Dodaj do ulubionych

jak mam to leczyć??

09.09.10, 10:48
Mam do Was prośbę...Czytałam wczoraj Was...wiele wątków, wiele zrozumiałam za co już Wam z góry dziękuję ale bardzo proszę o kilka wskazówek

mam zdiagnozowane Hashimoto w obrazie usg który przytoczę oraz po wynikach przeciwciał robionych w 2007 roku
- Anty TG 806,2 N[<115]
- Anty TOP 14,44 N[<35]
oprócz tego pozostałe wyniki 2007 roku
TSH 0,35 [0,27-4,2] 2,04%
FT3 3,92 [1,8-4,6] 75,71%
FT4 1,35 [0,93-1,7] 54,55%

2009
TSH 0,62 [0,27-4,2] 8,91%
FT4 1,46 [0,93-1,7] 68,83%

nie robiłam ft3

2010 styczeń
TSH 0,54 [0,27-4,2] 6,87%
FT3 3,17 [1,8-4,6] 48,93%
FT4 1,70 [0,93-1,7] 100%

czekam dzisiaj na wyniki z TSH FT3 FT3 ferrytyny i b12...jak otrzymam je to pozwole sobie je zamieścic tutaj

zaczynałam od dawko eutyroks 37,5 potem przeszłam na 50
teraz biorę 75
czuję sie w sumie dobrze..ostatnio jakoś tylko budzę się w nocy zlana potem

oznaczałam w styczniu 2010 roku również żelazo 134 [37-145]..czyli chyba dobrze

Mam również podejrzenie PCO......
hashimoto plus PCO wiem ze nie jest dobrze
ale mam zamiar starać się o dziecko.....i chciałabym przez rok czasu doprowadzić swój organizm do równowagi.
jak to zrobić??

moja lekarka...stwierdziła że moje wyniki są w normie i wypisała mi recpete na wyłączną moją prośbę....byłam na 50 ale strasznie źle sie czułam...wyprosiłam 75 mg...

a teraz pytanie o co mi chodzi

wybieram się do lekarza rodzinnego po receptę....z tego co ja wywnioskowałam powinnam obniżyc dawkę euthyroxu ale o ile?
i jak to jest z tą wartością TSH bliską 1 przy zachodzeniu w ciąże
ja mam bardzo niską wartość tsh ...powinnam ją podwyższyć?....jak?

i czy powinnam wprowadzić suplemantacje żelaza....mam ascofer (recepty pewnie nie zdobędę)...żeby ułatwić przemiane ft4 w ft3 przy tych wynikach?

przepraszam gdy to co czytacie moze brzmieć chaotycznie ale próbuje zrozumieć tą dziwną chorobe

opis z usg
" tarczyca dwupłatowa położona prawidłowo, powiększona w zakresie płata prawego (prawy płat ok 6x2,2x2,1 cm/obj 13 ml/, lewy /hipoplaryczny/5x1,0c1,0 cm /obj.2,4 ml/ cieśń grub 10 mm. Miąższ gruczołowy o nieco niejednorodnie obniżonej echogeniczności i wzmożonym unaczynieniu w dolnym biegunie płata prawego lito-torbielowaty guzek śr 6 mm. Poniżej dolnych biegunów płatów odczynowe węzły chłonne, pozostałe okoliczne węzły chłonne niepowiększone o prawidłowej echostrukturze."
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: jak mam to leczyć?? 09.09.10, 12:27
      Witaj
      Ja nie zmnieniałabym dawki, a poprawiła przemianę FT4 w FT3
      Poziom żelaza niekoniecznie mówi o braku anemii, ważniejsza jest ferrytyna, a najlepiej ocenić całą gospodarkę żelazem. Ważne jest jak wygląda Twoja morfologia?
      Koniecznie trzeba oznaczyć B12 i w razie złego wyniku uzupełnianie.
      Często w hashimoto brakuje innych witamin i mikroelementów- poczytaj o tym
      Zbadaj poziom magnezu, potasu.
      Polecany jest selen zdania są podzielone ale ja uważam,ze nieorganiczny, albo naturalny w postaci orzechów brazylijskich. Dobrze jest uzupełnić cynk, witaminę E i C o tym jest dużo informacji na forum.
      Zawsze rób komplet wyników, bo bardzo ważne jest FT3, a od 2007 roku nie robiłaś tego badania.
      • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 09.09.10, 12:39
        dzięki Wierka

ale FT3 nie zrobiłam raz....z reguły robię
        Teraz też robiłam te oznaczenie

w styczniu 2010 robiłam pełną morfologię która wyszła całkowicie w normach
        podobnie fosfor, potas, sód, wapń, żelazo magnez wszystko w normach

nie oznaczałam ferratyny i b12 ....ale już dzisiaj to zrobiłam

a co z niskim tsh ???

i czy mam brac ten ascofer (żelazo bez recepty) ? żeby przyśpieszyć przemianę

• wierka-5 Re: jak mam to leczyć?? 09.09.10, 14:20
          Z żelazem poczekaj do wyników.
          Tsh wcale nie jest niskie, często przy leczeniu spada poniżej normy.
          • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 09.09.10, 17:58
            odebrałam wyniki

ferrytyna 49, 64 [13-150] 26, 74% -czy to sie na procenty przelicza???
            wit b12 80,1 [191-663] -23,50%
            tsh 0,80 [0,27-4,2] 13,49%
            ft3 3,22 [1,8-4,6] 50,71%
            ft4 1,43 [0,93-1,7] 64,94 %

ewidentnie b12 za mało.....zresztą domysliłam sie wczesniej po swedzeniu i dziwnym uczuciu w kącikach ust.....zaczełam nawet brać wit B complex ale chyba za krótko

co do ferrytyny nie wiem czy taki poziom jest wystarczający....nie muszę brać już w tabletkach???

poczytałam jak radziłaś o wit. i zaopatrzyłam sie w wit c oraz E bez soi

jestem na dawce 75 euthyroxu

i teraz mozecie mi tak łopatologicznie wytłumaczyć.....w jakiej sytuacji miałabym tą dawkę zredukować..zmniejszyć lub zwiększyć???bo nie jestem pewna czy dobrze to rozumiem

bardzo Was proszę o jakąs wskazówkę
            • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 09.09.10, 20:31
              .......czy jest ktoś kto się może jakoś odnieść do moich wyników??????

to co przeczytałam na temat b12...odebrało mi chęć do wszystkiego

przy takim niedoborze dziwie się że wogle chodzę

• psychofinka Re: jak mam to leczyć?? 09.09.10, 21:14
                Powinnaś pokazać wynik B12 lekarzowi rodzinnemu, niedobór masz znaczny, objawy też, zatem powinnaś dostać bez problemu skierowanie na zastrzyki B12, bo same tabletki to za mało w Twoim przypadku.
                Pewnie po jakimś okresie brania zastrzyków będziesz musiała zbadać kontrolnie B12, a jeśli nie wzrośnie, to potrzebne będzie badanie dotyczące tego, czy nie masz upośledzonego wchłaniania tej wit. To częste przy Hashi, niestety.
                Co do żelaza, ja bym pobrała jeszcze tabletki przez jakiś czas.
                TSH masz teraz całkiem niezłe, zwłaszcza w odniesieniu do Twoich planów macierzyńskich. Lepiej w takiej sytuacji, jeśli jest ono niższe niż wyższe, a w ogóle przy Hashi nie jest specjalnie miarodajne... Ważniejsze są hormony, które masz w miarę, tylko przydałoby się, żeby były na wyrównanym poziomie. Jeśli ft3 jest niższe niż ft4, to nie ma potrzeby zmniejszania dawki tyroksyny, tylko faktycznie wystarczy popracować nad przemianą - tu zaleca się m.in. selen.
                Także dawka wydaje mi się ok, powtórz badania za jakieś 6 tygodni, zobaczymy, co się dzieje.
                Co do PCO - czy bierzesz jakieś leki z tego powodu? Antykoncepcja? Czy masz dobrego gina? Czy on zwraca uwagę na Twoje problemy tarczycowe?
                Musisz się obserwować, swoje samopoczucie. Jesienią możesz poczuć się gorzej, może wtedy trzeba będzie dawkę zwiększyć, zapotrzebowanie na hormony jest w takim czasie większe, latem - mniejsze.
                I myślę, że nie masz co się załamywać, bo ludzie z gorszych rzeczy wychodzili smile) Będzie dobrze.
                • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 09.09.10, 21:29
                  Finko smile dzieki za odpowiedź i dobre słowo

to dzieki ginowi dowiedziałam sie że mam hashi....próba znalezienia powiązania pco.

Przez pół roku brałam metfomax, ale w związku z tym iż w tedy nie planowałam ciąży odstawiłam go. Teraz jestem na antykoncepcji yasmin, którą zamierzam odstawić po wyrównaniu hormonu tarczycy.

Co do ft3 i ft4....w jaki sposób następuje wyrównanie tych hormonów.?
                  Wyprowadźcie mnie z błędu jesli sie mylę ale zwiększając wit b12 i selen sprawię że przemiana ft4 w ft3 będzie lepsza i te poziomy się zrównają?

Możecie mi powiedzieć w jakich sytuacjach zmniejsza się dawkę tyroksyny. Jakie to są objawy i jakie wartości hormonów?. Analogicznie przy zwiększaniu wiem co się dzieje, bo przechodziłam przez stany za małych dawek.

Jeszcze raz dziekuję
                  • wierka-5 Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 08:12
                    >Wyprowadźcie mnie z błędu jesli sie mylę ale zwiększając wit b12 i selen sprawię że >przemiana ft4 w ft3 będzie lepsza i te poziomy się zrównają?

Czasami tak , ale czasami nie musisz zobaczyć czy zaskoczy jak nie to wprowadza się lek zawierający FT3 zamiast dotychczasowego- FT4.

Witamina B12 niepokojąco niska, w chorobach tarczycy są jej niedobory, ale przyczyn tak niskiego wyniku należy poszukać.
                    Powinnaś zgłosić się z trym do lekarza i niezależnie od tego co Ci powie, zleci lub nie zrobić badania na Przeciwciała p/ wewnętrznemu czynnikowi Castella i p/ komórkom okładzinowym żołądka. Najlepiej jeszcze przed braniem zastrzyków, bo na wynik czeka się miesiąc.
                    Zastrzyki w Twoim przypadku są konieczne.
                    • wierka-5 Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 08:19
                      Jeśli chodzi o Twoje obecne wyniki tarczycowe to są całkiem dobre, przemiana również.
                      Możesz ewentualnie zwiększyć jeszcze trochę dawkę eutyroksu, aby hormony znalazły się w górnej ćwiartce przedziału. Nie wiem jak to znosisz więc trudno radzić.
                      • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 08:45
                        Dzięki Wierka smile

Badania o których wspominasz zrobię oczywiście. W poniedziałek pójdę do rodzinnego z tym wynikiem b12. Mam nadzieję że da mi te zastrzyki.

Co do podnoszenia dawki.....to ostatni raz podnosiłam jakoś rok temu bo źle się czułam z 50 na 75. Nie mogłam funkcjonować, byłam ospała, miałam ogromne doły, brak koncentracji zupełny. Od momentu podniesienia dawki na razie jest ok.
                        Teraz mam bóle głowy, suchość skóry ale to głównie chyba wina tej wit b12

• zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 09:08
                          Wierko
                          a jak sie robi te badania o któych wspominałaś?

Te przeciwciała oznacza się we krwi??
                          • harmoniak Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 10:17
                            Tak z krwi.

Zwróć uwagę, że Wierka radzi Ci zrobić te przeciwciała jeszcze przed zastrzykami, które KONIECZNIE musisz dostać. Wynik b12 jest okropny.
                            • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 11:42
                              obdzwoniłam wszystkie laboratoria w mieście

Jedno robi p/komórkom okładzinowym....na Castella żadne

jestem z Olsztyna

Mój lekarz rodzinny jest raczej z tych co to się przydają do wypisania recepty. Raczej mi nie pomoże.

A mój paradoks zyciowy polega na tym..że ja tak wogle to nigdy nie chorowałam. Nie byłam anie jednego dnia na zwolnieniu lekarskim.

Własciwie poza Hashi to jestem zdrowa jak koń smile

taki wisielczy humor...sorry

Spróbuje jakoś sie wcisnąc do swojego endo prywatnie. Moze ona mnie pokieruje jakoś, poza rodzinnym oczywiście.

A może jest tu ktoś przypadkiem z Olsztyna i robił gdzieś takie badania?
                              Będę wdzięczna za info wszelkie.

pzdr

• wierka-5 Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 13:07
                                Jestem z innego końca Polski więc nie pomogę.
                                Też początkowo lab oznaczyło tylko p/p komórkom okładzinowym, dopiero jak zobaczyłam listę badań tego lab. dostępną w internecie zobaczyłam że te badania występują oddzielnie ale i razem . Laborantka nie wiedziała o tym znalazła to jedno i mnie błędnie poinformowała.
                                Więc może też sprawdź.
                                W każdym razie Castell jest ważny, bo szczególnie u osób młodszych mogą występować właśnie te przeciwciała przy braku zmian w żołądku widocznych w gastroskopii i jest to jedyne badanie mogące potwierdzić albo wykluczyć przyczynę niskiego poziomu B12.
                                Przy złej pracy tarczycy też mogą występować niedobory B12 ale wówczas uzupełnia się witaminę doraźnie, a w przypadku p/ Castella zastrzyki są na całe życie.
                              • harmoniak Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 13:09
                                A do szpitali dzwoniłaś?
                                • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 13:46
                                  No właśnie zaczęłam obdzwaniać szpitale
                                  i znalazłam w poliklinice te badania za 93 zł komplet, miesiąc oczekiwania na wyniki.

Udało mi się również w poniedziałek wcisnąć w nieoczekiwane okienko mojej endo....

Jak zdążyłam się zorientować to ona może mi przepisać zastrzyki z wit.

Przeciwciała oznaczę....zastrzyki przyjmę i chyba żyć będę
                                  big_grin

dzięki jeszcze raz.....jakoś się po przeczytaniu Was...."podniosłam" na duchu
                                  i przede wszystkim zbadałam tą witaminę......jesteście wielkie naprawde
                                  smile
                                  • harmoniak Re: jak mam to leczyć?? 10.09.10, 13:53
                                    Pogratuluj raczej sobie, ze wzięłaś sprawy w swoje ręce smile

I fajnie, że znalazłaś lab.
                                    • czupakabra27 pytanie do Wierki 10.09.10, 13:56
                                      Wierka, nie wiesz czy te bad żołądkowe można zrobić biorąc omeprazol?
                                      • wierka-5 Re: pytanie do Wierki 11.09.10, 22:06
                                        czupakabra27 napisała:

> Wierka, nie wiesz czy te bad żołądkowe można zrobić biorąc omeprazol?
                                        Nie bardzo wiem o jakie badania pytasz.
                                        Jeśli o przeciwciała to tak
                                        • czupakabra27 Re: pytanie do Wierki 12.09.10, 11:12
                                          Tak, przeciwciałasmile Dzięki!
                                  • psychofinka Re: jak mam to leczyć?? 11.09.10, 09:58
                                    Faktycznie, dopiero potem do mnie dotarło, że masz naprawdę duży ten niedobór i z badaniami nie ma co czekać. Fajnie, że udało Ci się znaleźć lab, zapisać na wizytę, działaj dalej.
                                    Gin też powinien wiedzieć o tym wyniku, żeby mieć pełen obraz sytuacji.
                                    • zeglarka77 Re: jak mam to leczyć?? 13.09.10, 09:30
                                      dzisiaj idę do endo...ciekawa jestem co mi powie
                                      hehe

a od jutra zastrzyki (mam nadzieję)....wiem że podobno bolą....a do tego ja sie jakoś śmiertelnie ukłuć boję
                                      ech to będzie ciężki dla mnie okres

acha i jeszcze jedno....po obnażeniu braku tej witaminy i dolegliwości z tym związanych przypomniały mi się wszystkie objawy jakie miewałam, a które bagatelizowałam chyba zasadnie wtedy.
                                      A teraz wszystko mnie dopadło w podwójnej dawce...ręcę drętwieją bardziej do tego stopnia ze zasnąc nie mogłam, mdliło mnie całą sobotę, w niedziele kuło pod łopatką (kuje do teraz), a dzisiaj mam fale gorąca i ciężko mi złapać oddech....takie pogorszenie w ciągu kilku dni
                                      ....hehe.....smile

człowiek to dziwna istota...no ale jak sobie można ciążę wmówić to co dopiero kilka innych rzeczy

smile

p.s....przynajmniej humor mnie nie opuszcza...ale to też pewnie jakieś oszustwo mojego mózgu wink w tych ciężkich warunkach

Miłego dnia...

p.s.2....pobędę sobie trochę dłużej u Was
    • zeglarka77 efekt wizyty u endo 13.09.10, 17:12
      Mam powtórzyć badania b12 i morfologię krwi bo z tej którą miałam robioną w styczniu wynika bardzo dobry mój stan

A jesli ten niedobór się potwierdzi to moja endo bedzie szukać przyczyn, usg brzucha gastroskopia itd.....ale nie poda zastrzyków z b12...

Przyznaję że nic już nie rozumiem

jakie miałam wyniki wit b12 pisałam
      ale jeszcze raz podam
      i podam również wyniki morfologii krwi ze stycznia

endo twierdzi ze wynik b12 to pomyłka lab....fajnie byłoby big_grin

Słyszałam również ze niska b12 i ferrytyna zmienia morfologie tak ze wychodzi w odczycie w normach

mam jeszcze więcej atpliwości niż na początku

tak czy siak podaję morfologie...możee ktoś się tu na tym zna

PARAMETRY PODSTAWOWE
      WBC 5,54 [4-10]
      RBC 5,11 [3,9-5,2]
      HGB 15,0 [11,5-15]
      HCT 43,7 [33,5-44,5]

WSKAŹNIKI CZERWONOKRWINKOWE
      MCV 85,5 [80-96]
      MCHC 34,3 [32,4-36]
      MCH 29,4 [27-34]
      RDW-CV 14,4 [11-14,5]

PŁYKI KRWI
      PLT 257 [150-350]
      PDW 15,2 [9-17]
      MPV12,2 [9-13]
      P-LCR 40,8 [13-43]

ROZMAZ
      NEUT 3.33 [1.8-6,8]
      NEUT% 60,2 [45-68]
      LYMPH 1,58 [1-4,4]
      LYMPH% 28,5 [25-40]
      MONO 0,39 [0,1-1]
      EO 0,19 [0,04]
      EO% 3,4 [1-6]
      BASO 0,05 [0-0,2]
      BASO% 0,9 [0-2]

ŻELAZO 134 [37-145]
      AST 17 [5-40]
      ALT 17 [5-40]

WYNIKI Z WRZESNIA 2010
      WIT B12 80,1 [191-663]
      FERRYTYNA 49,64 [13-150]

czy mozliwe jest aby w okresie 8 miesiecy rozwineła sie niedokrwistość
      ??

• psychofinka Re: efekt wizyty u endo 13.09.10, 18:24
        Moim zdaniem 8 miesięcy to szmat czasu i wszystko się może zdarzyć. Morfologię na pewno warto powtórzyć.
        Postawa Twojej endo mnie zadziwia, jak ci lekarze mogą spokojnie spać...
        Dała Ci choć skierowanie na to B12?
        Dla spokoju może faktycznie je powtórz i udaj się do niej jeszcze raz. Oby to była pomyłka laba, tylko w takim razie skąd masz te wszystkie objawy?...
        Co najbardziej istotne, dlaczego niby nie da zastrzyków??? Podała jakieś uzasadnienie? Może porozmawiaj z lekarzem rodzinnym. Z tego, co wiem, powinien dać skierowanie.
        Znam osobiście osobę, która miała morfologię w normie, a przy tym znaczny niedobór ferrytyny, więc to bzdura, że morfologia wszystko wykaże.
        Ech.
        • wierka-5 Re: efekt wizyty u endo 14.09.10, 08:59
          >więc to bzdura, że morfologia wszystko wykaże.
          Zgadzam się z tym. Objawy hematologiczne przy braku B12 są często poprzedzone innymi- są objawami późnymi. Podaje się ,że na 4 przypadki, aż w w 3 nie widać zmian w morfologii.
          Też nigdy nie było u mnie ich widać.
          Twoja morfologia styczniowa wygląda dobrze, może warto ją powtórzyć. Poszukaj wyników dawniejszych. Zdarza się tak,że nowe wyniki są dobre, a zmiany były widoczne w dawniejszych.
          Zmian w morfologi w parametrach MCV, MCHC, MCH nie widać w przypadku jednoczesnego braku żelaza i B12.
          Niedobór B12 maskuje też nadmiar kwasu foliowego.
          Błędy w lad. zdarzają się więc powtórzenie badania B12 może rozwiać wątpliwości.

Zwracam uwagę,ze przy dodatnich tylko przeciwciałach Castella gastroskopia może być dobra.
          • zeglarka77 Re: efekt wizyty u endo 14.09.10, 10:45
            przyznaję...że mam prawdziwy mętlik w głowie sad teraz

dzisiaj zrobiłam morfologię z rozmazem i jeszcze raz wit b 12

jak sie niedobór potwierdzi to pójde do rodzinnego.
            Szanowną Panią Profesor Endokrynolog będę omijać dużym łukiem

• zeglarka77 nowe wyniki 14.09.10, 17:53

wit b12 318 [197-866]

morfologia
      WBC 7,3
      RBC 5,2
      HGB 15,2
      HCT 47,0
      MCV 90
      MCH 29,3
      MCHC 32,4
      RDW 12,7
      PLT 286
      MPV 11
      PCT 0,315%
      PDW 22%

NEU% 72,1
      LYM% 21,7
      MON%3,8
      EOS%1,7
      BAS% 0,7

ALY% 0,3
      LIC% 0,7

tamto lab najwyraźniej się pomyliło bo poziom b12 nie jest taki zły (80,1) i morfologia i tak jest ok

Endo powiedziała mi ze podobne objawy moze dawac również wit b6 którą kazała mi brać

Chyba nie mam po co iść do rodzinnego z tym wynikiem bo zły nie jest

co?
      • wierka-5 Re: nowe wyniki 14.09.10, 21:45
        Wynik B12 18% nie jest dobry.
    • zeglarka77 czy dobrze kombinuję??? 27.11.10, 10:44
      witam ponownie smile
      od 2 tygodni czuję się kiepsko.....koło 13-16 normalnie mogę spać na stojąco po zamknieciu oczu
      nic mi się nie chce (może to lenistwo) i się jakaś grubsza robię pomimo braku zmiany diety

pomyslałam że pewnie czas na zmiane dawki
      zrobiłam oznaczenie

FT4 79.80% [ wynik 19.98, norma (12 - 22)]
      FT3 59.19% [ wynik 5.29, norma (3.1 - 6,8)]
      TSH: 5.58% [wynik 0.601, norma (0.4 - 4) ]

porównując do poprzednich nie jest źle raczej
      oprócz tego biorę witb12 niemiecką (ale nieregularnie), jadłam przez jakiś czas orzechy brazylijskie teraz selen niemiecki, oprócz tego łykam tran i czasem magnez na noc

Po ujrzeniu wyników stwierdziłam że może pogorszenie samopoczucia związane jest ze zmianami w pogodzie?? Ciśnienie mam dobre, prawie książkowe.

Czy możecie mi powiedzieć jak w takim przypadku poprawić sobie samopoczucie???

Nie chciałabym kombinować z eutoryksem (dawka 75), bo chyba jeszcze nie muszę.
      Skończyłam również brać antykoncepcje, teraz będzie pierwszy miesiąc bez.
      • zeglarka77 Re: czy dobrze kombinuję??? 27.11.10, 11:46
        weszłam na test i wyszło mi 24 punkty

Objawy, które odczuwasz
        duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        łamliwe paznokcie
        częste bóle głowy (w szczególności migreny)
        nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
        przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
        pogorszenie wzroku lub słuchu
        trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
        problemy z dziąsłami
        niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
        denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
        wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
        trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
        problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
        trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
        2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
        objaw Raynauda (białe lub niebieskie zabarwienie palce gdy jest zimno)
        3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
        którąś z następujących chorób autoimmunologicznych: cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość
        4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
        spuchnięte powieki lub worki pod oczami
        nadmiar woskowiny w uszach
        zauważalnie chłodniejsza skóra
        nadmiernie sucha lub szorstka skóra

troche tego jednak jest...choć może w życiu codziennym nie jest to tak uciązliwe
        Mam również ostatnio (własnie dosłownie przed chwilą miałam), taką jakby duszność, jakbym nie mogła złapać powietrza i czuję sie tak dziwnie. W pracy, wtedy wychodzę na powietrze.

Wiem że jesienia i zimą dobrze jest czasem podnieść dawkę dla lepszego samopoczucia, ale przy tych wynikach czy mam to zrobić??

Proszę o radę
        • harmoniak Re: czy dobrze kombinuję??? 27.11.10, 12:28
          Wyniki są w miarę przyzwoite. Choć różnica między % wynosi 20. Może masz anemię?
          Radzę sprawdzić ferrytynę, ostatnio miałaś ją niską, oraz morfologię.
          Sama mam obecnie ferrytynę poniżej normy i też mam takie duszności. Dochodzi do tego zmęczenie.

Bierz dalej selen.
    • zeglarka77 prośba o opinie - po długiej przerwie 17.09.14, 20:08
      Witam po bardzo długiej przerwie Nie pisałam ale zaglądałam często na forum.....
      w swym pierwszym poście pisałam o planach na ciąże...wtedy nic z tego nie wyszło

Obecnie jestem przygotowana na ciążę i razem z mężem pracujemy nad tym wink
      ginekologicznie jak zapewnia mnie lekarz jestem przygotowana
      endokrynologicznie myślę że też, choć nie mam pewności dlatego po tak długim czasie proszę Was o pomoc w interpretacji wyników. Wizytę u edno mam dopiero 1 października (trochę sie obawiam bo to mój nowy lekarz), ale trochę się niepokoję że mogę zaszkodzić dziecku które może właśnie zaistniało smile

nie przedłużając uzupełniam moje wyniki:
      11.2010

TSH 5.56% [wynik 0.6, norma (0.4 - 4)
      FT4 79.80% [wynik 19.98, norma (12 - 22)]
      FT3 59.19% [wynik 5.29, norma (3.1 - 6.8)]

biorę euthurox 75mg...czuję się dobrze

brak mi wyników z 2012

12.2013

TSH 8.40% [wynik 0.6, norma (0.27 - 4.2)]
      FT4 54.55% [wynik 1.35, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 30.71% [wynik 2.66, norma (1.8 - 4.6)

euthyrox 75mg

09.2014

TSH 5.09% [wynik 0.47, norma (0.27 - 4.2)]
      FT4 61.04% [wynik 1.4, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 50.71% [wynik 3.22, norma (1.8 - 4.6)]

dawka euthyrox wciąż 75 mg...od połowy sierpnia pogoszyło mi się samopoczucie....wypadają mi włosy...ciągle sucha skóra pomimo licznych "smarowideł", ospałość, takie przytępienie jakby, a od tygodnia lekki ból głowy więc zrobiłam dodatkowo oznaczenie:

ferrytyna 18.06% [wynik 37.74, norma (13 - 150)]

witamina B12 7.22% [wynik 225.1, norma (191 - 663)]

czyli bardzo słabe wyniki. Z wynikami poszłam do rodzinnego lekarza który nie zauważył podstaw do suplementacji. Jem od dłuższego czasu selen..znaczy orzechy brazylijskie oraz biore kwas foliowy więc to pewnie się przyczyniło do lepszej przemiany t4 w t3.
      Niepokoją mnie te wyniki bo uważam że są niskie....szczególnie boje się w kontekście dziecka....bo i tak problemów pewnie będę miała dużo więc chciałabym uniknąć niepotrzebnego ryzyka (wystarczy ze mam juz 37 lat)

I co oznacza takie niskie TSH...to ma związek z zanikającą tarczycą?

witaminę B 12 powinnam uzupełnić....prawda? ....ale jak to zrobić kiedy rodzinny nie widzi podstaw....podobnie żelazo

proszę Was o opinie na temat tych wyników....dobry moment na ciążę?

p.s....może wśród Was znajdzie się koleżanka która miała do czynienia z tak późnym macieżyństwem i mogłaby służyć radą... smilesmile
      • zeglarka77 Re: prośba o opinie - po długiej przerwie 19.09.14, 21:36
        Czy moge jeszcze raz prosić Was dziewczyny o opinie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka