych kosci, ktore by na ta "OGROMNA" w
          > polskich oczach bitwe wskazywaly a jej skutki byly takie same jak skutki
          > przewrocenia miecha z zytem w polskim PGRze.
          > Zapamietaj, jak dlugo Polska egzystuje z Niemcami jeszcze nigdy nie wygrala,
          > nawet w Fussballu niy.

Dobra, chrzanic Mnimcow, Skandynawia tyz jest pikno, zrobimy Szwedom drugi
          Kircholm. I pamietej o swoim sarkofago na niemieckim Wawelu !!!!
    • olab1 Re: Czego brakuje POLAKOM 02.08.05, 12:46
      Mądrości, ale tej przez duże M.
      • Gość: Pit Re: Czego brakuje POLAKOM IP: 150.254.85.* 02.08.05, 12:51
        olab1 napisała:

> Mądrości, ale tej przez duże M.

Madrosc Ballesta wystarczy nam za wszystko, wystarczy sie ino Go sluchac i
        wszystko bydzie sztymowac na 102 !!!!
        • sss9 Re: Czego brakuje ballestowi ? 02.08.05, 12:56
          10 albo i 100 przykazań dla Polaków. : ))))
          • Gość: Pit Re: Czego brakuje ballestowi ? IP: 150.254.85.* 02.08.05, 13:00
            sss9 napisał:

> 10 albo i 100 przykazań dla Polaków. : ))))

To bydzie taki nowy dekalog, gdy z Ballestem zbudujemy nowe Jeruzalem na Slasku
            i w Ojropie.
        • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 02.08.05, 13:00
          Tu-102 jeden jedzie a 100 go pcha !
          chluba lotnictwa radzieckiego?

A tak naprawde, jak spojrze na polski SEJM, to mnie krew zalewa, normalnie
          zaraz rozwiazac, prawie wszyscy sa karierowiczami, a mysla tylko o swej kabzie
          a zeby sie o dobro Polski starac, to im nawet na mysl nie przychodzi!
          Wpierw przyjdzie on "POSSSSSEL" a potym jego nienawisc do Niemiec, potym dlugo
          dlugo nic, potym byc moze jego auto, WILLA, zona, kochanki, piesek, kotek,
          urlop, a pozniej radak, ktory biede klepie !
          Takich przedstawicieli wybraliscie!
          • Gość: Pit Re: Czego brakuje POLAKOM IP: 150.254.85.* 02.08.05, 13:04
            ballest napisała:

> Tu-102 jeden jedzie a 100 go pcha !
            > chluba lotnictwa radzieckiego?
            >
            > A tak naprawde, jak spojrze na polski SEJM, to mnie krew zalewa, normalnie
            > zaraz rozwiazac, prawie wszyscy sa karierowiczami, a mysla tylko o swej
            kabzie
            > a zeby sie o dobro Polski starac, to im nawet na mysl nie przychodzi!
            > Wpierw przyjdzie on "POSSSSSEL" a potym jego nienawisc do Niemiec, potym
            dlugo
            > dlugo nic, potym byc moze jego auto, WILLA, zona, kochanki, piesek, kotek,
            > urlop, a pozniej radak, ktory biede klepie !
            > Takich przedstawicieli wybraliscie!

Ballescie, przesadzasz z ta "nienawiscia". Wielu ludzi nic nie obchodzi BRD,
            mysla jak zwiazac koniec z koncem a nie o pani Steinbach.
            • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 02.08.05, 13:14
              "Bydgoszcz 1939. Krwawa Niedziela. Rozmowa z prof. Włodzimierzem Jastrzębskim

Bogusław Kunach, Piotr Głuchowski (13-08-2003 01:00)

Regularnego wojska prawie nie ma. Przez miasto przeciągają tłumy uciekinierów
              przemieszanych z żołnierzami. Nie działa policja. A komendant wojskowy, zamiast
              opanować panikę, zaczyna wysyłać do walki rezerwistów i weteranów. Efekt jest
              taki, że polskie patrole wyciągają z mieszkań Niemców i na miejscu ich
              rozstrzeliwują. Ale trzeba zrozumieć ogrom desperacji. To był 3 września 1939
              roku "

Pit, jak wytlumaczysz, ze ani jeden Posel sie nie sprzeciwil w Sejmie, jak
              zadano do Niemiec odszkodowania za zniszczenia wojenne!
              • Gość: Pit Re: Czego brakuje POLAKOM IP: 150.254.85.* 02.08.05, 13:22
                ballest napisała:

> "Bydgoszcz 1939. Krwawa Niedziela. Rozmowa z prof. Włodzimierzem Jastrzębskim
                >
                >
                > Bogusław Kunach, Piotr Głuchowski (13-08-2003 01:00)
                >
                > Regularnego wojska prawie nie ma. Przez miasto przeciągają tłumy uciekinierów
                > przemieszanych z żołnierzami. Nie działa policja. A komendant wojskowy,
                zamiast
                >
                > opanować panikę, zaczyna wysyłać do walki rezerwistów i weteranów. Efekt jest
                > taki, że polskie patrole wyciągają z mieszkań Niemców i na miejscu ich
                > rozstrzeliwują. Ale trzeba zrozumieć ogrom desperacji. To był 3 września 1939
                > roku "
                >
                > Pit, jak wytlumaczysz, ze ani jeden Posel sie nie sprzeciwil w Sejmie, jak
                > zadano do Niemiec odszkodowania za zniszczenia wojenne!

Ballescie, czy uwazasz to za przejaw nienawisci, bo ja nie. Moim zdaniem sprawy
                odszkodowan sa zamkniete. A wydaje mi sie ze byla to reakcja na dzialanie
                Powiernictwa Pruskiego, ktore otworzylo te puszke pandory. W moim mniemaniu
                jednak ta ichwala byla zbyt emocjonalna i tyle.
                • sss9 Re: Czego brakuje BALLESTOWI ! 02.08.05, 13:30
                  humorum za humorum, ale znaj proporcjum mocium panie ! : )))
                  co ma 3 września do żadania odszkodowań ?
          • sss9 Re: Czego brakuje POLAKOM 02.08.05, 13:04
            ballest napisała:

> Tu-102 jeden jedzie a 100 go pcha !
            > chluba lotnictwa radzieckiego?

forum humorum ?
            • ballest Re: Czego brakuje POLAKOM 02.08.05, 13:24
              www.kampania.digimer.pl/e_bydg01.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka