Dodaj do ulubionych

Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi!

26.12.03, 10:49
"Dążyli do tego świadomie, pragnęli czuć się na tej ziemi jak na własnej,
chcieli kontaktów z sąsiadami i być na równi z nimi. Niektóre rodziny
spolonizowały się już na początku XIX wieku, inne nieco później.

Przełomu w tej dziedzinie dokonała polityka Bismarcka. Okres kulturkampfu,
silnego nacisku germanizacyjnego władz pruskich, w tym plany przywrócenia
dawnej ojczyźnie ludności pochodzenia niemieckiego, wywołały jej gwałtowny
protest. Rodziny bamberskie stanęły w obronie polskiej szkoły i Kościoła
katolickiego. Znane są petycje tych rodzin ze wsi Wilda i Rataje, w których
ojcowie rodzin wystąpili przeciw nauce religii po niemiecku i likwidacji
nauki języka polskiego.

Według urzędowych sprawozdań, u schyłku XIX wieku wśród katolickich
mieszkańców wsi miasta Poznania (a wszyscy byli katolikami), nie było ani
jednej osoby narodowości niemieckiej. Badacze problemów mniejszości
narodowych uznali ten fakt za ,,cud polonizacyjny?, za wyjątkowy w historii
proces szybkiego wtopienia się jednej grupy narodowej w drugą."

mim.man.poznan.pl/bambrzy/
Przypominam, ze nie tylko "Pyry" skorzystaly z Niemieckiego osadnictwa, tak
samo Lodz i jej okolice!
orza dziesiatki innych miast "polskich"
Obserwuj wątek
    • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 11:33
      ballest napisała:
      > Przypominam, ze nie tylko "Pyry" skorzystaly z Niemieckiego osadnictwa, tak
      > samo Lodz i jej okolice!
      > orza dziesiatki innych miast "polskich"

Przeciez odnoszenie wzajemnych korzysci (rowniez) ze sasiedztwa nie jest rzecza
      nienormalna. I rowniez Niemcy zyskiwali i zyskuja dzieki Polsce- chyba ze Twoje
      postrzeganie swiata tej koncepcji nie dopuszcza
      • ballest Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 11:49
        Dopuszczam kazda koncepcje, ale mnie tylko dziwi fakt, ze na Slaskich Forach sa
        tylko wpisy krzywdzace Niemcow, ale to wlasnie Niemcy przyczynily sie do
        rozwoju Polski, Czech, Slowacji, Rosji i Wegier.
        Tak samo Krzyzakom przypisuje sie cechy, na ktore nie zasluzyly, tylko z powodu
        ksiazek Sienkiewicza, ktore moze podloze historyczne maja, ale przebiegu
        historii nie odpowiadaja.
        Dlatego zwracam uwage dzisiaj na "Bambrow" jutro moze na inny region, zeby
        niemiecki wklad do rozwoju roznych regionow przypomniec.
        • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 11:55
          ballest napisała:

> Dopuszczam kazda koncepcje, ale mnie tylko dziwi fakt, ze na Slaskich Forach
          sa> tylko wpisy krzywdzace Niemcow, ale to wlasnie Niemcy przyczynily sie do
          > rozwoju Polski, Czech, Slowacji, Rosji i Wegier.

Bo swoimi przemysleniami prowokujesz i czesto obrazasz, wiec ludzie malego
          ducha tak wlasnie na to reaguja.
          Skoro dopuszczasz kazda koncepcje, to albo rob to, albo ogranicz jednostronnosc
          wpisow, bo tego nie widac
          • ballest Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 12:04
            Jak to nie widac, wlasnie powyzszy wpis jest tego dowodem, tylko Wasz
            NACJONALIZM nie jest Europie potrzebny.
            Wiekszosc Was Europy i jej intencji w ogole nie czuje
            Europa dla wiekszosci Polakow 50 lat za wczesnie przychodzi.
            Wy chcecie Europy tylko dla korzysci materialnych, ale dalej chcecie zostac
            Polakami.
            • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 12:16
              1. Jesli moj wpis jest nacjonalistyczny- to Twoje nie mieszcza sie juz w zadnej
              kategorii, i narodowosciowe i kulturowej. Przeczytaj i przemysl dokladnie to co
              wypisujesz, ale watpie w rezultat.
              2. Jesli wg Ciebie sie mieszcza - to dziekuje za taka Europe z takimi
              europejczykami.
              3. Zdecyduj sie czego chcesz: obrazaja Cie- zle, nie obrazaja- zle, ale nie
              licz, ze bede slepo potwierdzal teorie dr. Moreau
              • ballest Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 12:44
                "Bo swoimi przemysleniami prowokujesz i czesto obrazasz, wiec ludzie malego
                ducha tak wlasnie na to reaguja."
                -Jak napisanie prawdy prowokacja jest??? - to prowokuje, bo ja nie moge
                klamac, tylko zeby komus usluge zrobic.
                Polacy slyna ostatnio z podpieraniem takich "uslugowych" klamstw.
                -Jak dlugo Polacy nie akceptuja demokratycznej konstucji europejskiej, bo
                chca "wlasnych korzysci" - to nie powinni wcale do Europy wchodzic, lepiej
                niech zostana dalej poslusznym pieskiem Ameryki, wtedy zobacza co utracili.
                - Mnie jest jedno co inni pisza, a jak mnie ktos osobiscie obraza, to sprawa
                jego etykiety osobistej i o tym tez jegomosciowi zawsze przypominam.
                • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 13:23
                  Kolejno:
                  Owszem nie mozesz klamac- to Twoja opinia. Obok prawd opisujesz wlasne teorie a
                  te nie zawsze zasluguja na miano prawd. Pisanie prawd nie moze byc
                  jednostronne. Europa i swiat zawdzieczaja Niemcom tylez dobrego co zlego, nie
                  bede sie sprzeczal o proporcje, procenty czy sztuki. I to tez jest prawda- ale
                  takie prawdy omijasz szerokim lukiem. Prawdy moga moga cieszyc, moga tez bolec-
                  wiec nie odmawiaj innym jakijs tam reakcji na podawane przez Ciebie prawdy w
                  Twoj sposob. Chyba ze "zrobic komus usluge" wg Ciebie polega na sklocaniu i
                  obrazaniu. Dobrze, ze nie jestes lekarzem- bo podawalabys pacjentowi takie
                  prawdy o zachorowaniu na grype, ze zszedlby natychmiast na atak serca. A jesli
                  ciagle prawdy zaczynajace sie od "Wy Polacy.." i tyczace tylko win Polakow nie
                  nazywasz nacjonalizmem- to Wesolych Swiat.
                  Na szczescie nie jestes ani glosem Europuy, ani nawet glosem Niemiec- znam
                  wielu europejczykow, ale zaden nie zdewiowal w tym kietunku co Ty, wiec o
                  przyszlosc jestem spokojny. Jesli tylko dyskutuje z Toba na FG, to tylko
                  dlatego zeby to Forum nie stalo sie szambem albo Twoim blogiem.
                  Jesli Polacy nie chca popierac ( a tak naprawde nie wiesz czy to Polacy, czy
                  polscy politycy, czy polscy i zagraniczni dziennikarze ) demokratycznej
                  konstytucji Europy- to zastanow sie dlaczego. Moze dlatego, ze polkneli haczyk
                  z niedemokratycznymi ustaleniami z Niceii? Moze wypada dac czas Polakom na
                  przetrawienie tych prawd, tak jak Niemcy m.in. mogli w kilka m-cy odrzucic
                  Nicee. Bo przeciez nikt nie gwalcil Niemcow, zeby przyjeli ja- albo??? Ciagle
                  mowienie, ze my ( Ty czytaj Wy ) jestesmy pewni ze to jest to i bierzcie to
                  jestescie glupkami- zaraz nasuwa pytanie- a skad nagle ta madrosc splynela na
                  Was, i gdzie sie podziala ogolnie mowic glupota?
                  Kiedys napisales o chlopcahc bawiacych sie piaskownicy i obrzucajacych sie g...
                  czy czyms tam. Ale nie dostrzegles w tym interesie siebie- "profesorka" ktory
                  chce porozstawiac wszystkich po katach. Tym samym znizasz sie do tych ktorzy
                  Cie obrazaja- bo na obrazliwe wpisy reagujesz w pierwszej kolejnosci. Wiec nie
                  dziw sie ze temu jak jestes postrzegany.
                  • psztymucel Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 16:21
                    Brawo Kolcero !!!
                    Najwyższy czas dać pstryczka w nos "heimat-profesorkowi".
                    • laband Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 16:29
                      Kolcero cie mo kajs, tak samo jak i twoje pstryczki
                    • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 17:10
                      Daj sobie spokoj Psztymucel. To nie kwestia narodowasci a osobowosci.
                      Bo jesli nie- to czytajac Twoje wpisy, jutro prosze o obywatelstwo Sri Lanki
                      • psztymucel Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 19:46
                        Myślę, że przesadzasz zarzucając mi karygodne pisarstwo. Jest ono - oczywiście bardzo niepoprawną politycznie - reakcją na kubły pomyj wylewane tutaj codziennie pod adresem ludzi mi bliższych i dalszych. Nie jestem i nie byłem narodowym szowinistą, ale nie sposób stać biernie, gdy czyta się te inwektywy pod adresem wszystkiego co leży na wschód od granicy Deutsches Reich.
                        • Gość: Ignor Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.03, 20:03
                          .
                        • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 20:12
                          Coz Ci mam odpowiedziec? Chyba to samo co Ballestowi: znizajac sie do poziomu
                          ktory uwazasz za rynsztok sam sie w nim zaczynasz tarzac. A jak wyglada
                          jednostronne spojrzenie na jakies problemy- sam widzisz po nim. Mieszanie do
                          wszystkiego spraw narodowych jest jesli nie nacjonalizmem to powazna dewiacja.
                          A czy ubrane jest to w chamskie obelgi czy "kulturalnie ubrane" obrazliwosci -
                          dla mnie nie ma roznicy. I obaj wystepujecie w glownych rolach jako
                          odpowiedzialni za poziom FG. Chwilowe przeblyski prawdziwego zainteresowania
                          tematem Forum nie zamaskuja goryczy jaka Was trawi.
                          A co do meritum- moze pozostawmy Slask slaski a nie niemiecki czy polski- bo i
                          jedni i drudzy ssali z tej ziemii i ludzi ile sie dalo- przez wieki. I Niemcy i
                          Polacy wawarli duzy wplyw na Slask- nie zawsze pozytywny- chcby nie wiem jakie
                          sie wyciagalo dowody i argumenty
                          • psztymucel Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 20:20
                            Myślę Kolcero, że masz rację. Chciałbym jednak byś wiedział, że nie trawi mnie żadna gorycz.
                            Moje zaistnienie na tym forum w takiej, a nie innej, postaci było odpowiedzią na to co uskutecznia tutaj grupa uzurpująca sobie wyłączne prawo do wyrażania głosu w sprawach Gliwic.
                            Nie należę do ludzi, którzy jak się im pluje w twarz, mówią, że deszcz pada. Ale jak widzę zdanie w stylu: " Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi!" (nota bene napisane niegramatycznie) to mnie krew jasna i czerwona jednocześnie zalewa.
                            Poza tym Śląsk - czy komuś to się podoba, czy nie - utracił już swój odrębny, regionalny charakter. I tacy jak Ja też są Ślązakami chociaż panowie Ballest, Hansy Hans, Laband i pozostali na pewno się z tym nie zgodzą, gdyż oni wypracowali swoje, "jedynie słuszne" wyznaczniki śląskości.
                            • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 20:27
                              Jesli uwazasz ze mam racje to przestan mieszac do wszystkiego to co mieszasz.
                              A co do tych naszych trzech kolegow, tak widza swoj Slask i nie mozna im tego
                              zabronic. Kazdy zreszta na swoj odmienny sposob. I nie to jest prawdziwymm
                              problemem. A ze w jednym jest tyle skromnosci co na pustyni wody... to inna
                              sprawa :)
                              • psztymucel Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 20:37
                                Nie można jednak koło tego przechodzić obojętnie. Jeśli będzimy wszyscy potakiwać głowami to rzeczywistość przez nich postulowana stanie się w ich głowach bezsprzecznym faktem.
                                Nie można przyjmować tezy, że historia Śląska dzieli się na tę sprzed 1945 roku i tę po 1945 roku, jak również nie można z tej historii przed 1945 rokiem wyciągać jeno rodzynki, a gówno pozostawiać w spokoju, w myśl zasady - nie ruszaj gówna póki nie śmierdzi.
                                • kolcero Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 20:44
                                  Widzisz, z dyskusji powinno sie wyciagac wnioski- rowniez z argumentow drugiej
                                  strony, a jest to niemozliwe slepo trwajac przy swoich. Wiec przynajmniej Ty
                                  spraw, zebym sie nie czul rzucajacym grochem o sciane. Chyba, ze rajcuje Cie
                                  Twoja opinia???
    • rupel Re: Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi! 26.12.03, 20:49
      Nie ma już "ich śląska", był do 1945, ale to se uż ne vrati. Psztymucel, nie
      przejmuj się tymi gnidami rewizjonistycznymi, tyle im pozostało, że mogą sobie
      poszczekać na naszym forum korzystając z tradycyjnej polskiej tolerancji. U
      nich w Niemczech byłoby to niemożliwe, dawno zostaliby zabanowani przez admina.
      • ballest Kogo Krew zalewa? 26.12.03, 21:50
        "Nie należę do ludzi, którzy jak się im pluje w twarz, mówią, że deszcz pada.
        Ale jak widzę zdanie w
        stylu: " Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi!" (nota bene napisane
        niegramatycznie) to mnie krew
        jasna i czerwona jednocześnie zalewa."

Polski inteligenciku, jest roznica czy napiszesz:
        "Niemcy najwiekszymi patriotami polskimi"
        "Niemcy najwiekszymi polskimi patriotami"
        Dla niektorych osob to bez znaczenia, dla Ciebie jak widze to znaczenie ma,
        tylko bledne, ale temu sie nie dziwie !
        • psztymucel Re: Kogo Krew zalewa? 26.12.03, 21:58
          No Ballest teraz to przesadziłeś. Określenia w stylu "polski inteligencik" są bardzo, bardzo beee ... i źle się kojarzą, gdyż w ten sposób SS-mani zwracali się do aresztowanych w czasie okupacji polskich profesorów. Uważaj stary co mówisz, bo możesz przecholować i kogoś tak w.....ć, że Ci kiedyś nałoży po mordzie. W zasadzie to już przecholowałeś.
          • ballest Kogo Krew zalewa?slbo nasz inteligencik! 26.12.03, 22:08
            " kogoś tak w.....ć, że Ci kiedyś nałoży po mordzie"
            Ach to Cie cosik nauczyli, ale o inteligencji zapomnieli!
            Z drugiej strony na piesci nie masz szans, obojetnie ile lat mam :-))))'
            oczywiscie sa noze, Wtedy wygrywasz!
            To ale znamy ???
            • psztymucel Re: Kogo Krew zalewa?slbo nasz inteligencik! 26.12.03, 22:17
              Moją inteligencją się nie martw - poradzę sobie bez takich "mądrych" pomocników. Po drugie jako "polski inteligencik" nie preferuję rozwiązań siłowych. Gdybyś czytał uważnie moje posty, to byś zauważył, że napisałem "ktoś nałoży po mordzie", a nie np. "ja nałożę po mordzie", a to jest pewna różnica. Zwróciłem Ci tylko uwagę byś trochę wstrzymał na wodzy swój słowotok, gdyż zapuszczasz się w regiony niegodne "germańskiego rycerza" (a przecież wierzysz w ten mit).
              A co do noży, to używam ich wyłącznie do celów kuchennych.
              • ballest Re: Kogo Krew zalewa?slbo nasz inteligencik! 26.12.03, 22:24
                Ciesze sie, ze Cie ktos pod kontrolla ma! bo juz myslalem ze nie
                chcesz "kartofli strugac"
                Jak widze jestes pozyteczna, a co ugotawalas na obiad?
                • psztymucel Re: Kogo Krew zalewa?slbo nasz inteligencik! 27.12.03, 10:12
                  I proszę kto, koniec końców, okazał się chamem. Jego książecej wysokości herr
                  von Ballestowi elegancko wyszła słoma z butów. Brawo !!!
                  • ballest Zaolzie pozdrawia 27.12.03, 11:24
                    " kogoś tak w.....ć, że Ci kiedyś nałoży po mordzie. W zasadzie to już
                    przecholowałeś"

Psztymucelku, Ty chyba zapomniales kto w kufajce i w guminiokach chodzil!
                    Jak nie potrafisz Argumentacja to grozba , skad to znamy.
                    Czy to jest Twoja cecha jak ktos na opatkach lezy, to go skopac?
                    • psztymucel Re: Zaolzie pozdrawia 27.12.03, 11:32
                      Ja tam się "kufajki i gumioków" moich przodków nie wstydzę, a jak Ty masz
                      jakieś wielkopańskie kompleksy, to Twój problem.
                      • ballest Re: Zaolzie pozdrawia 27.12.03, 11:53
                        No to Sie ciesze, ze sie nie wstydzisz, bo naprawde nie masz sie czego wstydzic!
                        • ballest kolej na Lodz! 27.12.03, 11:58
                          " Niemcy uchodziły za wzór kulturalny, a nie polityczny. Andrzej Bogusz (Łódź)
                          relacjonował o "Kulturze fizycznej i sporcie środowiska niemieckiego i
                          żydowskiego w Łodzi w XIX i XX wieku". Różne tradycje historyczne i kulturowe
                          spowodowały relatywnie wczesne pojawienie się niemieckich zrzeszeń sportowych,
                          podczas gdy zrzeszenia żydowskie wyksztaciły się bardzo późno i w innych
                          dyscyplinach sportowych. Zarówno żydowskie jak i niemieckie zrzeszenia były
                          zamknięte dla siebie nawzajem (do zrzeszeń niemieckich dopuszczani byli czasem
                          Polacy). Ale niemieccy, żydowscy i polscy sportowcy z Łodzi reprezentowali
                          sport polski na międzynarodowych zawodach."

www.dhi.waw.pl/bulletin2/bp2_07.htm
                          • psztymucel Re: kolej na Lodz! 27.12.03, 12:02
                            Kolej na Łódź ?
                            Ależ proszę, również w Łodzi znajdziemy coś godnego "rasy panów".
                            Nie wierzycie ? To kliknijcie tu: w3.am.lodz.pl/ld/ghetto1.html
                            • ballest Re: kolej na Lodz! 27.12.03, 12:42
                              Nigdy nie negowalem winy Niemcow w zagladzie ludzi wyznania mojzeszowego, to
                              Wasz wielki brat zza Atlantyku Was obwinia holocaustem i uwaza Polacy na rowni
                              z Niemcymi za winnych!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka