Dodaj do ulubionych

chłopiec lat 7

09.04.11, 10:01
Witam, mam pytanie - co sądzić o takich wynikach mojego siedmioletniego syna? TSH niby w normie, tf3 z kolei powyżej...jest niskim chłopcem (3-10 centyl) czy te wyniki mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy?

TSH-3 generacji 2,38 ulU/ml norma: 0,27-4,20 ulU/ml
FT4 1,29 ng/dl norma: 0,932 -1,71 ng/dl
FT3 4,87 pg/ml norma: 2,02 - 4,43 pg/ml

Będę wdzięczna za komentarze, pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • katklos Re: chłopiec lat 7 09.04.11, 13:26
      Dodam, ze synek ma niski, zachrypnięty, zupełnie niedziecięcy głos. Laryngolog dopatrzył się u niego guzków śpiewaczych (rzeczywiście dużo i głośno mówi), ale może ten głos to 'sprawka' tarczycy..?
    • djpa Re: chłopiec lat 7 09.04.11, 15:10
      Spytaj się w laboratorium, czy normy na fT3 są na pewno dla dzieci.
      Z reguły małe dzieci mają fT3 u góry normy lub nieco powyżej normy fT3 dla dorosłych i dlatego mają swoje normy na fT3.

Dzieci mają też z reguły wyższe TSH i to jest OK. U dziecka TSH około 2.0-2.5 uznawane jest za dobre. Jednak należy także zwracać uwagę na objawy.

ALE, skoro fT3 wyszło Wam powyżej normy, to możecie poprosić o skierowanie do endo dla dzieci. Niech zbada synka dokładnie, rozwieje Twoje wątpliwości. Osobiście jest mi trudno powiedzieć, czy te wyniki na coś wskazują. Co do wzrostu - to też zależy, jaki jest wzrost rodziców i ich rodzin. Jeśli rodzice są niscy, to nie ma się co martwić.

Warto sprawdzić, czy synek nie ma anemii (zbadać ferrytynę!), grzybicy, pasożytów, przerośniętych migdałków, czy spędza czas na świeżym powietrzu, warto unikać słodyczy i cukru ile się da (bo psują apetyt, zęby i trzustkę).
      • katklos Re: chłopiec lat 7 09.04.11, 22:15
        Dziękuję za odpowiedź i uzupełniam informacjesmile Rodzice niscy - 156 i 168 cm, dziadkowie raczej też. Syn urodził się w terminie z wagą 3510 i 54 cm. Jednakże w pierwszym roku życia mało urósł, ubranka 'wiecznie' były dobre i od początku się tym martwiłam, pediatra uspokajała, bo przecież rodzice niscy. Gdy miał 4 lata byliśmy w poradni endokrynologicznej na Szpitalnej w Poznaniu. Pojechaliśmy z badaniami - rtg nadgarstka lewego i TSH. TSH było wtedy powyżej 5, wiec pani doktor zaleciła skontrolowanie tf4 - wyniku nie pamiętam (podawane telefonicznie), ale uznała, ze jest ok. Wiek kostny opóźniony o 2 lata. Kolejne kontrole wykazywały stały wzrost 6 cm rocznie i utrzymywanie się w kanale centylowym 3-10.

No ale po drodze były zawirowania związane z powiększeniem rodzinywink i postanowiłam teraz sprawdzić tę tarczycę, gdyż co jakiś czas ogarnia mnie lęk, że może z nim jednak coś nie takwink

Migdały wycinane były (podniebienne przycięte, trzeci wycięty) w czerwcu 2008. Dziecko pięknie po nich odżyło, zaczęło jeść, przybrało na wadze,( jako 4 latek ważył 13,300!), lecz wkrótce po wycięciu objawiła się alergia na pyłki brzozy, leszczyny i traw plus krzyżowa na surowe jabłko. Czy migdały były przerośnięte z powodu alergii? nie wiem, w momencie decyzji o wycinaniu nikt o alergii nie wspominał, ja nie miałam świadomości, ze to ona może być przyczyną...migdały poszły pod nóż.

Pasożyty. Cztery lata przedszkola nasuwają myśl, ze jak najbardziej może je mieć. Wysłałam próbki do lab 'Felix', stwierdzono tylko(?) candidę ++. W sumie nie przejęłam się tym wynikiem, teraz doczytałam, że przerost candidy towarzyszy i innym, często niewykrywanym, pasożytom... Może pasożyty, jednak żaden z lekarzy nie jest skłonny przeleczyć 'w ciemno', nie ma wyniku, nie ma pasożytów...

Słodycze od zawsze ograniczałam, od roku je tylko w soboty, morfologia zawsze ok, po dworze goni jak młody źrebak, rozwija się fajnie, no ale mały - 7 lat i 116 cm...wink
        • djpa Re: chłopiec lat 7 10.04.11, 14:17
          Myślę, że wzrostem nie masz co się przejmować, jeśli rodzina niska, a syn rośnie 6cm na rok. Mierz go co jakiś czas i kontroluj tempo wzrostu. Jeśli ma opóźniony wiek kostny, to teoretycznie będzie rosnąć dłużej o te 2 lata i może być całkiem wysoki. Hormony też możesz mu co jakiś czas kontrolować - na wszelki wypadek.

Moja córka miała 3 lata temu TSH ponad 4, ale fT4 OK i endo dziecięca powiedziała, że jest OK i się nie przejmować. Teraz sama robię jej co około pół roku TSH i fT4 i rzeczywiście wyniki są OK, tzn. TSH 2.0-2.5, a fT4 trochę powyżej połowy normy. fT3 nie robię jej, bo w tym lab nie mają norm dla dzieci. Córka jest drobna, wzrost na 25 centylu, ale jak będzie dalej na 25 centylu, to osiągnie taki wzrost i budowę ciała jak ja, więc się nie martwię.

Przerośnięte migdałki, wszystko jedno z jakiej przyczyny, to nieciekawa sprawa, przeszkadzają oddychać, jeść, a nawet słyszeć i mówić. I jak dziecko ma się w takich warunkach niedotlenienia i niedożywienia itd. zdrowo rozwijać i rosnąć??

Zdrowia Wam życzę! smile
          • katklos Re: chłopiec lat 7 11.04.11, 21:24
            Dziękuję i pozdrawiam!smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka