Dodaj do ulubionych

Falvit, witaminy

24.06.12, 22:09
Dobry wieczór,
na ostatniej wizycie endokrynolog zalecił poszukać multiwitamin, najlepiej z kompleksem witB, w aptece polecili Falvit.
Teraz, po skończeniu pudełka poszukuję tańszego zmiennika - może ktoś zna coś, co by się sprawdziło przy hashimoto? Mam na myśli taki kompleks witaminsmile
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Falvit, witaminy 25.06.12, 09:37
      Falvitu przy Hashimoto nie powinnaś w ogóle stosować, bo zawiera jod. Ja używałam prenatal classic z powodu braku jodu i sporej ilości żelaza. Bardzo dobrze tolerowałam ten preparat. Jeśli chodzi jednak o preparat z dużą ilością witamin z grupy b, to chyba najlepszy, o którym ktoś pisał, że przetestował będzie b-complex solgara, bo zawiera konkretne ilośći, odpowiednie do uzupełniania niedoborów, a nie tylko na codzienne potrzeby, ma też więcej b12 (50 mcg), niż jakikolwiek inny wielowitaminowy, który znam. Zdaje się też, że dość dobrze się wchłania, ale tanie to to nie jest. Może jednak potrzebujesz samej b12, to najlepsza jest taka pod język. Myślę, że uzupełni niedobory w tempie zastrzyków, trzeba więc już po tygodniu zbadać jej poziom:
      allegro.pl/witamina-b-12-b12-w-plynie-pod-jezyk-promocja-i2425769792.html
      Jest też b-complex pod język i ja osobiście użyłabym tego:
      allegro.pl/witamina-b-kompleks-b-12-b12-krople-pod-jezyk-i2444748941.html
      nie stosowałam, ale używałam b12 w kapsułkach tej firmy i efekt był piorunujący, ciągu 2 tygodni doszłam z 11% normy b12 do 50%.
      • elliee Re: Falvit, witaminy 25.06.12, 13:42
        Falvit właśnie nie ma jodu, sprawdzałam smile
        ale sprawdzę sobie te, o których piszesz
        • mama_dorota Re: Falvit, witaminy 25.06.12, 13:54
          Faktycznie, nie brałam go z powodu małej zawartości żelaza.
          A ferrytyna w normie, ale nisko, to za nisko. Leczenie tyroksyną będzie mało efektywne. Poczytaj na forum o tym.
          • elliee Re: Falvit, witaminy 25.06.12, 21:17
            tak, wiem, czytałam

w aptece farmaceutka twierdziła, że jeśli chodzi o żelazo to właśnie Falvit jest dobrym wyborem...
    • pies_z_laki_2 Re: Falvit, witaminy 25.06.12, 11:45
      Endo zalecił? Ale dlaczego? Masz niedobory, czy tylko profilaktycznie?
      • elliee Re: Falvit, witaminy 25.06.12, 13:44
        niedoborów nie było (tylko leukocyty i neutrocyty za niskie, ferrytyna mała, ale w normie), więc bardziej profilaktycznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka