Dodaj do ulubionych

Wyniki - pomocy!

03.07.12, 20:27
Czołem!!!
Dawno już mnie nie było na forum... ponad rok. W tym czasie (a choruję na Hshimoto od ponad 2 lat) z wynikami badań bywało różnie. Proszę o interpretację następujących wyników:
wyniki z dn. 16.03:
FT3: 44,36% (5,63 pmpl/l norma: 3,90 - 7,80)
FT4: 85,05% (19,58 norma: 11,50-21,00)
TSH: 0,000
przy dawce leków: T4: 125, T3: 35 (novo + thybon)
Nie gmerając przy dawce T4, zwiększyłam dawkę T3 o 2,5.
wyniki z dn. 29.05:
FT3: 50,51% (5,87 pmol/l normy: 3,90 - 7,80)
FT4: 98,74% (20,88 pmol/l normy: 11,50- 21,00),
TSH: 0, 000
przy dawkach leków: T4: 125, T3: 37,5 (novo + thybon).
W przypadku obudwu wyników, poziom żelaza, ferrytyny,wit. D3 i innych dupereli jest sporo powyżej normy. Czyli OK. Powinnam chyba ograniczyć dawkę T4? Ten wyśrubownay wynik - 98,74% jest znacznie powyżej normy. Od pewnego czasu towarzyszy mi też koszmarne kołatanie serca. Najgorzej jest zaraz po przyjęciu porannej dawki leków. Czyzby dawała o sobie znać daweczka T3? Nie mogę jej jednak zmniejszyć ze względu na procentowy wynik w o wartosci 50,51%... Jak sądzicie - co robić??? Jaki byłby wynik, że tak powiem, "wymarzony" -wokół jakich poziomów procentowych powinien oscylować? Dzięki serdeczne za pomoc!
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Wyniki - pomocy! 03.07.12, 22:39
      a czemu nie obniżyłaś juz przedtem dawki T4?
      ja bym tak zrobiła, przy tak wysokim ft4 chyba bym nie wyrobiła, miałam już taki wynik i serce mi mało nie wyskoczyło
      wynik nie jest powyżej normy tylko bardzo wysoki na granicy normy

zmniejszenie dawki o 12,5 może już dać efekt uspokojenia ale może musisz obniżyć o 25
      chyba mało kto będzie czuł sie dobrze z aż tak wysokim wynikiem, i nie ma czegoś takiego jak WYMARZONY wynik
      ważne jest by dla ciebie dawka była właściwa czyli dająca dobre samopoczucie i dobre wyniki
      zwykle przyjmuje się że dobre samopoczucie jest OK gdy wyniki oscylują wokół 60% albo wyżej - ale to orientacyjne dane

nie wystarczy patrzeć na cyferki jak robią lekarze niektórzy - ale jak widać oni zwykle uważają za dobre wyniki za niskie a ty uznajesz ze wyniki masz dobre bo wysokie, to tak nie działa
      • riotgirl76 Re: Wyniki - pomocy! 05.07.12, 13:04
        Dzięki serdeczne za odpowiedź! Nie obniżałam dawki T4, ponieważ przy tak wysokim poziomie bardzo długo czułam się znakomicie, dopiero ostatnio zaczęło sie (jako jedyny objaw "przedobrzneia") kołatanie serca. Zrobię tak, ja radzisz - zmniejszę dawkę T4 o 12,5. Raz jeszcze - dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka