Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretacje wyników, Gruczolak

03.09.12, 18:01
Witam, na Usg tarczycy wyszedł mi gruczolak, zrobiłam też dodatkowo badania z krwi oto one
Tsh 3,17 ul/ml norma 0,300-4,000
ft4 1,23 ng/dl norma 0,93-1,70
ft3 3,70 pg/ml norma 2,00-4,40

Niby wszystkie w normie, ale proszę jeszcze o odpowiedz bardziej doświadczonych, jestem załamana nigdy nie miałam problemów z tarczycą a tu teraz jakiś gruczolak, jestem przed wizytą u endokrynologa.Zrobiłam to Usg dlatego że od ponad dwóch lat coś się ze mną działo, ogulne, zmęczenie, osłabienie,kołatania serca , bóle stawów itd chodziłam po lekarzach to wmawiali mi nerwicę, a teraz taki stwórcrying
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretacje wyników, Gruczolak 04.09.12, 10:57
      A jaką masz objętość / wymiary tarczycy?

Czy robiłaś już badania p.ciał tarczycowych?

Masz ciut za wysokie tsh jak na młodą dziewczynę (?).
      • karolciaa22 Re: Proszę o interpretacje wyników, Gruczolak 04.09.12, 11:08
        Prawy płat o wymiarach 5,7x1,5x1,3 cm
        Lewy płat o wymiarach 4,5x2,0x1,1 cm
        Cieśń-0,3 cm
        objętośc 10,5 ml

Dodam ze robiłam wczoraj test na niedoczyność wyszło mi 24 pkt i moje wynik przeliczyłam na procenty i wyszło
        Ft3 70,83 %
        ft4 38,96 %

Wyczytałam że te procenty powinny wyjść w jednym i w drugim badaniu dość podobne, około w połowie, a u mnie dośc znacznie się różnią...

Badań p.ciał jeszcze nie robiłam.
        • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretacje wyników, Gruczolak 05.09.12, 13:11
          Czyli podsumowując:
          - tarczyca jest mała, powinna mieć kilkanaście ml, a twoja ma 10ml
          - tsh za wysokie, powinno być ok 2, a jest ponad 3
          - fT4 poniżej połowy normy, a powinno być powyżej połowy (a nawet i 90% normy, to jednak jest dość indywidualne, jedni lepiej się czują przy 65%, inni przy 75, a jeszcze inni dopiero przy 95%)
          - fT3 jest produkowane w różnych organach, nie tylko w tarczycy, stąd pewnie ta różnica poziomów
          - masz dolegliwości potwierdzające niedoczynność tarczycy
          - nie znasz poziomu p.ciał, ale z powyższego może wynikać, że masz niedoczynność tarczycy spowodowaną zanikowym zapaleniem gruczołu tarczowego. Jak zrobisz p.ciała to ustalisz, na jakim tle ta niedoczynność.

Moje sugestie:
          - iść do internisty z tym co już masz
          - wziąć od lekarza skierowanie na dodatkowe badania (p.ciała i ew. jakieś inne, sugerowałabym morfologię z rozmazem, jonogram, ferrytynę i wit B12)
          - wziąć od internisty skierowanie do endokrynologa
          - z wynikiem p.ciał iść do endo i wziąć od niego zaświadczenie dla internisty
          - ustalić u endo terapię (nie bój się pytać, lekarz od tego jest, żeby rozwiewać twoje wątpliwości) i wziąć recepty
    • karolciaa22 WYNIKI BIOPSJI-PROSZĘ O POMOC 12.09.12, 16:22
      Witam, odebrałam dziś wyniki z biopsji tego mojego stwora.

Rozmazy wysuszone,zawierają płaty i grupy tyrerocytów bez ewidentnych cytologicznych cech złośliwości, ogniskowo z zagięciami błony jądrowej.
      Probonuję ponowną BAC 6 miesiącach.

Najbardziej mnie martwią te zagięcia błony jądrowej...crying o co chodzi? coś jednak nie w porządku skoro napisali by powtórzyć za 6 miesięcy....
      Proszę jakąś dobrą duszkę o interpretację....
      • anka.83 Re: WYNIKI BIOPSJI-PROSZĘ O POMOC 13.09.12, 08:09
        Zagięcia błony tam zaobserwowane nie zostały uznane za ewidentną cechę atypii wskazującą na proces nowotworowy, ale jest to jakaś atypia (te zagięcia/pofaładowania intensywniejsze i w połączeniu z innymi cechami występują w raku tarczycy).
        Czyli: póki co raka się nie stwierdza, ale komórki zaczynają podejrzanie się zachowywać i należy za pół roku powtórzyć biopsję (wg tego specjalisty), żeby sprawdzić, czy sytuacja się rozwija, czy nie.

Ja poszłabym z wynikiem jeszcze do jakiegoś lekarza, w takich przypadkach lepiej mieć kilka opinii, ale póki co - bez nerwów.
        • karolciaa22 Re: WYNIKI BIOPSJI-PROSZĘ O POMOC 13.09.12, 20:28
          Czyli podsumowując to wszystko na razie raka nie ma, ale wszystko na to wskazuje że się zaczyna pojawiać???crying Czy te te zagięcia błony jądrowej zawsze pojawiają się tylko przy nowotworach??Czy jest jakaś nadzieja to nie rak? Więc dlaczego każą mi czekać następne 6 miesięcy, skoro zaczyna się coś dziać to nie lepiej to odrazu usunąć...
          • karolciaa22 Re: WYNIKI BIOPSJI-PROSZĘ O POMOC 14.09.12, 14:28
            i czy myślicie że z takim wynikiem biopsji mogą mnie skierować na wycięcie? Wolę to usunąć niż czekać aż tak się gorzej porobi...crying
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka