pularda2 17.02.10, 17:52 Czy wynik TSH 4,95 przy normie 4.200 może być przyczyną niemożności zajścia w ciążę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 17.02.10, 18:01 Taki wynik może oznaczać niedoczynność, której jednym z objawów może być niepłodność. Na podstawie jednego testu nie da się stwierdzić choroby. Pełna diagnostyka: hormony: TSH, FT4, FT3 przeciwciała: antyTPO, antyTG oraz USG tarczycy. Jeśli chcesz sprawdzić, czy możesz mieć niedoczynność, to polecam hashimoto.pl/test Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 17.02.10, 19:09 Od 2007 r. jestem diagnozowana i nikt dotychczas nie wpadł, że moge mieć problemy z tarczycą. Bardzo bym chciała, żeby to była przyczyna moich problemów z zajściem w ciążę. Żebym została wyleczona i doczekała się upragnionego maleństwa. Powtórzę badania, tylko zakończę leczenie antybiotykami. Czy powinnam udać się do endokrynologa, czy raczej ginekologa-endokrynologa? CZy silny stres, jaki przezywałam w chwili robienia badań, mógł wpłynąć na taki wynik? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 17.02.10, 19:43 >Czy powinnam > udać się do endokrynologa, czy raczej ginekologa-endokrynologa? Raczej do endo, chyba, że znajdziesz sensownego gin-endo. Po zrobieniu wyników możesz je wpisać na forum, żeby jak najlepiej przygotować się do wizyty u endo. > CZy silny stres, > jaki przezywałam w chwili robienia badań, mógł wpłynąć na taki wynik? Nie sądzę. Odpowiedz Link
djpa Re: Podwyższona TSH i niepłodność 17.02.10, 20:31 Koleżanka miała TSH prawie 5, rodzinna powiedziała jej, że to od silnego stresu, w którym była i wysłała na 2 tyg chorobowego. Koleżanka powtórzyła badania, TSH jeszcze urosło do prawie 6 i w końcu poszła do endo. Endo powiedziała, że TSH od stresu tak nie rośnie, że ma niedoczynność i przepisała Euthyrox. Oczywiście u Ciebie może być inna przyczyna braku ciąży ale... ja się cieszę, że nie mogłam zajść w ciążę nie wiedząc i nie lecząc swojej niedoczynności przy TSH 5. Zapewne poroniłabym... Odpowiedz Link
wioletta123 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 21.09.10, 02:20 Koleżanka miała TSH prawie 5, rodzinna powiedziała jej, że to od silnego stresu > , > w którym była i wysłała na 2 tyg chorobowego. > > Koleżanka powtórzyła badania, TSH jeszcze urosło do prawie 6 i w końcu poszła d > o > endo. Endo powiedziała, że TSH od stresu tak nie rośnie, że ma niedoczynność i > przepisała Euthyrox. > > Oczywiście u Ciebie może być inna przyczyna braku ciąży ale... ja się cieszę, ż > e > nie mogłam zajść w ciążę nie wiedząc i nie lecząc swojej niedoczynności przy TS > H > 5. Zapewne poroniłabym... JAK CZYTAM KOLEJNE WĄTKI O NASZYCH wspaniałych kompetentnych lekarzach TO MI SIE NÓZ W KIESZENI OTWIERA, MÓJ BOŻE CO ZA TŁUKI! Jak oni studia pokończyli???!!!!!!!! Odpowiedz Link
jobenka Re: Podwyższona TSH i niepłodność 17.02.10, 20:36 ponoc kobiety w "wieku rozrodczym" powinny miec tsh 1-2. Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 18.02.10, 19:56 Jutro zrobię kompleksowe badania, a w poniedziałek poznam wyniki. Uczepiłam się TSH i żywię nadzieję, że po leczeniu zajdę w ciążę. Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Zastanawiam się, czy mając 35 lat jestem jeszcze w wieku rozrodczym... Może powinnam odpuścić... Odpowiedz Link
junkersica Re: Podwyższona TSH i niepłodność 18.02.10, 20:00 Jesteś Nie powinnaś odpuszczać tylko napierać Pozdrawiam i życzę powodzenia!! Odpowiedz Link
jobenka Re: Podwyższona TSH i niepłodność 18.02.10, 20:00 pularda, zobacz ile ma lat ciezarna monica belluci, glowa do gory! Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 22.02.10, 08:52 Dzisiaj odbiore moje wyniki. Zapłaciłam 120.00 zł!!! Jutro endokrynolog. Dziękuję za słowa wsparcia. Odpowiedz Link
nadia_1975 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 07.03.10, 17:32 Ja też mam "35", TSH ponad 7,00 i zdiagnozowane Hashimoto. I na razie nie odpuszczam ... Chociaż po roku intensywnych starań czasem bywa trudno nie wpaść w paranoję np. dzisiaj wracając do domu przechodziłam pzez park po którym spacerowali z wózkami poprawiające kocyk troskliwe mamy i dumni tatusiowie. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Podwyższona TSH i niepłodność 26.02.10, 08:55 Jak trafilam do endo, mialam TSH 2,96. Endo (specjalistka od nieplodnosci na tle tarczycy) wyjasnila mi, ze optymalne do zachodzenia jest TSH na poziomie 0,1 - 1,0, czyli lepsza lekka nadczynnosc niz chocby minimalna niedoczynnosc... Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 26.02.10, 14:19 TSH3- 3.46 /norma 0,27-4.20/, FT3- 3.53 /norma 2,57-4.43/, FT4-1,17 /norma0,93-1,7/. p/c anty TG- <10.00, norma <115, p/c anty TPO <5.00, norma <34. Dwa tygodnie wcześniej robiłam badanie TSH i wynik był 4.950. Az tak duży spadek? Co o tym sądzicie? Tracę nadzieję, że znalazłam przyczynę mojej niepłodności... Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 26.02.10, 14:22 Wynik z kalkulatora : FT4 31.17% [ wynik 1.17, norma (0.93 - 1.7)] FT3 51.61% [ wynik 3.53, norma (2.57 - 4.43)] Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 26.02.10, 22:38 Te wyniki + TSH oznaczają niedoczynność. Nie piszesz jak się czujesz. Przeciwciała wyszły Ci ujemne, więc konieczne jest wykonanie USG. Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.02.10, 15:28 Jestem zmęczona, senna, ale tez poirytowana, gubię myśli, wątek. Byłam u lekarza i kazał mi powtórzyć wyniki. Odczułam, że zbagatelizował mój problem.Moja sugestię, że wynik TSH przy staraniach o dziecko powinien być dużo niższy, skwitował, że źle to interpretuję. CZy ujemny wynik przeciwciał, to dla mnie dobra wiadomość, dlaczego powinnam zrobić USG? Lekarz zbadał mnie tylko palpacyjnie... Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.02.10, 16:44 "Jestem zmęczona, senna, ale tez poirytowana, gubię myśli, wątek. " To objawy niedoczynności + ewentualnie anemii. Zbadałabym ferrytynę. "Byłam u lekarza i kazał mi powtórzyć wyniki. Odczułam, że zbagatelizował mój problem.Moja sugestię, że wynik TSH przy staraniach o dziecko powinien być dużo niższy, skwitował, że źle to interpretuję." Niestety to on źle interpretuje. "CZy ujemny wynik przeciwciał, to dla mnie dobra wiadomość, dlaczego powinnam zrobić USG?" Negatywne przeciwciała nie wykluczają Hashimoto, stąd potrzebne jest USG tarczycy. "Lekarz zbadał mnie tylko palpacyjnie... " I mówił coś? Odpowiedz Link
annajustyna Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.02.10, 16:46 Pularda, nie sluchaj gina, idz do endo! Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.02.10, 17:51 Byłam u endo i to z klinicznym doświadczeniem. Skoro kazał mi powtórzyć badania, to może coś go zaniepokoiło?! Wstępnie stwierdził, że laboratorium nie te, co być powinno. Dotykowo tarczyca O.K. We wtorek będę miała najświeższe wyniki. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.02.10, 17:55 Moja endo zrobila mi USG od reki, ale to w Niemczech, byc moze w PL USG w gabinecie nie jest standardem. Powtorz badania i zacznij koniecznie leczenie! Powodzenia! Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 02.03.10, 16:56 Moja najświeższe badania. A-TPO O: 8,54 /norma 0.000-34.00/, FT4 29.31% [ wynik 1.16, norma (0.932 - 1.71)], PRL 1 18.29 /norma 4,77-23,3/, TSH- 3.05 /norma 0,270-4.20/ Co o tym myślicie? CZy leczenie jest konieczne? TSH chyba powinno być niższe przy staraniach o dziecko. Tak przynajmniej pisałyście... Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 02.03.10, 17:44 Mówi się, że TSH przy staraniach o dziecko powinno wynosić 1-2. Planujesz robić USG tarczycy? Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 02.03.10, 17:59 WSzystko zależy od lekarza, a on jakoś się do tego nie kwapi. Czy dalej myslisz, że do zmierza do niedoczynności? Jakis duży rozrzut w badaniach TSH... Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 02.03.10, 18:48 Dla mnie to nie jest duży rozrzut. Tak, uważam, że zmierzasz do niedoczynności. Jeśli nie dostaniesz leczenia to wskazane jest wykonywanie badań kontrolnych tarczycy co jakiś czas. Odpowiedz Link
stapelia Re: Podwyższona TSH i niepłodność 02.03.10, 21:20 to nie duże rozbieżności - tarczyca pracuje sobie rzutami i co jakiś czas wyrzuca hormony. Mnie się też wydaje, że powinni ci włączyć leczenie. Dziś rozmawiałam z endo i potwierdził, że TSH powyżej 2 raczej nadaje się do leczenia. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Podwyższona TSH i niepłodność 03.03.10, 17:49 zwlaszcza jesli planuje sie ciaze. Odpowiedz Link
justyna9926 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 03.03.10, 19:23 W dniu cyklu należy zrobić badania hormonów tarczycy ? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 04.03.10, 10:14 Proszę, na przyszłość postaraj się nie zadawać pytań w cudzym wątku. Odp: obojętnie w którym dniu. Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 05.03.10, 17:33 Jutro mam wizytę u lekarza. Boję się, ze nie da mi żadnych lekarstw, zbagatelizuje mój problem, podetnie skrzydła i przestanę wierzyć, że zajdę w ciążę. Może za bardzo uwierzyłam, że to przez tarczyce mam problemy z niepłodnością... Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 10.03.10, 19:18 Wizytę mam już za sobą. Natłok zajęć nie pozwalał mi wcześniej zasiąść przed komputerem. Wrażenia mieszane. Wizyta trwała raptem 10 minut. Lekarz stwierdził, że wszystkie wyniki sa w normie!!! Zapytał, co na to mój gin, więc mu odpowiedziałam, że skierował mnie od razu do endo. Pokłamałam, że nie podobał mu się mój wynik TSh. Więc endo stwierdził, że powinno być niższe, jeśli myślę o ciąży, że zna przypadki, kiedy dziewczyny zaciążyły po obniżeniu TSH i zaproponował mi leczenie lekiem JODID 200. Jedna tabletka na dzień do maja, potem mam powtórzyć wyniki. Jak TSH nie spadnie, to zastosuje bardziej radykalne leczenie, tzn. wprowadzi hormon. I co Wy na to? Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 13.03.10, 19:54 Czytając opinie o leku JODID zaczynam wątpić, czy mi pomoże. Do maja jeszcze szmat czasu, tracę kolejne miesiące. Czy macie pozytywne doświadczenia z tym lekiem, obniżył wam skutecznie poziom TSH? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 14.03.10, 10:48 Jodid to jod. Jeśli niedoczynność jest spowodowana niedoborem jodu, to jego podanie pomaga. Jod jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, których masz mało. Pytanie brzmi: czy masz niedobór jodu? Drugie pytanie Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 08.04.10, 11:01 Od miesiąca regularnie zażywam JODID 200, w związku z podwyższonym wynikiem TSH. Zastanawiam się, kiedy można skontrolować poziom TSH, licząc, że wynik będzie zadowalający. Nie wiem, czy teraz ma jakikolwiek sens staranie o dziecko... POzdrawiam! Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 08.04.10, 17:08 Jak się czujesz? Czy wykonałaś USG tarczycy? Co do badań, to chyba poczekałabym 2 miesiące. Tak podpowiada mi rozsądek, nie wiem, czy słusznie. Z dzieckiem poczekałabym do uregulowania spraw zdrowotnych. Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 12.04.10, 17:35 USG tarczycy nie wykonałam. Nie wiem, czy prosić endo... KOlejna wizyta dopiero w maju. Może iść do rodzinnego? Samopoczucie zdecydowanie lepsze. Nie jestem taaak zmęczona. Głowa tylko mnie boli przy zmianie pogody i przy miesiączce. Okres jakby mniej obfity. Może te leki działają?! Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 13.04.10, 09:37 Wygląda na to, że działają. Co do USG to może poproś rodzinnego, a potem endo. Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 10.05.10, 16:26 Mam najnowsze wyniki i jestem załamana. TSH 5,42 przy normie do 4,2, A-TPo 8,33, FT4 21.59% [ wynik 1.1, norma (0.932 - 1.71)]. Biorę od marca JODID i nie ma poprawy, wręcz wynik TSH jest gorszy. Wydawało mi się, że lepiej się czuje, ale zmęczenie powróciło, senność powróciła, niechęć powróciła. A myślałam, że uda mi się szybko zajść w ciążę. Co robić? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 10.05.10, 17:27 Chyba jod nie pomaga. Co robić? Powtórzę się: zrobić USG! Czy boli Cię szyja? Oczy? Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 11.05.10, 12:05 Oczy raczej często mi łzawią, szczególnie na dworze. Szyja nie boli, prędzej głowa w okolicy potylicy. Zmieniam endo. Nowy robi USG!!! Odpowiedz Link
ahittos Re: Podwyższona TSH i niepłodność 19.07.10, 17:01 nie jest jeszcze najgorzej, gdzie sie leczysz? W Invi Medzie Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 25.07.10, 20:49 Nie byłoby tak źle, gdybym miała tarczycę w normalnych rozmiarach. Po badaniu USG lekarz stwierdził, że mam tarczycę bardzo małą. Płat prawy 10x11x37 mm, płat lewy 9x11x32 mm. Nadal są duże szanse, że zajdę w ciążę. Po 3 miesiącach leczenia, mam wykonac kontrolne badania i dopiero wtedy rozpocząć starania. Jak oceniacie moje szanse? Odpowiedz Link
milaemalka Re: Podwyższona TSH i niepłodność 26.07.10, 20:53 Witaj.Masz hashimoto czyli ważne dla Ciebie badania to ft3 i ft4.Doprowadzisz wyniki do odpowiedniego poziomu (powyzej 50 %)to będziesz mogła planowac ciązę.3 mc to za długo,zeby robic badania.Napisz jaka dawke tyroksyny masz brać.Acha i przy hashimoto unikaj jodu Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.07.10, 13:34 Droga Pulardo, masz Hashimoto. Widać to po malutkiej tarczycy, której objętość nie przekracza 4 ml. Jest to objętość tarczycy u 6 letniego dziecka, którym nie jesteś! Czy nadal bierzesz jod? Jak tak, to powinnaś go odstawić. Nie bierzesz tyroksyny, prawda? Ciąża w obecnym momencie jest bardzo niewskazana. Jak się czujesz? Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 29.07.10, 20:07 Przestraszyłaś mnie poważnie. Lekarz nic nie wspominał o HASHIMOTO. Biorę EUTHYROX 50 mg. Czuję się tak, jak wcześniej, tzn."nijak". Najbardziej dokucza mi senność, uczucie bardzo niskiego ciśnienia, drętwienie prawej części ciała. Lekarz mówił, że po 2 miesiącach stosowania leku możemy zacząć starania. Co powinnam wiedzieć o tej chorobie, jak postępować? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 29.07.10, 20:44 Nie ma czego się bać, choć Hashi oznacza najczęściej konieczność brania Euthyroxu przez całe życie. Poczytaj FAQ i Przewodnik, jest tam trochę info o samej niedoczynności jak i o Hashi. Czujesz się tak sobie, dlatego warto wykonać: b12, ferrytynę, magnez, wapń, potas, sód. Napisz, czy bierzesz jeszcze jod? > Lekarz mówił, że po 2 miesiącach stosowania leku możemy zacząć starania. Starania najlepiej zacząć przy unormowanych wynikach i dobrym samopoczuciu. PS. Czytałaś? Tekst wyjaśniający, skąd wzięły się procenty i co oznaczają oraz dlaczego warto oznaczać FT4 i FT3 Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.08.10, 09:26 Ubzdurałam sobie, że po 2 miesiącach, góra 3 leczenia EUTHYROXEM zajdę w ciążę. A tu nic!!! Zaczynam panikować, że nie tędy droga, że może jest inna przyczyna bezpłodności. A na dodatek gorzej znoszę miesiączki, są boleśniejsze, bardziej obfite, ból głowy częściej mi dokucza... Może źle dobrana dawka. Biorę 50 mg. Ogólnie jest bardzo przygnębiona! Odpowiedz Link
djpa Re: Podwyższona TSH i niepłodność 27.08.10, 10:09 Może być, że źle dobrana dawka. Warto zrobić badania, jeśli bierzesz Euthyrox już 2 miesiące w dawce 50, czy tak?? Być może przy tarczycy 4ml dawka 50 jest za mała. Trzeba zrobić badania. Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 28.08.10, 13:47 Po raz 3 pytam : czy dalej bierzesz jod? Przy wyrównanej niedoczynności miesiączki powinny mieć umiarkowaną obfitość i przebiegać z minimalnym lub żadnym bólem. Na Twoim miejscu odłożyłabym starania o ciążę (jest ryzyko poronienia) i zrobiła nowe wyniki TSH, FT4 i FT3. Odpowiedz Link
pularda2 Re: Podwyższona TSH i niepłodność 28.08.10, 20:52 Nie biorę jodu, tylko ten lek. Ale chyba czuję się gorzej. Ta miesiączka strasznie mnie męczy, jej obfitość i przebieg. Przed leczeniem miałam też "dużo", ale nic mnie nie bolało. W poniedziałek zrobię badania. Jestem załamana. Tracę nadzieję na drugiego dziecko. Odpowiedz Link
harmoniak Re: Podwyższona TSH i niepłodność 01.09.10, 21:01 A ja myślę, że wyrównasz hormony i wtedy normalnie zajdziesz w ciążę. Głowa do góry! Odpowiedz Link
mimi232323 Do Pularda 02.09.10, 11:24 Doskonale Cię rozumiem. Ja też staram się o drugie dziecko od prawie 2 lat i nic. Dopiero w marcu wyszła niedoczynność tarczycy. Wyrównuję hormony. Pierwsza dawka 25 Euthyroxu była za mała. Teraz biorę 50. Jutro idę na ponowne badania. Zobaczymy. Teraz czuję się rewelacyjnie. Pisz co u Ciebie słychać Odpowiedz Link
pularda2 Re: Do Pularda 05.09.10, 17:04 Moje najnowsze wyniki : TSH - 3,010 /norma 0,2-4,2/, FT4 50.20% [ wynik 17.02, norma (12 - 22)] FT3 48.77% [ wynik 5.34, norma (3.95 - 6.8)]. We wtorek będę u lekarza, więc dowiem się, co dalej. Samopoczucie nadal "pod psem". Zmęczenie, senność, ból głowy, niepamięć, i te bolesne i obfite miesiączki. Harmoniak, Ty śledzisz wszystkie posty, czy inne dziewczyny z niedoczynnością też mają problemy z miesiączką? Nie wiem, co o tym wszystkim myśleć... Mimi232323, będziemy się wspierać. Chcę wierzyć, że to przez niedoczynność nie mogę zajść w ciąże. Odpowiedz Link
mimi232323 Re: Do Pularda 09.09.10, 11:01 Ja też cały czas wierzę, że to przez tą tarczycę. Moje najnowsze wyniki są takie: TSH - 1,070 (0,27-4,2) FT4 19,14 (12 - 22) 71,40 % FT3 5,23 (3,1 - 6,8) 57,57% B12 532,40 (197-866) Czekam na wyniki ferrytyny, zobaczymy. Czuję się teraz rewelacyjnie, nareszcie wiem, że żyję!!! Nawet inni to zauważyli A co do miesiączki - ja nie miałam bolesnych, ale strasznie obfite, z bardzo dużą ilością skrzepów i trwały do 9 dni. Teraz wróciło wszystko do normy - 28 dni, trwają 5 dni i bez skrzepów. Pularda - moje pierwsze TSH było 3,37 czułam się fatalnie, a lekarz powiedział mi, że nie miałam prawa tak się czuć bo było w normie. Teraz wiem, że moje TSH powinno być w okolicy 1, czyli tamto było przekroczone o 330%! Może Ty też tak masz i powinnaś zwiększyć dawkę hormonów? Chyba się wszystko reguluje - jeszcze mam nadzieję na drugiego dzidziusia. W głowie mi huczy tylko zdanie mojego gin - Po euthoryxie powinna pani zajść w ciążę do 3 miesięcy. A dalej nic nie wychodziło. Zastanawia mnie tylko dlaczego zdrowa kobieta ma czas 1 roku żeby zajść w ciążę, a ja skoro nie miałam ustawionych hormonów do 3 miesięcy. Jak długo właściwie wraca wszystko do normy? Jaki czas jest wymagany aby wszystko w organizmie zaczęło funkcjonować jak sprzed niedoczynności? Odpowiedz Link
pularda2 Re: Do Pularda 25.09.10, 11:38 Nie pisałam tak długo, bo przesunęła mi się wizyta u endo. Pan dr określił, że z tarczycą coraz lepiej, ale zwiększył mi dawkę do 75 mg. Mam pić bardzo dużo wody, nawet do 2 litrów dziennie, oprócz tego żelazo, acard, wit.PP i Nootropil. Z ciążą radził jeszcze się wstrzymać, zielone światło mamy dopiero mieć od stycznia. On wierzy, że się uda, nie bierze innej opcji pod uwagę. Tłumaczył mi, że hormony dopiero od niedawna ustawiamy, a wcześniej nie było szans, na ciążę. Powiedzmy, że do stycznia będę sie przygotowywac. radykalne oczyszczanie organizmu, mnie j kawy, witaminy, etc. Odpowiedz Link
pularda2 Re: Do Pularda 26.09.10, 18:06 Inny i zupełnie odmienne podejście. Mam nadzieję, że mi pomoże. Gorąco pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
mimi232323 Re: Do Pularda 27.09.10, 11:30 Trzymam kciuki! Ja czuję się świetnie i cały czas mam nadzieję, że to ta tarczyca nie sprzyja poczęciu dzidziusia Zobaczymy - musimy być cierpliwe A co do wody to ostatnio oglądałam program, że niektóre wody (te baaardzo popularne) mogą więcej zaszkodzić niż pomóc! Że lepiej pić kranówkę niż wodę butelkowaną. Powinno się pić wodę mineralną - na etykiecie pisze ile mg minerałów jest na litr wody - powinno być ich ponad 1000. Ostatnio właśnie oglądałam w markecie czy to faktycznie prawda i szok! Najwięcej minerałów mają wody, które nie mają żadnej reklamy - butelki raczej bym nie zauważyła! Ale to tylko tak na marginesie) Odpowiedz Link
pularda2 Re: Do Pularda 27.09.10, 16:46 W rodzinie kolejna ciąża i znowu łapię doła. A jak to nie tarczyca, tylko niepłodność niewiadomego pochodzenia? Lata mi uciekają, córka rośnie, desperacja mniejsza, a smutek ogromny. Odpowiedz Link
mimi232323 Re: Do Pularda 27.09.10, 18:50 Pularda wiem doskonale co czujesz - moja siostra jest w ciąży i 3 kuzynki - wszystkie mają termin na październik. Na początku miałam doła ale teraz - no cóż - będzie co ma być. Odpowiedz Link
78gosiak prosba o pomoc 10.11.14, 17:09 Proszę o pomoc w interpretacji wyników: TSH 4,65 - (0,27-4,20) FT3 4,61 - (3,13-6,76) FT4 14,85 - (12-22) ANTY-TG 29,7 <115 ANTY-TPO 13,95 <34 będę wdzięczna za pomoc !!! Odpowiedz Link