Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników-ciąża

07.01.11, 17:29
Prawdopodobnie jestem w ciąży (tak dziś wykazały dwa testy). Dziś odebrałam też wyniki

tsh 0,83 (0,27-4,20)
ft3 3,25 (2,00-4,40)
ft4 1,58 (0,93-1,70)

skorzystałam z internetowego kalkulatora i:

FT4 33.33% [ wynik 1.58, norma (0.27 - 4.2)
FT3 52.08% [ wynik 3.25, norma (2 - 4.4)

Jak to rozumieć? Pierwszy raz w życiu zrobiłam ft3, ft4.
Jestem po usunięciu tarczycy (10 mcy), biorę euthyrox 100.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 18:01
      Wyniki sugerują, że dawka jest za niska. Druga rzecz to Twoje samopoczucie. Same wyniki to tylko cyferki.

Pewnie będziesz musiała zwiększyć dawkę z okazji ciąży smile
      • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 18:10
        Harmoniak. Czuję się targicznie. Myślałam, że jest za duża, bo:

- ledwo mogę wejść po schodach, gdy tam dotrę, dyszę jak 80-letnia babcia
        - czasem z trudem łapię powietrze
        - czuję cały czas uderzenia gorąca, a zawsze (przed operacją) byłam zmarzluchem z wiecznie zimnymi stopami.
        - zauważyłam suchą skórę na twarzy, zawsze miałam cerę mieszaną.
        - kołotanie serca
        - straszliwe problemy z pamięcią.

Nie są to obawy związane z ciążą, bo jestem w niej ze 2 tygodnie.

Z tego, co czytam na forach, to raczej objawy nadczynności?
        Jak myslisz?
        • stapelia Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 18:16
          Gratulacje koleżance po fachu wink
          ja bym ze zmianą dawki poczekała bo w ciąży to się zmienia jak w kalejdoskopie. Mnie np TSH spadło i lekarz kazał zmniejszyć dawkę na chwilkę.
          A takie objawy jak ty poza suchą skórą to miałam w niedoczynnoścismile
          • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 18:21
            Jasne, że poczekam, tym bardziej, że już jutro mam wizytę. Tsh od kilku miesięcy mam na tym samym poziomie, tzn. 0,83 - 0,87.
            Zrobiłam ft3 i 4, bo myślę sobie - rany ki czort, skoro tsh dobre, to dlaczego tak fatalnie się czuję?

-
            Zdania są jak d*py. Podzielonewink
            • djpa Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 21:47
              A ferrytyna? Nie masz czasem anemii?
              • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 22:10
                Hm, typowo ferryny nie robiłam ale hemoglobina 13, więc chyba nie
                • harmoniak Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 22:42
                  Hemoglobina bez rewelacji...
                  • djpa Re: interpretacja wyników-ciąża 07.01.11, 22:51
                    Harmoniaku, nasza endo na moją hemoglobinę 12.9 przy normie od 12 powiedziała, że słaba. Ferrytyna też niska była i żelazo dostałam.
                    • jurmik Re: interpretacja wyników-ciąża 08.01.11, 13:32
                      Nasza endo tak mi wytłumaczyła związek między ferrytyną a hemoglobiną - hemoglobina powstaje z żelaza, więc jak zapasy żelaza są małe czyli jest niska ferrytyna, organizm tworzy tej hemoglobiny tylko aby, aby - czyli 12 czy 13, by na dłużej tych marnych zapasów wystarczyło. A jak ma tego żelaza zapasowego dużo, to hemoglobina jest 14 czy wiecej (a że hemoglobina przenosi tlen, to lepiej mieć jej więcej niz mniej). A hemoglobinę organizm musi produkować stale, bo czerwone krwinki, w których ona jest, żyją krótko - nie pamietam dokładnie ile.
                      I jak to mi wyjaśniła, to teraz pilnuję, by co jakiś czas uzupełnić swoje zapasy żelaza, bo wiem, po co.
                      • iwonagos Re: jeszcze jedno kochane 08.01.11, 21:54
                        Byłam u endo, na razie kazała zostać przy dawce 100 i za miesiac skontrolowac ft4 i tsh. Wszystko pieknie ładnie, ale zapomniałam zapytać, czy brać selen w ciąży. Cały czas myślałam o tym, ale wyszło z głowy ucchhhh. Można?
    • iwonagos Re: i jak z tym selenem? 09.01.11, 19:44

• iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 08.04.11, 20:39
      No niestety tym razem Ft4 nie za dobre. Jestem w 17 tc. Do tej pory wszystko było idealnie, a tu masz babo placek...

tsh 0,72 (0,27 - 4,20)
      ft4 0,91 (0,8 - 1,3) powinno być w ciąży w górnej granicy normy

Biorę 100 euthyroxu. Zwiększę dawkę. Jak myślicie, czy o 25?
      • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 09.04.11, 10:58
        Odezwijcie się kobietkismile

I jeszcze jedno. Zawsze byłam pewna, że hormony powinno robić się min 4 tyg od zmiany dawki. Czy jeżeli zrobię FT4 po 2 tyg od zmiany dawki, to będzie dobrze? Czy się już sprawdzi, jak działa nowa, zwiększona dawka euthyroxu?
        • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 09.04.11, 12:08
          Zwariuję sama ze sobąsad Tak na raty piszę, jak sobie przypomnę. Dziewczyny, dodadam jeszcze, że endo uważa, że skoro tsh jest takie dobre, nie ma co zwracać uwagi na ft4 i nie ma co dawki zwiększać. Nie zgadzam się z nią, dlatego napisałam z prośbą o waszą radę.
          • djpa Re: interpretacja wyników-ciąża 09.04.11, 21:55
            Jeśli masz wyciętą tarczycę, to żelazo nie pomoże Ci na fT4.

W ciąży krew zawiera więcej wody, anemia do pewnego stopnia jest w ciąży zjawiskiem fizjologicznym, oprócz hemoglobiny powinno się spojrzeć też na inne parametry. Ale Twoja hemoglobina jest mimo to trochę za niska. Zbadaj ferrytynę, z pustego i Salomon nie naleje, jeśli rzeczywiście masz anemię, to dziecko też może mieć - w okolicach 5-6 miesiąca życia.

A jak się czujesz? Martwienie się nic tu nie pomoże. Dla spokoju możesz skonsultować się z innym lekarzem. I ogólnie, rób tak, abyś była spokojna. Matczyna intuicja znaczy bardzo dużo. Jeśli fT4 Ciebie niepokoi, to trzeba coś z tym zrobić.

Wygląda na to, że masz normy na fT4 dla kobiet w ciąży, bo te normy są niższe niż w Twoim pierwszym poście w tym wątku. Zauważ, że Twoje fT4 jest więc poniżej normy dla kobiet nie w ciąży.
            • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 09.04.11, 22:02
              Dziękuję za odpowiedź.
              • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 15.08.11, 21:59
                Dziewczynki, pojawiam się znowu ze swoimi wynikami

tsh 0,23 (0,27-4,20)
                ft4 0,78 (0,7 - 1,2)

Dawka 125 euthyrox, 35 tydzień ciąży.
                Tsh trochę za niskie, chociaż tragedii nie ma, ale ft4? Powinno by w ciąży w górnej granicy a u mnie ledwo w granicy. Do endo nie mam siły się wybrac, do porodu 4 tyg. Co takie wyniki oznaczają?
                • iwonagos Re: proszę o pomoc 19.08.11, 22:31

• harmoniak Re: interpretacja wyników-ciąża 21.08.11, 21:11
                  Rozumiem że czujesz się nie za dobrze skoro nie masz siły iść do endo. A co z porodem? To dopiero będzie męczące.

FT4 jest za niskie, ja zwiększyłabym dawkę o 25, a co najmniej o 12.5. Musisz mieć siły na poród!

Czy nie możesz zadzwonić do endo?

Sorry że czekałaś tyle na odpowiedź. Wystarczy zagrozić że założysz nowy wątek i od razu jakiś admin pisze big_grin
    • iwonagos Re: interpretacja wyników-ciąża 20.08.11, 22:12
      z tego wynika, ze jezeli sie nie rozpocznie nowego watku to sie nie da, bo do starych to chyba nikt nie zaglądasad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka