Dodaj do ulubionych

hasimoto u 12 latki

02.01.14, 14:50
moja córka lat 12 jest na drodze do Hasimoto. Lekarka na razie obserwuje i bada pod kątem w/w (najświeższe TSH 1,928 uIU, FT3 3,67 pg/ml FT4 1,25 ng/dl). Na wiele spraw mi się otworzyły oczy po poczytaniu o tej chorobie. Kiepskie wyniki żelaza, wciąż pogarszający się wzrok, wieczne zmęczenie i spanie dłużej niż niemowlę aby obudzić się zmęczonym, suchość skóry, ostatnio zaobserwowałam znaczny ubytek z pięknej, dorodnej czupryny sad (czy jakoś można pomóc bez hormonów ?). Dziewczę śleczy godzinami nad ksiązkami i niestety z takim sobie efektem a potem błyskawiczne zapominanie i uczenie się ponowne by zapomnieć w mig. Dopiero się zaczynam zagłębiać czy jest jakaś metoda na skuteczne uczenie bez tych efektów ? jak z tym sobie radzić ? Serce mi się kraje .... jak pomóc ?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: hasimoto u 12 latki 02.01.14, 15:00
      Do wyników podaj normy i jeśli możesz, przelicz naszym forumowym kalkulatorem na procenty.
      Czy córka kiedyś miała badaną ferrytynę? Podaj na temat żelaza to co masz. Może być część morfologii.

Czy było robione USG? Z objawów można wnioskować, że córka już ma przynajmniej niedoczynność tarczycy, ale może mieć też tylko anemię.
      • blum10 Re: hasimoto u 12 latki 02.01.14, 15:15
        USG tarczycy płat prawy 11x13x43 lewy 14x10x43 mm szer. ciesni 2 mm. Prawy płat kilka torbieli koloidalnych sr 3-4 mm bez widocznego unaczynnienia Reszta bez zmian.
        Badania - sorry ale chyba nie bardzo dam radę przeliczyć na procenty
        ferrytyna 18 ng/ml 13-150
        tsh 1,928 uIU/ml (0,510-4,940 )
        FT3 3,67 pg/ml (3,30-4,8)
        FT4 1,24 ng/ml (0,86- 1,48
        ATG 58,4 u/ml (<60
        ATPO 32,8 u/ml <60
        witamina 25(OH)F 22 ng/ml =>niewystarczająca 10-30
        Dziewczynka b. wcześnie zaczęła miesiączkować 8l badania hormonów wtedy były ponoć ok (taka uroda). Miesiączki obfite, ponad 7 dni i nie bardzo regularne.
        Acha w rodzinie jakoś nic nie wiadomo o chorobach tarczycy ...
        • mama_dorota Re: hasimoto u 12 latki 02.01.14, 15:20
          Ferrytyna niska, choć w normie, ale to i tak należy leczyć. Możesz nawet bez recepty kupić chela ferr, ale najlepiej zdobyć receptę na sorbifer, choćby na próbę, argumentując to objawami, a jesli brak apetytu, to i tym. I podawać to żelazo przez kilka miesięcy.

Co do reszty, to teraz nie mam czasu więcej napisać. Jak ktoś nie dopisze, to za kilka godzin postaram się dopisać.
      • mama_dorota Re: hasimoto u 12 latki 02.01.14, 15:16
        I w razie konieczności zastosowania hormonu nie obawiaj się tego. To nie ma związku z hormonami płciowymi, które tradycyjnie kojarzą się z tyciem. Hormony tarczycy są potrzebne w całym organizmie i nie można lekceważyć problemu. Im wcześniej postawi się diagnozę i zastosuje właściwe leczenie, tym mniejsze spustoszenie w organizmie.

Są na forum kobiety, które mimo nieczynnej tarczycy urodziły zdrowe dzieci. jedna mama ma synka z chora od urodzenia tarczycą, a synem pięknie się rozwija i nawet gra instrumencie w szkole muzycznej.

Znam sytuacje, w których mamy nastolatek chorych na Hashimoto (to się zdarza częściej, niż myślisz) boją się zastosować hormony, a ja, jako osoba z Hashimoto nie mogę tego zrozumieć, jak można czekać. Dla mnie rozpoczęcie leczenia było wybawieniem.

Jedno zrobiłabym jak najszybciej. jeśli córka ma anemię i są badania, które to potwierdzają, to bez względu na sytuację z tarczycą jak najszybciej zaczęłabym jej podawać żelazo i to w dużych dawkach. Mam doświadczenie z leczeniem 12-letniego syna z anemii i uwierz mi, że po żelazie zmiana jego samopoczucia i zachowania była bardzo duża. Lekarze początkowo, mimo potwierdzenia postawionej przeze mnie diagnozy o anemii kazali synowi podawać produkty zawierające żelazo, ale on w tym stanie miał bardzo słaby apetyt. Gdy zaczął dostawać sorbifer durules apetyt się poprawił, koncentracja uwagi, zdolność zapamiętywania także, przestał też tak często chorować. On nie miał problemu z nadmierną sennością, ale odwrotnie - nie mógł spać w nocy, budził się, z trudem zasypiał. Kilka dni po rozpoczęciu podawania żelaza zaczął normalnie sypiać.

Tarczyca też żelaza potrzebuje. Anemia u nastolatków to moim zdaniem bardzo typowa sprawa.
        • blum10 Re: hasimoto u 12 latki 02.01.14, 15:28
          Wielkie dzięki za tak wyczerpujące info. Czytam forum i widze kolejne rzeczy, które pasują mi do układanki
          - również problemy ze słuchem
          - kaszel - osłuchowo ok. katar lejący się od września podpowiadają alergię jak i zazwyczaj przy każdej chorobie (zazwyczaj beztemperaturowej). Kilka lat temu robilismy testy i specjalnych alergenów, które mogłby być odpowiedzialne brak. Ponownie wybieramy się na kolejne testy ...

Wracając do zelaza=> tardyferon zazwyczaj ma zapisywane na kuracje 2-3 mc, ale mam wrazenie, że jakoś tak nie bardzo pomaga.
          Jeszcze raz ogromne dzięki ...
    • djpa Re: hasimoto u 12 latki 02.01.14, 15:32
      Na jakiej podstawie uważasz, że córka jest na drodze do Hashimoto?
      Mnie się też wydaje, że córka ma przede wszystkim anemię. Ona jeszcze rośnie, do tego miesiączkuje i jest zonk. Żelaza brakuje, bo ma ogromne zapotrzebowanie na żelazo.

12 lat to jeszcze dziewczynka, a nie dorosła kobieta, dlatego myślę, że ma pełne prawo aby miesiączkować nieregularnie. Ona teraz dopiero dojrzewa, tak jak jej koleżanki, a to że zaczęła wcześniej miesiączkować niekoniecznie oznacza, że wcześniej dojrzała smile

Witaminę D3 też trzeba uzupełnić. Razem z witaminą D3 trzeba dawać magnez. Widziałam taki preparat magnezu z lecytyną, może on od razu na pamięć by pomógł?
      • blum10 Re: hasimoto u 12 latki 02.01.14, 15:54
        Sama bym tej choroby nie wymyśliła, bo zbyt popularna dla mnie nie była. Podejrzewa ją lekarka ginekolog- endokrynolog mojej córki. Jak pisałam dziecko rozwinęło się już dawno 8 r. ż więc już pewne doświadczenie na tle dojrzewania ma a więc już po takim czasie o nieregularności mogę mówić.
        • mama_dorota % 02.01.14, 17:05
          Nie sugerujemy, że wymyślasz, tylko objawy, które podałaś wcześniej dotyczą przede wszystkim anemii. Anemia może wynikać z niedoczynności tarczycy, a może mieć inną przyczynę. U mniej dzieci miały anemię z powodu kiepskiej diety, bo są niejadkami. Syna podejrzewam dodatkowo o nietolerancję pokarmową.

Jednakże to, co dopisałaś, że u córki kilkumiesiączne leczenie tardyferonem nie pomaga dodaje dodatkowe punkty do sprawy niedoczynności. Przy niedoczynności tarczycy anemia stale powraca, dopóki hormony nie są stale na odpowiednim poziomie.

Przeliczyłam wyniki na %:
          FT4 61.29% [ wynik 1.24, norma (0.86 - 1.48)]
          FT3 24.67% [ wynik 3.67, norma (3.3 - 4.8)]

Skoro córka nie przyjmuje jeszcze hormonu z tabletki, to poziom ft4 jest naprawdę dobry, ale drugi hormon, ft3 ma za nisko. Problem polega na tym, że niewielu lekarzy bada ft3, uważając jego poziom za mocno niestabilny i niewiarygodny, ale my z własnego doświadczenia wiemy, że poziom ft3 ma ogromne znaczenie. Zresztą ma to medyczne uzasadnienie, gdyż receptory hormonu t3 są w każdej komórce ciała, a t4 to hormon nieaktywny, który w procesie przemiany traci 1 atom jodu i staje się t3.

Czasem ta przemiana szwankuje i wtedy są 2 wyjścia - znaleźć przyczynę tych problemów lub przyjmować t3 z tabletki. Ty prawdopodobnie nie będziesz na razie brała pod uwagę tego wyjścia z tabletką. Ja przy takich wynikach też bym szukała przyczyny. Jedną z nich jest anemią, ale żelazo córka dostaje (kiedy skończyła ostatnią kurację?). Może to też być niedobór witaminy b12 (czy ona mocno odczuwa bóle np. gdy się niezbyt mocno uderzy?) lub innych pierwiastków.

Jest jeszcze teoria, ale niezbyt popularna, że dieta bezglutenowa może poprawić przemianę, ale najpierw należałoby porobić córce badania w kierunku celiakii i alergii na gluten. Może takie już miała? Czy ona miewa jakieś problemy gastryczne? Biegunki, wzdęcia, nadmierna ilość gazów? Można też zrobić próbę 1-2 tygodoniową bez glutenu i zobaczyć, czy w tym czasie samopoczucie się poprawi.

Mój syn miał badania w kierunku celiakii, włącznie z gastroskopią z wycinkami i wynik był ujemny, jednak pod wpływem jednego lekarza przeprowadziliśmy 10-dniową próbę z dietą b/g i w tym czasie ilość gazów moim zdaniem się zmniejszyłą, choć on ma inne zdanie. Ale na pewno zmieniło się coś jeszcze. On ma od kilku lat taki dziwny zapach z ust. Jakby kwaśno-chemiczny i to wynika z braku higieny. W czasie gdy nie jadł glutenu tego nie było, po powrocie do glutenu wróciło. Tak więc jesteśmy już zapisani do gastroenterologa.

Ale próbę można zrobić przez 1-2 tygodnie. Aby zdecydować się na dłużej trzeba zrobić badania, gdyż trzeba jeść gluten regularnie przynajmniej 2 miesiące, aby badania były wiarygodne.

Witamina d3 powinna być uzupełniana dużymi dawkami, najlepiej 5000j.
          • mama_dorota Re: % 02.01.14, 17:10
            I jeszcze nie napisałam ważnej rzeczy. Jeśli ft4 jest na dobrym, nawet bardzo wysokim poziomie, a ft3 jest nisko, wyraźnie poniżej połowy normy, to typowe są mimo wszystko objawy niedoczynności. Dodatkowo samopoczucie pogarsza duża różnica w % pomiędzy jednym a drugim hormonem, ale to wiemy z praktyki forum, mało lekarzy tak na to patrzy. Zachęcam cię do czytania forum. Jak poczytasz wątki osobiste osób, które źle się czuły i jak im się samopoczucie poprawiało pod wpływem naszych rad, poczytasz co mówili im lekarze, to będziesz miała swoje własne zdanie. Jak będziesz jednym uchem słuchać lekarza, drugim naszych wypowiedzi, to będziesz w dużej rozterce, a w przypadku decyzji dotyczących drugiej osoby trzeba mieć ugruntowane poglądy, znacznie łatwiej eksperymentować na sobie.

Djpa to dla mnie autorytet w kwestii leczenia dziecka z anemią oraz niedoczynnością tarczycy. Ona urodziła dzieci będąc w niedoczynności i o jej synku pisałam powyżej. Naprawdę ma głęboką wiedzę w temacie.Ja mam taką obserwacyjno-doświadczalną. Ona siedzi w temacie bardzo głęboko. I ma świetną endokrynolog.
    • pies_z_laki_2 Re: hasimoto u 12 latki 03.01.14, 17:15
      > Kilka lat temu robilismy testy i specjalnych alergenów, które mogłby być odpowiedzialne
      > brak. Ponownie wybieramy się na kolejne testy ...

Przy słabych wynikach sugerowałabym zmianę diety na bezglutenową i bezlaktozową (gluten na stałe, a laktozę czasowo). Badania nietolerancji glutenu zostaw na później, teraz zmień dziecku dietę i sprawdź czy będzie lepiej.

> Wracając do zelaza=> tardyferon zazwyczaj ma zapisywane na kuracje 2-3 mc, ale mam
      > wrazenie, że jakoś tak nie bardzo pomaga.

Żelazo podnosimy kilka miesięcy, ale raczej 12, niż 2... dlatego uznałaś, że nie pomaga, bo widocznie było za krótko...

> ATG 58,4 u/ml (<60
      > ATPO 32,8 u/ml <60

Objawy anemii to jedno, a wysokość p.ciał i wielkość tarczycy to drugie. Z obu tych parametrów wynika wg mnie, że ta droga do Hashi właśnie prowadzi i jesteście niemal u celu... Co nie znaczy, że to jakiś wielki problem, bo można z tym żyć, a leczona Hashi znacząco poprawia nie tylko samopoczucie, ale też wyniki w nauce smile
      • mama_dorota Re: hasimoto u 12 latki 03.01.14, 19:08
        pies_z_laki_2 napisała:
        > można z tym ż
        > yć, a leczona Hashi znacząco poprawia nie tylko samopoczucie, ale też wyniki w
        > nauce smile

Święte słowa. Sama tego doświadczyłam, gdy dość intensywnie uczylam się języka. W momencie diagnozy i na początku leczenia przeżyłam okres, w którym niemal nic nie zapamiętywałam, miałam nawet dziury w pamięci np. nie pamiętam wielu faktów, które świetnie pamiętają moi bliscy i ja w nich uczestniczyłam. Przez leczenie z niedoczynności tarczycy, anemii z niedoboru żelaza i witaminy b12 i niedoboru witaminy d3 następowała po trochu wyraźna poprawa, a 1,5 roku później podeszłam do egzaminu i zdałam. Gdybym nie podjęła leczenia, już dawno zrezygnowałabym z nauki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka