Dodaj do ulubionych

Moje wyniki badań.

06.12.10, 20:54
Witam, jestem tu nowa. Potrzebuję rady od was. Miałam robione badania hormonalne w szpitalu położniczym na karowej i przy okazji tych badań wyszło, że mam autoimmun chorobę tarczycy. Moje wyniki z maja:
TSH 1,8 (0,25-5)
FT4 14 (9-20) procentowo wyszło 45,45%
TG Ab 41,8 (do 70)
Anty - TPO Ab 422,1 (do 50)
Lekarz przy okazji wizyty po tych badaniach stwierdził, że tarczycy narazie nie trzeba leczyć...
Nie podobał mu się mój poziom kortyzolu i zlecił mi zrobienie badania ACTH rano i wieczorem. Dzisiaj odebrałam te wyniki i wyszły poniżej normy. Hamowanie dexamethasonem wyszło dobrze. Nie wiem czy to ma jakiś związek z tarczycą??
Obserwuj wątek
    • madzi1 USG maj '10 06.12.10, 20:57
      Prawy płat tarczycy o wym. 17x17x43 mm (obj. 6,6ml). Lewy płat tarczycy o wym. 16x15x45 mm (obj. 6ml). Cieśń szerokości 3,5mm. Echostruktura płatów jednorodna. W badaniu pd nie stwierdzono wzmożonego przepływu przez miąższ.
    • madzi1 USG 11 '10 06.12.10, 21:00
      Tarczyca prawidłowej wielkości, typowej lokalizacji. Struktura i echogeniczność miąższu niejednorodne ze zmianami zwyrodnieniowymi, obraz USG odpowiada chorobie hashimoto. Zmian ogniskowych o chrakterze guzków litych i zwapnień nie znaleziono. Tchawica nie wykazuje zwężeń i przmieszczeń.
      • anka.83 Re: USG 11 '10 06.12.10, 21:44
        1) dlaczego leżałaś w tym szpitalu - problemy z zajściem w ciążę?
        2) kortyzol jak rozumiem był za wysoki (bo niskie ACTH)?
        3) związek z hormonami tarczycy istnieje jak najbardziej - nadmiar kortyzolu hamuje produkcję T3, powoduje, że mimo normalnych poziomów hormonów tarczycy, organizm nie jest w stanie ich wykorzystać, co de facto daje objawy niedoczynnosci.
        • madzi1 Re: USG 11 '10 06.12.10, 22:03
          Im więcej czytam tym mniej wiem uncertain W szpitalu byłam na diagnnostyce hormonalnej. Odstawiłam pigułki po dlugim czasie ich brania. A zaczęłam je brać bo miałam nieregularne miesiączki, trądzik, trochę większe owłosienie niż powinno być. Problemów z zajściem dopiero się obawiam. Odstawiłam pigułki i poszłam na badania, w nadzieji, że wszystko będzie dobrze. I za jakiś czas będzie można się starać o dzidzie.
          Kortyzol w pierwszej fazie cyklu wygladał tak:
          godz. 6 - 153,12 (54,94-287,56)
          godz. 7 - 243,06 (54,94-287-56)
          godz. 21 - 128,53 (24,61-171,52)
          godz. 22 - 159,25 (24,61-171,52)
          testosteron 0,6 (0,1-0,9)
          Podam jeszcze poziom innych hormonów, bo przed chwilą wyczytałam, że to też się wiąże z tarczycą. Tylko niestety do nich nie mam norm podanych uncertain
          DHEA-SO4 - 5,0
          SHBG - 44,1
          17OH - 0,95
          Androstendion 5,0
          Poziom ACTH oznaczany tydzień temu: 9 rano 1,7 (4,7-48,8), godz. 17 - 3,8 (4,7-48,8).
          USG nadnerczy wyszło ok.
          Przeraził mnie niski wynik DHEA-SO4 bo co prawda nie mam normy, ale z tego co zdąrzyłam się zorientować powino być duuuuuuużo wyższe uncertain
          Jutro mam wizytę u endokrynologa. Piszę tutaj, bo mam nadzieję, że podpowiecie mi o co ją ytać i na co zwrócić uwagę.
    • madzi1 Re: Moje wyniki badań. 09.12.10, 11:00
      Po wizycie u endokrynologa wygląda to tak. Pani twierdzi, że narazie żadnych leków na tarczycę brać nie muszę bo nie mam niedoczynności, ani nadczynności. Czy powinnam drążyć ten temat czy nie? Bo przeciwciała są wysokie, ale TSH w normie....
      Co do kortyzolu i ACTH to trzeba te badania powtórzyć. Bo jak pani dr, stwierdziła ACTH powinno być u mnie raczej za wysokie niż za niskie i może to być wina laboratorium w którym oznaczałam ACTH. Powtarzać będziemy też prolaktynę bo jest wg. niej za wysoka.
      Na wizycie byłam prywatnie, u lekarz pracującej w szpitalu bielańskim. Chwała jej za to, że zapisała mnie do siebie na następną wizytę do przyszpitalnej przychodni i tam będę powtarzać badania, czyli nie będę musiała dodatkowo za to płacić. Czy jest dobra czy zła to ciężko mi ocenić niestety.
      • anka.83 Re: Moje wyniki badań. 09.12.10, 11:19
        madzi1 napisała:

> Po wizycie u endokrynologa wygląda to tak. Pani twierdzi, że narazie żadnych le
        > ków na tarczycę brać nie muszę bo nie mam niedoczynności, ani nadczynności. Czy
        > powinnam drążyć ten temat czy nie? Bo przeciwciała są wysokie, ale TSH w normi
        > e....

Przede wszystkim, powtórzyłabym panel tarczycowy wraz z fT3 (TSH, fT3, fT4), bo na podstawie ilości krążącego fT3 można też wnioskować problemy z nadnerczami.

> Co do kortyzolu i ACTH to trzeba te badania powtórzyć. Bo jak pani dr, stwierdz
        > iła ACTH powinno być u mnie raczej za wysokie niż za niskie i może to być wina
        > laboratorium w którym oznaczałam ACTH.

ACTH musi być zmierzone natychmiast po pobraniu, bo jest bardzo nietrwałe. Niestety, w większości labolatorium to badanie jest wysyłkowe (kompletnie bez sensu, bo zanim dotrze na miejsce przeznaczenia, to może połowa ACTH się rozpaść i wynik wyjdzie za niski; moj lab wysyłał z poznania do krakowa aż, wyszła połowa normy).

Wejdź na mój wątek, tam jest dużo o kortyzolu i nadnerczach napisane:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104975959,104975959,wyniki_po_pol_roku_leczenia_prosze_o_pomoc_.html
        Zacznij od wątku "Głupie wyniki", dalej podane są linki do stron informacyjnych, lista objawów (zobacz, czy masz jakieś).

> Powtarzać będziemy też prolaktynę bo jes
        > t wg. niej za wysoka.

Jest to typowy objaw niedoczynności.

• madzi1 Re: Moje wyniki badań. 09.12.10, 11:27
          Dzięki za link, szukałam właśnie twojego wątku, ale nie mogłam znaleźć smile
          Moje ACTH wysyłali z Warszawy do Bydgoszczy. Nie wiedziałam, że oznaczać trzeba od razu. Teraz już wiem i na przyszłość będę zwracać na to uwagę.

> Przede wszystkim, powtórzyłabym panel tarczycowy wraz z fT3 (TSH, fT3, fT4), bo
          > na podstawie ilości krążącego fT3 można też wnioskować problemy z nadnerczami.

29 grudnia mam wizytę u pani dr. zobaczę jakie dokładnie badania będzie chciała powtarzać. W razie czego zagadnę ją o to ft3, a jak nie to powtórzę badania prywatnie.

> > Powtarzać będziemy też prolaktynę bo jes
          > > t wg. niej za wysoka.
          >
          > Jest to typowy objaw niedoczynności.
          >
          Hymm no to może moje pytanie będzie głupie. Ale przecież TSH miałam na poziomie 1,8, to chyba nie jest niedoczynność??

• madzi1 Re: Moje wyniki badań. 11.12.10, 14:13
          > Zacznij od wątku "Głupie wyniki", dalej podane są linki do stron informacyjnych
          > , lista objawów (zobacz, czy masz jakieś).
          >
          Przeczytany. Z objawów wychodzą mi tylko dwa. Test z ciśnieniem wychodzi tak, że po wstaniu ciśnienie jest takie samo jak przy siedzeniu, o ile dobrze je mierzę.

Byłam w czwartek u jednego z gin-endo z dobrymi opiniami. I teraz to już wogóle mam mętlik. Nie przejął się prolaktyną, nie przejął się kortyzolem, ACTH.
          Co do hashimoto kazał mi brać selen i tylko tyle. Za trzy miesiące kazał wrócić z oznaczonym TSH i ft4.
          Mam teraz opinie trzech różnych lekarzy i właściwie każdy mówi co innego. No ja nie wiem, co jest z tymi lekarzami. Mam jednak wiiieeeelką nadzieję, że jak powtórzę ten kortyzol i ACTH w szpitalu to wyjdzie dobrze.
          • anka.83 Re: Moje wyniki badań. 11.12.10, 16:51
            Niedoczynność a Twoje niskie TSH, juz tłumaczę:

Przy niedoborze kortyzolu fT3 nie jest w organizmie odpowiednio zuzywane (stąd mówię o tym zbadaniu jego pozimu), w zw z czym dosć duzo go krąży we krwi. Przysadka widzi dużą ilośc krążących hormonów tarczycy w zw z tym produkuje mniej TSH, ale tak na prawdę jest się w niedoczynności, bo bez kortyzolu organizm nie może używać fT3 dla swoich potrzeb. Taki paradokssmile

Stwierdziłaś, że z objawów na moim wątku masz raptem 2, ja mam praktycznie całą listę, więc może się okazać, że to jednak nie kortyzol...Ale zbadać trzeba.

• anka.83 Re: Moje wyniki badań. 11.12.10, 16:56
              Tfu, pomyliły mi się wątki, u Ciebie jest podejrzenie nadmiaru kortyzolu, prawda?

Mimo wszystko temat aktualny, bo nadmiar kortyzolu z kolei HAMUJE przemianę T4 do T3 i ponownie - mozna wpaść w niedoczynność. Niskie TSH to niestety problem przy Hashimoto, często zachowuje się nieadekwatnie do poiomu hormonów, trudno powiedziec dlaczego.
    • spencer1 Re: Moje wyniki badań. 11.12.10, 16:16
      jakie robilas jeszcze badania? estrogen? prolaktyna??
      • madzi1 Re: Moje wyniki badań. 12.12.10, 23:15
        Robiłam prolaktynę, insulinę, fsh, lh, estradiol, testostreon, obciążenie glukozą, progesteron. I jeszcze te o których pisałam już wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka