13.02.13, 11:50
zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,130513,13370346,Anemia_do_tablicy__wszystko__co_warto_o_niej_wiedziec.html tu całość

Jeśli lekarz podejrzewa, że przyczyną niedokrwistości może być niedobór żelaza, zleci zapewne kontrolę jego poziomu (Fe - żelazo we krwi, norma:12,5-26 μmol/l mężczyźni i kobiety lub 70-150μg% mężczyźni, a 37-145μg% kobiety). Wskazana jest także kontrola poziomu ferrytyny (norma najczęściej: kobiety 10-150 μg/l, mężczyźni 15-200 μg/l). To badanie bardziej czułe i wiarygodne, gdyż informuje o realnym zapasie żelaza w organizmie (jest białkiem regulującym jego poziom). Zdarza się, np. gdy przyjmujesz suplementy diety, że wynik badania poziomu żelaza jest fałszywie zawyżony, a organizm realnie cierpi na niedobory i odwrotnie: aktualnie we krwi stężenie pierwiastka nie jest najlepsze, ale twoje komórki mogą czerpać z przyzwoitych zapasów.

coraz pozytywniej zaskakuja mnie te serwisy na gwsmile

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8726053,Tarczyca_nami_rzadzi.html choć akurat wywiad z tą panią mnie nie przekonujesmile)))))
Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: ferrytyna 13.02.13, 12:03
      dr Berndt:
      " Nie wińmy zaraz za wszystko tarczycy. Na pewno można zrobić badanie poziomu TSH, czyli hormonu tyreotropowego, który stymuluje pracę gruczołu. Jeśli wynik jest prawidłowy, nie ma sensu dalej szukać, drążyć. Pacjenci bywają rozczarowani dobrym wynikiem, bo wszystkie objawy im pasowały, a badanie nie potwierdza podejrzeń. Naprawdę trzeba to przyjąć do wiadomości. Nie można mieć poważnego schorzenia tarczycy i poziomu TSH w normie."

Śmiać się czy płakać? Współczuję pacjentom.
      • stapelia Re: ferrytyna 13.02.13, 12:07
        no, to też mi się bardzo podobałosmile
        • zamostkowa Re: ferrytyna 13.02.13, 13:13
          I ja dołożę pani doktor - z tsh mieszczącym się w normie (więc żadnych innych badań mi nie zlecono) męczyłam się latami z różnymi choróbskami, które okazało się miały genezę w hashi!
          • beba2 Re: ferrytyna 13.02.13, 13:40
            Jak sama zachoruje - nie to, że jej życzę, ale to akurat bardzo prawdopodobne, bo chyba co druga Polka ma hashi smile - to zobaczymy gdzie będzie szukała przyczyn trzydziestu dolegliwości.
            Mam nadzieję, że jej byli pacjenci znaleźli już normalnego lekarza.
            • stapelia Re: ferrytyna 13.02.13, 15:55
              jak to gdzie? u psychiatry pewniesmile jak co druga z hashismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka