Dodaj do ulubionych

Moja tarczyca cd. Usg

15.04.12, 10:50
12.04.2012 USG tarczycy
Wielkość tarczycy pp: 4,3, pl 3,3 cm3.
Echogeniczność obniżona , drobne pola hypoechopgeniczne, pasemka włókniste,
rozpoczynająca się przebudowa guzkowa.
Słabo zaznaczone zmiany ogniskowe o echogeniczności całego miąższu.
Przepływy umiarkowane, węzły chłonne nie powiększone
Nad mienie : zdiagnozowane hashimoto, Tsh 1,2 z grudnia 2011r. Euthyrox 100/75;
Mam pytanie:
co dzieje się z tarczycą?
czy trzeba liczyć się z biopsją?
czy trzeba liczyć się z operacja?
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Moja tarczyca cd. Usg 15.04.12, 19:54
      jeżeli cd, to proszę w poprzednim wątku. jeżeli jest już zarchiwizowany, to podaj linka do niego
      • izabelazg Re: Moja tarczyca cd. Usg 15.04.12, 20:37
        anka.83 napisała:

> jeżeli cd, to proszę w poprzednim wątku. jeżeli jest już zarchiwizowany, to pod
        > aj linka do niego
        proszę jest i link
        forum.gazeta.pl/forum/w,94641,108227389,108227389,Moja_tarczyca.html
    • pies_z_laki_2 Re: Moja tarczyca cd. Usg 16.04.12, 22:45
      Tarczyca zanika, w końcu pewnie zaniknie całkiem. W jakim tempie się zmniejsza, trudno powiedzieć, może być szybciej przy rzucie choroby, ale może być też wolniej.

Biopsja chyba jeszcze nie jest potrzebna, bo co by miała wykazać?

Ale dlaczego łykasz na zmianę raz E100, a raz E75? Toż to huśtawka hormonalna na własne życzenie!
      • izabelazg Re: Moja tarczyca cd. Usg 17.04.12, 08:38
        Dzięki za uwagę.
        <Ale dlaczego łykasz na zmianę raz E100, a raz E75? Toż to huśtawka hormonalna n
        > a własne życzenie
        -na życzenie lekarza-
        16.04.20012 ostatnie wyniki
        Tsh - 1,840 - 0,270-4,200
        anty TPO 600 - 0,0 - 34
        zauważyłam systematyczny spodek morfologi, obecnie
        erytrocyty 4,23 - 4,2-5,4
        hemoglobina 13 - 12-16
        hematokryt 36,9 - 37-47
        MCv 87,2 - 81-97
        MCH 30,7 - 28-32
        MCHC 35,2 - 32-36

samopoczucie: pocenie, szybkie zmęczenie, częste wybudzanie się w nocy, stałe przybieranie na wadze
        - czy to wciąż tarczyca?
        • pies_z_laki_2 Re: Moja tarczyca cd. Usg 18.04.12, 12:25
          Czy to tarczyca? Pewnie tak, chociaż nie można wykluczyć czegoś innego. Ale najbardziej prawdopodobne jest, że nadal jesteś w niedoczynności, masz słaby metabolizm i stąd słabsze wyniki morfologii, i cała gama objawów.

Badasz czasem fT4 i fT3? Jeśli nie, to następnym razem zrób cała trójkę tarczycową i do kompletu dodaj ferrytynę i wit. B12. Witaminy D3 po zimie na pewno masz za mało, więc wystawiaj się do słońca + - 15 minut dziennie (bez filtrów), a jesienią sprawdź, czy jaki masz jej poziom we krwi, bo często Hashimotki mają niedobory. Ale bez fT4 i fT3 trudno powiedzieć, czy dawkę hormonu masz za wysoką, za niską, czy akurat.

Poczytaj na górze głównej strony forum przyklejone wątki, będziesz wiedziała o co chodzi z wolnymi hormonami tarczycowymi i dlaczego samo tsh to nie wszystko przy ustalaniu dawki hormonu syntetycznego. W ogóle czytaj jak najwięcej, a do zaleceń endo podchodź tak, jak do kierowców na drodze - z ograniczonym zaufaniem smile Zapisuj sobie daty, objawy, dawki, wyniki i powiązania między nimi z czasem same ci się pokażą smile

Dawka: ja bym obliczyła sumę tygodniową E, podzieliła na siedem i łykała codziennie taką samą dawkę, codzienne skoki dawki służą chyba tylko wygodzie endokrynologa... To facet, czy kobieta? Stawiam na faceta, bo kobieta by chyba tego nie wymyśliła tongue_out

Jeśli masz takie wyniki (wysokie atpo) i objawy (niedoczynności), to podejrzewam, że masz rzut choroby i przez to prawdopodobnie brakuje ci hormonów, czyli być może dawka jest za niska. Ale bez fT4 i fT3 trudno to potwierdzić, czy wykluczyć.
          • izabelazg Re: Moja tarczyca cd. Usg 18.04.12, 19:10
            Dziękuję za tak obszerną odpowiedź, jutro idę do endo, kobieta.
            Nie lubi dodatkowych badań, nawet gdy się je robi na własny koszt ( sprawa już wiele razy przerabiana), wiem to moje zdrowie i muszę mądrze je kontrolować.
            Podoba mi sie sumowanie tygodniowe E. Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka